Met deze rig durf ik overal uit te pakken – Jethro Buter

Misschien wel het meest besproken onderwerp in de karpervisserij zijn onze rigs. Iedereen heeft zijn eigen kijk op de laatste centimeters van de montage, en in dit artikel deelt Jethro Buter zijn favoriete rig met ons. Hoe en waarom deze rig bij Jethro favoriet is, legt hij graag aan ons uit!


Jethro aan het woord:Rigs?. Iets waar je als karpervisser nooit over uitgesproken raakt! Iedere karpervisser heeft zijn favoriete rig en zal hier niet snel van afwijken. In dit artikel zal ik jullie uitleggen wat mijn meest gebruikte rig is, wanneer ik hem inzet en welke materialen ik hiervoor gebruik.

kwo-fieldtest-pb-products-robin-bulters-6

Rigs zijn er in overvloed! Welke kies jij? Foto: Robin Bulters.

Waarom deze rig?

Op de stuwmeren en rivieren waar ik vis zijn veel obstakels aanwezig. Om enige weerstand te kunnen bieden tegen de met mossels bezaaide boomwortels in het water heb ik een sterke rig nodig. Geen wartels, ringetjes of andere items waardoor de onderlijn zijn kracht kan verliezen, maar gewoon een sterke onderlijn met een haak die goed vlees pakt!

Gewoon een sterke onderlijn met een haak die goed vlees pakt!

Materialen en werking

De materialen die ik gebruik voor mijn rig zijn de volgende:

  1. Ashima Excalibur onderlijn in 25lbs
  2. Ashima Heavy Carp Hook maat 4
  3. Ashima line aligner brown
  4. Ashima silicon tube size 0.75

Een aantal jaar geleden heb ik eindelijk d rig gevonden die ik in 95 procent van de gevallen in kan zetten. De zoektocht zat hem meer in de materialen dan in het soort rig dat ik gebruikte. Ik durf nu rustig te stellen dat de materialen die ik gebruik het beste passen bij mijn manier van vissen.

De materialen die Jethro gebruikt voor het maken van zijn favoriete rig.

Ik houd mijn rig het liefst zo simpel mogelijk. Simpel en sterk, beter gezegd. De plaats van het rubbertje op de haaksteel is voor mij erg belangrijk. Ik wil het rubbertje zo dicht mogelijk tegen mijn line aligner aan hebben. Als je nu de boilie oppakt zie je dat de haak heel agressief hangt. Ik ben van mening dat de haak zo sneller prikt. Ik heb ook geprobeerd om het rubbertje op de haak naar de punt te schuiven, maar ik heb het gevoel dat de haak dan minder snel draait.

Door de agressieve stand van de haak zal deze meteen vlees pakken.

De lengte van de onderlijn pas ik alleen aan als dat nodig is. Over het algemeen gebruik ik een onderlijn van tussen de 18 en 22 centimeter. Omdat ik veel met boilies vis kan ik de onderlijn iets langer laten. Ik voer dan verspreid, waardoor ik de vis laat zwemmen om het aas te vinden. Mocht ik gaan voeren met partikels, dan maak ik mijn onderlijn korter. Als de bodem heel zacht is verleng ik mijn onderlijn om te voorkomen dat mijn haakaas in de blubber verdwijnt.

De lengte van de onderlijn pas ik alleen aan als dat nodig is.

Haken en PVA

Ik kies eigenlijk altijd voor haakmaat vier. Daarbij maakt het niet uit of ik met een 10 mm aasje vis of met twee 30 mm boilies. In het verleden gebruikte ik een kleinere haak voor kleiner aas en een grotere haak voor groter aas, maar de laatste jaren vis ik standaard met maat vier. Ik kan het aantal lossers van de afgelopen jaren op n hand tellen! Als de haak eenmaal vlees pakt dan komt hij niet meer los.

Het verschil tussen de veelgebruikte wide gape en de klauwhaak zijn goed te zien op deze foto!

Als ik op stromend water ga vissen vervang ik mijn klauwhaak door een wide gape. Het liefst gebruik ik in deze situatie namelijk een haak waarbij de punt naar binnen staat. De haakpunt blijft dan langer scherp, omdat hij niet achter stenen en ander vuil onder water blijft hangen. Aan het uiteinde van mijn rig maak ik altijd een lusje. Het gebruik hiervan maakt het makkelijker om mijn rig snel te wisselen.

Een wintervis die wel een lekkere snack lustte… #hooked

Ook ben ik een fervent gebruiker van PVA-producten. Het gebruik van een PVA-stick heeft voor mij meerdere voordelen, zoals:

  • Mijn rig wordt zwaarder waardoor ik hem minder snel in de knoop werp.
  • Ik weet zeker dat mijn rig op de bodem ligt zoals hij bedoeld is.
  • Ik heb extra attractie rondom mijn haakaas.

Door gebruik te maken van PVA ben je er zeker van je rig goed op de bodem beland!

Varen of gooien?

Vanwege de vele obstakels op de wateren die ik bevis maak ik vaak gebruik van een rubberboot. Door een boot te gebruiken kan ik mijn rig op mijn stek laten zakken en hoef ik me geen zorgen te maken dat mijn rig in de knoop ligt. Als ik op een water geen boot mag gebruiken vervang ik mijn gevlochten onderlijn door een gecoate onderlijn. De laatste vijf centimeter voor de haak strip ik dan, zodat de haak goed kan draaien. Een soepele onderlijn vliegt bij verre worpen net iets eerder in de knoop dan wanneer je gebruik maakt van een onderlijn die stijver is.

Dit soort nare taferelen wil je als visser natuurlijk voorkomen! Daarom gebruikt Jethro bij verre worpen het liefst stijf onderlijnmateriaal. Foto: Luuk Zomerhuis.

Aaspresentatie

Om niet op n paard (of karper 😉 ) te wedden maak ik vaak gebruik van verschillende aaspresentaties. Ondanks dat er steeds meer artikelen verschijnen waarin mensen beweren dat de snowman zijn beste tijd heeft gehad, vis ik eigenlijk altijd met deze presentatie. De combinatie van een bodemaasje en een opvallende pop-up blijven voor mij een gouden combinatie. Ook kun je met een beetje snijwerk zorgen dat je presentatie bijna gewichtsloos is. Het komt erop neer dat de karper bij het opnemen van de rig minder argwaan heeft. Je haak zit dus al in zijn lip voordat hij kan bedenken dat het foute boel is!

Probeer eens gebruik te maken van verschillende aaspresentaties!

Ook maak ik vaak gebruik van wafters. Wafters zijn boilies die zwaarder zijn dan pop-ups, maar lichter dan bodemaas. Wafters zijn gemaakt om op het gewicht van de haak te zinken. Bij de manier waarop ik de wafter inzet ligt mijn haak op de grond en zweeft mijn wafter op de lengte van de hair. Naast pop-ups, boilies en wafters gaat er ook iedere sessie een emmer tijgernoten mee.

Tijgernoten: nooit vergeten!

Deze kleine rakkers zijn ware killers op de meeste wateren! Om mijn haakaas iets meer op te laten vallen gebruik ik ze het liefste in combinatie met een pop-upje.

Deze kleine rakkers zijn ware killers op de meeste wateren!

Ieder zijn mening

Honderd vissers, honderd meningen. Ik heb mensen met rigs zien vissen waarvan ik dacht dat ze nooit zouden haken. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze geen vis vangen. Misschien is het juist wel eens goed om ‘out of the box’ te denken!

Kies je voor een eenvoudige rig of een speciale? Soms kan het lonen om een unieke rig te gebruiken!

Ik zal jullie een voorbeeld geven. Vorig jaar heb ik met mijn vismaat een sessie gevist in Kroati. Hij viste zijn drie hengels met een door hem gepimpte hinged stiff rig. Het ‘dikkevissenlijntje’, zoals hij het zelf noemde. De chodhaak verving hij door een longshank waardoor het er allemaal een beetje raar uit zag. Als je mij deze rig voor die sessie had gegeven, had ik hem direct weggegooid. Nadat hij een aantal vissen ving tot maar liefst 27 kilo was ik overtuigd. Deze rig zit nu standaard in mijn rigbox en ik zet ‘m graag in op moeilijkere wateren!

Na een aantal vissen kort na elkaar voor mijn vismaat was ik overtuigd!

Succes in je zoektocht naar de ideale rig! Heb je nog vragen of wil je eens in real-life discussiren over rigs? Wip dan langs op de Ashima stand tijdens Carp Zwolle (nummer 315) en spreek me even aan! Tot daar 🙂

Van Hongarije tot Sloveni, de rig van Jethro werkt overal 🙂

Tight lines,

Jethro Buter

Bekijk ook