Nachtvissen provincie Antwerpen op de helling?

Mark Hoedemakers
vbk-nachtvissen-antwerpen

VBK voorzitter Mark Hoedemakers uit in de ‘open brief aan onbekenden’ zijn zorgen over een aantal ontwikkelingen in de Belgische provincie Antwerpen. Door een aantal incidenten (waaronder één met een vuurwapen) staat het nachtvissen op de tocht…


Mark aan het woord: Als voorzitter van VBK heb ik het genoegen om van tijd tot tijd goed nieuws te brengen. De hengelsport zit dan ook al weer heel wat jaren in de lift. Termen zoals fish-care, verantwoord beheer, samenwerking met overheid en andere natuurliefhebbers zijn dan ook al lang geen loze kreten meer. Helaas zijn er ook minder positieve thema’s en berichten. Eén van die hete hangijzers is dat wat de provincie Antwerpen betreft, er een mogelijke beperking van de nachtvisserij in de lucht hangt. Op zo’n moment moet je als voorzitter ook je verantwoordelijkheid durven nemen en een krachtig signaal sturen. Versta me niet verkeerd, ik ben alles behalve het collectieve geweten van de Vlaamse karpervisserij, en hoewel ik in principe alleen onze leden (en die van Sportvisserij Vlaanderen) vertegenwoordig, vinden velen wel dat ik de stem van onze karperfederatie moet laten horen. Als onze Rode Duivels winnen, hebben ze het ganse land achter zich. In de tijden van laagconjunctuur zat er hooguit 10 man en een paardenkop in de tribunes bij uitwedstrijden…

Krachtig signaal

Dat krachtig signaal geven als VBK, is bovendien ook ons goed recht! Want zonder enige schroom mag ik zeggen dat VBK de enige echte grondlegger is van de legale nachtvisserij op openbaar water in Vlaanderen. Het waren wij die als eersten dit vuurtje aanstaken. Het waren wij die al die tijd het vuur brandende hield en het waren uiteindelijk wij die er na respectievelijk 10 en 20 jaar (wetswijziging 2003 en 2013) – samen met ANB en Sportvisserij Vlaanderen – een vreugdevuur van wisten te maken.

Het is prachtig dat zovele vissers van deze mogelijkheden gretig en met veel plezier gebruik maken. Het is een regelrechte schande dat sommige vissers deze met bloed, zweet en tranen bekomen faciliteiten ronduit misbruiken!

Bart-van-der-Putten-nightfishing

Nachtvissen… Eén van de mooie aspecten van onze hobby. Foto: Bart van der Putten.

Rudi Yseboodt, visserijbioloog van de provincie Antwerpen (en sinds kort ook van Limburg), gewaardeerde collega van het VBK én ook een voorvechter voor moderne faciliteiten voor hengelaars, zag zich na een hele reeks voorvallen genoodzaakt om de noodklok te luiden bij Sportvisserij Vlaanderen en VBK. Er zijn blijkbaar heel wat problemen op het Netekanaal, het Kanaal Bocholt-Herentals en het Kempisch Kanaal met (enkele) karpervissers.

De herhaaldelijk binnen lopende klachten van havenmeesters, schippers, ambtenaren van ANB en waterwegbeheerders zijn zo talrijk dat – als er geen kentering komt – het risico reëel is dat de nachtvisserij zou kunnen worden teruggeschroefd of dat er een algeheel verbod komt op bepaalde kanaalstroken.

Mark Hoedemakers vertelt over een mogelijke oplossing voor het 'jaagpaden probleem'.

Het jachtpadenprobleem is nog niet achter de rug.

Enkele (droevige) voorbeelden

  • Verbaal geweld.
  • Uitgeworpen ramen van motorjachten (meerdere).
  • Herhaaldelijk aangemeerde schepen aanvaren met télégeleide bootjes tijdens de nacht.
  • En als triest dieptepunt uit deze week: een karpervisser die een handvuurwapen bovenhaalde en een schipper bedreigde.

Wel, beste vissers wiens kerfstokje dit soort streepjes bevat, deze is voor jullie. Omdat jullie de strop hangen rond verworvenheden en rechten waar jullie nooit enig steentje aan hebben bijgedragen. Omdat jullie egoïsten zijn.

  • Heb je een kort lontje, zorg dan dat er niemand de kans krijgt het aan te steken en hou je aan de regels. Is het héél erg kort, neem dan spierontspanners of volg een cursus zelfbeheersing.
  • Zijn de edele kunsten van het inwerpen je vreemd, of heb je nog wat oefening nodig, werp dan niet in de buurt van bootjes. Maak je toch eens een domme fout, meld je dan bij de eigenaar en regel het met je familiale verzekering. Wees een man.
  • Stel je als télébezitter die graag secuur uitvaart een keer de vraag wat jij ervan zou vinden als er iemand tijdens de nacht elk uur met een tak op je bivvy slaat. Je weet ook vast hoe het voelt om de tiende brasem van de nacht te onthaken, terwijl je hunkert naar die enige zware schub?
  • En dan ter attentie van Al Capone met z’n pistool: stop met vissen, we willen jouw soort niet aan de waterkant! You can’t fix ‘stupid’…, helaas.

Omdat jullie egoïsten zijn.

En wat doen wij, als VBK?

Wij weten dat de jaagpadenkwestie nog steeds een hot topic is. We erkennen ook de frustraties van de vissers, maar zijn er ons zeker ook van bewust dat het opeisen van rechten die er eigenlijk nooit zijn geweest erg moeilijk is. Gesprekken met waterwegbeheerders hebben tot bijna niets geleid en zijn verder zinloos. We zijn nog steeds in afwachting van een gesprek met minister van mobiliteit, Ben Weyts. Er zit momenteel een kink in de kabel wat betreft de weg naar zijn kabinet, maar daar wordt aan gewerkt.

Wij zijn ook nog steeds vragende partij voor het uitrollen van medebeheer van openbaar water door erkende federaties en clubs. Dan kunnen we zelf hopelijk ook wat kaf en koren scheiden.

vbk-belangen-behartiging

Klik op de afbeelding om naar de VBK website te gaan.

Wij zijn vragende partij voor een herziening van het Uitvoeringsbesluit van de Wet op Riviervisserij. Wij vinden dat je bij bepaalde overtredingen als ANB de mogelijkheid moet hebben om een visvergunning in te trekken (wordt alvast op de agenda geplaatst bij een volgende evaluatie van het visserijbesluit), en in enkele extremen gevallen de mogelijkheid moet worden ontzegd om nog een nieuwe vergunning te bekomen. Dat valt en staat natuurlijk ook met controle, en een alternatieve wijze om de vergunningen van openbaar water aan te schaffen.

Afsluitend een quote die best wel eens van toepassing kan zijn op bovenstaande lap tekst. “Een echte karpervisser, veegt eerst voor eigen bivvy!” Want het zou doodjammer zijn als de karpervisser van morgen met weemoed moet terugblikken naar hoe het ooit beter was…

Een echte karpervisser, veegt eerst voor eigen bivvy!

Mark Hoedemakers

Steun het VBK en word lid. Klik hier!Er zijn geen reacties

Voeg je reactie toe