KWO Fieldtest – Sonik SKS Bivvy – Bart-Jaap Koorn

Iemand die altijd kritisch (maar rechtvaardig) naar producten kijkt is Bart-Jaap Koorn. Vandaar dat we hem een geschikt persoon vonden om de SKS Bivvy van Sonik eens nader te bekijken. Een bivvy is immers een belangrijk onderdeel van de uitrusting van de karpervisser waar veel tijd in wordt doorgebracht. BJK ging op onderzoek uit en meldde zich na een aantal maanden op de redactie met onderstaand verslag.


Whats in the bag?

Door een staking bij de bezorgdienst UPS ontving ik de twee pakketten voor de KWO Fieldtest enkele dagen na elkaar. Het eerste pakket was de SKS Bivvy en het tweede pakket bleek de bijpassende overwrap. Dat was een welkome verrassing want de overwrap wordt niet standaard bij de tent geleverd!

Sonik-SKS-Bivvy-1

Binnen! De SKS Bivvy van Sonik, klaar om flink ‘aangepakt’ te gaan worden.

De bivvy wordt standaard geleverd met grondzeil en afneembaar PVC raam voor de voorzijde. Natuurlijk zijn haringen inbegrepen, allicht overbodig om aan te halen, maar zeker onmisbaar. De haringen worden geleverd met een kunststof beschermkapje voor de punten, daar is over nagedacht! Daarnaast wordt er een transporttas bij de SKS Bivvy geleverd. Ikzelf vond deze aan de kleine kant. De bivvy past er prima in indien je hem goed oprolt, maar voor dit oprollen moet je wel de tijd nemen. En na een kort doordeweeks nachtje is de tijd altijd beperkt  😉

Sonik-SKS-Bivvy-3

In een losse tas worden de tussenliggende stokken geleverd waarmee je de ribben spreid. De haringen komen in een degelijke en sterke etui.

De transportlengte van de opgeborgen bivvy doet vermoeden dat je een paraplu meeneemt, met een lengte van iets minder dan 160 cm en een gewicht van 8,4 kg is de bivvy prima te transporteren. Dat beviel me dan ook uitstekend.

Sonik-SKS-Bivvy-4

Dit alles weegt zo’n 8 kg bij een lengte van 160 cm.

Het grondzeil maakt een degelijke indruk. Wat je vaak ziet bij het goedkope en middensegment bivvy’s is dat er flink bespaard wordt op het grondzeil, hierdoor krijg je een goedkoop grondzeiltje bijgeleverd welke erg gevoelig is voor slijtage. Dit is bij de SKS zeker niet het geval. Het grondzeil is geen absoluut zwaargewicht te noemen maar maakt een sterke indruk, dit grondzeil zal mijns inziens niet snel stuk gaan.

Zet ‘m op

Daar ik geen ’tentvisser’ ben en nagenoeg altijd (tijdens het vissen, welteverstaan) onder een paraplu slaap, was het opzetten even ‘uitvogelen’. Gelukkig ken ik dit type ontwerp van een eerdere tent welke ik in mijn bezit heb gehad dus al snel stond de Bivvy fier overeind.

Sonik-SKS-Bivvy-5

Het opzetten is geen hogere wiskunde, de 3 ribben klik je in elkaar, je klikt de ‘verbinders’ tussen de ribben en je brengt de Bivvy op spanning door de spanband met karabijnhaak in het oog te haken.

Sonik-SKS-Bivvy-6

Dankzij de spanband met karabijn haak staat de tent in no-time.

Hierdoor krijgt de bivvy een mooie spanning op het doek. Daarna zet je de tent goed door rondom de haringen te plaatsen en als laatste leg je het grondzeil in de bivvy. Klaar is Kees, en dat in slechts een paar minuten.

Uiteraard worden er haringen bij de tent meegeleverd.

Uiteraard worden er haringen bij de tent meegeleverd.

Wat opvalt & specs

Het ontwerp van deze bivvy is niet nieuw en daardoor ook niet echt innovatief. Op de markt zijn/waren al diverse (sterk) gelijkende bivvy’s verkrijgbaar van diverse merken. Wat wel opvalt bij deze tent is dat de SKS Bivvy in drieën wordt gevouwen voor transport, waar je bij vergelijkbare bivvy’s ziet dat die in vieren worden gevouwen. Dit vind ik een dik pluspunt.

De bivvy wordt opgezet door tussen de ribben 3 (in lengte variërend) ‘verbinders’ te klikken. Het plastic waarmee de stokken op de ribben worden geklikt maakt een ietwat dunne indruk. Juist op deze plastic uiteindes komt erg veel druk te staan bij storm, zodra er ook iets niet helemaal recht staat door een schuine ondergrond komt er dus een zijwaartse ongelijke druk. Na een half jaar gebruik is alles nog dik in orde, maar dit lijkt mij een punt van de Bivvy waar bij grote belasting schade kan optreden.

Sonik-SKS-Bivvy-8

De ‘verbindingsstangen’ van de SKS Bivvy.

Daarnaast zijn deze verbindingsstangen in lengte te verstellen, daar het 2 ronde stokken zijn welke in elkaar schuiven moet dit ‘gelocked’ worden. Dit gebeurd d.m.v. 2 draaischroefjes. Echter doordat het ronde buizen zijn is er altijd minder houvast op het materiaal dan wanneer de buizen een rechte afgevlakte kant hebben waarop ‘gelocked’ kan worden. Doordat de buizen voorzien zijn van twee schroeven wordt er dus dubbel gelocked waardoor ik verwacht dat de buizen onder hogere druk ook niet gaan schuiven.

Sonik-SKS-Bivvy-9

De ritsen van de bivvy maken een zeer goede indruk. Waar je regelmatig ritsen tegen komt waar je van denkt, “hier moet ik voorzichtig mee omgaan” krijg ik bij de ritsen van deze bivvy het idee dat je hier flink mee kunt ‘zippen’. Daarnaast is er over de ritsen nagedacht, want je kunt de rits 2 kanten op openritsen. Hierdoor kun je de tent nagenoeg dicht maken maar toch een opening creëren waardoor je naar buiten kunt kijken. Klasse!

Sonik-SKS-Bivvy-10

Daarnaast is de bivvy voorzien van 2 rod straps, zeer degelijk gemaakt en voldoende ruim voor je hengels. Kleine details die ervoor zorgen dat ik de bivvy graag gebruik tijdens mijn visserij!

Sonik-SKS-Bivvy-11

Handig: de SKS Bivvy heeft twee rod straps!

Een groot pluspunt van deze bivvy t.o.v vergelijkbare modellen zijn de ventilatiegaten aan de achterkant van de bivvy. Deze zijn met name in de zomermaanden ideaal, door ze open te ritsen kan de bivvy lekker doorluchten waardoor het niet snikheet word in de bivvy.

Sonik-SKS-Bivvy-13

Sonik-SKS-Bivvy-14

Kwetsbaar?

Een hekelpunt van dit type bivvy is en blijft het elastiek van de stokken. Deze zijn aan slijtage onderhevig, ook bij het normale gebruik. Daarnaast is er altijd een ietwat scherpe kant aan de randen van de stokken. Hier slijt het elastiek het meeste en indien het elastiek sneuvelt gebeurd dit steevast op deze plek. Ook bij de Sonik zal dit t.z.t. het geval kunnen zijn. Ik heb het nu nog niet gehad en hopelijk blijft dit zo.

Sonik-SKS-Bivvy-15

De bivvy is in de testperiode intensief gebruikt. Deze elastieken zijn het meest kwetsbare deel van de tent.

Gebruik

De Sonik SKS is relatief makkelijk en snel op te zetten en hierdoor kunnen we het een gebruiksvriendelijke bivvy noemen. In de bivvy is voor 1 persoon meer dan genoeg ruimte om alles wat je nodig hebt tijdens je verblijf aan het water op te ruimen en droog te houden. Dankzij de ‘luifel’ aan de voorzijde van de bivvy is de kans op inregenen klein, dit komt mede doordat je stretcher redelijk ver achterin de bivvy geplaatst kan worden.

Sonik-SKS-Bivvy-16

Zo, alles staat! Laat die karpers maar komen 😉

Het tentdoek van de bivvy is van 210D polyester materiaal met een watercapaciteit van 5000mm. Dit is onder normale Nederlandse omstandigheden ruim voldoende. We heb ik gemerkt dat het gebruik van het grondzeil aan te bevelen is. Tijdens de KWO summerparty heb ik deze bivvy gebruikt om te ontnuchteren na een legendarische avond. Echter: ik had geen grondzeil neergelegd. Na een nachtelijk bezoek aan een Duitse discotheek zocht ik mijn stretcher op en merkte dat er flink veel condens aan de binnenkant van de tent aanwezig was. Toen het een half uur later snoeihard begon te regenen was er constant een nevel waarneembaar in de bivvy. Dit werd zeer waarschijnlijk veroorzaakt doordat de regen hard op het tentdoek sloeg en zodoende de condens aan de binnenzijde van de tent deed loskomen en vernevelen. Zodra het grondzeil word gebruikt is er veel minder sprake van optrekkend vocht vanaf de grond en dus ook veel minder condens in de tent. Kortom, is het vochtig buiten: gebruik dan het grondzeil!

Sonik-SKS-Bivvy-17

De voorkant van de bivvy is uitneembaar, hierdoor kun je de bivvy omtoveren tot een shelter. Ideaal voor dagsessies of snelle nachtjes langs het water.

Sonik-SKS-Bivvy-18

Zonder voorkant heb je eigenlijk een shelter!

Overwrap

Sonik levert geen half werk, dat mocht ik merken toen ik het pakket in ontvangst nam. Sonik had namelijk de bivvy verzonden inclusief de niet standaard meegeleverde overwrap. Dit is met name in de koudere maanden een bijzonder welkom item.

Sonik-SKS-Bivvy-20

Dankzij de ‘wrap’ wordt condens nog verder geminimaliseerd en door de extra isolatielaag blijft het warmer in de bivvy. De overwrap is ook zeer makkelijk in gebruik.

Sonik-SKS-Bivvy-21

Laat het najaar nu maar komen, met de winterskin er op zit je prinsheerlijk langs de waterkant.

Prijs

De Sonik SKS Bivvy is een echte middenklasser. Dit zie je terug in de prijs, hij is absoluut goed betaalbaar en is te koop voor een advies verkoopprijs van €199,99. De optioneel te verkrijgen overwrap kost je nog eens €100,-. Qua prijs zit de SKS Bivvy gunstig ten opzichte van de tentjes van andere merken. Die moeten toch vaak een euro of 50 tot 100 meer kosten. Kortom, de SKS Bivvy is ook op het gebied van prijs het bekijken zeker waard.

Eindconclusie

De SKS Bivvy is een prima product van een merk dat zich met de SKS Range goed op de kaart zet. De Bivvy is dan ook een betaalbare middenklasser welke, met normaal gebruik, garant staat voor enkele jaren plezier. Ik hoop dan ook dat ik nog veelvuldig mijn tent uit gefloten wordt door een gillende beetmelder want een ding is zeker: de SKS Bivvy ga ik regelmatig inzetten de komende weken! Hopelijk duurt het nog even voordat de wateren dichtvriezen  😉

De auteur met een fraaie spiegel!

De auteur met een fraaie spiegel!


Voor meer informatie over de producten van Sonik check je www.soniksports.com en de Facebookpagina:

Bekijk ook