KWO Fieldtest – Nash Scope hengels

Jordy op t Hof
KWO-fieldtest-Nash-Schope-hengel-karper-Jordy-Opthof-header1

Voor deze nieuwe KWO Fieldtest heeft Jordy op ’t Hof een set Nash Scope hengels aan een grondige inspectie onderworpen. Jordy is al enkele jaren verslaafd aan het gebruik van Scope, dus hij is de perfecte persoon om de nieuwe hengels te testen. Zouden de nieuwe stokken ook zijn goedkeuring krijgen? Je leest het in deze KWO-fieldtest!


Jordy aan het woord: Laat ik beginnen te zeggen dat wanneer ik niet bereid ben te betalen voor een bepaald product, ik ook niet zal proberen om jou over te halen dat wel te doen. In deze review ga ik je dus niet alleen vertellen wat mijn mening is over de Scope hengels, ik wil jou ook vertellen waarom iedereen een setje 9 of 10 ft. hengels kan gebruiken. Daarbij Scope in het bijzonder!

Voor deze fieldtest kon ik mijzelf geen betere sessie toewensen. Het ging los!

Waarom Scope?

De Scope range van Nash is de afgelopen jaren niet onopgemerkt gebleven binnen de karperscene. Innovatief en een ware lust voor het oog al zeg ik het zelf. Weet je niet wat het Scope-concept is? Waar the f*ck was je de afgelopen jaren? Scope is een compleet eigen merk binnen een merk. De producten zijn compact, klein, licht en daardoor ben je als visser super mobiel. Op het gebied van hengels is Scope dan ook compact, licht en multi-inzetbaar. Dankzij het telescopische onderste deel van de hengel wordt de transportlengte aanmerkelijk korter. De eigenschappen van de Scope hengel hebben mij met enige regelmaat extra vissen opgeleverd. Waarom? Dat lees je in het vervolg van deze fieldtest! Check hieronder de video om alvast een eerste indruk te krijgen van de Scope hengels.

Eigenschappen

Laat ik beginnen met wat informatie over de eigenschappen van een korte hengel. Zo kun je alvast kijken of het bij jouw visserij past. Echter ben ik ervan overtuigd dat je korte hengels nooit meer weg zal doen als je ze eenmaal gaat gebruiken!

Werpen

Ik ben reeds enkele jaren gebruiker van het MK2 model Scope hengels. Ik wist meteen dat dit type hengel in de meeste gevallen zou aansluiten bij mijn visserij. Statisch stalken op kleine stekken, bovenhands werpen van onder bomen vandaan of de hengel onder de kant weggeprikt op een kleine stek. Of wat te denken van het zeer nauwkeurig onderhands kunnen inwerpen? Met Scope hengels kan ik beduidend accurater werpen vanaf kleine stekken dan dat ik met een traditionele 12 ft. hengel zou kunnen doen.

Met Scope hengels kan ik beduidend meer accuraat werpen.

Afstand

Kun je nu eigenlijk een beetje ver werpen met Scope? Nou, hoe geweldig het werpen van grote afstanden met een Scope door sommigen ook wordt verondersteld, in de praktijk is het niet zo vanzelfsprekend. Zeker niet met PVA zakjes en zwaar of plat lood. In mijn beleving is Scope daar ook gewoon simpelweg niet voor ontworpen. Natuurlijk kun je jouw montage er een mep mee geven, maar met een langere hengel (hefboom) kom je sowieso veel verder en kun je de werprichting ook nog eens veel beter aanwijzen. Fair to say, de 3,25 lb gaf ondanks het werpgewicht van soms wel 3,5oz (100 gram) geen kraak!

Zelfs voor de top van de Scope hengel was het geen enkel probleem om tot wel 3,5 oz (100 gram) lood te werpen!

Compact

Omdat Scope heel licht is en weinig ruimte inneemt kun je gemakkelijk verkassen. Ze passen zelfs overdwars in de kofferbak van iedere auto. Ik heb standaard een setje Scope’s mee in de auto. Als er zich ergens een kans voordoet dan drop ik een chod op de bodem of probeer ik een vis aan de oppervlakte te strikken. Anyday, anytime! En voor de vissende papa’s: de Scopes kun je zonder dat het opvalt bij de vrouw meebrengen op vakantie. Hoe ideaal is dat!

Dit kleine foudraal voor de Scope hengels past zonder moeite tussen de andere vakantiespullen!

Voor de vissende papa’s: de Scopes kun je zonder dat het opvalt bij de vrouw meebrengen op vakantie…

Drillen

Drillen met een hengel van 12 ft. is in mijn beleving minder prettig en het contact is minder direct dan wanneer ik dit vergelijk met een 9 of 10 voets hengel. Een 12 voets hengel pak ik nu echt alleen nog wanneer het gezien de omstandigheden niet anders kan. Denk aan ver- en secuur werpen, op wateren waar een boot of voerboot niet is toegestaan of als de hengeltoppen ver omhoog moeten worden gevist. Met de kortere hengels kun je de karper veel dichter bij het schepnet drillen. Daardoor is deze gemakkelijker te sturen en te scheppen! Je moet het feitelijk zelf even ervaren om te weten wat ik hiermee bedoel. Het drillen vanuit een boot is ook echt heel fijn. Vissen die een duik nemen naar de bodem kunnen door de vergevingsgezinde top van de Scope feilloos worden gevolgd en eerlijk, het contact met de vis is werkelijk waar spectaculair!

De drileigenschappen zijn echt subliem. Je moet dit echt ervaren om te geloven, maar once you go short….

“Kleine hengel – klein water?”

Dit hoor ik wel eens iemand roepen. Roepen ja, want zelf ervaren ho maar… Ik ben het hier dan ook zo niet mee eens! Los van welk merk je een korte hengel gebruikt; iedere korte hengel zal inzetbaar zijn op groot water. Ik doe het zelf al jaren en check ook de video’s van MH. In zijn Undercover in France series en op Cassiën vist hij ook op groot openbaar water met de Scopes.

Met de Scopes mat je brute vissen af met minder verzuring in de armen als met een 12 voets hengel!

Doelgroep

Scope is wat mij betreft geschikt voor iedere visser. De struiner, de Frankrijkvissers, de verkasser, de bootvisser, de visser met een kleine auto, de visser op de fiets of scooter en de carpist die ook op vakantie niet met lege handen wil komen te staan… Feitelijk zou iedereen dus gewoon een setje korte hengels moeten hebben! Of beter gezegd, iedereen zou naast zijn 9 of 10 ft hengels een extra setje met 12 of 13ft moeten hebben  😉  Want ga je eenmaal voor kort, dan wil je niet zo snel meer terug! De voordelen van een korte hengel zijn gewoon eindeloos. Vanaf het eerste moment dat ik Scopes ben gaan gebruiken bleven mijn normale 12ft hengels zo goed als ongebruikt. Met Scope kan ik (bijna) alles!

Als je eenmaal voor kort gaat, dan wil je niet snel meer terug!

De Scope hengels zijn enorm veelzijdig en dus ook te gebruiken op groot water!

De scope in de praktijk

De nieuwste Scope hengels zijn verkrijgbaar in een viertal uitvoeringen. De Scope Abbrivated, de Scope kurk, de Scope Sawn Off en de Scope Black Ops. Ik test de Scope Abbrivated (10 ft. 3,5 lb), omdat deze simpelweg het best betaalbaar en inzetbaar zijn. Het eerste grote verschil ten opzichte van het MK2 model is dat de Scope hengels nog sterker zijn geworden en in zwaardere testcurves leverbaar zijn. Ben je dus een big fish hunter, vis je graag met PVA zakjes of vis je vanuit de boot op een rivierbuffel? Voor iedere situatie is er wel een Scope te vinden! De nieuwe Scopes zijn ook een stukje donkerder van kleur ten opzichte van de MK2.

Get in on!

Enorm licht

De combinatie van een Scope hengel met een medium formaat molen is zo ongekend licht! Zet het even weg tegen je glimmende 12ft’er met zware hengel ogen en dito big pit molen. Je voelt je door al die extra lengte en ballast toch gewoon een pakezel? Het vissen met een korte lichtgewicht hengel voelt echt, zonder te liegen, zoveel prettiger aan!

De Scope hengels zijn mooi dun en licht van gewicht. Ideaal om mee rond te sjouwen!

Afwerking en reelhouder

De afwerking van de geteste Scope hengels is echt goed. Qua uiterlijk kun je zelfs nog kiezen voor full shrink, het abbrivated model of voor kurk. Ik vroeg Mark Pansar mij de ‘standaard’ Scope abbrivated toe te sturen. De matzwart blank en dunne slanke ogen maken de hengel een strakke vertoning langs de waterkant. De Fuji reelhouder loopt mooi over in de blank en op ieder model zit een zeer fijne lijnclip. Wil je een Scope die er optisch nog strakker uit ziet? Kijk dan ook eens naar de Scope Black Ops range. Ikzelf vind de normale Scope meer dan prima en deze bied in mijn ogen de beste prijs/kwaliteit verhouding voor de meeste karpervissers.

De afwerking heeft een hoge standaard.

De Fuji reelhouder wrikt niet en is licht.

Sterk

“Kun je met Scope wel grote vissen vangen?” Geloof mij, ik heb de vraag wel een paar keer voorbij zien komen. Hier en daar zijn namelijk wat verhalen van Scope hengels die plotseling doormidden braken, maar laat je niet misleiden door deze berichten. Dit betroffen hengel uit de allereerste range en deze werden daarnaast in sommige gevallen ook nog eens verkeerd ingezet. Met het 10 ft. 3,25 lb model uit de nieuwste serie Scopes kon ik met gemak een 3,5oz (100 gram) stuk lood wegzetten tot een meter of 90! Ik maak er niet mijn hobby van, maar het kan wel dus wel degelijk!

Met het 10 ft. 3,25 lb model kon ik 100 gram lood wegzetten tot een meter of 90.

Topactie

De Scope hengels hebben een brute topactie en een stevige ruggengraat. Hierdoor ben je in staat om de sterkste vissen af te drillen, te sturen en zelfs te blokken. Mijn meest memorabele dril betrof een steur van bijna 42 kilo aan een 9 ft. 3lb Scope MK2 hengel. De hengel heeft daarbij geen krik, krak of kraakje gegeven. De Scopes uit de fieldtest kregen het ook flink te verduren en ook deze kraken niet bij het buigen!

Als er één hengel is waar ik alle andere voor weg doe is het de Scope! Wat een actie, ruggengraat en drileigenschappen!

De specificaties

 • De 9 ft. Scope heeft een transportlengte van 112 centimeter, de 10 ft. 127centimeter.
 • Verkrijgbaar in 3, 3,25 en 3,5 lb voor de veeleisende visser.
 • Uitgebalanceerde Fuji molenhouder
 • Anti twist top oog voorkomt lijnbreuk bij werpen
 • 40mm startoog
 • Carbon lijnclip
 • Laser gegraveerde butcap
 • Mat zwarte blank en carbon wikkeling
 • Fancy Nash Logo op de blank

Ervaring en eindconclusie

Ik heb Scope hengels de afgelopen jaren onder diverse omstandigheden gebruikt. De werpeigenschappen van Scope hengels zijn op korte afstand bijzonder goed. De topactie is heerlijk waardoor drillen echt genieten werd. Het contact tot de vis is korter en voelt meer intens. Er zit echt voldoende power in de blanks, maar ook de looks van de hengel maken het een onderscheidend model. De superkorte transportlengte maakt Scope hengels wat mij betreft een onwijs goede toevoeging aan iedere karper uitrusting. Je kunt Scopes dan ook altijd meebrengen, waar je ook heen gaat!

Ontworpen voor de Engelse struinvisserij, ideaal gebleken voor de Europese grootwater hunter!

Wat mij al bij de hengels van het vorige model en nu ook bij het nieuwe model was opgevallen is dat bij hard werpen of bij een lange dril de hengel op het telescopische deel en de top iets kan draaien. Dit resulteert er in dat de ogen van de beide hengel delen niet meer perfect met elkaar in lijn staan. De oplossing voor het top deel is simpel: gewoon even een schuurpapiertje over de eerste paar centimeter van de pensluiting halen. Zo hechten de beide hengeldelen weer een stuk steviger aan elkaar vast!

Zonder een kraakje in de blank te ontdekken drilde ik de vissen af.

“Zijn er goedkopere korte hengels op de markt?” Jazeker, maar Scope ziet er wel heel goed uit, het carbon is superlicht, de hengel is strakker dan vele modellen van ander merken die ik bezit en de transportlengte is voor een tweedelige hengel niet te evenaren. Nash bied de Scope range aan in 6, 9 en 10 ft voor een prijs vanaf €149,95 voor de 6 voets uitvoering en tussen de €195,00 en €225,00 voor de 9 en 10 voets versies.  Scopes zijn niet de goedkoopste hengels, dat moet ik er wel bij zeggen. Maar zonder meer is het kwalitatief een hengel waarmee je de komende jaren echt overal mee uit de voeten kunt. Het brengt sowieso een stukje kwaliteit met zich mee. Kortom: een prima keuze als je dit seizoen nog op zoek gaat naar een nieuw setje hengels. En ze zijn zelfs zo goed dat ik geen enkele reden zie om de duurdere Black Ops uitvoering aan te schaffen!

De Scopes zijn echt van fenomenale kwaliteit, waar je jarenlang op kunt vertrouwen!

Pluspunten

 • Strakke blank met mooie matzwarte looks
 • Goede werp- en dril eigenschappen
 • Gaat prima samen met grote molen
 • Molen blijft stabiel onder de hengel
 • Korte transportlengte
 • Bijpassende producten uit de Scope range
 • Past overdwars in iedere kofferbak
 • Stevige lijnclip
 • Verbeterd anti-twist top oog
 • Genoeg backbone om de sterkste vissen af te matten of sturen

De Scope hengels hebben genoeg ruggengraat om zelfs de sterkste Franse vissen af te drillen!

Minpunten

 • De top en het telescopische deel kan tijdens werpen en drillen iets wrikken
 • Niet gemaakt voor secuur werpen over verre afstanden
 • Het telescopische deel kan, wanneer er zand tussen komt, krassen geven op de blank
 • Niet de goedkoopste korte hengel. Niet echt een minpunt, want je koopt wel kwaliteit!

Tot de volgende keer!

Jordy op ’t Hof


Wil je meer weten over de producten van Nash? Check dan de website en vergeet ook niet om de Facebookpage te liken om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes!Er zijn geen reacties

Voeg je reactie toe