KWO Fieldtest – Shimano Power Aero XTB

KWO Redactie
kwo-fieldtest-shimano-power-aero-xtb-header

In deze KWO Fieldtest neemt niemand minder dan David Vandevelde de nieuwe Shimano Power Aero XTB’s onder de loep. Een molen die volgens Shimano op geen enkel vlak steken laat liggen, oftewel: het paradepaardje uit de Shimano stal! David test de molens onder diverse omstandigheden en heeft daarnaast ook een video geschoten waarin je de molens in actie kunt zien. 


Een jaar vol mogelijkheden

David aan het woord: Dit jaar was voor mij een jaar vol met mogelijkheden. Na enkele hele mooie sessies te mogen vissen voor KWO, kreeg ik de vraag of ik de nieuwste speeltjes van Shimano wilde testen. Je kan je wellicht wel voorstellen dat geen enkele karpervisser zo’n aanbod afslaat! Zeker niet als het over Shimano’s nieuwste big-pit molens gaat, de Power Aero XTB’s. Er stond toevallig nog een weekje vissen gepland waar ik de molens op een volledig ander vlak kon gaan testen dan hoe ik normaal vis op mij ‘thuiswater’ in België. Op dat thuiswater gaat het om obstakelvisserij, waar ik al mijn lijnen uitvaar met de boot. Op het Franse water, waar het vistripje gepland was, zou ik werpend gaan vissen. Hierdoor zou ik de molens op verschillende manieren kunnen testen in de praktijk.

Tijd voor een fieldtest! Zouden de molens het in de praktijk net zo goed doen als op papier?

In de praktijk

Toen ik de molens voor de eerste keer op de steunen kon leggen, gaf het me een goed gevoel. De mat zwarte kleur blonk mooi in de herfstzon. De eerste sessie zou een sessie met obstakelvisserij worden op het thuiswater. De lijnen werden tegen de takken uitgevaren (tussen de 120 en 220 meter uit de kant) en de slip werd helemaal dichtgedraaid. Het vissen op afstand is overigens geen probleem, de Power Aero’s hebben een lijncapaciteit van 550 meter bij een 0.35mm lijn.

Het vissen op afstand is overigens geen probleem, de Power Aero’s hebben een lijncapaciteit van 550 meter bij een 0.35mm lijn.

De Power Aero’s bieden je de mogelijkheid om heel snel en zonder moeite de lijn van de spoel te laten tikken dankzij de High Speed Drag. Met de nieuwe molens kun je nog sneller dan bij de vorige versie, de Instant Drag, van potdicht tot vrijlopend overgaan. Superhandig als je tijdens een dril in de boot plotseling de karper onder je door ziet rossen wanneer ‘ie voor het eerst je boot in de gaten krijgt. Een paar tikjes aan de slip en klaar! Een losser of lijnbreuk is vermeden.

Naast het strakke uiterlijk, zit het ook met de innerlijke kant van de Power Aero’s wel goed!

Eerste indruk

Na een klein aantal gevangen karpers was ik al goed aan de molens gewend geraakt. Het enige waar ik me in bleef vergissen, was de slinger die ik bij m’n vorige molens altijd moest ‘opendraaien’ aan de andere kant van de molen om ze te kunnen opbergen. Dit is niet het geval bij de nieuwe XTB’s. Je draait de slinger simpelweg van je af om deze in te kunnen klappen. Deze techniek had ik al eerder gezien bij één van m’n spinmolentjes, die ik altijd mee heb om mezelf bezig te houden tijdens de moeilijkere sessies. Handig toch?! Zeker in de koude winterperiodes zit je normaal gesproken met verkleumde vingers te kloten om dat ‘vastgevroren’ knopje los te draaien. Dat is nu verleden tijd!

De slinger van de Power Aero is op eenvoudige manier in te klappen!

De Power Aero XTB is ontwikkeld met het idee om een hele goede werpmolen te worden en geloof me, dat is gelukt! Het teruggeschroefde gewicht en de vernieuwende technologieën zorgen ervoor dat deze molen een waar werpkanon is. Lig je na tien keer uitwerpen nog steeds nét niet goed op je spot? Geen probleem! Met z’n acht kogellagers en een inhaalslag van meer dan een meter blijft het na 10, 20, 50 of zelfs 100 keer uitgooien een even groot plezier om je lijn weer binnen te draaien. Geen stroefheid, geen gekraak en geen gepiep. Oftewel: geen gezeik!

Piepen doen deze molens niet! Dat laten we wel aan een ander onderdeel van de uitrusting over 😉

Specificaties

De Aero’s werden tijdens de testperiode gecombineerd met de Shimano Tribal TX Ultra stokken die nieuw zijn in de Shimano Tribal-range. Toen ik de hengels aan het optuigen was, werd ik verbaasd door het gewicht van de molen. Met amper 510 gram is deze molens een echt enorm licht van gewicht! Dit merk je onmiddellijk als je flink aan het gooien slaat. Het gewichtsverschil ten opzichte van andere molens is te wijten aan het Ci4+ materiaal dat Shimano gebruikt. Dit composiet materiaal van carbon en polyamide is enorm sterk en zorgt voor een gewichtsbesparing van maar liefst 25%. Met andere woorden, het is een molen die met de grootste zaligheid in de hand ligt!

De Power Aero is een genot om onder je hengel te hebben!

Als je vaak kleine visstekjes op grote afstanden moet bereiken, is het geen overbodige luxe dat de molen super goed gebalanceerd is. Zo heeft Shimano het oscillatie mechanisme verplaatst naar de bovenkant van de G Free Body van de molen. Het zwaartepunt wordt hierdoor dichter naar de handgreep van de hengel gebracht, en moet vermoeidheid tijdens het uitwerpen tegengaan. Het uitwerpen wordt verder verbeterd door het Super Slow 5 oscillatie systeem.

Door de enorm goede lijnoplegging is ver werpen geen enkel probleem voor deze krachtpatser!

Doordat de beugel heel traag op en neer loopt, krijg je een sublieme opspoeling van de hoofdlijn. De hoofdlijn ligt compleet parallel op de spoel, waardoor je tijdens het inwerpen minder wrijving krijgt en dus verder gooit!

De slip

Het leukste deel aan de molen is met zekerheid de slip. De High Speed Drag zorgt met amper een kwart draai aan de slip dat de lijn van volledig vast naar vrijlopend gaat. Dit kan even wennen zijn als je andere molens gewend bent. Met enkele tikjes naar links of rechts verander je de gevoeligheid aanzienlijk van de slip. Deze eigenschap kan met zekerheid een lijnbreuk of losschieter voorkomen, omdat je enorm snel kunt schakelen!

Deze buffel werd feilloos in het net geloodst dankzij de Power Aero’s!

Plus- en Minpunten

Pluspunten

  • Laag gewicht, slechts 510 gram
  • De lijnbeugel bestaat uit één geheel
  • Super Slow Oscillation zorgt voor een perfecte opspoeling van je hoofdlijn
  • High Speed Drag zorgt voor een snellere reactietijd, waardoor je de vis eenvoudig kunt blocken of juist lijn kunt geven bij een explosieve uitbarsting van de karper
  • De molen is mat zwart afgewerkt (en ziet er daardoor enorm strak uit!)
  • Hagane Gear en Body maken dat de molen tegen heel wat stootjes kan en erg duurzaam is

Minpunten

  • De molens zijn met €400-450 aan de prijzige kant

Ik was zonder te overdrijven overdonderd door Shimano’s sterke staaltje vakmanschap!

Het eindoordeel

In een periode van drie maanden heb ik het genoegen gehad om deze prachtige molens te mogen testen in ruige omstandigheden. Ik hoor je natuurlijk al denken, “in drie maanden kun je een product niet volledig testen”. Dat klopt absoluut. Ik kan jullie inderdaad niet de eventuele kwaaltjes op langere termijn vertellen, maar wat ik wél weet is dat, mits je de molen regelmatig onderhoud (iets wat je overigens met elke molen moet doen), er heel weinig kwaaltjes zullen voorvallen!

Tijdens de testfase heeft de Power Aero het beuken op de slip door deze spiegel prima opgevangen!

In mijn opinie vind ik het een subliem werkende molen en een streling voor het oog! De molen ligt aangenaam in je hand door het vederlichte gewicht en daarnaast heeft de molen een super compacte look. Ondanks het vrij hoge prijskaartje zou ik deze molens zeker aanschaffen om mee op pad te nemen. Op zich is het logisch dat deze molen iets meer kost dan een gemiddelde molen. Het is aan jullie om uit te maken of de technologie in deze molen het prijskaartje waard is. Eén ding kan ik je wel vertellen: het plezier tijdens het vissen wordt met deze molens aanzienlijk vergroot!

Binnenkort volgt de fieldtest van David van de nieuwe TX Ultra stokken van Shimano.

De fieldtest van de Power Aero’s heb ik gecombineerd met de (eveneens nieuwe) TX Ultra hengels van Shimano. Het verslag hiervan volgt binnenkort! Wel deel ik alvast het filmpje dat ik opgenomen heb tijdens mijn Franse trip. Hier bleken de Power Aero’s en de TX Ultra’s een bazige combinatie!

David Vandevelde


Wil je meer weten over deze Shimano molens of de andere producten uit het Shimano assortiment? Check dan de website en neem ook zeker even een kijkje op de Facebookpagina om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen.Er zijn geen reacties

Voeg je reactie toe