KWO op bezoek bij Baitworld

Indeze editie van ‘KWO op bezoek bij…’ gaat Michiel langs bij Patrick Groenewegen. Deze gedreven karpervisser n ondernemer is in2014 met Baitworld toegetreden tot de aasmarkt. Niet bepaald een markt waar je zomaar ‘voet aan de grond’ krijgt door de vele aasfirma’s die ieder ervan overtuigd zijn dat ze het beste aas verkopen…

Patrick besloot het dan ook iets anders aan te pakken en hij ging zich met name richten op de verkoop van partikels en op het bereiden van houdbare, ready-to-fish partikels. Daarnaast kun je bij Baitworld ook terecht voor een diversiteit aan droge partikels, partikelmixen, pellets, boilies en end-tackle. Waar komt zijn passie voor aas vandaan en waardoor onderscheiden de houdbare partikels van Baitworld zich van de rest? Reden genoeg dus voor KWO om eens een kijkje te gaan nemen bij ‘partikel baas’ en Baitworld eigenaar Patrick Groenewegen!


We spreken Patrick in zijn garage die tevens dienst doet als productie-, verkoop- en ontvangstruimte. Als we Patrick vragen waarom hij zich op de partikel-markt heeft gestort is zijn antwoord: “Het is eigenlijk allemaal ontstaan aan de waterkant. Al van jongs af aan gebruik ik graag klein, veel en relatief goedkoop aas. Doordat ik de effectiviteit van partikels vaak heb zien resulteren in spectaculaire vangsten, kon het eigenlijk niet anders dan dat ik een voorliefde zou krijgen voor dit kleine en toch grootse aas.”

Mijn liefde voor partikels is er altijd geweest.

“Mijn liefde voor partikels is er altijd geweest” aldus deze gedreven ondernemer.

“Het begon dan ook allemaal vrij onschuldig door af en toe wat meer aas klaar te maken voor lokale karpervissers. Deze namen de emmers gretig af tegen een vriendenprijsje, maar lang houdbaar was het aas toen natuurlijk nog niet. En dat was nu juist hetgeen waarin ik veel meer mogelijkheden zag. Want tussen houdbaar en cht houdbaar zit een wereld van verschil! Ik was dan ook vastberaden om geen ’twaalf-in-een-dozijn-partikel’ aan de klant aan te bieden. Het product moest goed zijn en minstens net zo belangrijk, het moest na bereiding goed blijven zonder te hoeven inleveren op de kwaliteit en effectiviteit!”

Het productieproces

In de ruime inpandige garage viel direct op dat alle producten uiterst overzichtelijk lagen uitgestald. De partikels worden geheel in eigen beheer ingekocht, bewerkt en verwerkt tot mixen die binnen dit proces -allen afhankelijk van hun eigen week- en kooktijd apart worden bereid. Om de grote hoeveelheid te verwerken partikels aan te kunnen heeft Baitworld genvesteerd in materialen waarmee per batch ruim 60 kilo aas kan worden gekookt. Zo kan er in recordtijd worden voldaan aan de grote vraag van klanten.

Een druk baasje: nog altijd werkt Patrick full-time naast Baitworld.

Een druk baasje: nog altijd werkt Patrick full-time naast Baitworld. “Ik zit inderdaad niet vaak onderuit gezakt op de bank!”

Houdbaar

Patrick aan het woord: “De ene houdbare partikel is de andere niet. En het zal niemand zijn ontgaan dat veel aasbedrijven de laatste jaren op de markt zijn gekomen met een kant-en-klare of een geconserveerde partikel lijn. En met geconserveerd bedoeld de producent van dit eindproduct ook daadwerkelijk houdbaar door conservering!”

KWO-op-bezoek-bij-baitworld-Patrick-Groenewegen14

De ‘rode draad’ van Baitworld: houdbare, kant-en-klare partikels! Vooral de mixen gaan hard.

In tegenstelling tot de tientallen soorten geconserveerde partikels die de schappen van de winkels vullen, was het Patrick zijn doel om een geheel eigen en compleet andere wijze van conserveren te ontwikkelen. Hij heeft dan ook velen kilo?s aas moeten investeren alvorens hij een juiste wijze had gevonden. Maar door dit proces goed aan te pakken, heeft hij geleerd welke producten er per individuele partikelsoort gebruikt moeten worden om het houdbaar te krijgen. Volgens Patrick is deze nieuwe methode niet alleen veel beter voor de algehele houdbaarheid van het individuele eindproduct, het zorgt er ook voor dat de partikels smakelijk blijven en nog altijd een groot voedingssignaal afgeven. Of beter gezegd, een nog groter voedingssignaal zullen afgeven dan wanneer ze naturel waren!

KWO-op-bezoek-bij-baitworld-Patrick-Groenewegen15

BAM! Tot maar liefst 60 kg per batch kan er gekookt worden.

Bij de kook-unit staan diverse potjes flacons, jerrycans en flesjes met liquids en poeders die door de partikels gemixt worden. Door deze diverse soorten liquids, triggers en eetlust opwekkers ‘boost’ Patrick zijn houdbare partikels op zowel het gebied van smaak, als op voedingsprikkels. Als we Pat vragen om een tipje van de sluier op te lichten glimlacht hij en met een knipoog; “dat is het geheim van de smid jongens!”

De partikels zijn na bereiding ten minste 3 maanden houdbaar. Belangrijk is wel dat de partikels vochtig blijven na het openen van de zak, want zelfs na openen van de zak kun je ze dan nog weken goed houden!

“Is er een groot verschil tussen kant en klaar, geconserveerd en houdbaar aas?”

Over deze vraag hoeft Patrick niet lang na te denken: “Jazeker, bij al het aas begint het ‘rottingsproces’ al direct na het produceren van het eindproduct. We zijn ons onvoldoende bewust van het feit dat een zelf bereide partikel ‘leeft’. Ofwel de partikel staat vanaf het moment van bereiden niet stil tot aan het moment dat deze bedorven is. Feitelijk heb je bij een zelfbereide partikels dus iedere 24 uur een aas dat anders zal ruiken en smaken.”

Deze Franse bak ging los op de geconserveerde partikels.

Deze Franse bak ging los op de speciaal geconserveerde partikels.

" Feitelijk heb je bij een zelfbereide partikels dus iedere 24 uur een aas dat anders zal ruiken en smaken."

Patrick vervolgd zijn betoog: “Met onze manier van conserveren wordt dus niet alleen de houdbaarheid erg vergroot, de toegevoegde stoffen hebben ook een positieve invloed op de geur en smaak van het eindproduct. Dit is de reden waarom Baitworld ervoor heeft gekozen uitsluitend houdbare partikels te leveren.”

Volgens Patrick is het laatste wat de klant wil dat de pot of emmer partikels na een paar dagen een geur afgeeft die inniets lijkt op het oorspronkelijke aas! Bij Baitworld worden de diverse soorten partikels iedere week vers bereid en verpakt in zakken van 5 kilo. Grote bestellingen worden zelfs speciaal voor de klant op maat bereid! Door de hoge doorvoer van de diverse producten garandeert Baitworld dat er nooit producten zijn die al een langere tijd op de plank liggen.

De doorloopsnelheid ligt hoog, zeker in de maanden maart t/m oktober!

De doorloopsnelheid ligt hoog, zeker in de maanden maart t/m oktober!

Lage prijs

Baitworld stelt dat zij de goedkoopste is op het gebied van houdbare partikels. Als reden daarvoor wordt aangegeven dat dit komt doordat er geen bedrijfspand hoeft te worden gehuurd, er geen tussenhandel is en er geen gebruik wordt gemaakt van dure (chemische) conserveringsmiddelen.

Private Label

Ook leuk: vanaf een afname hoeveelheid van 25 kilo houdbare of droge partikels is het ook mogelijk om je eigen gepersonaliseerde houdbare mix samen te stellen. Voor het afstemmen van je eigen mix kun je desgewenst persoonlijk advies krijgen dat is gericht op je eigen visserij, het water en het bestand. Voor deze service betaal je overigens geen cent extra!

Naast aas kun je bij Baitworld ook voor end-tackle van Piet Vogel terecht. Altijd handig als je nog een rolletje onderlijnmateriaal of pakje haakjes nodig hebt!

Naast aas kun je bij Baitworld ook voor end-tackle van Piet Vogel terecht. Altijd handig als je nog een rolletje onderlijnmateriaal of pakje haakjes nodig hebt!

Ideaal voor buitenlandse en instant sessies

Baitworld heeft naar eigen zeggen veel klanten die simpelweg gewoon niet zitten te wachten op de vieze geur en ellende van het zelf bereiden van partikels. Een huis zonder propere afzuiginstallatie is dan ook niet de beste plek voor een avondje ‘hot chili’ tijgernoten of pinda?s koken. Ook komen er bij Baitworld veel klanten die graag vissen met het pennetje. Voor deze groep is het mogelijk om meerdere korte sessies te maken met dezelfde zak aas. Je hoeft immers geen overtollig oud geworden aas meer weg te gooien.

Zorg dat je samen weet hoe de camera werkt!

Er is geen karper op deze planeet die geen partikels lust.

Maar, de grootste doelgroep betreft toch wel de klanten die naar het buitenland gaan of voor meerdere dagen achtereen aan de waterkant verblijven. Doordat de partikels houdbaar zijn, kun je ze gemakkelijk zonder water meenemen. En we weten allemaal wel dat dit enorm gaat schelen in gewicht en ruimte. Baitworld garandeert dat de houdbare partikels gedurende de gehele sessie (en zelfs na thuiskomst) in optimale conditie blijven. Je hoeft dus geen partikels meer weg te gooien aan het einde van je sessie.

" Baitworld garandeert dat de houdbare partikels gedurende de gehele sessie in optimale conditie blijven."

Als tip geeft Baitworld wel mee dat je de gesloten zakken thuis het beste koel en donker kunt bewaren. Zo kun je ze nog prima blijven gebruiken voor de visserij op eigen bodem. Het lijkt op deze manier bijna gekkenwerk om zelf nog partikels te gaan staan bereiden voorafgaande aan je trip!

Alle producten worden grondig getest door de consultants van Baitworld. Dit jaar is Marc Vervoort toegetreden tot het team en hij is zijn jaar gestart met enkele mooie vangsten!

Alle producten worden grondig getest door de consultants van Baitworld. Dit jaar is Marc Vervoort toegetreden tot het team en hij is zijn jaar gestart met enkele mooie vangsten!

Houdbare pinda?s

Patrick vertelt dat het best wat tijd heeft gekost, maar dat hij (door niet snel genoegen te nemen met het resultaat) wel heeft weten te bereiken dat hij de moeilijkst te conserveren partikel houdbaar heeft weten te maken. Dat de pinda een ongekend goed aas is voor karpers, dat weet iedereen wel. Maar het behelst wel wat bereidingstijd! Weken, afgieten, weken, afgieten en twee maal koken met vers water. Kortom, een proces waar veel karpervissers logischerwijs geen zin of tijd voor hebben.

KWO-op-bezoek-bij-baitworld-Patrick-Groenewegen13

Jammie! Je zou er haast zelf een hapje van nemen. Echter: dan staat je mond in brand 😉

Baitworld biedt dit seizoen (na een gedegen periode van testen op het gebied van productie en vangst resultaten) een houdbare variant aan die volgens Patrick “niet stinkt of smaakt naar plastic of klei.” Kortom, de pinda’s zijn niet ‘dood geconserveerd’. Het aas is lang genoeg houdbaar voor je langste buitenland trip en smaakt ook cht naar naar pinda’s. De nootjes zullen verkrijgbaar zijn in zowel een naturel als de alom befaamde kerrie smaak. Baitworld is er van overtuigd dat dit ongetwijfeld een aasje zal zijn dat veel klanten heel erg blij zal gaan maken.

De Baitworld bol voor 2016: Green Zing boilies

Hier en daar kon de oplettende karpervisser op Facebook al wat zien van het geheime boilie project van Baitworld. Patrick showt de boilie die sinds kort verkrijgbaar is in de webshop. Al snel ruik ik dat er gekozen is voor de alom befaamde zoet-romige geur en smaak van Green Zing. En was het niet Green Zing waarmee in het verleden letterlijk ieder water werd leeggetrokken?

KWO-op-bezoek-bij-baitworld-Patrick-Groenewegen6

Patrick over de Green Zing: “Het is alles behalve een standaard ‘huismerk boilie’ geworden. Feitelijk is het meer een boilie die in de absolute top kan staan t.a.v. de hoeveelheid en kwaliteit van de gebruikte ingredinten, samenstelling, triggers, liquids en uiteraard aantrekkingskracht op de karper. In de boilie is daarnaast ook nog eens het meest begeerde ingredint Cell verwerkt. Geen namaak poedertje, maar het originele product dat ook door bijvoorbeeld Mainline wordt ingekocht en gebruikt. Deze Green Zing boilie is overigens uitgedachte en samengesteld met medewerking van Nederlands meest bekende aas-goeroe; Chris Gabrielle.”

De eersteresultaten in 2015 waren, aldus Patrick, “zeer overweldigend en boven verwachting.” De zak met test bollen werd dan ook door de diverse testvissers tot op het laatste bolletje opgevist. Door het hoge percentage uitlekkende liquids en smaakstoffen is het een boilie die uitermate geschikt zal zijn in alle seizoenen. “Het is dan ook een zeer geschikteboilieom instant mee uit te pakken, zeker in het voorjaar als de karpers wel een extra eetlust-stimulerende prikkel kunnen gebruiken!” zegt Pat terwijl hij een handje Green Zing bollen onder m’n neus duwt.

Beweeg onderstaande slider middels de pijljes voor wat extra indrukken van de Green Zing:

[slider navigation_style=”arrows” custom_slider_transition=”move”]

[slide]

KWO-op-bezoek-bij-baitworld-Patrick-Groenewegen7

Bij de Green Zing range horen uiteraard ook pop-ups.

[/slide]

[slide]

Patrick is een man die houdt van orde.

Patrick is een man die houdt van orde.

[/slide]

[slide]

De geur die van deze pop-ups af komt is heerlijk!

De geur die van deze pop-ups af komt is heerlijk!

[/slide]

[slide]

KWO-op-bezoek-bij-baitworld-Patrick-Groenewegen3

Geef deze bol eens een kans tijdens dit voorjaar.

[/slide]

[/slider]

Webshop

Om de producten van Baitworld in huis te halen kun je ze bestellen in de webshop en laten versturen binnen Nederland of naar Belgi middels pakketpost. Ook kun je er voor kiezen de bestelling op te halen. Baitworld is gevestigd in de regio Rotterdam. Kijk voor meer informatie op www.baitworld.nl en volg Baitworld op Facebook en Instagram!

Volg Baitworld online!

Volg Baitworld online!

Met een stevige handdruk wens ik Patrick succes, zowel met zijn bedrijf als met het daadwerkelijke vissen. Onder de indruk van dit drukke baasje verlaat ikOuderkerk aan den IJssel en met een uurtje plof ik thuis in de bank met een zakje partikels in m’n hand. Misschien dat ik dit voorjaar toch maar weer eens wat vaker met houdbare partikels aan de slag ga!

Michiel Pilaar

Bekijk ook