Karpervissen in het najaar met Kevin Diederen – Deel 2

In het eerste deel van zijn tweeluik vertelde Kevin Diederen ons over zijn voorbereiding op najaarssessies. In dit tweede deel neemt Kevin ons mee naar de waterkant en beschrijft hij de nodige tips en tactieken die hij inzet bij zijn najaarsvisserij. Nuttige informatie die het lezen van dit artikel meer dan waard maakt!


Kevin aan het woord:Aan het einde van het eerste deel van dit tweeluik had ik het al over een diepte van maar liefst negen meter.Het zal dus niet als een verrassing komen dat ik mijn zinnen heb gezet op een diepe zandafgraving. Dit soortwateren hebben namelijk het voordeel dat ze vele malen langzamer afkoelen dan bijvoorbeeld een ondiep boezem- of cultuurwater.

Het gebruik van een markerhengel is onmisbaar in Kevin’s visserij!

Vissen op flinke dieptes

Een aantal jaren geleden schuwde ik echter voor flinke dieptes en om mij heen zie ik nog steeds een hoop vraagtekens als je het hebt over je aas aanbieden op dieptes van meer dan zeven meter. Op de Meeren, waar ik een aantal jaren met plezier heb gevist, leerde ik al snel dat de vissen echt geen enkele moeite hebben om te azen op dieptes tot zelfs voorbij de tien meter. In plaats van een compleet water tot schuim te gooien met een markerfloat raad ik echter aan om eerst goed te kijken of nog beter zelfs? te luisteren!

Op De Meeren leerde Kevin dat onze gevinde vrienden zich ook op grote dieptes ophouden!

Op diverse wateren heb ik al meegemaakt dat er overdag niks te zien is en de vissen tijdens de nachtelijke uren als dolfijnen uit het water springen. Door ze in het donker op gehoor te lokaliseren weet je al in welke zone ze uithangen. Wat ik vervolgens graag doe is zoeken naar aflopende taluds in de buurt van de vis.

Door de vissenin het donker op gehoor te lokaliseren weet je al in welke zone ze uithangen.

Op zoek naar de vis

Door twee of drie hengels op een dergelijk talud op verschillende dieptes aan te bieden kun je er achter komen waar de vis zich ophoudt. Zo startte ik onlangs een sessie met hengels op vijf, zeven en acht meter diepte. Na vijf aanbeten op de twee diepste hengels had ik nog geen actie gehad op de ondiepe hengel dus plaatste ik deze iets verder op het talud. Op een diepte van negen meter wist ik vervolgens de laatste vis van de sessie te vangen. Het plan is dan ook om de volgende sessie over dit talud met de werppijp een streepje voer neer te leggen en op die dieptes te starten.

Door gebruik te maken van een werppijp is Kevin in staat om een mooi voerstrookje te maken.

Iets dat ik dit najaar ook weer eens wat vaker in zal gaan zetten is een gevlochten hoofdlijn. Ik ben een echte zenuwpees als het gaat over het voelen landen van je lood. Het mooiste is natuurlijk om een harde tik te voelen en zo zeker te weten dat je op een schoon stukje bodem ligt. Om dat gevoel te versterkenen daarnaast ook nog eens te profiteren van de perfecte zinkeigenschappen van SUBbraid heb ik mijn extra set molens opgespoeld met deze gevlochten lijn. Door voorzichtig te drillenen te kiezen voor sterke, dikdradige haken zalje ongetwijfeld weinig lossers krijgen.

Het gebruik van SUBbraid…

…en dikdradige haken zorgen voor weinig lossers.

Het najaar

Laat je de komende maanden daarnaast vooral niet gek maken. De vissen zijn nu waarschijnlijk aan het rondscharrelen in de hoop om lekker vet de winter in te gaan. Daar kun je als karpervisser goed je voordeel mee doen!

Kevin startte zijn najaar in ieder geval goed!

Profiteer nu dusnog even van de mooie tijd die ons staat te wachten. Kleed je warm aan, kruip diep weg onder de brolly en bereid je voor op najaarsberen en herfststormen.

Veel succes!

Kevin Diederen

Bekijk ook