KWO Fieldtest – Prologic Frame-X Bivvy – Derk Lagcher

Prologic innoveert erg snel en ze hebben dan ook meerdere nieuweproducten op de markt gebracht, zoals de Frame-X Bivvy. Op het eerste oog ziet deze One Man Bivvy er prima uit maar blijkt dat ook in de praktijk? We vroegen het Derk Lagcher en hij schreef voor ons deze uitgebreide review.


Derk vertelt: Begin van ditjaar ontvang ik een appje van Michiel Pilaar met de vraag “of ik een Prologic Frame-X One Man Bivvy wil testen voor een KWO review.| Eerlijk gezegd sta ik hier niet gelijk voor te trappelen… Ik heb ten eerste geen enkele ervaring met Prologic producten en ik hecht toch wel veel waarde aan een kwalitatief zeer goede tent. Ik vis dan ook al jaren met een tent uit het top segment en ik weet niet of deze Prologic Bivvy hieraan kan voldoen.

Voordat ikja zeg doe ik eerst wat onderzoek. Als ik even wat info aan het vergaren ben via Google en een filmpje van de tent op YouTube bekijk wordt ik toch al snel enthousiast. Het tentje ziet er zo op het eerste oog goed en degelijk uit, het is niet al te groot en zou makkelijk (en snel) op te zetten moeten zijn. Daarnaast, niet geheel onbelangrijk, is deze Frame-X Bivvy ook nog eens redelijk licht van gewicht. “Kom maar op met dat tentje” app ik een paar uur later terug!

Kom maar op met dat tentje!

Het is op een zondag dat ik heb afgesproken bij Jos Benders thuis om de tent op te halen. Jos haalt de tent uit zijn bus en overhandigd het aan mij. “Ik ben benieuwd wat je er van vindt” zegt hij erbij. Het eerste wat me opvalt is de grote ruime hoes waarin de tent is verpakt. Het geheel ziet er enigszins baggy en alles behalve strak uit. Dit is echter niet per definitie negatief; vaak hoor ik mensen klagen over de veel te kleine tassen die meegeleverd worden met tenten. Hoe irritant is het als je de tent uiterst secuur op moet vouwen, omdat dezeanders met geen mogelijkheid terug in de hoes te krijgen is? Daar heb je bij deze tent in ieder geval absoluut geen last van. De tent pas er met gemak in, zelfs inclusief het grondzeil, de haringen en waarschijnlijk ook nog wel met optionele winterskin!

Het doek is in ieder geval waterdicht.

Het doek is in ieder geval waterdicht.

De eerste keer als ik het tentje mee naar de waterkant neem wordt er extreem weer voorspelt (zoals wel vaker de afgelopen maanden). Aan het water gekomen zie ik de eerste donkere wolken al naderen dus voordat de hengels er in gaan besluit ik om eerst maar even snel de tent op te zetten! De Prologic Frame-X Bivvyblijkt eenvoudig en zeer snel op te zetten. De basis van de tent wordt gevormd door tweebaleinen welke uit driedelen bestaan. Het is een kwestie van de drie delen in elkaar steken, de uiteinden in de daarvoor bestemde gaten steken en de tent staat al bijna! De twee baleinen vormen, in tegenstelling tot andere tenten, een kruislings frame en wat gelijk opvalt is dat dit de tent zeer stevig maakt! Hier komt logischerwijs ook de naam X-frame vandaan.

Aan de binnenkant van de tent wordt per balein de uiteinden verbonden met twee’tension straps’ om het geheel op spanning te zetten. Met een derde balein wordt de luifelgemaakt. Als laatste kan er, voor extra stevigheid, een stabilisatie stok tussen de tweebaleinen geplaatst worden en ook eentussen de voorste balein en de luifel. Een rondje (meegeleverde en stevige) haringen prikken en hij staat! Doordat de tent voorzien is van dubbele bevestigingen op verschillende hoogtes voor de haringen kan deze ook bij een redelijk ongelijke ondergrond goed vastgezet worden.

Dubbele haring ringen vind ik altijd +1.

Dubbele haring ringen vind ik altijd +1.

Nog even het grondzeil er in en klaar is Derk. Dezeis helaas van het type ‘ritsel en kraak’, maar volgens mij is dat redelijk normaal voor tenten uit het wat lagere prijssegment. Een voordeel hiervan is wel dat het lekker licht is. Alle hoeken zijn voorzien van klittenband waarmee je het in de hoeken van de tent kunt bevestigen. Het zeil past perfect en doordat er overlap is met de onderste rand van de tent vormt het een mooi gesloten geheel wat zorgt voor minder vocht en belangrijker nog; minder ongedierte in de tent! Al met al wordt de tent de eerste keer volledig opgezet in enkele minuten en dit zonder gebruiksaanwijzing! Het opzetten is dus absoluut geen ‘rocket-science’ en spreekt eigenlijk voor zich. Daar houden we van!

Ik zie direct waarom deze bivvy de naam

Ik zie direct waarom deze bivvy de naam “Frame-X” draagt.

Nu de Frame-X Bivvy staat heb ik nog net genoeg tijd om de rest van mijn spullen in de tent te gooien voordat het noodweer losbarst. Een bui van een goed half uur met zware windstoten, harde slagregens en zelfs bij vlagen flinke hagelstenen volgt; een ideale eerste test voor de tent dus! Over de uitslag van deze test kunnen we kort zijn, het tentje slaagt met zeer goede cijfers! Hij geeft geen krimp, de tent schud nauwelijks (ondanks de windstoten), het doek flappert niet en overal in de tent blijft het kurkdroog! Het enige spoor van nattigheid is te vinden bij de rits van het uitneembare front-paneel. Hier loopt langs de binnenkant van de rits wat water naar beneden, maar hier heb je verder geen last van en bovendien zijn de omstandigheden ook wel erg extreem! Tijdens latere sessies met meerdere normale buien was daargeen enkele sprake meer van.

De bivvy ziet er naar mijn mening erg carpy uit.

De bivvy ziet er naar mijn mening erg ‘carpy’ uit.

Als de bui over is, de hengels in liggen en de tent is ingericht wordt het tijd om deze One Man Bivvyeens goed te gaan bekijken. Iets wat tijdens het inrichten van de tent eigenlijk gelijk al opviel is de enorme ruimte binnen in de tent ondanks de relatief kleineafmetingen. De wanden van de tent gaan redelijk recht omhoog, wat zorgt voor veel effectieve binnenruimte. Met een grote stretcher, foedraal, rugtas, kooktas en voerboot in de tent is er zelfs nog ruimte over om er met een klein stoeltje bij in te zitten. Door het hoge dak is het zelfs voor iemand als ik (bijna 2 meter lang) mogelijk om rechtop op de stretcher te zitten.

Daarnaast zijn alle naden aan de binnenkant van het doek netjes getaped wat lekkageuit sluit. De deur is zeer ruim en voorzien van degelijk aanvoelende grove ritsen. In de deur zit ook nog een ‘raam’ dat open kan en voorzien is van muggengaas en/of een doorzichtig plastic raam. Het tentdoek en het doorzichtige plastic raam kun je naar boven oprollen en vastzetten. Klein nadeel vindt ik wel dat het plastic raam er niet volledig uitgehaald kan worden. Ik gebruik het namelijk nooit en zonder het toch wel wat stugge plastic zou het oprollen van de voordeur wat makkelijker gaan.

De voorkant kan helemaal dicht, doorzichtig of muggengaas.

De voorkant kan helemaal dicht, doorzichtig of muggengaas.

Het front-paneel kan er in zijn geheel uit geritst worden. Ook deze is weer voorzien van zeer degelijk aanvoelende grove ritsen die zeer soepel lopen. Zo’n volledig open voorkant is ideaal voor diegene die vanaf de stretcher zo naar buiten kunnen kijken. Ook wordt het op die maniereen perfect tentje in plaats van een paraplu om met tweepersonen te gebruiken tijdens een dagje vissen. Verder is de tent ook nog voorzien van tweehandige klittenband straps om je hengels tegen de tent te kunnen zetten.

Klittenband straps voor je hengels zijn erg handig.

Klittenband straps voor je hengels zijn erg handig.

Voor en nadelen:

+ licht van gewicht
+ zeer stevig
+ netjes afgewerkt
+ goede kwaliteit ritsen
+ compact en toch zeer ruim
+ makkelijk en snel op te zetten
+ uitritsbaar front-paneel
+ grondzeil meegeleverd
+ uitstekende prijs-kwaliteit verhouding

? geen rubberengrondzeil
? enigszins lomp transportformaat door ruime hoes

Specificaties:

  • 210D Rip-stop nylon
  • Afmetingen: L260 x B210 x H145cm
  • Gewicht: bivvy 7,5kg , winterskin 1,8kg
  • De verkoopprijs ligt rond de ?220,- voor de Frame-X bivvy en ?110,- voor de optionele winterskin
Deze tent blijkt degelijk, robuust en ideaal voor mijn korte nachtjes!

Deze tent blijkt degelijk, robuust en ideaal voor mijn korte nachtjes!

Conclusie

Al met al ben ik eigenlijk (een beetje tegen mijn verwachtingen in) zeer positief over de Prologic Frame-X Bivvy. Ben je op zoek naar een zeer degelijke, stevige en ruime eenpersoons tent dan kan ik je deze zeker aanraden. Ik ga hem in ieder geval altijdinzetten in mijn visserij!

De X-Frame bivvy zal de komende maanden nog veelvuldig met Derk naar de waterkant gaan...

De X-Frame bivvy zal de komende maanden nog veelvuldig met Derk naar de waterkant gaan…

Derk Lagcher

Bekijk ook