Karpergedrag en omgevingsfactoren – Ed Cremers

KWO Redactie
https://karperwereld.nl/wp-content/uploads/2017/09/ed-cremers-community-karpergedrag-header-1050x700.jpg

Na in zijn vorige artikel diepgaand inzicht te geven over pop-ups onder de waterspiegel neemt Ed Cremers ons dit keer mee naar het gedrag van de karpers. Ed legt uit hoe onder andere de luchtdruk, de temperatuur en de bodemstructuur van invloed kunnen zijn op het gedrag van de karper. Ook de herfstopleving wordt onder de loep genomen. Interessant leesvoer die je beslist aan het denken zet!


Barometerstanden

Ed aan het woord: Dat het weer invloed heeft op de vangststatistieken is een wiskundige waarheid. Zo zijn aanhoudende omstandigheden, een lange tijd mooi of slecht weer, meestal beter dan wisselende omstandigheden.

Heeft de luchtdruk nu écht invloed op het gedrag van de karper?

Velen vragen zich af of de aanbeten niet terugvallen als de luchtdruk snel en steil toeneemt. Of wisselingen in de luchtdruk iets uitmaken voor de karper zijn eetlust, is een ingewikkelde kwestie. Luchtdrukverschillen gaan immers gepaard met wijzigingen in de atmosfeer. De bewolking kan toe- of afnemen, de wind kan draaien en in kracht veranderen en ga zo maar door. Het zijn allemaal radartjes in een groter geheel. Van deze weercondities weten we dat de aasdrang er gevoelig voor is. Niet de luchtdruk op zich hoeft de karper dus te prikkelen. Het zal een samenstel van factoren zijn, dat moeilijk te ontrafelen is.

Levert een sterke daling in de luchtdruk werkelijk meer aanbeten op, zoals vaak beweerd wordt?

Ben je al KWO Member? Meld je dan hieronder aan