Karper Stratego 1.0 – Jeffrey Vrielink

De auteur van dit artikel: Jeffrey Vrielink een tactisch sterke visser!

Hieronder zal ik enkele basis punten opschrijven die als je als richtlijn kunt gebruiken bij een voercampagne. Ook zal ik mijn visie daarbij weergeven zodat ik mijn theorie gelijk onderbouwt heb. Feitelijk hangen de volgende 5 punten samen en moeten zo ook op elkaar afgestemd worden. Echter is er altijd een uitzondering op de regel en heeft iedereen een eigen mening al dan niet ook gebaseerd op feiten, echter als je onderstaande punten hanteert ben je voor vijfenzeventig procent goed op weg en zul je zelf de laatste vijfentwintig procent moeten ontwikkelen zodat alles goed in je eigen visserij past.

Vijf basis punten die ik als richtlijn houd.

• Wat is de (geschatte) grote van het bestand op het betreffende water ?
• Hoeveel en wat voert de concurrentie en hoe groot is de concurrentie daadwerkelijk ?
• Voer ik een gebied aan bij een holding area, voer ik een zwemroute aan of kies ik voor een stek die door anderen gemeden word ?
• Hoelang wil ik mijn tijd spenderen aan het betreffende water ?
• Hoeveel voer moet, kan of wil ik investeren aan het betreffende water ?

Jeffrey_Vrielink_karpers.jpg

Kennis van het aanwezige bestand is een goede basis om een voercampagne op te gaan zetten.

Punt 1 is voor mij altijd een belangrijke vraag, echter is deze lang niet altijd makkelijk of snel te beantwoorden. We kunnen immers op een water aan de slag gaan waar het bestand gedeeltelijk of helemaal niet van bekend is. Of juist op een water waar elke vis bekend is. Het is dus van belang om tijd te investeren in het betreffende water voordat je ! en zodat je kunt gaan voeren ! we willen immers zo goed mogelijk aan de slag gaan.

Tip: bezoek een meeting of kaper avond in de regio die je wil bevissen, vaak valt hier wel wat info te verzamelen. Ook internet, forums, facebook en twitter zijn tegenwoordig goed te benutten voor informatie.

De_concurrentie.jpg

Houd de concurrentie scherp in de gaten.

Als we dan toch onze tijd en moeite investeren in het betreffende water om een idee te krijgen van bestand, is het ook van belang dat je punt 2 de concurrentie gelijktijdig in de gaten te houden. Die wil je immers een stap voor zijn met je eigen strategie. Het is dus van belang dat je weet wat deze personen doen, voeren ze veel ? hoeveel personen zijn het ? Vissen zij het hele seizoen op het betreffende water of alleen een kortere periode ? en ook heel belangrijk, wat voeren ze ?

Tip: vis enkele (korte) dagsessies op het betreffende water, zo kun je vaak een goed beeld krijgen van de concurrentie.

Tevens kun je punt 3 gelijk wat beter uitwerken voor jezelf aangezien je tijd door gaat brengen aan het betreffend water met of zonder hengels… je zult de vissen vaak proberen te spotten, om zo ook een beeld van het bestand te krijgen zoals punt 1 aangeeft. De plekken waar je vis spot, ziet springen of voorbij ziet zwemmen kun je in kaart brengen. Vaak zie je een bepaald patroon in dit gedrag, soms herhaalt dit gedrag zich per dag, week, maand ,jaar denk hierbij bijvoorbeeld aan paai plekken, holding area’s, zonkanten, wiervelden, maar ook havens, zwaaikommen, verbredingen & binnenbochten zijn interessante plekken.

karper_pleister.jpg

Een echte trekpleister voor de karper!

Wat ook een zeer goede indicator is, zijn je concurrenten zij kennen het water ‘waarschijnlijk’ wat beter dan jou. En ondanks dat ze je misschien geen verbale info willen geven verraadt hun positie of gedrag op of aan het water vaak wel het een en ander waar jij je voordeel uit kunt doen. Maar pas op ! respecteer altijd deze personen en ga hen niet lastigvallen in welke zin dan ook ! wacht desnoods tot een betreffend persoon klaar is op het betreffende water waar jij dan zo nodig moet zitten ! Een praatje maken en hem je bevindingen voorleggen kan echter nooit geen kwaad en wie weet sleep je er wel een samenwerking uit.

Tip: schrijf of schets alles op een blaadje zodat je een tastbaar beeld hebt van je stek of water. dit kun je zo uitgebreid doen als je zelf wenst.

Punt 4 is voor mij altijd het meest variabel. Ik spreek vaak met mezelf af het een periode aan te pakken met de mogelijk tot uitbreiding bij succes. Echter heb ik bij falen altijd een back-up plan, dat ik soms al gelijk tijdig aanvoer met mijn hoofddoel. Wijk ik door succes niet af van mijn hoofddoel zal ik deze deels opgebouwde back-up stek 1 keer afromen om toch nog enig rendement uit het voer te halen.

Jeffrey_Observeren.jpg

Tip: neem voor je back-up plan een water dat op de route naar je water ligt of kort eraan. Zo houd je het, het langste uit en kost het niet veel extra moeite.

Mijn hoeveelheid voer welke ik vaak wekelijks vast stel en niet zozeer per voerbeurt baseer ik op bovenstaande verzamelde feiten, maar ook weegt het jaargetijde zwaar mee. In koud water zal ik nooit veel voeren en naar gelang het water opwarmt schroef ik de voerhoeveelheid telkens op. Echter zal ik nooit buitensporig veel voeren in een keer, ik geloof meer in kleinere beetjes maar dan vaker aangeboden. Wat voor mij betekent dat ik soms elke dag voer of juist wel meerdere keren per dag.

Observatie_sessie.jpg

Een observatie sessie kan je zeker meer informatie geven!

Voorbeeld tabel:

Winter:
1,4kg per week.

200 gram per keer 1x per dag op sombere dagen(vis niet actief voeren op holding area)
(indien mogelijk) 100 gram per keer 2x per dag op zonnige dagen(vis actief voeren op zonkanten of viswaarnemingen)

Voorjaar:
1,4kg tot 7kg per week.

200 tot 1000 gram per keer of verdeelt over meerdere keren per dag op een vaste plek of gebied.(vis is actiever zo ook de vissers, meestal ben je nu genoodzaakt een stekje te claimen vandaar dat ik in deze tijd van het jaar een vast plekje prefereer mits de situatie het toelaat)

Zomer / najaar:
7 kg tot wel 21 kg per week langzaam afbouwend naarmate de temperatuur daalt van water en buitenlucht.

1000 tot 3000 gram per keer of verdeelt over meerdere keren per dag op een vaste plek of gebeid. (ook nu geld dat vis en visser actiever zijn en het vaak druk is aan de waterkant. Ik mag ook nu graag op een vast plekje bezig zijn).

Zoals je juist hebt gelezen zie je dus dat alles weldegelijk samen hangt met elkaar en alles ook hangt of staat met een gedegen aanpak en voorbereiding. Het enigste wat dus nog niet zeker is na al de verzamelde feiten is mijn te spenderen tijd, dit hangt af van het behaalde succes.

Tip: voer eens met verschillende diameters, geuren en kleuren door elkaar, het resultaat kan verassend zijn. Halve boillies of een allegaartje (heel/half/stukjes/kruim) kunnen ook erg effectief zijn.

Allegaartje.jpg

Ik hoop dat bovenstaande u aan het denken zet, of juist bevestigt wat u al vermoede.

Jeffrey Vrielink

Voordat Jeffrey een nieuw water gaat bevissen houdt hij rekening met diverse factoren. Voor zichzelf heeft hij een ‘5 stappen plan’ gemaakt en die deelt hij in dit artikel!

Bekijk ook