Kanaalkoorts – Interview met Kevin Diederen en Bart van Bezouw – Deel 1

De karpervissers die de sociale media kanalen van Kevin Diederen en Bart van Bezouw in de smiezen hebben gehouden zullen verlekkerd hebben gekeken naar alle kanaalbakken die voorbij kwamen. De boys zijn de afgelopen weken meermaals naar het Franse land afgereisd om hier hardcore op jacht te gaan naar de topvissen van enkele kanaalstukken.

Voor KWO zijn de mannen bereid om enkele vragen over deze visserij te beantwoorden. Immers: het vangen van een karper op openbaar Frans water is voor veel vissers een grote wens. Wie weet kan dit interview jullie een aantal handvatten bieden om zelf ook eens op avontuur te gaan.


Veel karpervissers denken bij ?Franse visserij? al snel aan meren van honderden hectares of woeste rivieren? Toch bewijzen jullie dat ook de kanalen een prima optie zijn om de hengels uit het foudraal te halen. Waarom bezoeken zo weinig vissers de kanalen?

Kevin: Dit is eigenlijk een vraag die je juist aan die mensen moet stellen aangezien ik het mijzelf ook af vraag. Wellicht is het zo dat een klein kanaaltje er wat minder indrukwekkend uitziet. Maar mijn ervaring en die van enkele andere vissers die ik de afgelopen jaren heb meegenomen is dat het juist een ontzettend toffe visserij is. Het is overigens wel te merken dat het de laatste paar jaar steeds populairder begint te worden.

De vissen zijn over het algemeen ook puntgaaf.

De vissen zijn over het algemeen ook puntgaaf.

Op sommige kanalen of stukken moet je daardoor niet vreemd opkijken als je ineens een Nederlandse nummerplaat ziet. Al is het in vergelijking tot de bekende Franse wateren en bijvoorbeeld ook Nederland een heel stuk rustiger.

Bart: Ik denk dat Kevin wel gelijk heeft in dat het voor veel vissers wat minder indrukwekkend is. Kanalen worden nou eenmaal redelijk wat bevist in Nederland. Ik kan me dan ook zo voorstellen dat mensen in Frankrijk iets willen bevissen wat ze in eigen land niet zo snel zullen bevissen. Daarbij moeten we ook eerlijk zijn in dat het gemiddelde formaat toch aan de lage kant is op de kanalen ten opzichte sommige andere wateren in Frankrijk. De echte bakkenjagers blijven daarom ook vaak weg bij de kanalen.

De echte bakkenjagers blijven vaak weg bij de kanalen...

De echte bakkenjagers blijven vaak weg bij de kanalen…


Frankrijk wordt doorkruist door honderden kilometers kanaal. Hoe zijn de karperbestanden op dit watertype door de band genomen? En hoe kwamen jullie er achter welke kanalen cht interessant zijn?

Bart: De juiste kanalen en stukken vinden is een kwestie van veel stukken bevissen, veel observeren en puzzelstukjes informatie bij elkaar leggen. Een methode die we vaak toepassen is een kanaal kiezen dat in de buurt ligt van bekende grote vissen gebieden. Een goede regio is nou eenmaal een goede regio, of het nou een kanaal, een put of een stuwmeer is. Wat je daarbij wel ziet is veel verschil tussen de sluisstukken.

Twee hengels per persoon zijn vaak al voldoende.

Twee hengels per persoon zijn vaak al voldoende.

Op nieuwe kanalen kiezen we daarom vaak voor een hit & run stijl. Door een centrale stek op een sluisstuk aan te voeren kom je er in 1 nacht vaak snel genoeg achter wat ongeveer het bestand op het stuk is.

" Een goede regio is nou eenmaal een goede regio, of het nou een kanaal, een put of een stuwmeer is. "

Kevin: Ondanks dat ik van mening ben dat op vrijwel elk kanaal een karper is te vangen zie je dat op het kanaal waar ik zelf heb gevist wel behoorlijke verschillen zitten tussen de stukken. Over het algemeen zie je dat op de nachtviszones met grotere regelmaat uitzettingen worden gedaan en je daardoor te maken hebt met grotere bezettingen. Veel vis van een wat kleiner formaat is daarbij een logisch gevolg. Verder is het ook aan te raden goed rond te kijken. Een wandeling langs het water kan je al een schat aan informatie opleveren.

Je kan zelfs struinend op de kanalen aan de slag. Deze spiegel kwam overdag met een enkel hengeltje.

Je kan zelfs struinend op de kanalen aan de slag. Deze spiegel kwam overdag met een enkel hengeltje.

Als je ineens een buffel van een spiegel ziet zwemmen weet je gelijk dat die vis er zwemt. Door meerdere trips in dezelfde regio te vissen kan je ook het een en ander in kaart proberen te brengen en daar zo je voordeel mee doen.


Veel karpervissers zullen waarschijnlijk, als ze een leuk kanaal(stuk) hebben gevonden, willen nachtvissen. Hoe is het gesteld met de nachtviszones op de Franse kanalen en? Is nachtvissen wel nodig?

Kevin: Niet overal zijn nachtviszones terug te vinden, maar echt een ramp is het niet. Veel vissers laten zich hierdoor gelijk tegenhouden, terwijl mijn ervaring is dat het overdag minstens net zo hard kan gaan. Dit kan natuurlijk op een ander kanaal, sluisstuk of in een andere tijd van het jaar compleet anders zijn. Maar daar kom je wel redelijk snel achter.

Op veel stukken zijn de nachtviszones duidelijk aangegeven.

Op veel stukken zijn de nachtviszones duidelijk aangegeven.


Regelen jullie de vergunningen ter plaatse of koop je deze vr de trip al online?

Bart: De Franse tripjes zijn vaak van korte duur dus een goede voorbereiding is erg belangrijk. Je wil je tijd niet verliezen met zoeken naar hengelsportzaken of caftjes waar je een vergunning kan halen. Om dit te voorkomen regelen we de vergunning mooi al vanuit huis. Via www.cartedepechefrance.fr kan je eenvoudig de juiste vergunning aanschaffen en thuis printen zodat je meteen kan starten met vissen!

Op sommige stukken zal je een groter bestand, maar gemiddeld kleinere vissen aantreffen.

Op sommige stukken zal je een groter bestand, maar gemiddeld kleinere vissen aantreffen.


Als je drie zaken zou moeten noemen waar je rekening mee moet houden tijdens de voorbereiding van een kanaaltrip? Welke zouden dit dan zijn?

  • Bart: Ken je omgeving en maak een plan! Breng goed in kaart welke sluisstukken er zijn, wat de centrale delen zijn en wat mogelijke stekken zijn. Beperk deze stekken tot een realistisch plan. Wanneer je voor de eerste keer naar een nieuw kanaal gaat zou ik circa 24 uur per stek uittrekken. Dit kan je altijd terugbrengen wanneer je meer kennis op doet en beter kan timen wanneer een stek af te romen is.
  • Neem voldoende aas mee en beperk je tot boilies en tijgernoten! Met boilies en tijgernoten kan je in 95% van de gevallen alle situaties aan. Zeker tijgernoten kunnen een uitkomst zijn wanneer je te maken hebt met dwergmeervallen. Je zal niet de eerste zijn die elk uur zijn boilies kan verversen omdat je zowel tijgernoten als shrink wrap vergeten bent…
  • Beperk je uitrustig! Vaak zit het succes van kanaalvissen in het mobiel blijven. Teveel spullen meenemen zal je beperken in je mobiliteit. Het mooie aan kanaalvissen is dat je ook amper spullen nodig hebt.

" Wanneer je voor de eerste keer naar een nieuw kanaal gaat zou ik circa 24 uur per stek uittrekken."


Veel vissers denken bij ?karpervissen in Frankrijk? aan hoge kosten. Kanaalvissen lijkt me ?prijstechnisch? redelijk voordelig..?

Bart: Zeker! Dat maakt het vissen op kanalen ook zo leuk voor beginnende Frankrijkvissers. De uitrusting die je in Nederland gebruikt kan je ook in Frankrijk inzetten. Boten, elektromotoren en zware hengels zijn allemaal compleet overbodig en alleen maar ballast.

kanaal-vissen-voorjaar-1

Kanaalvissen is niet alleen goedkoop…

kanaal-vissen-voorjaar-2

…je kunt ook al vroeg in het jaar succes hebben.

Kevin: Voor mij is het logistiek gezien ook een flink voordeel. Ik woon in een klein appartementje en heb dus niet de ruimte om allerlei boten op te slaan die ik voor bijvoorbeeld een groot meer nodig heb. Voor een lang weekend of midweek kanaal heb je echter vrijwel niks nodig. Zowel de aanschaf als opslag werkt dus in mijn voordeel.


Qua aas: Kevin, jij hebt een sponsordeal. Neem je daardoor ook veel aas mee, of is dit niet altijd nodig?

Kevin: Veel mensen denken dat werken in de hengelsportbranche of gesponsord worden betekent dat je klakkeloos kan dumpen. Vergeet echter niet dat de spullen die ik gebruik ook nog steeds door iemand betaald moeten worden. Een paar kilo boilies zonder plan te water laten is dus pure geldverspilling. Daarnaast moet ik mijn verbruik ook kunnen verantwoorden naar zowel mijzelf als de aasfabrikant zelf.

Het voordeel van het aas dat ik gebruik is dat ik het weer mee naar huis kan nemen.

Het voordeel van het aas dat ik gebruik is dat ik het weer mee naar huis kan nemen.

Gelukkig voor hun ben ik absoluut geen grootverbruiker. Een mooi voorbeeld is een tripje van 3 nachten die ik in maart heb gevist. Toen ik thuis kwam waren er slechts twee kilozakjes aas aangebroken. Het is vooral belangrijk HOE je aas inzet in plaats van klakkeloos strooien. Aangezien ik zelf vrijwel altijd met de High Impact Banoffee?s vis zorg ik er wel voor dat ik ruim voldoende aas bij me heb.

" Het is vooral belangrijk HOE je aas inzet in plaats van klakkeloos strooien."

De boilies zijn geconserveerd en makkelijk verpakt. Dichte verpakking gaan thuis dus gewoon terug de berging in voor later gebruik zonder mij druk te hoeven maken over versheid.


Aha, jullie zetten het aas vooral slim in! Is voorvoeren d sleutel tot succes? En voeren jullie liever meermaals kleine porties of gewoon n keer per dag een grotere hoeveelheid?

Bart: Voorvoeren is zeker een sleutel tot succes. Prioriteit nummer 1 blijft altijd het zoeken naar de vis. Wanneer je een zone hebt gevonden waar ze regelmatig komen of rondhangen dan kan je met slim voorvoeren en vooral slim afvissen echt hufterig veel beet krijgen. Op kanaalstukken met grotere bestanden kies ik altijd voor het opstarten met een grote hoeveelheid om veel vissen in aanraking te laten komen met het aas.

Kevin in actie tijdens een gevalletje

Kevin in actie tijdens een gevalletje “hufterig veel vangen”…

De dagen erna voer ik vervolgens elke dag een wat kleinere hoeveelheid om de voedselnijd flink op te wekken. Vaker dan 1 keer per dag voeren heeft mijn absolute voorkeur alleen is vaak lastig te combineren met het aanvoeren van meerdere stekken.


Volgende week gaan we verder met het interview en lezen we de visie van de mannen over rigs, zonnebrillen, eenvoud, ?must have? items en delen deze geslepen vissers het verhaal van hun beste kanaalsessie OOIT.

kevin-diederen-verjaardag-1

Volgende week zijn de mannen terug en vertellen ze over een hele, hele goede sessie!

Stay tuned!

Bekijk ook