Karpervissen met alternatief aas: Black Eye beans

Boilies, tijgernoten, mais en pellets… Dat zijn de meest gebruikte aassoorten om mee op karper te vissen. Er zijn echter nog tientallen alternatieve aassoorten die zeker de moeite waard zijn om eens te proberen. Iedere maand zullen wij vanuit de KWO redactie zo’n ‘vergeten aasje’ aan jullie presenteren!

Vooral voor de karpervissers die op kleine of druk beviste circuit wateren vissen kan deze reeks interessante tips bevatten om nét die extra aanbeet te krijgen (of natuurlijk gewoon om het hele water leeg te harken)…  😉

Black Eye Beans

We trappen deze reeks af met een aassoort welke met name onder de jongere vissers weinig bekendheid geniet: Black Eye Beans. Een geweldig aas dat in de jaren ’80 al voor spectaculaire vangsten zorgde op een diversiteit aan wateren in Engeland.

Het eerste alternatieve aas dat we bespreken: de black eye beans.

Het eerste alternatieve aas dat we bespreken: de Black Eye Bean.

Sinds de start van de ‘partikel revolutie’, zo’n 30 jaar geleden, hebben veel karpervissers de vangkracht ervaren van de diverse partikels. Maar omdat er zoveel goede partikels zijn hebben slechts een handjevol karpervissers daadwerkelijk met de Black Eye Beans gevist.

Een aassoort die veel vissers wellicht nog nooit in handen hebben gehad.

Een aassoort die veel vissers wellicht nog nooit in handen hebben gehad.

In Nederland ging men pas echt los met partikels in de beginjaren ’90. Inmiddels zijn wij ruim 20 jaar verder en is de partikel revolutie alles behalve gestopt. Veel soorten die vroeger door bijna iedereen werden gebruikt zien we nu nog maar zelden te water gaan. We moeten ons realiseren dat de bekendere partikels op bijna alle wateren nog zeer frequent aan de karper worden voorgeschoteld. Tijgernoten en maïs zijn zeer populair bij vissers, maar voor steeds meer karpers zal er een associatie met gevaar aan kleven.

Ik vermeng mijn boilies regelmatig met partikels, óók in het buitenland.

Ik vermeng mijn boilies regelmatig met partikels, óók in het buitenland.

Goed of juist alternatief aas is toch één van de belangrijkste elementen voor een geslaagde sessie. Een vergeten partikel kan daarom zomaar eens tot verrassende resultaten leiden en het zal zeker niet voor het eerst zijn dat klein aas, in de vorm van een partikel, de boilies er uit vist.

Waar in te zetten?

De Black Eye Bean is een aassoort dat onwijs goed werkt op kleinere wateren en wateren waar geen stroming is. Daarnaast helpt het als er niet teveel witvis zwemt. Circuitwateren, betaalwateren, singels, putten en eigenlijk ook overal waar een mate van dressuur heerst zullen ze de karper bevallen.

Een prima water om eens met bonen aan de slag te gaan.

Een prima water om eens met bonen aan de slag te gaan.

Omdat de bonen ondanks het opzuigen van vocht en additieven zeer licht in gewicht blijven, is het ook een ideaal aas gebleken om te vissen over een zachtere bodem of op een dun laagje wier. Door de kleur van de bonen contrasteert dit mooi met de ondergrond en kan de karper ze ook nog eens gemakkelijker vinden.

Hoe in te zetten?

De bonen zijn van nature een koolhydraat rijk aas dat weinig smaak bevat. Indicaties wijzen uit dat de verhouding ligt op circa 70% koolhydraten, 26 % eiwitten en 4 % vet. Een snelle conclusie en ervaring uit eigen gebruik is dat dit aas de karper dan ook snel kan verzadigen. Grote hoeveelheden hoef je er dan ook niet mee te voeren. Dit zou ook zonde zijn, omdat er vanuit de bonen zelf (mits goed bereid) een enorme instant response gaat. Wat ons betreft is de Black Eye Bean dan ook een echte instant killer waarmee je op jouw water weleens hele hoge ogen kan gaan gooien.

Je kan de bonen zowel bij het struinen als bij het statisch vissen inzetten.

Je kan de bonen zowel bij het struinen als bij het statisch vissen inzetten.

September is de maand waarin we richting het najaar gaan en veel vissers hun boilie offensief zullen aanvangen. Probeer deze partikel nog maar eens te vissen tussen die regen aan bollen en sta niet gek te kijken als de karper er gewoon compleet op los gaat.

Zo bereid je de black eye beans in een totale tijdspanne van minimaal 36 uur:

1. Spoel de partikels even af voor je ze gaat weken.

2. Plaats de bonen in een ruime emmer en voeg per kilo één eetlepel zout toe.

3. Voeg eventueel naar wens een flavour toe.

4. Vul de emmer met een ruime hoeveelheid water, omdat de bonen erg veel water opnemen.

5. Meng de bonen, het zout en de flavour goed door kortstondig te roeren.

6. Week de bonen voor ten minste 24 uur en controleer tussentijds of er nog water moet worden bijgevuld.

7. Kook de bonen zachtjes voor de duur van maximaal 15 tot 20 minuten.

8. Tijdens het koken ontstaat er in de pan een grote laag met wit schuim. Dit kun je verwijderen. Het bevat geen giftige stoffen of andere zaken die we niet in ons aas willen.

Jordy-op-t-Hof-aastip-7

Dit ziet er smakelijk uit!

Jordy-op-t-Hof-aastip-8

De ‘drap’ die aan het oppervlakte komt drijven.

9. Koel ze na het koken direct af met koud water om doorgaring tegen te gaan en giet het water af.

10. Eventueel kun je nu nog een liquid toevoegen om wat meer smaak en voedingsstimulatie te geven aan het aas.

11. Schud de emmer bonen met de toegevoegde liquids goed door.

12. Sluit de emmer met een deksel en laat de bonen nog eens 12 uur staan indien er nog additieven zijn toegevoegd. Deze krijgen nu de tijd om door de bonen volledig te worden opgenomen.

En dan… zijn ze klaar voor gebruik!

‘Alternatieve’ bereiding

Maak de partikels tot een niet te weerstaan aas door na het koken een zakje poeder voor tomaten- of kerriesoep toe te voegen aan het hete water. De boost die je de partikel op deze wijze meegeeft gaat je gegarandeerd extra runs opleveren. Het was Rod Hutchinson die in de beginjaren van de partikel met dit idee kwam en hem diverse successen op heeft geleverd.

Varieer en vang meer!

Varieer…

...en vang meer!

…en vang meer!

Om de soep te vermengen met het hete kookvocht is het aan te raden om de partikels korter te koken. Het nabewerken van dit aas lukt het beste in warm kookvocht, maar daardoor kunnen ze ook wat langer nagaren en dus zachter worden. En we willen natuurlijk niet dat ze tot pulp worden gegaard. 10 minuten koken is een goede basis. Laat de bonen nadien minimaal 12 tot maximaal 24 uur in de soep staan en giet het vocht af voordat je er mee gaat vissen. Eventueel nog een keer naspoelen met schoon water kan, omdat de additieven toch al in het aas zijn getrokken.

Hoe vis je met een black eye beans?

Uiteraard vissen we de bonen gewoon aan de hair. Twee of drie stuks is prima. Eventueel kun je tussen boontjes nog een klein stukje kurk zetten om het aasje wat beweeglijker te laten opvallen tussen de rest.

Jordy-op-t-Hof-aastip-1

Niet te moeilijk doen, vis de bonen eenvoudig op een hairtje.

Waar te verkrijgen?

De partikel is te koop bij diverse aasbedrijven binnen de hengelsport. Maar ook de supermarkt, de toko winkel en de Zwarte Markt bieden je genoeg mogelijkheden om ze te verkrijgen.

Scoor je black eye beans bij de lokale toko. "Lekkal lekkal."

Scoor je black eye beans bij de lokale toko. “Lekkal lekkal.”

Tip!

Wil je nog even blijven genieten van je succes op deze partikel?… Dan raden wij je aan om de emmer lekker gesloten (en ver weg van de nieuwsgierige blikken van andere vissers) te houden. Als KWO redactie hebben wij al eens bemerkt hoe hard het kan gaan wanneer we ergens met een dergelijk aas aan de slag gingen.

Een karper uit een sessie waarbij het hard, keihard liep.

Een karper uit een sessie waarbij het hard, keihard liep.

Team KWO – Jordy Op ‘t Hof

Bekijk ook