Master Maggots – Tips van Darrell Peck voor het vissen met maden!

Darrell Peck
Master Maggots Darrell Peck 17

Wat is jouw favoriete winteraas? Een pop-up, blikmais of toch een ouderwetse boilie? Er zijn slechts weinig karpervissers die het aandurven om met maden aan de slag te gaan. “Een gemiste kans!” Aldus onze Engelse buddy Darrell Peck. Speciaal voor de KWO lezers doet hij in dit artikel waarom hij ervan overtuigd is dat maden een goed winteraas zijn én deelt hij enkele praktische tips! 


Darrell aan het woord: Tijdens het late najaar en de winter lijkt er vaak een periode te zijn waarbij karpers ons aas compleet negeren. Ik heb het in het verleden op een hoop wateren meegemaakt. Gelukkig is er een aassoort dat onder deze omstandigheden vaak een verschil kan maken. Maden! PVA zakken vol met maden. Zowel op knetterharde circuitwateren met grote vissen als op druk bezette parkvijvers, heb ik meegemaakt dat ik enkel op dit aas aanbeten uit kon lokken. Mede doordat maden voor een groot deel uit vocht bestaan, zijn ze goed te verteren en onweerstaanbaar voor karpers. Toch zie je buiten Engeland maar weinig mensen maden in zetten. In de hoop je, in je eigen voordeel, te overtuigen, wil ik vijf tips met je delen. Ze zullen je zeker helpen om met maden succesvol te zijn.

Tip 1: Vind de juiste locatie!

Het begint allemaal met de juiste locatie. Het maakt namelijk niet uit of je het beste aas of de meest geniale presentatie hebt als je deze niet voor de neus van een karper aanbiedt. Door goed naar het water te kijken of je een teken van karper ziet, geeft je al een goede start. Stop niet met observeren als het donker wordt! Al kan je in plaats van te kijken dan beter goed luisteren. Tijdens de duistere uren kan je vaak vissen horen springen. Door goed op te letten, kan je vaak inschatten in welke zone van het water dat is. Indien nodig ben ik bereid om zelfs midden in de nacht te verkassen!

Stop niet met observeren als het donker wordt!

Als ik vis in een zone gelokaliseerd heb, vis ik daar met mijn PVA Funnelweb gevuld met maden. Het mooie van vissen met alleen een PVA zak, is dat je veel minder verstoord dan met een spodhengel en een enorm voertapijt. Ook geeft het mij de mogelijkheid om snel en makkelijk een hengel te verplaatsen als ik denk ergens anders meer kans te maken. Je kan namelijk snel een nieuwe PVA zak knopen en je hengel op een andere plek neerleggen.


Tip 2: Gebruik PVA zakken!

Mijn voorkeur gaat uit naar vrij grote PVA zakken gevuld met maden. De reden hiervoor is dat ze op de bodem zorgen voor een mooi opvallend bedje met aas. In helder water kan een karper de maden goed zien en aangezien het een makkelijk te verteren aas is, zullen ze het zo naar binnen slurpen. Om de PVA zakken te knopen, gebruik ik de Original Funnelweb. De grote tube vul ik met de Micro Mesh PVA. Deze heeft namelijk minimale openingen in de mesh en voorkomt dat de maden er uit kruipen. Ook lost de Micromesh goed op, zelfs in ijskoud water. Dit garandeert een snelle en goede presentatie.

PVA is niet meer weg te denken uit mijn wintervisserij….

En dit geeft een uiterst attractieve voerpresentatie!

Ik heb ook nog een handige tip voor het gebruik van de PVA zakken. Soms kan je, bij het gebruik van een leadclip, problemen hebben met de worp. Als je een forse zak aan de haak prikt, kan deze namelijk bij de klap op het water er voor zorgen dat je lood los komt uit de clip. Om ongewenst verspelen van het lood te voorkomen, knoop ik de PVA zak nu eenvoudig aan het lood. De onderlijn haak ik vervolgens heel lichtjes in de mesh. Zo blijft het lood op zijn plek en weet je ook voor 100% zeker dat je geen residu op je haak krijgt.


Tip 3: Gebruik grondvoer of boiliekruim!

Ik gebruik mijn maden graag naturel zonder vreemde toevoegingen. Maar het kan alsnog van grote meerwaarde zijn om wat poeder aan je zakje toe te voegen. Zoals ik zojuist al aanhaalde, haak ik mijn rig voorzichtig in de zak. In het verleden heb ik echter enkele malen meegemaakt dat tijdens het werpen en landen de haakpunt in een van de maden bleef steken. Dit komt de inhaking natuurlijk niet ten goede. Door in de onderzijde van de Funnelweb eerst wat stickmix, grondvoer of heel fijn boiliekruim te stoppen, krijg je een maden vrij stuk. Hier kan je nu perfect de haak in prikken.

Je kunt het beste de Micromesh versie van het Original Funnelweb System gebruiken.

Begin met het verkruimelen van boilies of pak wat grondvoer.

Eerst vul je het met een klein beetje boiliekruim of grondvoer.

Gevolgd door een ruime hoeveelheid maden.

Duw het naar beneden en leg een knoop. Laat een stuk PVA over om het geheel straks aan het lood te knopen.

Nadat je de PVA zak aan het lood hebt geknoopt, kun je de haak in het boiliekruim vasthaken.


Tip 4: Zet een madenrig in!

Er zijn diverse manieren om maden te presenteren. Een van de eenvoudigste manieren is door een maggotclip op het einde van je reguliere rig te bevestigen. Op deze kleine clip kan je gemakkelijk maden vastprikken.

Een maggotclip is een van de vele presentaties die je kunt gebruiken.

Als je een subtielere manier wilt om je aas te presenteren dan is de zogenaamde mag aligner rig een goede optie. Deze onderlijn, die al vele jaren oud is, gebruik ik zelf erg veel en heeft recent nog voor grote vissen gezorgd. Ik knoop hem met het dunne maar sterke Super Natural Braid en een kleine Choddy haak maat 8. Dit is een stevig model dat mij nog nooit in de steek heeft gelaten en ik tevens gebruik voor mijn pop-up onderlijnen. Dus er is reden genoeg om hem in mijn TackleSafe te hebben zitten. Op de haaksteel komt vervolgens een rubberen made. Deze zijn van verschillende merken te koop en vrijwel allemaal goed bruikbaar. Deze made zorgt voor een soort line aligner effect en is een deel van het daadwerkelijke haakaas. Ik zal jullie stap voor stap uitleggen hoe ik de rig maak.

Je hebt niet veel nodig om een Mag aligner rig te maken.

Begin met het afknippen van de juiste lengte 18 lb Super Natural Braid.

Gebruik de knotless knot om de Choddy maat 8 vast te knopen. Knip daarna de hair eraf.

Dit is een stevig model dat mij nog nooit in de steek heeft gelaten

Schuif een nep made op een scherpe boilienaald.

Gebruik de boilienaald om de nep made op het onderlijnmateriaal te schuiven. Schuif het over de haaksteel zodat het op een line aligner lijkt.

Maak een lus aan het eind van de rig zodat je het kunt gebruik met een Quick Change loodsysteem.

Nu hoef je alleen nog maar twee echte maden op de haak te schuiven om het geheel af te maken.


Tip 5: Wees niet bang voor bijvangsten!

Waarschijnlijk zijn bijvangsten de reden dat veel vissers het niet aandurven om met klein kwetsbaar aas te vissen. Natuurlijk heb je met maden meer kans om witvis te vangen, maar tijdens de koude maanden valt dit vaak enorm mee. Zelfs op wateren waar je in de zomer enorm veel brasems vangt, kan je nu verbaasd zijn.

Zelfs voor grote karpers is het onweerstaanbaar om natuurlijk voedsel te negeren

Het beste advies is dan ook om de maden gewoon uit te proberen. Stel dat er op het door jou beviste water toch enorm veel hongerige bijvangsten op je maden duiken, merk je dat snel genoeg. In dat geval kan je altijd nog overschakelen naar je gebruikelijke pop-ups en soortgelijke wintertactieken. Maar als het een klein beetje meezit, dan heb je met maden een groot voordeel ten opzichte van de concurrentie.

Darrell Peck

Willen jullie de vangsten van Mister Peck in de gaten houden, check dan zijn Facebook en Instagram en volg hem!Er zijn geen reacties

Voeg je reactie toe