Lucky Number 7 – Zeven pop up tips van Kevin Diederen

KWO Redactie
kevin-diederen-pop-up-tips-lucky-seven-omslag

Wederom zijn we terug bij Korda’s eindbaas Kevin Diederen. Pop ups zijn onmisbaar in zijn visserij, dat is wel gebleken uit de video’s en artikelen die we van hem kennen! Veel vissers durven pop ups niet zo zelfverzekerd in te zetten als hij, daarom geeft Kevin jullie in dit artikel graag 7 toffe tips om jouw pop up game een level omhoog te tillen! 


Kevin vertelt: Om erachter te komen wat mijn favoriete haakaas is, hoef je enkel een blik te werpen op het onwijs hoge aantal potjes pop ups dat ik in een jaar leeg weet te krijgen. Een aasje dat net boven de bodem staat, heeft mij al zoveel prachtige vissen opgeleverd en zal dat de komende jaren naar mijn verwachting ook blijven doen.

Pop ups zijn verantwoordelijk voor sommige van Kevin zijn mooiste vangsten!

Veel vissers zijn nog erg onzeker over pop ups, vandaar dat ik graag mijn ervaringen met jullie deel. Maak je klaar voor mijn ‘Lucky Number Seven’ pop up tips!

Fel of matchend van kleur

Ik kan me nog wel herinneren dat de eerste felgekleurde pop ups op de markt verschenen, allemaal dankzij Frank Warwick en een van zijn innovatieve artikelen. Ik ontdekte daar zelf de kracht van felle pop ups! Stap echter niet in de valkuil door te denken dat pop up visserij niets anders dan het gebruiken van opvallende (fluor) haakaas is.

Deze spiegel kwam gedag zeggen tijdens de opnames van de pop up Masterclass.

Oké, ik geef het toe… het grootste deel van mijn visserij omvat opvallend haakaas, maar er is soms een tijd en plaats waar een matchend haakaas toch je redding gaat zijn. Er zullen momenten dat de vis vol voor de felle kleuren gaat, maar ook momenten waarbij de vis toch voorkeur van het bekende ‘gevoerde’ kleurtje geniet. Zorg er dus voor dat jij je altijd kunt aanpassen aan de situatie.

Stimuleer nét iets meer

Om de karper te overtuigen net dat ene hapje van je aas te nemen, kan het in je voordeel werken om voor meerdere stimulansen te zorgen bij de karper. Karpers zijn van nature heel nieuwsgierig, daarom kan een fel haakaas ontzettend goed werken in de meeste omstandigheden. Er zijn echter nog veel meer manieren om je pop up op te laten vallen, het boosten van je aas in een soak of liquid is hier een voorbeeld van.

Zo krijg ik felgekleurd haakaas met een hoge ‘Eet mij’ factor!

De laatste jaren maak ik dankbaar gebruik van de Supreme Goo’s om mijn aas een boost te geven. De Supreme’s zijn relatief dun en trekken daardoor makkelijk en diep in je haakaas, wees echter voorzichtig! Het maakt namelijk niet uit waarmee je soakt, een gesoakte pop up zal altijd zwaarder worden, ‘verdrink’ je pop ups dus absoluut niet in de soak.

Een Infuza is wat Kevin betreft een onmisbaar hulpmiddel bij het soaken van aas.

Om ervoor te zorgen dat mijn pop ups niet verdrinken en dus te zwaar worden, maak ik gebruik ik gebruik van een Infuza. Één keer schudden en de overtollige soak loopt vanzelf van de pop ups af, zo krijg ik felgekleurd haakaas met een hoge ‘Eet mij’ factor!

Nu wordt het persoonlijk

Ook al kun je de perfecte kant en klare pop ups kopen bij de gemiddelde hengelsportwinkel, kies ik ervoor om toch de keuken in te duiken. Vis vangen op iets dat je zelf gemaakt hebt geeft (mij) extra plezier en het geeft mij de ruimte om lekker te experimenteren met flavours. Ik heb hierdoor al een aantal fantastische recepten weten te creëren, soms tot ongenoegen van mijn vriendin. Inmiddels kijkt ze niet meer op van een huis dat naar Scopex, Black Currant of andere bekende flavours ruikt.

Kevin vindt het heerlijk om te ‘spelen’ met flavours tijdens het maken van zijn haakaas.

Als je van plan bent om zelf je pop ups te maken, wil ik je vragen om eens een blik te werpen op mijn favoriete recept:

  • 2 eieren
  • 15ml Mainline Scopex flavour
  • 7,5ml Mainline Black Currant flavour
  • 5ml Mainline Sweet Ade flavour
  • 2 theelepels Mainline kleurpoeder (wit)
  • 1/5e theelepel Mainline kleurpoeder (rood)

Vul dit geheel aan met Polaris pop up mix tot je een mooie stevige pasta hebt. 14 tot 16mm is wat mij betreft een prima maat. De gemaakte aasjes kook ik voor maximaal 60 seconden en vervolgens laat ik ze minimaal een week drogen. Ze zullen hierdoor keihard worden en rijkelijk gevuld blijven met flavours.

Het is een geweldig recept om fruitige roze pop ups te maken!

Ik hou wel van een attractief aasje, daarom soak ik ze na het drogen nog in een paar druppels van de bovenstaande flavours. Afgemaakt met de Wonderberry Goo, krijg ik zo een ideaal fruitig roze haakaas dat mij al een hoop dikke karpers heeft opgeleverd!

Boost het drijfvermogen

Soms heeft je haakaas niet het drijfvermogen dat je zoekt, zoiets kan altijd gebeuren. Misschien heb je het aas te zwaar gesoakt, of is je aas te klein en de haak te zwaar… Er is een kleine handige tip waar ik veel gebruik van maak en het biedt mij de mogelijkheid om 12mm aas met een maat 4 haak te bevissen! Als ik het het drijfvermogen wil verhogen, boor ik een klein gaatje in het aas met een aasboor en vul ik deze met een passend stukje kurk. Makkelijk, nietwaar?

Pop ups&downs

Een aasboortje kan ook gebruikt worden om precies het tegenovergestelde te verwezenlijken. Maak het gat eens iets kleiner en vul dit met Dark Matter putty. Hierdoor maak je van je pop ups een wafter, het voelt wellicht wat onnatuurlijk om een pop up op de bodem te vissen, maar dit kan enorm effectief zijn!

De Supreme Goo’s trekken goed diep in je haakaas!

Lang of kort?

Er zijn veel effectieve rigs om een pop up mee te presenteren. Mijn persoonlijke favoriet is toch écht de chod rig. De chod geeft mij de mogelijkheid om onder bijna alle omstandigheden effectief te vissen. Wier, slib, grind, bladeren, zand… de chod kan het allemaal aan, maar het is natuurlijk niet de enige rig die ik gebruik.

Het is geen geheim dat Kevin groot fan is van de chod rig.

Een rig die ik graag inzet is de multi rig, maar ook de Ronnierig heeft zich de laatste paar sessies behoorlijk bewezen. Bij het kiezen of knopen van een rig hou ik altijd rekening met hoe het haakaas gepresenteerd zal worden. Een chod rig is ideaal om je haakaas net iets boven de bodem te presenteren (3cm+), terwijl een Ronnierig veel strakker tegen de bodem gevist kan worden.

De multi rig zet ik graag in als ik dichter tegen de bodem aan vis.

Zie het als bodemaas, waar de haak van rechtop staat. Als ik een voerstek bevis, vis ik mijn aas het liefst strak tegen de bodem. Multi rigs met een lengte van maximaal 3 cm of korte chod rigs genieten de voorkeur. Net genoeg hoogte om aandacht te trekken, maar niet te heftig.

Toeval? Geef het zelf maar eens een kans…

Als ik specifiek de grotere vissen wil aantrekken, vis ik mijn rigs echter snel langer (5cm+). Ik heb dit op meerdere sessies geprobeerd en het resulteerde in minder aanbeten, maar significant veel grotere vissen. In de laatste Underwater DVD met Danny Fairbrass tref je een mooi voorbeeld aan.

Een grote sterke schub gevangen op mijn eigen aas, resultaat!

Danny vist daar met de Elliot Gray versie van de Hinged Stiffrig, Elliot is ervan overtuigd dat deze rig vooral de grote vis vangt en je kunt zien waarom. Veel kleine karpers negeren het haakaas, dat behoorlijk ver boven de bodem wordt gepresenteerd, terwijl de grootste schubkarper van het meer zich vol overtuiging op de pop up stort! Toeval? Geef het zelf maar eens een kans…

Tot slot – ‘s nachts

Ik krijg altijd veel vragen over het gebruik van pop ups in de nacht. Veel vissers houden enkel rekening met de hoge zichtbaarheid van het aasje en zijn bang dat ze ’s nachts over moeten stappen op bodemaas. Persoonlijk maakt het mij niet veel uit, mijn aasjes mogen ’s nachts lekker blijven drijven. Ik zorg namelijk voor pop ups die boordevol attractieve flavours zitten.

Deze vis had absoluut geen moeite met het vinden van het haakaas in het donker!

Deze karpersnoepjes kunnen de karpers ook ’s nachts niet met rust laten en mijn inziens hebben de karpers ’s nachts geen enkele moeite met het vinden van deze pop ups.

Succes met de pop ups komend najaar!

Kevin DiederenEr zijn geen reacties

Voeg je reactie toe