Mark Hofman over de nieuwe Shimano Ultegra CI4+ 14000 XTC karpermolens

Mark Hofman
ultegraCI4plus_XTC_1_v1_m56577569831064796.jpg.swimg.detail

Voor de meeste mensen die geregeld mijn video’s bekijken is het geen geheim dat ik een Shimano fan ben als het aankomt op molens. Als je mij op een willekeurig moment bent tegengekomen aan de waterkant in de laatste 15 jaar, dan is de kans 99% dat er een Shimano onder mijn hengels hing. Toen de 14.000 XTC’s afgelopen najaar werden geïntroduceerd was ik er dan ook als de kippen bij om deze jongens onder mijn hengels te hangen. Inmiddels zijn we flink wat sessies (en drils) verder en kan ik mijn eerste oordeel met jullie delen!


Mijn eerste indruk van de Ultegra’s Ci4+14.000 XTC


Technische specificaties van de molen

Deze nieuwe molen zit bomvol met exclusieve technieken vanuit de Shimano fabriek. Het klinkt voor velen misschien als een soort Japans (daar komt het ook vandaan), maar als je gaat investeren in dit type molens dan is het goed om te weten waar de prijs vandaan komt en voor welke kwaliteit je dus betaald. Ik zal het zo duidelijk mogelijk aan jullie proberen uit te leggen!


Het aluminium van deze molen is koud geperst. Met deze techniek wordt het aluminium in één keer in de juiste vorm geperst en bestaat dit niet uit losse delen die aan elkaar vast zijn gemaakt. Hierdoor is de molen extreem sterk, licht van gewicht en zal hij langer meegaan dan een molen die op de traditionele manier is gemaakt.


Deze techniek zorg ervoor dat de kracht die je uitoefent via je hendel optimaal wordt overgedragen in de molen. Hierdoor zal de molen soepel draaien zonder krachtverlies.


Dit is het materiaal waarmee de molen is gemaakt. Het nieuwe CI4+ is 2,5 keer stijver als het voorgaande CI4 materiaal. Dit materiaal wordt uitsluitend in de hogere range van Shimano molens gebruikt en zorgt voor een lichtgewicht molen.


Valt mijn molen in het water of staat hij uren in de regen? Geen probleem! Met X Protect is het binnenwerk beschermd tegen water en vuil van buitenaf. Dit zorgt ervoor dat je molens het jarenlang vol gaan houden!


Shimano verplaatst hierbij het zwaartepunt van de molen dichter naar de hengel toe. Dit voorkomt vermoeide armen en verbeterd het werpcomfort van de molen.


De spoel van deze molen loopt exact parallel van je hengel. Hierdoor wordt een hoop frictie van de lijn verwijderd en kun je verder werpen!


Deze techniek zorgt ervoor dat je lijn perfect opgespoeld wordt, om maximale worpen haalbaar te maken. Om dit voor elkaar te krijgen wordt je lijn onder de optimale snelheid terug op de molen gespoeld. Wereldwijd wordt de Aero Wrapp gezien als één van de beste technieken om een lijn op een molen te spoelen!


Tijdens het binnendraaien zie je je spoel van beneden naar boven gaan. Hoe meer lijn er opgespoeld wordt in dit traject, hoe verder je zal kunnen werpen. Er is namelijk minder frictie als de lijn dicht bij elkaar op de spoel ligt. Bij deze molens heb je maar liefst 55(!) wikkelingen op je spoel als hij één keer rond is van boven naar beneden!

Inmiddels zijn de molens meegeweest op tripjes in Nederland, België, Frankrijk en Slovenië.

Hi Speed Drag

In een handomdraai van slip open naar slip dicht. Dit is de snelste slip die tot nu toe op een Shimano molen is verschenen!


Lijncapaciteit

Wat voor ons karpervissers natuurlijk handig is om te weten, is de lijncapaciteit. Gelukkig zul je geen tekort aan lijn hebben met deze spoelen:

0.35 lijn – 550 meter
0.40 lijn – 400 meter
0.45 lijn – 300 meter

Als je nooit op zulke grote afstanden vist dan vind je het wellicht zonde om er zoveel lijn op te spoelen. Het goede nieuws is dat er bij deze molens zogenaamde ‘lijn reducers’ meegeleverd worden. Deze plastic cirkels kun je op je spoel klikken voordat je de nieuwe lijn gaat opspoelen. Op deze manier is de spoel een stuk ondieper en hoef je bijvoorbeeld nog maar 300, 200 of 100 meter lijn op te spoelen! Bij elke molen worden drie formaten lijn reducers geleverd.

Met deze plastic cirkels kun je de capaciteit van je molens verkleinen, zodat je geen onnodige lijn opspoelt!


De looks van de molens

Tegenwoordig zijn we best ijdel geworden en willen we dat een molen er ook ‘VET’ uitziet. Naar mijn mening heeft Shimano daar de spijker mee op de kop geslagen. Ik heb zelf (uiteraard) voor de donkere variant gekozen. Mooie donkergrijze en zwarte kleuren die perfect onder mijn hengel staan. Daarbij staat er niet onnodig veel witte tekst op de spoelen over lijncapaciteiten et cetera. Gewoon lekker strak, daar hou ik wel van!

Gewoon lekker strak, daar hou ik wel van!

Wie kan dit nou niet mooi vinden..? Tenzij je meer van opvallend houdt natuurlijk! 😉

Prijs en beschikbaarheid

Inmiddels zijn deze molens in de meeste hengelsportspeciaalzaken verkrijgbaar. Je kunt dus ruim voor het seizoen begint deze jongens al volspoelen met je favoriete lijn. Ik weet zeker dat je er veel visplezier aan gaat beleven! Met een adviesverkoopprijs van rond de €300,- is het geen goedkope molen, maar je haalt dan wel echt een stuk kwaliteit in huis waar je de komende jaren zonder problemen mee vooruit kunt!

De molens hebben inmiddels een aantal maanden ‘op hun flikker’ gehad en ik kan niet wachten om er ook in 2018 weer HARDCORE mee te gaan vissen!

Ik ga ze in het komende seizoen in ieder geval flink op hun donder geven en laat jullie in het tweede deel van het jaar nog weten of ze ‘MH Proof’ zijn 😉

Veel succes!

Mark


Meer weten over deze molens? Check dan de website van Shimano en vergeet ook de Facebookpage niet te liken!Er zijn geen reacties

Voeg je reactie toe