Karpervissen op dressuurwater in de winter

Wanneer december op haar einde loopt staat voor Lars Andrik d periode van het jaar voor de deur. Tijdens deze periode: de late herfst en het begin van de winter, keert de rust weder op de meeste circuitwateren. Wel is er altijd een groepje karpervissersdie fanatiek door gaat. De jeugdige Lars is er hier n van en dat is niet voor niets! In dit artikel vertelt hij waarom hij zo gecharmeerd is van het bevissen van dressuurwateren in de winter. Tevens deelt deze getalenteerde schrijver enkeletips over zijn aanpak.


Lars vertelt: Zoals elke karpervisser maken ook mijn vismaat en ik een plan waar wede komende winter onze tijd in stoppen. Dagen worden gevuldmet het observeren van een water, het water in kaart brengen en natuurlijk: de zogehete ‘holding-areas’ zoeken. Na alles voor jezelf uitgewerkt te hebben (in bijvoorbeeld een dieptekaart), heb je vaak al een beeld wat betreft de stekkeuze en de tactiek. Echter, op een keihard circuitwater komen er ook andere aspecten bij kijken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld je collega-vissers of eventueel plekken waarvan je weet dat een bepaalde targetvis zich daar graag op houdt.

Samen met mijn vismaten ben ik vanaf november tot maart veelvuldig aan de waterkant te vinden.

Samen met mijn vismaten ben ik vanaf november tot maart veelvuldig aan de waterkant te vinden.

Waarom doorvissen..?

En van de belangrijkste redenen voor mij om door te vissen is dat de karpersmaar op enkele momenten op de dag azen. Hier kan je jouw sessies dus goed op afstemmen wanneer je deze aastijden hebt ontdekt. Waar je voorheen soms 12 uur moest zitten zonder ook maar n stootje, kan je nu vaak al in een paar uurtjes effectief zijn. Voor een scholier als ik klinkt dit als muziek in de oren, het is namelijk thuis makkelijker uit te leggen dat je maar 5 uurtjes gaat vissen en daarna weer gaat studeren.

Een ander ding is dat ik denk dat veel mensen bij het horen van het woord ?winter? vaak meteen denken aan een eindeloze missie waarin je alles op alles moet zetten om toch nog een vis te kunnen vangen. Dit klopt deels, het is inderdaad hard werken voor je vis, maar des te groter is de beloning voor mij wanneer die ene karperdan tch over het netkoord glijdt. Aan de andere kant, wanneer je het goed aanpakt is het (ook in de winter) goed mogelijk om vis te kunnen vangen.

Stekken in de luwte zijn vaak goed!

Stekken in de luwte zijn vaak goed!

Het is alleen zeer belangrijk dat je het water op je duimpje kent en goed vooronderzoek doet. Dit kan je doen door er met een voerboot overheen te varen, of met een peilhengel naar interessante plekjes te gaan zoeken. Denk hierbij aan kuiltjes, of bijvoorbeeld een talud.

Wat is dressuur?

Je hoort mij de hele tijd over het woord, dresuur- en/of circuitwateren, maar dat zijn dit nou precies. Hier zijn diverse verklaringen voor, er zijn zelf hele boeken over geschreven. De betekenis die ik aan hetwoord ‘dressuur’ koppel is als volgt:

Het grootste gedeelte van het bestand op een water gaat zich anders gedragen door het vele voeren, bevissen, ofwel: het vissen op een water. Hierdoor zijn de karpersmoeilijker vangbaar en dus zal het extra moeilijk zijn om een vis van zo?n water op de kant te krijgen.

Het onstaan van dressuur komt dus eigelijk als volgt: bij het vangen van een karper krijgt onze grote vriend een negatieve prikkel en zal het bij de vis wantrouwen opleveren wanneer hij nog eens een boilie, rig, lijn of systeem ziet.

Lars-Andrik-karpervissen-Inhaking-Krank

Wanneer ik aan de waterkant dit artikel schrijf is het alweer eind november, ik hoor in mijn gedachten de mensen al denken: ?wat een gek, je gaat toch niet dagen kou kleumen voor maar n vis?. Dit is nou juist de reden voor mij om te zeggen, we pakken in de winter de circuitwateren aan en in de zomer wat meer de runwateren.

Waarom dressuur..?

Deze vraag heb ik hierboven net al min of meer beantwoord. De voornaamste reden voor mij is dat het vaak rustig is aan het water en je vaak maar met een klein hecht groepje actief bezig bent op een water en een ander bijkomend voordeel van de winter is dat je niet 20 keer op een dag mensen aan je tent hebt met de oh wel bekende vragen als: ?heb je al iets gevangen? of ?zwemt hier vis?? Ook de weersomstandigheden in het najaar zijn vaak extremer, zo is de wind vaak harder en dus komt het natuurlijk voedsel sneller die ne hoek in. Zo hoeft onze grote vriend niet zo ver te zwemmen, het voedsel komt namelijk gewoon naar hem toe.

lars-andrik-spiegel-winter

Een ijskoude wintervis van een circuitwater.

Het weer – Luchtdruk

Een zeer belangrijk aspect voor mij is het weer en dan vooral de maanstand en de luchtdruk. De maanstand ga ik niet verder op in, omdat daar pas geleden een groot artikel over online is gekomen, klik hier. Wat betreft de luchtdruk, daar kan ik nog wel het een en het ander over vertellen. Luchtdruk benvloedt het zuurstofgehalte in het water wat de activiteit van karpers bepaald.

Bij een volle maan is er vaak sprake van een hogere luchtdruk.

Bij een volle maan is er vaak sprake van een hogere luchtdruk.

De luchtdruk kun je eenvoudig meten met behulp van bijvoorbeeld een Barometer en/of een app op je smartphone. Het verband tussen de luchtdruk en het weer is dat er bij een stijgende druk vaak een weersverbetering optreedt en bij een dalende druk er slechter weer komt.

Wanneer je kijkt naar de luchtdruk, heb je te maken met twee opties, namelijk hoge- en lageluchtdruk. Dagen met een hoge druk (1015 hPa en hoger) zijn vaak de warmste of juist de koudste dagen van het jaar en gaan vaak gepaard met een strakblauwe lucht en weinig tot geen wind. Meestal is er bij een hoge luchtdruk nauwelijks activiteit in het water wat ervoor zorgt dat hierdoor ook de hoeveelheid zuurstof minder is. Karpers zijn met deze weersomstandigheden minder actief en zwemmen vaak in de bovenste laag van het water. Bij een lage druk (1015 hPa en lager) koelt de lucht af met wolkenvorming, vaak (zuidwesten)wind en mogelijk zelfs neerslag. Op het wateroppervlak ontstaat turbulentie (beweging, een soort onderwaterstroming) wat ervoor zorgt dat er veel zuurstof in het water aanwezig is.

Hoge luchtdruk staat in de winter garant voor koude nachten. 's Ochtends kan het uitzicht dan opeens zo zijn... #shit #opruimen #naardekroeg

Hoge luchtdruk staat in de winter garant voor koude nachten. ’s Ochtends kan het uitzicht dan opeens zo zijn… #shit #opruimen #naardekroeg

Enkele leuke feitjes van luchtdruk zijn bijvoorbeeld:

  • Een lage druk zorgt voor actievere karpers
  • Ik ervaar bij verandering van de druk meer activiteit
  • In het najaar verschilt de druk van dag tot dag het meest
  • Een lagere watertemperatuur zorgt voor een hoger zuurstofgehalte

Dit waseen korte introductie over wat dressuur in mijn ogen is, waarom ik graagdoor vis en hoe ik het weer benader. In deel 2 gaan we het hebben over de gekozen tactiek, aas, voorvoeren of instant en meer. Voor iedereen die blijft vissen, succes de komende tijd!

Lars Andrik

uk-trigger-pilaar-hofman-definitief

Bekijk ook