Lijngebruik: bundel de krachten – Mark Hoedemakers

In deze blog duikt Shimano man Mark Hoedemakers in een veel besproken onderwerp: lijnen. Mark legt uit welk type lijn hij kiest bij verschillende situaties en waarom hij graag de krachten bundelt van twee verschillende lijnen. Benieuwd naar zijn aanpak? Je leest het hieronder!


Mark aan het woord: Zowel voorhet vissen op grotere afstanden als bij het vissen in de nabijheid van obstakels is het logisch dat je gebruik maakt van een gevlochten hoofdlijn. Voor die grote afstanden kom je met nylon vaak ook nog wel weg, als je een verminderde beetregistratie voor lief neemt. De combinatie van nylon en obstakelvisserij is echter een NO GO! Hoewel er ook nylon op de markt is met een laag percentage aan elasticiteit of rek, is de wetenschap dat zelfs die enkele procentjes je nylon hoofdlijn over een behoorlijke afstand toch een rek geven van meerdere meters.

Slechts enkele procentjes rek in je nylon hoofdlijn over een behoorlijke afstand geven toch een rek van meerdere meters.

Meters die een gehaakte karper maar al te graag zal gebruiken om je te snel af te zijn, en zijn of haar heil te zoeken in de geborgenheid van de obstakels. Op die wijze vis verspelen is n ding, maar besef goed dat je ook een gevaarlijke of zelfs levensbedreigende situatie creert ten gevolge van een eventuele lijnbreuk! Gevlochten lijn is voor de hierboven genoemde situaties dus de beste keuze. Denk bijvoorbeeld aan de Power Pro van Shimano.

Ga je vissen op grote afstand of in de buurt van obstakels? Dan is een gevlochten lijn vaak de beste keuze!

Gevlochten lijn

Een belangrijke eigenschap van het gros van de gevlochten lijnen is dat ze drijven of zweven in het water. Gezien de structuur van het materiaal en het feit dat er zich makkelijk luchtbelletjes aan vast hechten zodra de lijn te water gaat, is het logisch dat deze lijnen vaak drijven.Omdat ik bij standaard statische visserij mijn laatste meters uitstaande lijn zo vlak mogelijk wil laten rusten tegen het bodemoppervlak, gebruik ik een gevlochten hoofdlijn altijd in combinatie met een voorslag uit een ander materiaal. Vaak gebruik ik een behoorlijke diameter van tussen de 40/00 en 60/00 naar gelang de situatie. Hogere schuurbestendigheid en minder kans op het beschadigen van beschubbing zijn d twee voorbeelden die de keuze voor dit dikke spul verklaren.

De combinatie van drijvende gevlochten lijn en een zinkende voorslag hebben Mark al menig vissen opgeleverd!

Is een fors verhoogde schuurbestendigheid het belangrijkste doel, dan verleng ik mijn gevlochten hoofdlijn door middel van een een simpele voorslagknoop met 50/00 tot 60/00 nylon. Gaat het niet zozeer om die hogere weerstand (bijvoorbeeld in situaties met mosseltjes, scherpe stenen, bezaaide richels of taluds), dan kies ik met volle overtuiging voor Aspire fluorocarbon. De hoge soortelijke dichtheid van dit materiaal maakt dat het goed zinkt en door de lage lichtbrekingsindex is de zichtbaarheid onder water nihil.

Shimano Aspire fluorocarbon is n van Mark’s favoriete lijnen!

Voor de montage te water gaan kneed ik een heel klein beetje putty op zo?n 1,5 tot 2 meter rond de voorslag. Dat bevordert het afzinken nog eens extra, en vormt geen gevaar bij een eventuele lijnbreuk.

Gouden combinatie

De combinatie van enerzijds een zwevende (gevlochten) hoofdlijn en een Aspire flourocarbon voorslag geeft mij de volgende voordelen/eigenschappen:

  • Zo goed als 100% directe beetregistratie. Een soepele hengel met lagere testcurve en het actief gebruik van de molenslip is bij deze combinatie wel een must.
  • De hoofdlijn zweeft en zal dus veel minder snel in contact komen met bijvoorbeeld richels of plateaus (kortom: de bodem) tussen het topoog van je hengel en de zone waar je je rig op scherp legt.
  • De fluorocarbon voorslag verzekert je dat de hoofdlijn in de buurt van de rig tegen de bodem ligt, waardoor azende vissen veel minder snel contact maken met strakke lijnen.

Tot slot nog dit: zodra je met zo?n voorslagknoop zit, ben je als vissers moreel verplicht om extra zorg te dragen voor een 100% veilige montage. Dat is een grote verantwoordelijkheid n een absolute must!

Als visser ben je moreel verlicht om extra zorg te dragen voor een 100% veilige montage!

Strakke lijnen!

Mark Hoedemakers


Wil je meer weten over de producten van Shimano? Check dan de website en volg ook zeker de Tribal Facebookpage voor toffe updates en foto’s!

Bekijk ook