Karpervitamines – Januari – Willem Kwinten

Willem Kwinten is een bijzondere jongen. Dromerig, maar toch gedreven. Makkelijk, maar toch ook perfectionistisch. Dat hij mooie platen schiet weten we allemaal wel, maar Willem kan ook een prima potje schrijven. In 2016 gaat hij de KWO lezers dan ook middels een maandelijkse blog getiteld ‘Karpervitamines’ op de hoogte houden van de avonturen uit zijn (vissers)leven. Vandaag lezen jullie zijn eerste blog, geniet er van en tot volgende maand  😉


Een dramatische afsluiter van 2015

In deze eerste blog neem ik jullie mee naar de sombere gebeurtenis waar ik 2015 mee af sloot. Om het niet al te deprimerend te maken belicht ik ook een aantal mooie momenten uit januari van vorig én dit jaar, maar laten we starten met de reden dat mijn najaarsoffensief abrupt werd stop gezet…

Tijdens een sessie die ik met Philippe Haldermans viste waren we namelijk het slachtoffer van een wel érg brutale diefstal (lees hier het verhaal). Terwijl we de (door de daders gemaakte schade) aan onze auto’s met de politie aan het bespreken waren, werden uit onze tenten enkele waardevolle items gestolen. Zo verdween onder andere mijn camera koffer en ook bij Phil werd een tas (met hierin zijn camera) ontvreemd. Het hele verhaal zou zo het script van een film kunnen zijn. Ondanks dat de verzekering een stukje mee heeft geholpen in de aanschaf van nieuwe ‘gear’, heeft het ons beiden toch een flinke smak geld gekost. Daarnaast zullen we over de emotionele klap maar te zwijgen…

Helaas kan ik zeggen dat dit het uiterste dieptepunt in mijn vissersleven is tot nu toe. De motivatie is daardoor een tijdje weggeweest, maar tijdens het schrijven van deze eerste blog voel ik de kriebels alweer boven komen, gelukkig!

De grootste en meteen ook de laatste karper die in december op de kant kwam in een consequent najaarsoffensief.

De grootste en meteen ook de laatste karper die in december op de kant kwam in een consequent najaarsoffensief met de Pacific Tuna.

Gelukkig zijn er veel mooie dingen in het leven en wordt er zeker niet getreurd met een schitterend jaar voor de boeg. Terugkijkend naar januari vorig jaar herinner ik me een ‘volschubrijke’ start van het seizoen. De eerste week van 2015 kwamen er direct twee plaatjes van rijenkarpers op de kant. Later die maand kwamen er nog meerdere mooie vissen langs. Hoe ik dit voor elkaar kreeg? Dat zal ik jullie vertellen!

Vorig jaar was januari het startschot...

Vorig jaar was januari het startschot…

Januari vorig jaar kende een schubbenrijke start van het seizoen!

…van een waanzinnig seizoen.

Attractiever vissen met o.a. de Chod

Het eerste water betrof een grote verbreding in een beek, waarvan het mij logisch leek dat de vissen in de winter vanuit de beek de verbreding in zouden zwemmen om te overwinteren. De eerste keer dat ik met een hengel de bodem aftastte merkte ik direct dat het erg ondiep was. Daarnaast bleek de zachte bodem bezaaid te zijn met bladeren en plantenresten. Maar goed, geen paniek! Sinds een aantal jaar ben in fervent gebruiker van de Chod-rig en zojuist genoemde omstandigheden vragen om maar 1 rig: de Chod! Deze werden daarom direct geprepareerd en vonden hun weg naar twee strategische plaatsen waar wel eens vis zou kunnen liggen (tenminste, dat dacht ik op dat dat moment). Helaas verstreken de uren en een aanbeet bleef uit. Peinzend over de reden van deze blank bedacht ik een nieuwe strategie.

De ideale omstandigheden voor een Chod-rig!

De ideale omstandigheden voor een Chod-rig!

Enkele dagen later begaf ik me weer naar het betreffende water. Gewapend met twee opgetuigde stokken en een onthaakmat vonden de chod-rigjes dit keer met een klein attractief PVA-zakje hun weg naar de bodem. Op deze manier probeer ik een vis te prikkelen om uit nieuwsgierigheid dat zoete ronde balletje (dat op een wel érg verleidelijke manier gepresenteerd wordt) op te zuigen.

Ik ben er van overtuigd dat de vissen niet veel meters meer maken in deze koude omstandigheden. Daarom besloot ik na het eerste uur beide montages opnieuw te presenteren met een vers PVA-zakje. Dit keer op totaal andere plaatsen dan voorheen. Warempel liep de eerste stok al aan voordat de tweede op scherp lag! De tactiek leek te werken en vanaf dat moment heb ik mijn chod-rigs telkens om het half uur opnieuw ingeworpen met een vers PVA-zakje. Achteraf bleek dat alle aanbeten binnen tien minuten na het inwerpen kwamen. Het was dus een kwestie van precies op de goede plek vissen en door vaak opnieuw in te gooien lig je vanzelf wel een keer op de goede vierkante meter! Zo simpel kan het soms zijn  🙂

De eerste vis van 2016 voor mijn broertje Sjors!

De eerste vis van 2016 voor mijn broertje Sjors!

Eén stap terug, twee stappen vooruit

Het volgende water waar ik in de winter een aantal keer met succes heb gevist is een water waarvan ik vrijwel zeker weet dat ik er in het najaar niet veel gevoerd is. De hoofdreden is (in mijn regio) dan vrijwel altijd het ontbreken van grote vissen… Veel Brabantse vissers blanken liever op ‘stukgevoerde’ wateren (met kans op een 20 kg) dan dat ze een stapje terug doen en de rustige wateren opzoeken. Prima, laat mij dan maar die ‘knollen’ vangen  😉

Ik heb ontdekt dat zulke wateren erg productief kunnen zijn in de winter omdat de vissen niet volledig verzadigd de koude wintermaanden in zijn gegaan. Daardoor hebben ze niet voldoende vetreserves op kunnen bouwen en willen ze dus nog wel wat voedsel tot zich nemen. Dit geeft ons als visser natuurlijk mogelijkheden.

Uit mijn ervaringen is gebleken dat de avonduurtjes veruit het meest productief zijn in de winter.

Uit mijn ervaringen is gebleken dat de avonduurtjes veruit het meest productief zijn in de winter.

Voeren met de handrem er op

Als ik bij zo’n rustig water aan kom zijn de ‘dode hoeken’ van het water (waar de koude wind het minst vat op heeft) mijn favoriet. Tenzij ik al eerder succesvol op het water heb gevist, dan zal ik die bagage meenemen in mijn besluitvorming. Op deze hotspots laat ik zo consequent mogelijk (het liefst dagelijks) een handje bollen naar de bodem zakken en ik laat het ook echt bij één handje. Hierdoor creëer je dat de vissen die de stek benaderen eetlust blijven houden. Geef je ze, door meer te voeren, de mogelijkheid om hun honger te stillen… Dan wordt het moeilijk om de karpers nog te vangen!

Ga je instant dan aan de slag? Dan is het, in mijn optiek, beter om alleen hele boilies op je hotspot bij te voeren. Hierdoor geef je de betere vissen meer kans om tot je haakaas te komen. Zeker op wateren met veel witvis (of kleinere karpers) zou ik rustig aan doen met het (verspreid) bijvoeren met boiliekruim. Houd het bij een groot witvisbestand maximaal bij een PVA-zakje!

Dagelijks een handje boilies met een eetlustopwekker zoals de feedstim xp is vaak genoeg om meerdere aanbeten uit te lokken in de winter.

Dagelijks een handje boilies met een eetlustopwekker zoals de feedstim xp is vaak genoeg om meerdere aanbeten uit te lokken in de winter.

Terug naar het watertje: na een week dagelijks een handje per stek gevoerd te hebben ging ik met Ardjan voor de eerste keer met geslepen rigjes naar dit water. We waren erg benieuwd of het voeren nut had gehad. Om negen uur ‘s avonds lagen er vier stokken op scherp en konden we gaan genieten van de winterse rust onder een sterrenhemel. Tenminste, dat dachten we… In de vier uurtjes vissen die volgden wisten we maar liefst 9 (!) vissen te vangen. Iedere stek produceerde één of meerdere aanbeten waaruit bleek dat de vissen erg goed wisten dat er op deze plekjes iets lekkers te halen viel!

De mooiste van de 9 vissen die avond!

De mooiste van de 9 vissen!

Het consequent voeren bleef zijn vruchten afwerpen. Deze schub vergiste zich zelfs twee keer!

Het consequent voeren bleef zijn vruchten afwerpen. Deze schub vergiste zich zelfs twee keer!

Volgas fotograferen

Het is inmiddels eind januari en met de première van Pilaar & Hofman in Turkije nog vers in het geheugen kunnen we alweer vooruit kijken naar het beursweekend van Carp Zwolle 2016. Een geweldige happening die voor mij jaarlijks garant staat voor een topweekend! Ik kijk al uit naar het ontmoeten van nieuwe mensen, het ‘buurten’ met bekenden, fotograferen voor KWO en niet te vergeten het onveilig maken van het Zwolse centrum! #dames #opgepast

De eindbazen van KWO flikken het weer: de hele zaal stuk van het lachen tijdens de nieuwe film Pilaar&Hofman in Turkije!

Ruim 400 vissers genoten een kleine twee weken geleden van de nieuwe film van Mark en Michiel!

Vorig jaar werd de stand van KWO op Carp Zwolle druk bezocht. Natuurlijk kwam dit door de aantrekkelijke … acties ;-)

Vorig jaar werd de stand van KWO op Carp Zwolle druk bezocht. Natuurlijk kwam dit door de aantrekkelijke … acties 😉

De toppers van CC Moore en De Tacklebox op Carp Zwolle, James Armstrong, Mike Brown, Ivan de Ridder, Martin Post en Harnold Kikkert!

De toppers van CC Moore en De Tacklebox op Carp Zwolle! James Armstrong, Mike Brown, Ivan de Ridder, Martin Post en Harnold Kikkert!

Tot in Zwolle! Hier zal ik weer een aantal dagen rondlopen met mijn camera. Spring er gerust af en toe voor, ik schiet graag wat foto’s (vrouwen hebben hierbij een lichte voorkeur)! Twee maal per beursdag zul je mijn foto’s kunnen terugvinden in het KWO Live Report!

Willem Kwinten

Bekijk ook