De Kick off – De seizoensstart van Derek Harrison

Als er n karpervisser is die altijd fanatiek is, dan is het wel Derek Harrison. De van oorsprong Engelse visser is met grote regelmaat te vinden aan zowel Nederlandse circuitputten als de harde kanalen in Belgi. Door jaren fanatiek te vissen, heeft hij een hoop ervaring opgedaan. Reden genoeg voor ons om hem eens te vragen hoe zijn seizoens kick off er uitziet.


KWO: Voor veel karpervissers is Carp Zwolle elk jaar de kickstart van hun seizoen. De grote inkopen worden gedaan, het materiaal wordt in orde gemaakt en de plannen worden gesmeed. Geldt dit ook voor jou?

Derek: Het is altijd mooi om op de beurs bekenden te zien en over onze hobby te praten. En ja, voor mij is het ook een beetje de start van het jaar. Tijdens de ‘echte’ wintermaanden vis ik minder dan de rest van het jaar. Het zijn dan vooral korte dagsessies dicht bij huis.

Ook in korte dagsessies valt succes af te dwingen!


KWO: Hoe ziet die voorbereiding er voor je uit zo vlak na Carp Zwolle?

Derek: Mijn voorbereiding is eigenlijk een ramp. Rigs knoop ik namelijk aan het water. Terwijl de hengels uit liggen, heb ik de RigSafe zo gevuld. Uiteraard zorg ik er wel voor dat mijn molens worden opgespoeld met verse nylon.

Uiteraard worden de molens weer van verse lijn voorzien.

De gevlochten lijnen die ik gebruik gaan overigens met gemak meerdere seizoenen mee. Dus daar hoef ik mij niet zo druk om te maken. En van de volgende taken is het vullen van de vriezer. Eerst draaide ik mijn aas zelf, maar nu laat ik dat over aan een specialist. Door deze taak door te spelen aan een aasfabrikant, kan ik mezelf focussen op andere zaken.


KWO: Laat je dan gelijk voor een groot deel van het jaar je aas maken? Of is dat dan specifiek voor de eerste maanden die er aan zitten te komen?

Derek: Meestal laat ik twee keer per jaar aas maken. Afhankelijk van mijn plannen schat ik de hoeveelheden in de gewenste maat en plaats ik een bestelling. Tegenwoordig vis ik het hele jaar door met hetzelfde aas. De Cell die ik gebruik, heeft zich alle maanden van het jaar bewezen. Ook kan de vis het aas eenvoudig verteren bij lage watertemperaturen. Dat maakt het een stuk eenvoudiger omdat ik dus niet meer hoef te switchen van aas.

Derek kan het hele jaar door op zijn aas vertrouwen.

Echte voercampagnes worden in mijn visserij steeds zeldzamer. Het is tegenwoordig steeds drukker aan het water en ik wil niks claimen. Voeren zorgt vooral voor stress! Wel heb ik het voordeel dat ik tijdens de goede periodes van het jaar zeker een nacht of drie per week aan het water ben. Gedurende de dagen die ik aan het water doorbreng, kan ik gelukkig tussendoor al iets opbouwen zonder anderen in de weg te zitten. Een water dichtstorten terwijl anderen zitten te vissen, zal je mij dan ook niet zien doen.

" Echte voercampagnes worden in mijn visserij steeds zeldzamer. "


KWO: Kan je wat vertellen over het afgelopen voorjaar? Wat voor watertype beviste je?

Derek: Ik ben het vroege voorjaar begonnen op het Waesmeer in Belgi. Helaas startte ik daar door rugklachten wat later dan gehoopt. Maar in april zat ik toch weer met regelmaat achter de hengels. Het water is echt flink aan het veranderen. Zo is het waterpeil flink gestegen ten opzichte van vroeger. Ook was het drukker dan de vorige jaren. Dit heeft natuurlijk allemaal invloed op het gedrag van de vissen. Het lijkt er op dat ze zich nu soms op andere plekken ophouden. De vissen sprongen tijdens mijn verblijf ook een stuk minder dan ik gewend was. Voor het lokaliseren van de karpers is dat natuurlijk een stuk lastiger. Maar door diverse plekken uit te proberen, heb ik toch een aantal mooie vangsten geboekt.

In het voorjaar kreeg vooral het Waesmeer mijn aandacht.


KWO: Hoe ziet je aanpak er dan uit in het voorjaar?

Derek: Tijdens de eerste sessie voerde ik nog echt voorzichtig. Daarbij moet je denken aan twintig boilies rond de rig. Als haakaas gebruikte ik daarbij een snowman presentatie. Ik ben al jaren enorm fan van de Mainline Pineapple Juice pop-ups. Ik gebruik ze dan ook om het aas visueel meer op te laten vallen. Om het aas nog een extraatje mee te geven, soak ik het in de mierzoete Pineapple Supreme Goo. Dit zorgt er voor dat er onder water een enorm attractief geurspoor vrij komt.

De visuele aantrekkingskracht van de Mainline Pineapple pop-ups is enorm.

Derek soakt zijn pop-ups graag in mierzoete Goo.

Tijdens de tweede trip had ik al een beetje een idee waar de vis vandaan zou komen. Iemand die naast mij zat had al enkele vissen gevangen, maar ruimde gelukkig op. Hierdoor zwom de vis, die mogelijk eerst door hem werd afgestopt, door naar mijn stek. Ik voerde nog steeds erg lichtjes om zo op safe te spelen. Toen er echt duidelijk vis op mijn stek zat, heb ik gewacht tot het donker was. Vanwege de vele meeuwen kan je op dit water overdag alleen met een spomb voeren.

" Tijdens de tweede trip had ik al een beetje een idee waar de vis vandaan zou komen. "

Om een beetje af te wijken, wachtte ik tot de duisternis om alsnog met een werppijp een verspreider voerbedje aan te leggen. Op het moment dat ik wel moet spomben, gaat mijn voorkeur uit naar het voeren van halve boilies. Door ze even door een Kutter te duwen, heb je een afwijkend tafereel op de bodem. De halfjes zullen wat verspreider afzinken en door het extra oppervlak beter de attractors los laten. Maar deze keer kon ik dus in het donker met de pijp aan de slag en dat vind ik toch altijd het fijnste.

Na het voeren wordt de stretcher opgezocht.

De eerste nacht ving ik een kleintje. Ondanks de erg schrale wind uit het oosten, ving ik de tweede nacht drie vissen. Het voeren pakte dus goed uit. Maar toen de wind overdag ging liggen was het eventjes gekkenhuis. In korte tijd kwamen er vier vissen tot 24kg+ op de kant. De grootste bleek ?De Blokschub? te zijn. Dit is een van de oudere vissen en tevens de topschub van het water. Dat ik met een glimlach in het voorjaarszonnetje zat, is dus wel te begrijpen.

De grootste vangst bleek “de Blokschub” te zijn op 24 kg.


KWO: Dit succes smaakte natuurlijk naar meer! Hoe zag je volgende trip er uit?

Derek: Een week later herhaalde het tafereel zich weer. Op dezelfde stek kon ik wederom een serie vissen vangen met daarbij fraaie exemplaren. De aanpak bleek dus goed te werken en april leek een goede maand te zijn. Daarna werd het helaas een stuk drukker en ben ik afgehaakt.

De Frankrijktrip was echt genieten.

Op uitnodiging van een vriend ben ik voor het eerst sinds vele jaren weer eens naar Frankrijk geweest. Dat was echt leuk om weer eens te doen. Vooral het samen vissen met een oude vriend was erg aangenaam. We merkten ook gelijk dat we flink moesten aanpassen. Het eerste water zat helemaal vol, dus we vertrokken naar plan B. De weersomstandigheden waren extreem. Eerst moesten we op zoek naar zonnebrandcrme, maar daarna volgde er een sneeuwbui in combinatie met stevige vorst. Desondanks hebben we het enorm naar ons zin gehad en toch elf vissen kunnen vangen.

Ondanks het haast winterse weer wist Derek in Frankrijk toch goed te vangen


KWO: Juist dat plezier is enorm belangrijk en het is mooi om te horen dat je genoten hebt. Thuis heb je overigens ook nog wat ‘socials’ gevist als we ons niet vergissen. Kan je daar nog iets over vertellen?

Derek: De maanden mei en juni heb ik weer dichter bij huis gevist. Zo ben ik er samen met Darrell Peck op uit getrokken. Hij wilde graag eens op de Vlaamse kanalen vissen en dat hebben we dan ook gedaan. Het was mooi om te zien dat ik als oudere visser toch enorm veel kan opsteken door alleen al samen met hem te vissen. Hij kreeg het ook nog eens voor elkaar om tijdens de eerste trip n van de grootste spiegels van het Verbindingskanaal te vangen.

Dereks gast kreeg het voor elkaar n van de grootste spiegels te vangen.

Dat was echt de bekroning op een relatief moeizame week. Al had ik weinig te klagen met de topschub van een ander kanaal. Ondertussen vloog de tijd voorbij en duurde het niet lang voordat de zomer op de deur klopte. Maar daar vertel ik wellicht later over.

Derek had tijdens de kanaalsocial zeker geen reden tot klagen.


KWO: Derek, hartelijk dank voor de informatie over je seizoenstart. Succes met de rest van het seizoen en hou ons op de hoogte van je vangsten!

Derek: Dat zal ik doen mannen. Succes met jullie voorbereiding en vang een bak!


Bekijk ook