Must Read: ZILVER – Het Jubileumboek ter ere van 25 jaar VBK

KWO Redactie
zilver-vbk-boek-cover

Wie jarig is trakteert!

Dit jaar bestaat de Belgische belangbehartiger het VBK (Vereniging Belgische Karpervissers) maar liefst 25 jaar. Al een kwart eeuw strijden de mannen voor de rechten van de karpervissers én wordt er voor verbroedering gezorgd door jaarlijks diverse bijeenkomsten (meetings) te organiseren. Met het doorgaan van de grote meeting op 9 december wordt er ook iets heel moois gelanceerd… Recent bereikte namelijk een zeer bijzonder boek de KWO redactie!

Iconische karpers

Met de titel ‘Zilver’ wordt al een parallel getrokken met de 25 jaren die de vereniging op de teller heeft en in die lijn is ervoor gekozen om het boek te voorzien van 25 (sublieme) hoofdstukken. In dik 340 pagina’s komt er een waanzinnige hoeveelheid karperhistorie voorbij. Onder leiding van voorzitter Mark Hoedemakers zijn er namelijk 25 iconische karpers uitgekozen waar telkens een hoofdstuk aan gewijd is.

Een favorietje van de redactie: hoofdstuk 14 over de machtige Eburoon! Hier in handen van de sympathieke (allround) visser Jo Mebis.

Uit hetzelfde hoofdstuk: Jo Mebis met de markante Schaapskuilspiegel op 20,3 kg. Later werd deze karper gestolen…

Eén of meerdere vangers zetten de karpers in kwestie in het zonnetje en vertellen over de vangst. Overigens is de meeste ruimte in het boek gereserveerd voor de aanloop naar deze vangsten. Niets is immers zo mooi als het vangen van een topvis na een intens voortraject van geruchten najagen, stekken zoeken, voeren, vallen, opstaan om uiteindelijk de zoete smaak van succes te mogen proeven! Wees dan ook niet ongerust dat ‘Zilver’ oppervlakkige ‘ik kwam, ik ving’ verhalen zal bevatten 😉

Een selectie uit de 25 vissen die voorbij komen in dit meesterwerk: ‘De Leder’ van het Kempische Kanaal, ‘Big Scale’ van de Nekker, ‘Skup’ de topvis van de Gavers, ‘Bizon’ van de Heylakker en zo nog een zwik karpers waar het water van in je mond gaat lopen… Met het benoemen van slechts een aantal auteurs weet je al dat het met de leesbaarheid wel goed zit. ‘Zilver’ bevat onder andere bijdrages van Giovanni Vanhooren, Ronny de Groote, John van Eck, David Wouters, Gunther Poelmans en zelfs de Engelse crack Steve Briggs! De combi van Big Fish en topauteurs is een zeer smakelijke mix die ervoor zorgt dat dit boek vrijwel zeker weten een succes zal worden!

“Of er droomkarpers voorbij komen?” Reken maar! 😉

Wat ik (Michiel) zelf misschien nog wel het mooiste vond waren de eerste hoofdstukken. Pure verhalen uit een tijd dat ikzelf nog maar net geboren was! Story’s die de moderne media nog niet gehaald hebben. Dat kan niet gezegd worden van alle 25 hoofdpersonages, want een flink aantal karpers hebben al covers van magazines gesierd of het vangstverslag is reeds gedeeld op Facebook, op een website of in een papieren magazine. Onvermijdelijk aangezien wij vissers niets liever lezen dan verhalen over droomkarpers 😉

Het boek eindigt met een smakelijk hoofdstuk van Mathijs Celie over Ignotus. Een mysterieuze karper die zelfs na de publicatie anoniem rond mag zwemmen. Deze terugzetplaat is de enige pic van de mastodont die is opgenomen in ‘Zilver’.

Alleen maar lofzang?

“Mooie woorden tot nu toe, maar valt er nog wat op dit boek aan te merken?” hoor ik jullie denken. Nou, toch wel. Een échte rode draad ontbreekt namelijk in deze bundeling van karperlectuur. Het zijn 25 (nauwkeurig geselecteerde) verhalen die telkens een andere karper belichten. Daarnaast wisselt de schrijfstijl logischerwijs ook per auteur. Geen extreem storende zaken, maar het zorgt er voor dat je dit boek niet in één ruk uitleest. Ik verwacht dan ook dat de meeste vissers telkens 1 tot 3 verhalen zullen absorberen en het boek vervolgens weer even wegleggen. Maar of dit een nadeel is…? Zo verspreid je al deze heerlijke story’s wél over een lang tijdsbestek! #waarvoorjegeld 😉

Uiteraard ontbreekt Alijn niet in dit boek ramvol karperhistorie!

Beperkte oplage!

Al met al is dit boek een absolute MUST READ voor iedere karpervisser die houdt van mooie verhalen over machtige vissen. Daarnaast geeft het boek een fantastische kijk op het karpervissen door de jaren heen. De eerste verhalen worden opgesierd met vergeelde foto’s van karpers in het gras, iets wat nu ondenkbaar zou zijn 🙂 Wat overigens als vette jus van het boek af druipt is de passie voor het karpervissen en de liefde voor de individuele vissen. Sommige waren bewuste targets, andere vangsten kwamen volledig uit de lucht vallen. Deze mix maakt het boek onmisbaar voor de karpervisser die zich avonden wil onderdompelen in schrijfsels over historische karpers!

Al met al is ‘Zilver’ dan ook de ultieme traktatie die het VBK haar leden kan bieden. Helemaal gratis is het niet, maar de €40,- die het boek kost zullen je uren leesplezier geven. Met 1000 stuks is de oplage beperkt dus twijfel niet en scoor jouw exemplaar op de meeting van 9 december en vanaf maandag 11 december in de webshop.

Het zal jullie niet verrassen dat Phil Cottenier in meerdere hoofdstukken acte de presence geeft!

Deze ‘boekbespreking wil ik afsluiten met mooie woorden van Mark Hoedemakers:

Karpervissers teren van tijd tot tijd op herinneringen, en leven van plannen en dromen. Dat dit boek beide moge doen opleven, bij eenieder die het ter hand neemt. Wie weet, wakkert het wel een nieuw vuurtje aan. Eentje dat leidt tot een vervolg.Want memorabele karpers, die zullen er altijd zijn…


Mis de meeting niet!

Zoals hierboven al aangestipt zal de landelijke meeting van het VBK plaatsvinden op zaterdag 9 december. Wederom is de locatie ’t Bauhuis in Sint Niklaas. De meeting zal een nieuwe opzet kennen waarbij de lezingzaal en het beursgedeelte zijn samengevoegd. Met spectaculaire presentaties van Mark Hoedemakers, Geert Ooms én (als klap op de vuurpijl) Alan Blair belooft het een fantastische dag te worden.

Uiteraard is het boek ‘Zilver’ hier ook te koop en zal er ruimte genoeg zijn om gezellig bij te kletsen met je mede-vissers. Entree is GRATIS voor alle VBK leden en als je geen lid bent kost deze leuke dag je €10,-. Let op: uiteraard kun je ook ter plekke lid worden waarna je de €10,- in mindering krijgt op je lidgeld van 2018 🙂 De deuren van ’t Bauhuis gaan open om 9 uur en rond 19 uur zal het licht uit gaan. En, voordat we het vergeten, ook dit keer zal er weer een MEGA TOMBOLA zijn met duizenden euro’s aan prijzen.

Meer informatie over de meeting, het boek en alle andere activiteiten van deze actieve vereniging check je op www.vbk.be en de Facebookpagina.

KWO Redactie – Michiel PilaarEr zijn geen reacties

Voeg je reactie toe