Korda Carpline – De eerste indruk van Derk Lagcher

KWO Redactie
korda-carpline-header

Hoofdlijnen zijn er tegenwoordig in vele soorten en maten. Nagenoeg ieder merk heeft wel één of meerdere lijnen in haar assortiment. Ook het Engelse Korda heeft al sinds jaar en dag meerdere types nylon en gevlochten lijnen in haar gamma. Begin dit jaar kwam daar de zeer gunstig geprijsde Carpline bij. Wij waren dan ook benieuwd naar de mening van een kritische visser en stuurde een klos van dit type nylon op naar Derk Lagcher voor een eerste indruk.


De Korda Carpline

Derk vertelt: In 2016 had ik op twee van m’n spoelen nieuw nylon laten zetten maar na enkele sessies was ik er (helaas) niet echt tevreden over. Maar ja, omdat de lijn nog niet heel vaak gebruikt was vond ik het zonde om deze alweer te gaan vervangen. Tot… totdat ik aan het begin van de winter vanuit KWO de vraag kreeg “of ik de nieuwe Korda Carpline eens wilde testen?” Bingo! Dat was natuurlijk een mooi excuus om de spoelen toch van nieuw snoer te voorzien!

Kan de Carpline voldoen aan de verwachtingen van Derk?

Met de Carpline voegt Korda een voordelig type nylon lijn toe aan het brede assortiment karperlijnen dat dit merk al heeft. De Carpline is een enorm scherp geprijsde ‘no nonsense’ lijn welke volgens Korda extreem betrouwbaar en zeer sterk op de knopen moet zijn. De lijn is lichtgrijs van kleur, wat naar mijn idee ideaal is in de meeste omstandigheden. Het ziet er daarbij ook nog eens erg chique uit op de molens. Niet het belangrijkste natuurlijk, maar het oog wil ook wat… 🙂

De lijn heeft een neutrale kleur die goed wegvalt tegen de bodem en tevens oogt deze zéér fraai op de molens.

Het eerste positieve dat dus gelijk opviel was de prijs. Voor nog geen €20,- loop je namelijk al met een 1000 meter spoel de winkel uit. De lijn is in verschillende diameters verkrijgbaar, variërend van 0.28mm tot 0,43mm. Zelf koos ik voor de 0,35 mm variant, omdat deze in vrijwel alle situaties volstaat.


In de praktijk

Ik had voor januari en februari serieuze visplannen gemaakt. Tijdens deze sessie’s zou de lijn dus stevig aan de tand gevoeld gaan worden. De eerste week van januari begon ik gelijk met het (dagelijks) lichtjes aanvoeren van een goede winterspot op een water met een hoge bezetting. Doel: De komende periode een aantal vissen te proberen te vangen.

Tijdens deze sessie’s zou de lijn dus stevig aan de tand gevoeld gaan worden.

Tijdens één van de eerste voerbeurten nam ik de hengels mee om even wat testworpen te kunnen maken en gelijk de lijnclips op de juiste afstand te zetten. Met een 90 grams loodje maakte ik een soepel worpje van een meter of 40 om dit vervolgens iedere worp iets op te bouwen. Wat me gelijk bij de eerste worp al opviel is dat de lijn zeer soepel van de molen kwam. De lijn is dan ook zeker niet ‘hard’ te noemen. Eigenlijk had ik bij zo’n relatief laag geprijsde lijn een veel stuggere en ‘springerige’ lijn verwacht. Zelfs bij de hardere worpen van circa 80 á 90 meter had ik het gevoel dat deze lijn echt niet onderdeed voor de bijna twee keer zo dure lijnen die ik de afgelopen jaren heb gebruikt.

Ook het maken van harde worpen over grote afstanden is de Carpline op het lijf geschreven.

Tijdens de eerste sessie gooide ik, ondanks de juist geplaatste clip (althans dat dacht ik…), bij de eerste worp de lijn in de struiken. De montage zat er muurvast in en ik moest hem met geweld los gaan trekken. Ik baalde als een stekker, want dit veroorzaakte een flinke verstoring van de stek. Wel bood dit gelijk een mooie mogelijkheid om de lijn eens flink te ‘mishandelen’ en te kijken hoe deze zich zou houden bij een hoge belasting!

Met de hand op de spoel liep ik enkele meters naar achteren en merkte ik dat er niet extreem veel rek in de lijn zat. Het werd buigen of barsten… Plots brak er een stuk van de tak af en vloog het lood mijn richting op! Het scheelde niet veel, maar de lijn heeft het in ieder geval goed gehouden. De sessie leverde uiteindelijk geen vis op en helaas deed Koning Winter vrij snel daarna zijn intrede. Beide door mijn uitgekozen winterwateren vroren in no-time volledig dicht… Vaarwel winterplannen!

Het scheelde niet veel, maar de lijn heeft het in ieder geval goed gehouden.

Dan maar thuis proberen een betere indruk te krijgen van de lijn. Er werden verschillende knopen gelegd en deze werden flink onder druk gezet. De hoge trekkracht op de knopen die Korda claimt kan ik alleen maar beamen! Telkens moest er behoorlijk veel kracht gezet worden (veel meer dan dat je ooit met de hengel tijdens een dril zult doen!) voordat het zaakje het begaf. Bij de achtknoop is het zelfs de nylon zelf dat telkens in het midden ergens knapte, de knoop zelf bleef in perfecte conditie.

De breeksterkte van de lijn is ver boven mijn verwachtingen!

Vervolgens de schuurbestendigheid even testen op verschillende ruwe oppervlaktes zoals steen en hout. Ook hierbij kwam de lijn gevoelsmatig goed door de test; ik moest telkens langdurig schuren en behoorlijk kracht zetten om de lijn te doen breken. Ondanks dat dit natuurlijk geen wetenschappelijk onderzoek was en het onmogelijk was om er zonder goede referentie een waardeoordeel aan te hangen, hield de lijn zich gevoelsmatig erg goed! Iets wat voor mij altijd weer erg belangrijk is in het vertrouwen krijgen in een lijn.


Terug naar de waterkant

Toen het ijs eindelijk gesmolten was, viste ik vanwege onverwachtse drukte aan het water enkele sessies op het tweede water. Het is een voor mij bekend meertje waar ik in de winter al geregeld succesvolle sessies heb gehad. De te bevissen stekken lagen respectievelijk op ca. 60 en 80 meter afstand en zoals je mag verwachten zijn deze afstanden met gemak te halen. Mede door de slechte voorbereidingen en het feit dat er lang ijs op het water heeft gelegen verliepen de sessie’s helaas visloos. Het was inmiddels de avond voor het inleveren van deze review toen ik in een korte avondsessie toch nog 2 vissen tussen de takken vandaan wist te plukken. De karpers waren nog erg sloom en het was dan ook geen goede test voor de lijn. Toch is het altijd fijn om de eerste vissen met een nieuw product veilig op de kant te krijgen. Dat geeft immers flink vertrouwen!

De eerste vis op de Carpline, dat geeft vertrouwen!


Voorlopige conclusie

Door de korte periode van testen en het beperkte aantal sessie’s dat ik gevist heb is het eigenlijk onmogelijk om een écht goede review te schrijven. Toch heb ik wel een bijzonder positieve indruk van de lijn gekregen. De lijn doet voor mijn gevoel qua werpeigenschappen, betrouwbaarheid en schuurbestendigheid absoluut niet onder voor veel van de duurdere lijnen die ik in het verleden heb gebruikt.

Ik heb wel een bijzonder positieve indruk van de lijn gekregen.

Voor extreem zware lijn, extreem verre worpen of extreme schuurbestendigheid zal je moeten kiezen voor een speciaal daarvoor ontwikkelde lijn. Ben je echter opzoek naar een ideale lijn die bovenstaande eigenschappen combineert, dan heb ik er het volste vertrouwen in dat je met de Carpline van Korda een zeer goede keuze maakt! Het is dan ook een perfecte allrounder! Ook feit dat deze lijn ook nog eens zeer voordelig geprijsd is maakt hem ook ideaal om hem op te spoelen op je reservespoelen voor bijvoorbeeld een buitenlandse trip.

Het is dan ook een perfecte allrounder!

Ben je opzoek naar een ideale allround lijn? Dan beveel ik de Korda Carpline van harte aan!


Winactie!

In samenwerking met Korda mogen we 3 rollen Carpline weggegeven op de KWO Facebookpage! Het enige wat je hoeft te doen is onder de actie-afbeelding aan te geven welke diameter Carpline je graag zou willen winnen. De Carpline is er in 0.28 / 0.30 / 0.35 / 0.40 en 0.43mm. Succes!

Klik op de afbeelding om naar de winactie te gaan.


Waarom Carpline?

Uiteraard hebben de mannen van Korda zelf ook een informatieve video gemaakt waarin de eigenschappen van de Carpline besproken worden. Check het in het Youtube filmpje hieronder!


Tips voor het kiezen van de juiste hoofdlijn

Ben je er na het lezen van deze update nog niet helemaal uit welke hoofdlijn jij dit seizoen op je molens gaat spoelen? Bekijk dan zeker onderstaande video waarin Kevin Diederen enkele nuttige tips geeft over het kiezen van de juiste hoofdlijn!


Wil jij het nieuwe seizoen graag je spoelen voorzien van Korda Carpline? Binnenkort gaat KWO enkele spoelen weggeven, dus houd de site en de Facebookpagina goed in de gaten!

Tot aan de waterkant!

Derk LagcherEr zijn geen reacties

Voeg je reactie toe