KWO Fieldtest: Deeper Smart Fishfinder

Aan het begin van het najaar kregen we op de KWO redactie het verzoek om de Deeper Smart Fishfinder aan een grondige test te onderwerpen. Rick van den Acker had nog een flink aantal karpertrips op de agenda staan en was dan ook de aangewezen persoon om deze vernuftige ‘gadget’ in de praktijk aan de tand te voelen. Lees in deze review of hij de Deeper wel of geen meerwaarde vindt in zijn visserij.


De Deeper Smart fishfinder

Rick aan het woord: Goed, laten we eerst even kort beginnen met de Deeper zelf.  Wat is de Deeper en waar is deze voor bedoeld? Heel simpel en recht door zee samengevat is de Deeper een ronde +/- 100 gram wegende dieptemeter c.q. visvinder waarmee je een beeld krijgt van de dieptes en de bodemstructuur. Af en toe kun je op het scherm (van je smartphone) zelfs zien wáár de vissen zich bevinden.

Deeper002

De Deeper wordt geleverd inclusief pouch en een USB kabel om de accu op te laden.

De Deeper is voornamelijk gemaakt om een water zo snel (en effectief) mogelijk in kaart te brengen zonder dat er gebruik wordt gemaakt van een boot. Erg handig dus op wateren met een (voer)boten verbod. Natuurlijk zijn er ook nog tal van andere leuke, handige opties, echter daar ga ik later in deze review op in.

Deeper001

Bovenop de Deeper zit een oogje waar je jouw vislijn aan knoopt, waarna je kunt gaan werpen.

Ready to go

De Deeper wordt volledig ‘vis klaar’ geleverd met de volgende accessoires:

– De Deeper Smart Fishfinder met interne accu
– Een MicroUSB  kabel
– Een losse pouch om de Deeper in te vervoeren
– Een tweetal schroefringen als bevestigingsmiddel aan de lijn
– Een drietal handleidingen in verschillende talen

De specificaties

De Deeper beschikt over een tweetal frequenties: 90kHz (hoge bundelbreedte) en 290kHz (lage bundelbreedte). Heel kort door de bocht betekent dit dat de Deeper bij een frequentie van 90kHz een groter gebied beslaat met de echopulsen die hij uitstraalt om de diepte te meten dan bij de hogere frequentie van 290kHz. Dit gebeurt weliswaar met een lagere frequentie, waardoor het beeld niet zo nauwkeurig zal zijn als bij de frequentie van 290kHz.

De werking van de verschillende frequenties.

De werking van de verschillende frequenties.

In de handleiding staat vermeld dat de Deeper over een bereik beschikt van +/- 50 meter (onder ideale omstandigheden). De praktijk wees echter uit dat dit ontzettend beïnvloedbaar was door externe factoren. Ik noem bijvoorbeeld: bebouwing, golfslag of storing met andere elektronische apparaten. Dit heeft volledig te maken met de Bluetooth verbinding die momenteel nog niet beschikt over een groter en sterker bereik. Dit is dan ook een verbeterpunt naar de toekomst toe.

De Deeper wordt bediend met de Deeper app, deze kun je gratis downloaden en installeren op je smartphone of tablet. Deze app biedt je de mogelijkheid om tal van instellingen aan te passen om in elke situatie uit de voeten te kunnen. Denk hierbij aan een speciale bootmodus (om bijvoorbeeld een 2D-kaart te maken van het water), de gevoeligheid, een diepte/visalarm en de helderheid.

Deeper011

De Deeper wordt ondersteund door een enorm handige app!

Naast dat er in de app een hele hoop in te stellen valt, is er ook een varia aan opties aanwezig om je visserij beter in kaart te brengen. In de Deeper app zitten diverse vernuftige functies en mogelijkheden. Zo bevat de app een kalender, een snelkoppeling naar de camera, een (gedetailleerd) weerbericht, een notitieblok, een kaart functie en de geschiedenis van het apparaat. Al deze opties maken de app zelfs onwijs handig om te gebruiken zónder het gebruik van de Deeper. Zie het als een digitaal logboek. Met de Deeper app heb je dan ook direct alles bij de hand om je vissessies in kaart te brengen.

Hoe werkt de Deeper?

Je schaft de Deeper aan, en dan? Een goede vraag wellicht, het advies is om allereerst de batterij volledig op te laden. Dit doe je simpel door de Deeper open te draaien en te verbinden met een energiebron middels de USB kabel.

Wanneer de Deeper is opgeladen is hij klaar voor gebruik. Om gebruik te kunnen maken van de Deeper dien je de bijbehorende app te downloaden uit de Apple / iTunes store of Google play store. Wat mij als eerste op viel bij het in gebruik nemen van de Deeper, was dat er geen aan/uit knop op zit. Persoonlijk leverde dit mij wat verwarring op, omdat ook in de handleiding weinig te vinden was over de uiteindelijke werking. Na wat online research werd duidelijk dat ik de Deeper via Bluetooth diende te koppelen aan mijn smartphone, iets wat mijns inziens erg vooruitstrevend is.

Deeper-Fishfinder-Draadloos-via-Bluetooth

Je kunt de Deeper app installeren op zowel een Apple tablet of GSM en op een Android apparaat.

Vervolgens liep ik tegen het volgende probleem aan, want ondanks dat mijn Bluetooth aan stond lukte het alsnog niet om te verbinden met de Deeper. Wederom bracht een korte online zoektocht soelaas en werd al snel duidelijk dat de Deeper in contact moet zijn met het wateroppervlak! Pas dan gaat alles in werking.

Deeper010

Zodra de Deeper het water raakt maakt hij verbinding.

Vrijwel direct nadat ik de Deeper te water liet merkte mijn Smartphone hem op. Vanaf dat moment sprak de werking eigenlijk voor zich, wanneer de Deeper in contact kwam met het water werd direct de diepte en de watertemperatuur gemeten en weergeven op mijn telefoon. Een kind kan de was doen!

Deeper009

De Deeper in actie.

De Deeper in de praktijk

Goed, de werking van de Deeper was duidelijk, de App geïnstalleerd en het was enkel nog een kwestie van de Deeper ook echt in zetten in mijn visserij. Ik heb de Deeper tijdens meerdere sessies, op diverse watertypen, met verschillende weersomstandigheden op de proef gesteld. Dit om een zo objectief mogelijk beeld te krijgen van het product en het gebruiksgemak.

Windstil weer: betere omstandigheden om een water te verkennen met de Deeper zijn er niet.

Windstil weer: betere omstandigheden om een water te verkennen met de Deeper zijn er niet.

Tijdens de eerste ‘Deeper sessie’ is het koud, haast guur en er waait een gestage Zuidwester over de kleine plas als ik de Deeper voor de eerste keer meeneem  naar de waterkant. Puur en alleen om een indruk te krijgen van het gebruik van de Deeper.

Het voelt allereerst wat onwennig om met een grote ronde bal aan de lijn te gooien. De eerste worpen zijn dan ook uiterst voorzichtig en komen terecht op een meter of 20-25 van de kant. Vrijwel direct vind er een connectie plaats tussen mijn Smartphone en de Deeper. Op mijn scherm lees ik af dat de diepte op het desbetreffende punt ruim twee meter bedraagt, bij een watertemperatuur van 10 graden zijn de condities op dit moment dus zeker niet verkeerd voor een aanbeet.

Wel valt me op dat de nauwkeurigheid bij het (snel) binnen draaien heel wat te wensen over laat, de diepte wordt niet meer nauwkeurig weergeven, maar het contact gaat niet verloren. Voor nu laat ik het hier bij, het over trekkende regen front doet mij me snel naar de tent verplaatsen en onder het genot van enkele warme bakken koffie zit ik de sessie helaas visloos uit.

" Het voelt allereerst wat onwennig om met een grote ronde bal aan de lijn te gooien. De eerste worpen zijn dan ook uiterst voorzichtig en komen terecht op een meter of 20-25 van de kant."

Een aantal weken later (en meerdere sessies verder) is het 5 December. Pakjesavond is in aantocht, maar ik ben op zoek naar heel andere cadeautjes. Cadeautjes met vinnen, schubben en bekdraden. Het water waar het moet gebeuren op deze dag is een obstakelrijk circuitwater. Overhangende takken, afgestorven lelievelden, grote rietkanten en scherpe taluds, het is hier allemaal te vinden. Het waait iets minder hard en ik kies ervoor om me te situeren op de Noordkant van het water. De zachte Zuidwester staat in mijn gezicht en met de golfslag op de kant heb ik er stiekem best vertrouwen in.

De omstandigheden zijn beter. Zowel voor het gebruik van de Deeper als om te vissen!

De omstandigheden zijn beter. Zowel voor het gebruik van de Deeper als om te vissen!

Rechts van mij spot ik een grote rij overhangende takken en voor me ligt het open water, tijd om de Deeper erbij te pakken. De takkenbos aan de rechterkant wekt direct mijn interesse en met behulp van de Deeper breng ik hier de diepte in kaart. Ik vind een stabiele diepte van anderhalve meter strak tegen de takken aan en kom er met behulp van de Deeper achter dat het talud een meter van de takken af snel afloopt naar een ruime drie meter. De bodemstructuur ziet er rommelig uit op het scherm van mijn telefoon, een Chod-rig is dus het meest passend in deze situatie.

Wanneer nog geen uur later mijn hengel volledig krom trekt weet ik voldoende;  hangen! Met behulp van de Deeper vond ik de in mijn ogen perfecte plek en binnen een uur was het raak: effectiviteit ten top.

Deeper006

Gevangen m.b.v. de Deeper Smart Fishfinder.

Een volgende sessie vindt plaats onder compleet andere omstandigheden, de Zuidwester is wederom aanwezig enkel vertelt de Deeper app me dat deze waait met een snelheid van 16m/s, vrij vertaald naar de welbekende schaal van Beufort (Bft) is dit een windkracht 7. De golven zijn hoog en ditmaal wordt de Deeper écht getest. Een worp van een meter of vijftig richting het midden van het water verder kijk ik vol verwachting naar het scherm van mijn telefoon, echter blijft er een bepaalde melding aanwezig op mijn telefoonscherm: verbinding verbroken.

Deeper008

Het blijft onwennig gooien met zo’n grote ronde bal. Maar oefening baart kunst.

Ik draai de Deeper rustig maar gestaag dichter naar de kant en pas op een afstand van een goede tien meter wordt de verbinding hersteld. Hetzelfde tafereel herhaalt zich meerdere malen en ik besluit de Deeper maar af te tuigen. Hoge golven blijken funest te zijn voor de connectie, vrij logisch misschien omdat de golven er voor zorgen dat er geen constante directe verbinding is tussen de Deeper en mijn smartphone. Deze omstandigheden zijn helaas te gortig voor de Deeper, iets wat misschien ook wel te verwachten viel.

Deze feedback is doorgegeven aan de fabrikant die daarna met de volgende terugkoppeling kwam: “Onnauwkeurige metingen of problemen met de verbinding zoals hier omschreven kunnen optreden wanneer de Deeper onjuist wordt gebruikt. De visser gebruikte in dit geval de bovenste bevestigingslus van de Deeper. Dit had de middelste of de onderste lus moeten zijn bij deze situatie (gebruik op grotere afstanden). Dit om de Deeper optimaal te positioneren (in het water) om haar signaal naar de ontvanger (smartphone of tablet) te kunnen uitzenden.”

De Deeper binnen mijn visserij?

Terugkijkend op de afgelopen periode durf ik te concluderen dat de Deeper zeker een aanvulling is voor mijn visserij. Het is een handig hulpmiddel om snel een goed beeld te krijgen van mijn (potentiële) stek. Daarbij moet gezegd worden dat windstil weer tot dagen met een ‘lichte kabbel’ het meest geschikt zijn om met de Deeper aan de slag te gaan.

Indien de stekken dichtbij liggen (1 tot 35-45 meter uit de oever) is de Deeper een ideaal verlengstuk van iedere visuitrusting. Daar mijn visserij zich toch vaak afspeelt buiten de ’50 meter zone’ heb ik nog altijd de vertrouwde analoge peilhengel met peildobber in mijn foudraal zitten.

Deeper004

" De Deeper is zeker een aanvulling op mijn visserij.”"

De voordelen & nadelen van de Deeper

De Deeper is een vernuftige uitvinding en daar hij nog aardig in de kinderschoenen staat is hij nog niet perfect. Toch beschikt de Deeper (en met name de app) op dit moment al wel over een aantal onwijs handige functies. Wat mij positief verraste was de nauwkeurigheid waarmee de Deeper de bodemstructuur weergaf, de diepte klopten eveneens.  Het gebruiksgemak was zeer goed te noemen en ook over de accuduur valt niets te klagen. Ik kon de Deeper meerdere sessies na elkaar gebruiken zonder de gadget tussentijds te moeten opladen.

Naast de Deeper zelf is ook de bijbehorende app een fijne toevoeging gebleken binnen mijn visserij. De app gebruik ik inmiddels om mijn sessies duidelijk en geordend op te slaan zodat ik een beter beeld krijg van mijn vangsten. Een aanrader dus, ook al maak je geen gebruik van de Deeper zelf.

Op de Deeper app worden onder andere vissen, plantengroei en obstakels weergegeven.

Op de Deeper app worden onder andere vissen, plantengroei en obstakels weergegeven.

Het voornaamste pijnpunt van de Deeper is naar mijn mening toch wel de instabiliteit qua bereik. Bij wat ruigere omstandigheden valt de Deeper haast niet effectief te gebruiken. Ook de maximale afstand waarop de Deeper bruikbaar is ligt aan de lage kant, veel karpervissers vissen immers op stekken verder dan 50 meter uit de oever. Daarnaast blijft het onwennig om met een grote ronde bol te werpen, het voelt anders aan en je werpt toch altijd met net wat meer beleid. Toch gaat dit beter naarmate je langer staat te ‘zwiepen’.

Conclusie

Met de aankoop van een Deeper Wireless Fishfinder (adviesprijs € 219,95) koopt een karpervisser een vernieuwend product. Nooit eerder was het zo makkelijk om de diepte van een bepaalde stek in kaart te brengen. Met de enorme gebruiksvriendelijkheid en de (op een enkel punt na) duidelijke bijgeleverde handleiding is de Deeper een aanwinst voor iedereen. Door de frequentie in te stellen is het mogelijk om zowel een globaal als een gedetailleerd beeld van de bodemstructuur te krijgen, dit maakt de Deeper enorm multifunctioneel.

Deeper005

De Deeper, de meest innovatieve visgadget van 2016!

Ik denk dan ook dat de Deeper zeker een marktaandeel kan verwerven in de Benelux. Het is een compleet en ‘easy to use’ product. Als Deeper in de toekomst ook nog stappen maakt in de technologie (nog beter beeld, groter bereik) dan verwacht ik dat binnen een aantal jaar het merendeel van de (karper)vissers zal overwegen om een Deeper aan te schaffen.

De Deeper is (online) verkrijgbaar bij ruim 35 hengelsportspeciaalzaken. Zie voor verkooppunten, accessoires en meer informatie www.buydeeper.nl en check ook regelmatig de Facebookpagina!


WIN een Deeper

Om deze review extra kracht bij te zetten mogen we een Deeper Wireless Fishfinder weggeven. Dit doen we op de KWO Facebookpagina. Meedoen is heel eenvoudig. Klik op de afbeelding hieronder om naar de actie te gaan. Deel de actie op je eigen timeline en LIKE de Deeper Facebookpagina. Veel succes!

Klik op de afbeelding en doe mee!

Klik op de afbeelding en doe mee!


Rick van den Acker

Bekijk ook