KWO Fieldtest – Fox Horizon Duo Pod – Remy van Os

KWO Redactie

Als karpervisser wil je dat je hengels stabiel opgesteld staan, dat ze vrij van de grond zijn en bij een eventuele aanbeet niet over je stek heen stuiteren. Voor deze KWO Fieldtest kreeg Remy van Os halverwege 2015 een Fox Horizon Duo Pod thuisgestuurd. Remy beviste tijdens de testperiode een breed scala aan wateren in Nederland, Belgie en Frankrijk en ontdekte de veelzijdigheid van deze Fox Pod.

Gedurende de testperiode is de rodpod op verschillende ondergronden gepositioneerd.

Gedurende de testperiode is de rodpod op verschillende ondergronden gepositioneerd.


Losse steunen of een rodpod?

Sinds jaar en dag vis ik met een rodpod. Losse steunen zijn nooit zo mijn ding geweest, temeer omdat ik regelmatig vanaf steigers en op stekken met een harde ondergrond vis (bijv. grind op een betaalwater). Met een rodpod ben je van alle markten thuis en dat is wat ik zoek in mijn visserij. De laatste jaren heb ik gebruik gemaakt van een RVS rodpod en toen ik de Fox Horizon Duo Pod thuis kreeg was het gewicht het eerste dat me op viel. De pod is namelijk aanzienlijk lichter dan het RVS gevaarte wat ik de afgelopen jaren mee naar de waterkant sleepte!

Een Franse bak die de hengel flink deed stuiteren op de steun.

Een Franse bak die de hengel flink deed stuiteren op de steun.

Doorontwikkeld

Maar goed, mijn RVS pod was wél zeer stevig, dat moest de Fox pod nog maar gaan bewijzen. Bij het eerste gebruik aan de waterkant bemerkte ik direct dat de ontwikkelaars er slim aan hebben gedaan om het frame uit te voeren met een dubbele ‘bar’.

Fox-Horizon-Duo-Pod-8

Dit zorgt voor een sterke, stevige basis en dankzij de dubbele buis kan de middelste swinger of hanger helemaal naar beneden gepositioneerd worden. Hierdoor kun je ook met de middelste hengel met volledig slappe lijnen vissen.

De middelste hanger/swinger kan volledig naar beneden zakken.

De middelste hanger/swinger kan volledig naar beneden zakken.

Een andere verbetering ten opzichte van vroegere Fox rodpod zijn de klemmende elementen. Deze zijn robuuster uitgevoerd waardoor de levensduur langer zal zijn. Daarnaast zullen de pootjes niet ‘verschuiven’ bij een plotselinge belasting.

Compleet pakket

Standaard zit er een setje buzzerbars bij geleverd voor 3 hengels. Daarnaast zijn losse setjes buzzerbars verkrijgbaar voor 2 of 4 hengels. De poten zijn 30 en 25 cm (voor en achter), deze kun je van de pod afschroeven en eventueel als losse banksticks gebruiken. Hierdoor kun je met de materialen van de pod op vrijwel alle stekken uit de voeten.

Fox-Horizon-Duo-Pod-7

Fox-Horizon-Duo-Pod-6

Optioneel leverbaar: extra lange voorpoten, handig voor de visserij waarbij je hengels omhoog moeten staan, bijvoorbeeld als je over obstakels of wiervelden heen wilt vissen.

Dit alles wordt geleverd in een draagtas die ik ook daadwerkelijk gebruik. Het mooie aan deze tas is dat mijn buzzerbars (inclusief beetmelders met hangers) er ook bij passen. Ik neem dus geen losse buzzerbarbag meer mee naar de waterkant!

De draagtas wordt standaard meegeleverd.

De draagtas wordt standaard meegeleverd.

Stabiel

De belangrijkste eigenschap voor een rodpod vind ik: mijn hengels moeten te allen tijde blijven liggen, zowel bij een aanbeet als bij een storm. Goede achterkopjes en eventuele snag-ears zijn mooie hulpmiddelen hiervoor, maar als je rodpod omgetrokken wordt… dan helpen die snag-ears ook niet echt 😉

Fox-Horizon-Duo-Pod-5

De hoek waarop de poten aan het frame vast zitten zorgt ervoor dat de pod stabiel blijft bij de verschillende soorten druk die er op uitgeoefend worden. Zowel bij een aanbeet als bij harde wind blijft de pod staan als een huis. Ondanks dat de pot niet verankerd zat in de grond verschoof deze niet, ook niet op de hardhouten steiger van een van de Franse betaalwateren. Kortom, met de stabiliteit zit het wel goed.

Gebruik in verschillende situaties

Wat me tijdens de eerste sessie in Frankrijk opviel was het volgende. Bij gebruik van 3 hengels zal de middelste Big Pit molen de dubbele bar raken. Dit is eenvoudig op te lossen door de achterste buzzerbar hoger te plaatsen, maar dat betekent automatisch ook dat de voorste buzzerbar hoger gezet moet worden.

Fox-Horizon-Duo-Pod-13

Ook op steigers en grind staat de pod als een huis. Hier ‘hangt’ de middelste molen net vrij van de dubbele bar.

Zoals bij iedere rodpod is het ook met de Horizon Duo Pod soms lastig om onder een grote hoek naar links of naar rechts te vissen. Dit zal de beetregistratie van een hengel onder de kant niet ten goede komen. Maar goed, dat is meer een discussie over het wel of niet vissen met een rodpod (of het kiezen voor losse steunen).


Pluspunten:

  • Licht van gewicht.
  • Robuust en stevig.
  • Klemmen en koppelingen zijn duurzaam.
  • Lengte van de pod eenvoudig aan te passen middels de camlocks.
  • Zeer snel opgezet en goed verstelbaar.
  • 4 posities waarin je de poten kunt zetten, hierdoor kun je op bijna alle stekken uit de voeten.

Minpunten:

  • Buizen en frame is vrij grof, daardoor wel stevig maar optisch iets minder fraai. Alhoewel dit smaakgebonden is.
  • Extra lange voorpoten niet standaard meegeleverd, voor volledig gebruik van de rodpod zijn deze langere poten toch noodzakelijk.
  • Beperkte ruimte voor de ‘middelste’ Big Pit molen.


De poten kunnen in verschillende posities worden gezet.

De poten kunnen in verschillende posities worden gezet.

Prijs – kwaliteit verhouding

Met een verkoopadviesprijs van rond de € 160,- krijg je in mijn ogen zeer veel waar voor je geld. Ik heb de Horizon Duo Pod nu een krap half jaartje in gebruik en ik kan er gevoelsmatig nog jaren mee vissen. Het prijsverschil met diverse ‘design’ RVS rodpods is groot, al zit dat hem ook in de gebruikte materialen (RVS is immers duur). Toch heb ik zeker het gevoel dat ik met een hoogwaardig product aan de waterkant zit.

Vismaat Jack met rechts op de achtergrond de Horizon Duo Pod (juist, vol in de modder).

Vismaat Jack met rechts op de achtergrond de Horizon Duo Pod (juist, vol in de modder).

Conclusie

Mijn eindoordeel over deze rodpod is dan ook: een fijn product waar ik mijn hengels met vol vertrouwen op positioneer. Ik kan hem dan ook zeker aanraden, helemaal voor de (in mijn ogen) relatief lage prijs van € 160,-.

De afwerking is zeer netjes en degelijk. Deze pod zal waarschijnlijk jaren mee gaan.

De afwerking is zeer netjes en degelijk. Deze pod zal waarschijnlijk jaren mee gaan.

Win een Fox Horizon Duo Pod

Wil jij een Fox Horizon Duo Pod winnen? Doe dan mee met onderstaande actie op de KWO Facebookpagina. Like het bericht en deel de afbeelding op je eigen tijdlijn en wie weet zit jij komend voorjaar met deze pod aan de waterkant.

Klik op de afbeelding om naar de actie te gaan.

Klik op de afbeelding om naar de actie te gaan.

Remy van OsEr zijn geen reacties

Voeg je reactie toe