Karpervissen in het najaar met Kevin Diederen – Deel 1

KWO Redactie
kevin-diederen-najaar-deel-1-header

Het najaar zit er weer aan te komen en dat betekent dat het nu de perfecte tijd is om er op uit te trekken. Iemand die dit najaar ook flink actief zal zijn is Korda’s Kevin Diederen. In dit eerste deel van zijn tweeluik vertelt Kevin over zijn voorbereiding op de najaarsvisserij. Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Check het artikel nu!


Kevin aan het woord: Wow! Wat is de tijd weer voorbij gevlogen. Het ene moment klaag je over temperaturen in de dertig graden en voordat je het weet sta je ’s nachts weer bibberend te drillen. Ik denk dat veel vissers, inclusief ikzelf, verrast zijn over hoe snel de zomer is overgegaan in het najaar. Met name op ondiepe wateren hebben een paar koude nachten de watertemperatuur flink doen zakken. Tel daarbij de afnemende lichtintensiteit op en je snapt dat de karpers op veel wateren al echt in de herfstmodus zijn.

Zijn jullie al klaar voor het najaar?

Volgas dit najaar

Aangezien ik er vorig jaar bewust voor heb gekozen om het najaar aan mij voorbij te laten gaan en de focus vooral op zaken buiten het vissen te houden, ben ik erop gebrand om dit jaar het maximale er uit te halen! Nu betekent mijn drukke agenda dat ik niet veel kan vissen, maar op de momenten dat het wel kan wil ik het maximale uit mijn visuren halen. Een goede voorbereiding is daarbij een absolute must.

Een goede voorbereiding is het halve werk! Zorg dat je precies de juiste spullen bij je hebt.

Bij de combinatie van de woorden voorbereiding en karpervissen denken veel mensen gelijk aan voeren. In het najaar kan een goed onderhouden voorstek zeker zorgen voor constante resultaten. Bedenk wel dat een goed onderhouden voerstek iets anders is dan zomaar voer dumpen. Verhalen van jongens die tot de kerst de vissen bezig weten te houden zijn mij niet onbekend.

Verhalen van jongens die tot de kerst de vissen bezig weten te houden zijn mij niet onbekend.

Omdat ik zelf voornamelijk verder van huis vis of op druk beviste wateren terecht kom kies ik ervoor om voornamelijk instant te vissen. Mochten de omstandigheden het toelaten om wel één of twee keer te voeren dan is dat natuurlijk mooi meegenomen! Toch bereid ik mij wel degelijk goed voor, en een groot deel daarvan begint thuis.

Bedenk goed welke spullen je daadwerkelijk nodig hebt en neem alleen de juiste items mee!

Militaire precisie

Met een militaire achtergrond zal het weinig mensen verbazen dat ik iemand ben die zijn vistas tot in de puntjes uitgemest en georganiseerd heeft. Als ik tijdens het vissen iets nodig heb, wil ik het bij wijze van spreken met mijn ogen dicht kunnen vinden.

Als ik tijdens het vissen iets nodig heb, wil ik het bij wijze van spreken met mijn ogen dicht kunnen vinden.

Alle spullen die ik daadwerkelijk nodig heb gaan in een TackleSafe en een paar kleine pouches. Ik neem dus niet meer mee dan ik nodig heb. Om aan de waterkant geen tijd te verdoen zorg ik ook dat de RigSafe met onderlijnen altijd voorzien is van een paar verse en extra scherpe exemplaren. Zo voorkom ik dat ik ’s avonds laat na de vangst van een vis nog rigs moet knopen. Dat kost mij alleen maar kostbare vis- en vaak ook slaaptijd!

Door zijn RigSafe alvast te vullen bespaart Kevin kostbare tijd aan de waterkant.

Eerder haalde ik al aan dat de lichtintensiteit snel achteruit gaat. Het zal niet lang meer duren voordat een sessie na het werk resulteert in een compleet in het duisternis gehulde sessie. Naast georganiseerd te werken helpen ook andere zaken om in het donker toch comfortabel en zelfverzekerd te kunnen vissen. Dit begint bij iets simpels als een hoofdlampje. Check dus altijd of deze is voorzien van volle batterijen!

Check dus altijd of je hoofdlamp is voorzien van volle batterijen!

Inmiddels zijn er ook modellen die door middel van een USB kabel eenvoudig op te laden zijn. Een extra hoofdlampje in het dashboard kastje van je auto leggen kan daarnaast ook een handig redmiddel zijn. Tijdens het verwisselen van een band is die van mij overigens ook al eens goed van pas gekomen.

Nauwkeurig vissen

Een van de grootste onzekerheden tijdens het vissen in het donker is het precies werpen en voeren. Indien je gebruik maakt van een voerboot lach je nu natuurlijk een beetje, maar op een knopje drukken en droppen kan iedereen. Toch zijn er veel situaties waarbij een boot niet is toegestaan of om diverse redenen niet de beste optie is.

De lichtintensiteit is duidelijk afgenomen. Hoe zorg je ervoor dat je rigs alsnog op de juiste plek belanden?

Door gebruik te maken van mijn distance sticks en in een handomdraai mijn hengels op de juiste plek te leggen lach ik nog het hardste. In het donker kun je vaak nog wel richtpunten aan de horizon zien, zoals een hoge boom of een zendmast. Door mijn hengels steeds op de juiste afstand te clippen vis ik steeds op exact dezelfde plek! Uiteraard kan je dit trucje ook toepassen bij je spodhengel.

Door precies te vissen met distance sticks kun je kort achter elkaar succes boeken!

Als laatste tip wil ik meegeven om lopende stekken ook zeker te noteren. Zo weet ik bijvoorbeeld al dat ik een hengel op exact 20 hengellengtes uit de kant op bijna negen meter diep ga leggen, als de vis zich volgende week weer in dezelfde zone laat zien. Doe hier dus je voordeel mee!

Kevin Diederen


Tot zo ver deel 1 van Kevin’s tweeluik. In het volgende deel neemt Kevin ons mee naar de waterkant. Houd de website dus goed in de gaten want over een kleine week kun je het artikel verwachten.Er zijn geen reacties

Voeg je reactie toe