Nieuw: de Hit & Run Chod Leader van PB Products

KWO Redactie
pb-products-hit-and-run-chodleader-header

Het vissen met een chod rig is de laatste jaren flink populair geworden. Echter kent dit systeem twee grote nadelen: de korte chod rig schuift vaak tot dicht tegen het lood aan, met regelmatig een losser tot gevolg. Daarnaast word de chod vaak met slappe lijnen gevist, wat bij zakkers tot een slechte beetregistratie leidt. De mannen van PB Products hebben iets bedacht om deze problemen op te lossen, waardoor je je chod rig nóg effectiever kunt inzetten!


Martijn Nederpel, consultant van PB Products, aan het woord: Nieuw in het assortiment van PB Products is de Hit and Run Chodleader. Dit is een kant-en-klare systeem dat ervoor zorgt dat de beetregistratie bij het vissen met de chod rig geoptimaliseerd wordt én voorkomt dat de chod rig tijdens de dril naar het lood schuift. Door deze oplossing kun je de chod rig eenvoudig met zwaarder lood inzetten. In het onderstaande artikel zal ik meer uitleg geven over deze leader.

Wat maakt de nieuwe Hit and Run Chod Leader zo bijzonder? Martijn legt het hieronder uit!

Het probleem van de Chod rig

Tegenwoordig is de chod rig niet meer weg te denken in de karpervisserij. Het is een systeem dat in bijna alle situaties en bodemtypes toepasbaar is en om die reden heeft deze rig de harten van menig karpervissers veroverd. Toch heeft de traditionele chod rig montage een aantal minpunten, die verbeterd konden worden. De chod wordt vaak met slappe lijnen en lichte wakers gevist, regelmatig zelfs met de wakers op de grond. Een prima tactiek om je lijn te camoufleren zodat de karper deze niet bemerkt.

De chod wordt vaak met slappe lijnen gevist, wat de beetregistratie niet bepaald ten goede komt bij de ‘standaard’ systemen.

Het nadeel van de slappe lijnen is dat een vis die in de richting van de hengel (of zijwaarts) zwemt een zeer slechte beetregistratie teweeg brengen. De lijn ligt immers al slap en het lichte wakertje zal vaak niet of nauwelijks zakken met slechts één of enkele piepen tot gevolg. Het heeft geen verdere uitleg nodig dat dit je hoogstwaarschijnlijk vissen gaat kosten! Een tweede minpunt van de chod is dat tijdens de dril de korte onderlijn tegen het lood aan kan schuiven. Dit kan, met name bij zwaarder lood, voor lossers zorgen.

Het heeft geen verdere uitleg nodig dat dit je hoogstwaarschijnlijk vissen gaat kosten!

Hit en Run Chod Leader

De kant-en-klare Hit and Run Chod Leader van PB Products biedt voor deze beide problemen een oplossing. De leaders zijn geknoopt van Silkray, zodat ze de contouren van de bodem perfect gevolgd worden. Daarnaast zijn ze verkrijgbaar met een extra gewichtje in de vorm van een Contra-Liner van één gram. Hiermee kun je alle formaten pop-ups met dit systeem gebruiken. Het ‘katrol systeem’, bekend van de clips en het inline lood, is nu door middel van een ring op het midden van de leader gezet. Het grote voordeel hiervan is dat ongeacht in welke richting de vis zich voortbeweegt, je altijd een goede beetregistratie zult krijgen.

Door de Contra-Liner heb je het ideale tegengewicht bij een grotere pop-up.

Daarnaast zal de vis na een eventuele lijnbreuk alleen met de haak en het korte onderlijntje rondzwemmen, wat natuurlijk een meerwaarde is voor de visveiligheid. Doordat de lijn dubbel door het oog gaat is de beetregistratie ook twee maal zo effectief. Als de vis zich één meter voortbeweegt, zal er twee meter lijn worden genomen. Tevens kan met dit systeem de chod rig tijdens de dril niet meer tot op het lood schuiven. Tijdens de dril hangt het lood een stuk bij de haak vandaan, waardoor losschieters tot een minimum worden beperkt.

Dankzij het slimme systeem van PB beweegt je lijn twee keer zo veel en zul je dus sneller merken dat je beet hebt!

Toen de nieuwe leader voor het eerst in de praktijk werd gebruikt waren de mannen onder de indruk van de goede beetregistratie!

Veelzijdigheid

Het grote voordeel van de mogelijkheid om zwaarder lood te gebruiken is dat de chod rig nu ook op grotere afstanden kan worden ingezet. Sterker nog: voor een goede werking van het chod systeem is het van belang dat het lood zo goed mogelijk verankerd is in de bodem. Nu is dit bij een zachte bodem geen probleem, omdat het lood daar toch wel in weg zakt. Bij een hardere bodem komt dit systeem tot zijn recht, omdat je daar een zwaarder loodgewicht nodig zult hebben om dezelfde weerstand te realiseren. Hierdoor krijgt de lijn kans om te strekken en krijg jij een goede beetregistratie.

Dankzij de nieuwe leader van PB Products is het vissen met zwaarder lood bij een chod rig ineens goed mogelijk!

Hoewel de Hit and Run Chod Leader is bedoeld om met een chodrig te vissen, is dit systeem ook uitermate geschikt om met een normale soepele onderlijn op een zachte bodem te vissen. Als je de leader hiervoor wil inzetten dan kun je het beste de leaders gebruiken zónder Contra-Liner. Doordat het lood de ruimte heeft om weg te zakken in de zachte bovenlaag blijft de onderlijn mooi op de bodem liggen waardoor de karper het makkelijker vindt.

Tijdens de intensieve fieldtest-periode ‘sneuvelden’ tientallen karpers op dit nieuwe systeem.

Ook hier zul je zien dat bij de visserij met slappe lijnen en lichte wakers de beetregistratie sterk verbeterd bij een drop back. Kortom: de Hit and Run Chod Leader is een veelzijdig systeem dat ervoor zorgt dat er meer karpers geland zullen worden!

De Hit and Run Chod Leader is zeker het proberen waard!

PB Products – Martijn Nederpel


Wil je meer weten over het assortiment van PB Products? Bezoek dan de website en hou ook zeker de Facebookpagina in de gaten voor de laatste nieuwtjes!Er zijn geen reacties

Voeg je reactie toe