KWO Fieldtest – Solar P1 Rod Support System

Toen Solar aankondigde met de P1 een upgrade te hebben gemaakt voor hun alom befaamde RVSPoziloc hengel set-up, had ik direct interesse. “Kon dit product nog veel beter dan?” Ik had trouwens echt toevallig een week voor binnenkomst van deze spullen op de redactie mijn zeer geliefde Solar world-wide pod weggedaan, omdat ik budget wilde vrijmaken voor deze vernieuwde P1 versie. Deze fieldtest kwam dus als geroepen!


Nuben ik op zich niet echt een tackle tart, maar ik houd wel van mooie spulletjes. En ok, kleren maken niet de man, zelfs niet als Michiel Pilaar een strakke witte blouse aan trekt, maar toch… Het moet er wl een beetje uitzien vinden jullie ook niet? Immers is onze hengel set-up hetgeen waar wij langdurig naar zullen staren aan de waterkant. Een beetje fancy looks mag dan wat mij betreft wel.

In Frankrijk test is de materialen ook. Hierop op de old scool Globetrotter rod-pod.

In Frankrijk test ik de materialen ook. Hier vis ik met de P1 buzzerbars op het oldskool Globetrotter rod-pod model.

Misschien lul ik mijzelf hier trouwens wel een klein beetje vast, want de keuze om materiaal weg te doen hoort toch ook wel een beetje bij het zijn van een tackle tart, haha. Maar laat ik er dan gemakshalve bij zeggen dat ik dit deed zodat ik eeneen P1 model rod-pod kon bestellen, waarmee ik ook sky-high kon gaan vissen. Laat de Miss het maar niet horen, want we zijn namelijk flink aan het sparen voor onze eigen mansion 🙂

1e AANBLIK

Voor deze fieldtest had ik de beschikking over twee 2 Rod P1 Buzzerbars, twee P1 Banksticks, twee P1 Adjustable Back Rest Mini en een zogenaamde P1 Dog Leg, ofwel een ‘stabiliser’ om ervoor te zorgen dat de set-up goed in de grond verankerd zal blijven staan.

Toen dit op de redactie binnen kwam hoefde ik niet snel na te denken, deze wilde ik gaan gebruiken!

Toen dit op de redactie binnen kwam hoefde ik niet lang na te denken, deze wilde ik gaan gebruiken!

Toen ik de materialen voor de eerste maal eens echt goed ging bekijken was het eerstedat mij opviel dat Solar de buzzerbars en bank sticks een meer chique, onderscheidende uitstraling heeft gegeven door de carbon accenten en een iets veranderde D-lock. Ik kon niet direct zeggen of de P1 een verbetering zou zijn op de inmiddels jaren lang verkochte Poziloc versie, maar daarvoor is deze fieldtest in het leven geroepen! Ik ben sowieso van mening dat de carbon uitstraling echt heel, heel vet is!

SOLAR P1 2 ROD BUZZERBARS

Ik monteer mijn beetverklikkers en ben er klaar voor om deze de komende 8 weken in te gaan zettenop een tweetal trips over de grens. Doordat het schroefdraad van de buzzerbar is voorzien van een opsluit ring, kun je iedere beetverklikker goed vast en bovenal recht monteren. Je hoeft dus geen rubber ringetjes meer te gebruiken, of andere fratsen uit te halen. Iedere beetverklikker die direct met het eigen schroefdraad in de buzzerbar wordt vast geschroefd, zal door deze ring perfect recht kunnen worden gemonteerd.

kwo-fieldtest-solar-p1-jordy-opthoflrm_export_20161012_133045

Door de instelbare RVSring onder de beetverklikker staat deze altijd recht!

De 2 Rod Buzzerbars zijn in twee breedte uitvoeringen verkrijgbaar, welke je dan ook nog eens per buzzerbar middels een simpele twist aan het D-lock systeem in breedte kunt verstellen. Ik had de beschikking over een zogenaamde front model, deze heefteen afmeting van 20 tot maximaal 30,5 cm. En een back model, met een afmeting van 17,5 tot maximaal 28,5 cm. De buzzerbars zijn ook verkrijgbaar voor 3 hengels in diverse afmetingen.

kwo-fieldtest-kwo-solar-p1

Alles stevig neerzetten is geen probleem met deze set-up!

Middels het vernieuwde D-lock systeem op de buzzerbar kun je de breedte traploos verstellen. Door de verbeterde grip had ik in ieder geval wel ervaren dat ik moeiteloos keer op keer de breedte kon verstellen, zonder dat ik het gevoel kreeg tangen en andere werktuigen te moeten gebruiken om het nadien weer los te kunnen krijgen. Dit had ik met het Poziloc model wel af en toe…

kwo-fieldtest-solar-p1-jordy-opthoflrm_export_20161012_132353

Een korte draai om los te zetten en wederom met een korte draai om het geheel weer te borgen.

De adviesprijs van de P1 buzzerbars ligt op circa ?63,99 per stuk!

WAAROM FRONT AND BACK?

Ik kan mij zo voorstellen dat niet iedere karpervisser weet waarom er verschil zit in een front and back versie van de buzzerbars. Kort uitgelegd is dit eigenlijk echt alleen gedaan om ervoor te zorgen dat, indien je geen gebruik maakt van de verstelbare breedte van de buzzerbar, de punten van de hengels netjes recht naar voren staan en niet naar elkaar toe wijzen.

solar-p1-fieldtest-jordy-opthof-3

De afwerking is hoog en het gebruiksgemak zeer goed!

Houd je van een ’tarty’ smalle hengel set-up, dan kun je natuurlijk wel twee maal de back versie kopen van de buzzerbars en dan de buzzerbar waarop je beetverklikkers zijn gemonteerd iets in breedte verstellen. Dan staan je hengels recht, en kijken je toppen mooi strak en recht naar voren in de smalst mogelijk uitvoering die je met de P1 kunt maken.

SOLAR P1 TRAVEL-LITE P1 BANKSTICKS

Om de hengel set-up af te maken, had ik de beschikking over een tweetal banksticks. Deze zijn geheel in dezelfde stijl uitgevoerd met de herkenbare carbon covers. De banksticks zijn verstelbaar in hoogte en verkrijgbaar in vijf lengte uitvoeringen. Ook hier kun je middels het D-Lock systeem de bankstick op elke gewenst hoogte vast zetten. In gewone mensen taal, de kern van de telescopische bankstick is aan een kant afgevlakt waardoor je geen last meer zult hebben van speling of kans op ’twist’ bij een aanbeet. Onderaan zit een stevige scherpe punt waarmee je gemakkelijker in de wat hardere of winterse ondergronden kunt prikken. Wat je niet zult vinden is een punt die is voorzien van schroefdraad. Is dit een gemis, ik vind van niet.

solar-p1-bankstick-contourcut-kwo-fieldtest

Looks een 9, afwerking een 9, gebruik een 9!

De adviesprijs van de Travel-Lite bankstick ligt tussen de ?28,99 en de ?35,99.

SOLAR P1 DOG-LEG STABALISER

Now were talking! Even serieus, los van de functie van dit onderdeel in de set-up, het ziet er toch ook gewoon erg goed uit! Solar heeft zichzelf misschien wel overtroffen met deze zeer goed ontworpen stabiliser. Het was voor mij trouwens voor het eerst dat ik gebruik ging maken van een zogenaamde stabiliser, maar met de kennis van de markt wist ik wel dat er nog geen andere merken waren die hun model zo hadden ontworpen dat het op diverse manierenin te zetten is.

kwo-fieldtest-solar-p1-jordy-opthoflrm_export_20161012_132508

Geen standaard dog-leg, maar een meer veelzijdig model van Solar!

Door de soft grip zal de bankstick geen millimeter meer bewegen als je deze eenmaal goed op de bankstick hebt vastgedraaid. Het grote verschil met alle andere stabilisers op de markt is dat deze niet n, maar twee scharnierpunten heeft!

" Stevige, solide, zonder beweging! "

Een nadeel van iedere hengel opstelling, waarbij je gebruik maakt van banksticks, is dat wanneer de grond hard is in de zomer of misschien juist wel in de winter, deze er niet (of minder gemakkelijk) in kan worden geduwd. Deze Dog-Leg kan dan uitkomst bieden. De dunnere pen kan gemakkelijker in de grond worden geduwd, waarna je de bankstick of op de grond laat rusten, of slechts een enkele centimeter diep de grond in duwt voor dat beetje extra stabiliteit. Daarnaast kun je de Dog-Leg op diverse manieren borgen, zodat ook het stabiel bevissen van oneffen ondergronden geen enkel probleem is.

kwo-fieldtest-solar-p1-jordy-opthof-dogleg

Prachtig, en ik zie nu ook echt het voordeel er van in.

Een laatste optie is om de Dog-Leg parallel aan de bankstick te monteren en zo extra stabiliteit te geven aan jouw hengel set-up. Kortom, feitelijk is er voor iedere situatie wel een oplossing. En met slechts 150 gram is het ook geen heel zwaar onderdeel om extra mee te sjouwen. De adviesprijs van de dog-leg ligt op circa ?69,90.

SOLAR P1 ADJUSTABLE BACK REST MINI

Deze komt in twee versies. Een mini en een standaard. Ik had de beschikking over de mini, en die ziet er wat mij betreft ook wel het meest passend uit bij deze set-up. Door de achter steun ondersteboven te draaien, kun je middels het bijgeleverde inbus sleuteltje de breedte en dus ook de mate waarin je hengel wordt vastgeklemd zelf bepalen. Even de meegeleverde sleutel gebruiken, de schroef iets losdraaien, de twee breedte veranderen en weer vast vastschroeven! Vis je dus net als ik met verschillende hengels dan kun je de grip op de hengel gemakkelijk en snel veranderen.

kwo-fieldtest-solar-p1-adjustable-back-rest

1 back rest voor diverse hengels? Met deze kan het in een hand omdraai.

Ik heb de hengels zowel recht als hoog gevist en de grip op de hengel is, mits goed ingesteld, meer dan goed waardoor deze niet zo snel uit de steun zal worden gesleurd.

De adviesprijs van de P1 Adjustable Back Rest ligt op circa ?27,99 per stuk.

CONCLUSIE

“Maar Jordy, heb je dan voor het eerst echt helemaal niets te bekritiseren? Geen bewegende delen, geen speling, geen niks?” Neen, feitelijk niet. Ik zou alleen kunnen snappen dat men de prijs voelbaar voor de portemonnee vindt. Dit complete setje kost je in totaal (zonder KWO Community Member korting) toch al snel ?315,00. Maar aan de andere kant, mijn ervaring met Solar en sowieso met RVSmaterialen is dat het zonder meer een leven lang mee gaat. Je koopt dus iets wat niet alleen een lange levensduur heeft, het blijft ook nog eens zijn waarde behouden!

De Solar P1 Range is onder andere verkrijgbaar bij De Tacklebox en Fauna Hengelsport.

Bekijk ook