Koning Winter – Niels van Vooren

Niels Van Vooren
niels-van-vooren-koning-winter-header

Niels van Vooren is inmiddels een bekende auteur geworden op KWO en dat is niet voor niets. Deze fanatieke visser weet in ieder jaargetijde zijn vissen te vangen en zoals de titel van dit artikel al doet vermoeden lukt hem dat zelfs in de winter! In deze update deelt Niels het verhaal van zijn eerste successen van dit jaar en hij geeft ons een kijkje in zijn aanpak. Enjoy!


Niels aan het woord: We schrijven begin januari 2018 en na een aantal warmere dagen in december is het nu toch écht winter. Terwijl de koud zich meester maakt van de buitenwereld pep ik mezelf op om de komende maanden achter de hengels te blijven zitten. Ik heb een klein maar fijn water weten te scoren waar ik deze winter mijn pijlen op wil richten. De meeste vissers zouden mij voor gek verklaren, omdat het water in kwestie een diepte kent van maximaal 1.8 meter. Dit lijkt op alles behalve een zogeheten ‘winterwater’ maar met de juiste aanpak denk ik dat het mij alsnog moet lukken om enkele bewoners te strikken!

Ondanks dat het water relatief ondiep is denkt Niels een goede winterspot gevonden te hebben!

Startsignaal

Na wat ontmoetingen met het water en enkele schaarse voerbeurten later ben ik er voor de eerste keer te vinden mét hengels. Het zonnetje steekt lekker boven de horizon uit en de aangename zonnestralen schijnen mooi op de plas. Iets dat mijn vriendin ook wel kan waarderen. Zij gaat zelfs in de winter mee, maar ik ben benieuwd hoe ze op het wintervissen gaat reageren…

Ik ben benieuwd hoe ze op het wintervissen gaat reageren…

Ik voorzie de hengels van ultra scherpe rigs en positioneer deze precies op de aangevoerde stekken. Aangezien we pas in de namiddag zijn gearriveerd duurt het niet lang voordat de zon ook alweer begint te zakken, waarna het beduidend kouder wordt en we al snel in de bestelbus kruipen om onszelf te beschermen tegen de snijdende wind.

Attractief aas in een PVA zakje is een middel dat Niels graag inzet in de winter.

Voor we het goed en wel beseffen is het al pikkedonker en komen de eerste kristallen tevoorschijn op de karperspullen. Dit wil uiteraard zeggen dat het komende nacht zal vriezen, iets wat ik liever niet had zien gebeuren. Ik praat gezellig over mijn aanpak met mijn vriendin als er uit het niets een snoeiharde run komt op mijn rechterhengel. Totaal van mijn sokken geblazen en een beetje verbaasd sta ik enkele ogenblikken later met een kromme hengel in mijn handen. Na enkele uren vissen is het al raak, en dat in januari! Dit geeft me een flinke boost voor mijn vertrouwen!

Beet krijgen in de winter: het blijft iets magisch!

Ik overweeg om de karper af te drillen vanuit de Commando boot, aangezien ik voel dat de karper zich al goed heeft weten vast te zwemmen in de afgestorven plantenresten die hier rijkelijk aanwezig zijn gedurende de warme zomermaanden. Toch gaat het goed en niet veel later dirigeer ik een toffe spiegel het net in en aanschouw ik mijn buit op de onthaakmat.

Niet veel later aanschouw ik mijn buit op de onthaakmat.

Eerste is binnen

Ik ben een tevreden persoon, zeker omdat mijn aanpak lijkt te werken! Ik ontdoe onze gevinde vriend van zijn tijdelijke ijzerwinkel en hang deze voor even in de retainer sling. Zo kunnen de karper en ik even op adem komen om daarna de fotosessie te beginnen en de buit voor eeuwig op te slaan in de digitale wereld. Mijn vriendin schiet heerlijke plaatjes waarna de karper terug mag naar zijn vertrouwde omgeving.

De eerste vis van 2018 is een feit! Dit fraaie spiegeltje vergiste zich in Niels’ haakaas.

Na wat kiekjes krijgt de vis haar vrijheid weer terug.

Out of the blue

Dagen vliegen voorbij en tijdig voorzie ik de plas van wat lekkers in de vorm van gecrushte boilies en wat tijgernoten. De weersvoorspellingen zijn ‘visvriendelijk’ en ik tuig mijn hengels opnieuw op voor een korte sessie. Ik heb wat gesleuteld aan mijn laatste meters en kies er dit keer voor om de bekende Ronnie rig (a.k.a. spinner rig) te gebruiken, die ik voorzie met een 15mm Coconut pop-up. De tweede hengel voorzie ik van een relatief korte combi rig. Eenmaal aangekomen bij het water zie ik in mijn ooghoek al meteen een relatief grote karper springen ter hoogte van de voerstek. Zelden heb ik taferelen gezien waarbij karpers zo actief zijn bij watertemperaturen van maar drie graden Celcius!

Eens zien of de bekende Ronnie rig het op Niels’ winterwater goed doet!

Wanneer de hengels al enkele uren liggen te wachten op actie en ik onderuit gezakt wegdroom bij de gedachte aan karpers krijg ik een sluwe aanbeet op mijn linkerhengel. In eerste instantie ben ik niet geneigd om de hengel uit de steunen te graaien, doordat de swinger stil blijft hangen. De extreem lichte tikken op mijn 2.25 lbs hengels verraden echter de bezoeker aan de andere kant van de lijn. Ik plooi de hengel in een parabolische curve en zet koers richting de gehaakte zeven-vinner. Eenmaal aangekomen boven de vis duurt het niet lang voordat deze aan het wateroppervlak tevoorschijn komt.

De lichte tikken op mijn hengel verraden de bezoeker aan de andere kant van de lijn.

Dit heeft uiteraard te maken met de ondiepe uitgraving van de plas. Ik weet de karper bij de eerste schepbeurt meteen te vangen, inclusief een grote bol wier. Na wat speurwerk vind ik uiteindelijk een bak van een schub onderaan de mazen van het net en ik kan mijn ogen amper geloven. De karper weegt dik 17 kilo en met zijn prachtige schubbenkleed is het een streling voor het oog!

Eén van de eerste exemplaren van 2018. Je kunt het jaar slechter beginnen!

Van oor tot oor

Met een grijns van oor tot oor poseer ik met deze flinke knaap voor de lens waarna deze zijn verdiende vrijheid terug krijgt. Die sessie vang ik nog een spiegel van 14 kilo, waarmee het feest helemaal compleet is. De vissen lusten duidelijk wel pap van mijn aangeboden snoepgoed, want de vangsten stapelen zich in de komende twee weken op.

Ik geniet volop van mijn wintersucces! Later in de week komt er een front met koude lucht aan. Temperaturen van -5 zullen bij nacht geen uitzondering zijn en ik besluit om het voeren wat op te schroeven. In de aanloop naar het weekend bedenk ik een strategie om alsnog productief te kunnen zijn, ondanks de toenemende kou.

Na het gewichtige exemplaar volgt nog een bommetje van 14 kilo!

Ik wil dit keer zo compact mogelijk te werk gaan en door een toevoeging van stickmix creëer ik een explosief attractief voer waarmee ik de karpers wil aanzetten tot de opname van mijn haakaas. Ik kies voor de gele Juicy Pinneaple, omdat deze zeer zoet van smaak is en enorm goed opvalt in het heldere water. De planning is gemaakt! Een paar dagen later vertoef ik weer aan de oevers van de plas en met de Commando boot leg ik de rigs op scherp. De eerste hengel komt op een diepte van 1,2 meter te liggen en de tweede hengel op 80 centimeter. Totaal absurd zou je zeggen, maar in de praktijk blijkt het toch effectief! Ik heb immers al enkele vissen weten te vangen op deze dieptes bij een temperatuur van één a twee graden celcius.

De praktijk bewijst het: ook op relatief ondiep water kun je in de winter vissen vangen!

Alles op een rijtje

Na amper een uurtje vissen krijg ik een brute run en slaan de kolken weg op de plaats delict. Er heeft zich duidelijk een karper vergist in mijn fraai gepresenteerde aasje, waarna hij zichzelf een piercing heeft gegeven en met een rotvaart is verdwenen. Gelukkig heb ik de hengel snel in de hand en kan ik de karper afdrillen vanuit de boot. Tot twee maal toe probeert hij zich vast te zwemmen en zichzelf te ontdoen van de haak.

Deze rakker had geen schijn van kans!

Gelukkig is deze knaap goed gehaakt en even later verdwijnt ook dit exemplaar in de hongerige mazen van het net. De karper in kwestie is een rijenkarper om duimen en vingers bij af te likken! We schieten enkele foto’s in de schrille winterzon waarna ik hem zijn welverdiende vrijheid terug geef.

Wat een prachtig winterexemplaar!

De nacht die volgt gaat geruisloos voorbij en bij het wakker worden bemerk ik dat koning winter goed heeft huisgehouden afgelopen nacht. Het water is compleet bedekt met een dikke laag ijs! De hengels liggen vast gevroren en ik ben gedwongen om ze handmatig vrij te maken waar de lijn het water doorboord.

Of het koud is geweest?

Behoorlijk ja!

Met opgegeven hoofd kijk ik nu al terug naar de afgelopen weken en wie weet welke mooie dingen er nog voor de deur staan. Eén ding is zeker: het echte visseizoen moet nog van start gaan dus hebben we zeker geen klagen!

Tot de volgende keer!

Niels van VoorenEr zijn geen reacties

Voeg je reactie toe