Heeft de volle maan invloed op het aasgedrag van karpers?

Wellicht hebben jullie hem gisteravond of vanochtend gezien: aan de hemel pronkte namelijkeen spectaculaire supermaan. Door zijn elliptische baan stond de maan dichter bij de aarde dan normaal, en dan ook nog in combinatie met een exact volle maan. NASA-astronomen hebben uitgerekend dat die twee factoren resulteerden in de vetste volle maan sinds 1948. De volgende, rekenden ze ook vast uit, is pas in 2034 te genieten.

Tsja, leuk en aardig allemaal, maar we zijn en blijven een karpersite en geen platform voor sterrendeskundigen. Nu de (super)maan een actueel topic is kwamde volgende vraag dan ook naar vorenop de diverse sociale media kanalen:

" Heeft de volle maan een positieve invloed op het (aas)gedrag van onze gevinde vrienden?"

Op de KWO redactie zijn we verre van specialisten op dit vlak en dus vroegen we twee vakmannen uit de scene of zij zich er iets zinnigs over kunnen zeggen. We laten zowel Ed Cremers als David Wouters aan het woord. Ed is auteur van het technische karperboek ‘De Karper & de Listen’ en kan putten uit enorm veel praktijk kennis (en ervaringen). David is iemand die de maan(standen) al jarenlang in de gaten houdt en dit gekoppeld heeft aan zijn vangstenboekje. We beginnen met de visie van Ed Cremers.

Een prachtige foto van gisteravond: the rise of the supermoon.

Een prachtige foto van gisteravond: the rise of the supermoon.

Bijdrage Ed Cremers

De volle maan; ze is mooi en mysterieus, de aanstichter ook van allerlei vismythes. Over heel de wereld denken sportvissers er zeker van te zijn dat de maanfasen inwerken op de aantallen vis die ze binnenhengelen. Ook door karpervissers wordt aan deze veronderstelling over het algemeen weinig getwijfeld.

Volle maan, postief of niet?

Of je er nou van houdt of niet… Volle maan is en blijft een prachtig natuurverschijnsel.

In de precies 29,5 dagen dat de maan haar ronde om de aarde maakt, verandert haar aangezicht dramatisch. Bij nieuwe maan blijft ze onzichtbaar, compleet gehuld in het duister. Later toont ze zich als een sikkel die aankomt totdat ze een volle schijnende bol is geworden. Het is biologen bekend dat veel dieren op het land, in de lucht en in het water hun gedrag afstemmen op deze cyclus (ofwel de lichtomstandigheden die ermee in verbinding staan).

Wetenschappers hebben kunnen bewijzen dat talrijke vissoorten het zwemmen, migreren en paaien afstemmen op de maanstanden. Tot nu toe is deze kennis voornamelijk beperkt gebleven tot vissen in zeen rond de evenaar. Studies naar het effect van de maan op zoetwatervissen in onze landstreken zijn op n hand te tellen. En ng minder onderzoek bestaat er over de relatie tussen de maanfasen en de vangsten in sportvisverband.

" Tot nu toe is deze kennis voornamelijk beperkt gebleven tot vissen in zeen rond de evenaar."

De spaarzame studies bijeen genomen, blijkt het bewijs dat ze opleveren tegenstrijdig. Bij sommige (zee)vissoorten piekten de vangsten rondom nieuwe of volle maan, bij andere toonden de statistieken deze opleving niet. Harde conclusies kan dus niemand trekken en de geleerden zijn het erover eens dat het effect van de maancyclus op het foerageren per soort varieert.

Ed Cremers heeft nooit grote verschillen bemerkt.

Ed Cremers heeft nooit grote verschillen bemerkt tijdens visnachten met volle maan.

De grote vraag is dan ook of en in hoeverre de karper zijn azen laat afhangen van de maan. Zelf geloof ik er niet zo in, in de volle maan als motivator, het is mijn ervaring ook niet, zo overweeg ik. De karper aast niet zozeer met zijn ogen, maar met zijn neus en mond des te meer. Hij weet geurtjes en smaakjes z goed te bemerken dat het bijna bionisch is. Liefst 20% van zijn brein is erop ingericht om smaakjes te proeven. Het zegt veel over wat hem bezighoudt tijdens het hapjes zoeken.

" Zelf geloof ik er niet zo in, in de volle maan als motivator…"

Bijdrage David Wouters

Het is al aardig wat jaartjes geleden dat ik (na het langdurig bijhouden van vangsten) een artikel publiceerde over de invloed van de maan op het aasgedrag van de karpers. Een artikel dat de nodige commotie en ook wel aardig wat ongeloof met zich meebracht. Vele jaren later, ben ik dan ook blij dat dit onderwerp toch wel leeft onder de karpervissers. Vissers die enthousiast posten en hopen op een bak tijdens volle maan of nieuwe maan. Inmiddels worden er genoeg weer-apps bekeken om de meest gunstige visomstandigheden te bepalen. Al deze applicaties baseren zich namelijk op de maankalender in combinatie met de solunaire tabellen.

David Wouters gaat graag naar de waterkant rondom en tijdens de volle maan.

David Wouters gaat graag naar de waterkant rondom en tijdens de volle maan. Al heeft hij geen duidelijke lijn in zijn vangsten kunnen ontdekken.

Dat er waarheid in dit verhaal zit, kan ik na al die jaren volmonding bevestigen. Is de theorie heilig? Zeker niet! Maar het is wel een factor die je resultaten positief kan benvloeden. Tenminste als je flexibel bent wanneer je je sessies kan plannen. Vandaag de dag is dit verhaal veel makkelijker te controleren met de snelheid dat vangsten gepost worden op de sociaal media kanalen. Tijdens gunstige maan omstandigheden pieken de vangsten vrijwel altijd.

" Je visserij afstemmen op de maanstanden kan je resultaten positief benvloeden."

Ik ben inmiddels al een stukje afgeweken waar het eigenlijk over ging namelijk de supermaan die we op vandaag, op 14 november, te zien hebben gekregen. Volle maan is altijd een vreemde eend geweest ten opzichte van de andere maancyclussen. Om een of andere reden lijkt deze maandstand veruit de wispelturigste te zijn. Waarom? ik ben er nog niet achter gekomen. Mijn resultaten, gegevens die ik voor handen heb en bevindingen in combinatie met andere succes factoren konden niet tot enige conclusies komen.

david-wouters-maan-karpervissen-najaar-2

Er zijn veel studies te vinden over de invloed van volle maan op de mensheid waar folklore en echte bevindingen vaak moeilijk te onderscheiden zijn. Wel staat het vast dat de lichtintensiteit van volle maan ervoor zorgt dat prooidieren zich minder vlug zullen verplaatsen uit hun veilige schuilplaats. Dit is zeker het geval voor kreeftachtigen. Is dit een reden dat er bij volle maan statistisch een betere kans is op een vis en ook een grotere soortgenoot omdat er minder natuurlijk voedsel voor handen is? Misschien hebben wat grote reservoir vissers dit al kunnen opmerken. Jammer genoeg heb ik dit nooit kunnen toetsen op een water waar deze beestjes een belangrijk deel van het menu vormen. Tijdens volle maan is het ook erg opvallend dat karpers erg ondiep springen tijdens de nachtelijke uren. Zelfs laat in het najaar tijdens nachten met strenge nachtvorst.

Zelf heb ik met volle maan grote vissen gevangen, series gevangen op moeilijk water maar ook vaak keihard geblankt. Gelukkig zorgt een volle maan altijd voor een mooi schouwspel op het water en geeft dit natuurfenomeen altijd een romantische toets aan de sessie. De omstandigheden zijn de komende dagen best gunstig om succesvol te zijn. Ook al zit de watertemperatuur op veel plaatsen al aan de erg lage kant.

Tot en met woensdag is de maan heftiger dan normaal, ga jij een 'super-maan-karper' vangen?

Tot en met woensdag is de maan heftiger dan normaal, ga jij een ‘super-maan-karper’ vangen?

Een deel van de gunstige periode is in het weekend gevallen dus ik verwacht wel dat er enkele vissers goede vangsten hebben kunnen boeken. Mocht je afgelopen nacht of de komende twee dagen een bak gevangen hebben, dan heb je in ieder geval een mooi verhaal: jouw superkarper kwam tijdens de supermaan die maar eens per tientallen jaren acte de presence geeft 😉


Al met al zijn zowel Ed als David niet overtuigd dat de volle maan voor extra karpervangsten zal gaan zorgen. De mythe blijft (helaas) dan ook in stand. Wat zijn jouw ervaringen met de volle maan? Ga je vol vertrouwen naar de waterkant of blijf je liever thuis bij huis en haard?

Bekijk ook