Pionieren in Hongarije – De reis van Jethro Buter – Deel 1

Hongarije… Misschien niet het eerste land dat je associeert met karpers, maar ze zwemmen er zeker! In dit nieuwe artikel op KWO vertelt Jethro Buter ons alles over het karpervissen in dit Oostblokland. Familie, tegenslag en karpers is wat er voorbij komt in dit tweeluik over zijn reis van Amerika tot aan Hongarije.


Waar het allemaal begon

Jethro vertelt: Na een paar uren zenuwachtig op mijn zolderkamer te hebben rondgelopen gaat eindelijk de telefoon. ?Jethro, je bent het geworden. We zien je graag zo snel mogelijk in Papa.? Ik hang de telefoon op en kan wel janken van blijdschap! Na weken in spanning te hebben gezeten is het eindelijk zo ver; we gaan naar Hongarije!

" Na weken in spanning te hebben gezeten is het eindelijk zo ver; we gaan naar Hongarije! "

Na een pittige opleiding in Amerika stond eind februari 2014 de verhuiswagen klaar om onze spullen in te pakken en naar Hongarije te brengen. Net voordat ik naar Amerika ging hadden we al een huis uitgezocht dus we waren er helemaal klaar voor. Na het afscheid van onze familie en vrienden kon de reis van 1250 kilometer samen met mijn vrouw Joanita worden ingezet, op naar het Oostblok!


Vissen!

Na alle spullen in ons huis een plekje te hebben gegeven had ik eindelijk tijd om te kijken of ik in de buurt ergens kon vissen. Ik had natuurlijk al vele uren op Google gezocht maar er is heel erg weinig bekend over het vissen in Hongarije. De taal helpt ook niet heel erg mee, want er is werkelijk geen woord wat op Nederlands of Engels lijkt. Na een aantal dagen besloot ik een dag te gaan vissen op een putje. In Hongarije is het heel gewoon om karper te eten en hier spelen ze dan ook goed op in. In elk dorpje is er wel een watertje waar je voor een paar euro een dag kan vissen.

De ene visser neemt de karper mee, de andere gooit hem weer terug. Het zien verdwijnen van een mooie karper in een kofferbak is iets wat nooit zal wennen. Aan de ene kant is het te begrijpen, want de gemiddelde Hongaar moet het doen met zo’n ?500,- per maand. En dat terwijl de vaste lasten en de boodschappen even duur, of zelfs duurder zijn, dan in Nederland.

In elk dorp is wel een putje te vinden waar je voor een klein bedrag de lijnen kan nat maken.

Op het putje waar ik zat te vissen was het vrij druk. Ik besloot een plekje te zoeken waar het wat rustiger was en waar ik tegen het eilandje aan kon vissen. Na een aantal uur was daar eindelijk de verlossende aanbeet en na een korte dril kon ik het net steken onder een mooie schub, mijn eerste Hongaarse karper was een feit!

In de weken daarna ben ik nog een aantal keer bij het putje wezen vissen en wist ik goed te vangen. Het viel me op dat vrijwel alle Hongaren op dezelfde manier vissen: ze gebruiken allemaal een soort van Method Feeder. Ik kwam erachter dat als ik veel bij ging voeren, ik ook veel meer begon te vangen. De vissen hier waren geen grote voerplekken gewend. Hier kon ik natuurlijk mijn voordeel mee doen!

" Ik kwam erachter dat als ik veel bij ging voeren, ik ook veel meer begon te vangen. "

Wat was het toch een heerlijk gevoel om van de ‘nul’ af te zijn!

Na een aantal dagsessies op het putje wilde ik wel eens ergens anders gaan vissen. En van de mooiste meren van Hongarije, het Balatonmeer, ligt op slechts een uur rijden van mijn woonplaats. In de toekomst wil ik hier zeker een sessie gaan doen, maar het is lastig om hier voor te voeren vanwege de reistijd. Ik moest dus op zoek naar iets anders…


Een wandeling met vriendinnen

Op een dag ergens in april kom ik thuis uit mijn werk en vraag aan Joanita hoe haar dag was. Ze zei dat ze met haar vriendinnen uit Papa een wandeling had gemaakt bij een groot meer. Mijn interesse was meteen gewekt en ik vroeg waar het was. Het bleek op nog geen 15 minuten van mijn huis te liggen en volgens mijn vrouw was het behoorlijk groot. Ik sprong de auto in en een kwartiertje later stond ik aan de oevers van Nagytevel, een 30 hectare groot stuwmeer midden tussen de bossen en de heuvels. Dit is de plek waar ik voorlopig ga vissen, wat een gaaf meer!

" Dit is de plek waar ik voorlopig ga vissen, wat een gaaf meer! "

Na een heel gedoe om de juiste vergunningen te krijgen was het dan eindelijk zover. Ik had al een dag of 5 elke dag een aantal kilo boilies gevoerd op interessante stekken. Ik zag dat veel van de andere vissers allemaal zo ver visten als ze konden gooien, er werd verder niet gekeken waar de vis zat of sprong. Ik vond een mooi wierveld op slechts 10 meter van de kant tegen de dam aan en besloot om ook hier wat voer achter de laten.

Dicht in de kant vond ik een interessant wierveld waar de vis hoe dan ook moest langstrekken.

Ik kwam ?s ochtends in het donker bij het water aan en met een onderhandse worp dropte ik de rigs tussen het wier. Nog geen 30 minuten later kreeg ik een fluiter op mijn linker hengel. Meteen pakte ik de hengel van de steunen en zette ik druk op de vis. Na een run van een meter of 40 had ik eindelijk het gevoel dat ik wat kon doen, wat een power! Na een mooie dril wist ik mijn eerste vis van Nagytevel te vangen. Een mooie twintigponder kon na een aantal foto?s weer terug. In die ochtend wist ik in totaal vijf vissen te vangen in vier uur tijd. Wat een begin!

De eerste vissen van Nagytevel zijn een feit!

Nagytevel is, zoals ik al zei, een 30 hectare groot water. Het loopt vanaf de kant meteen steil naar beneden en is in het midden een meter of 10 diep. De bodem ligt bezaaid met afgezaagde boomstronken en takken. In de oorlog hebben de Russen het meer aangelegd om als koeling te dienen voor n van de vele Russische bunkers die in Hongarije stonden. Om hier te vissen heb je eigenlijk altijd een boot nodig om je lijnen uit te varen en de vis te halen als je beet hebt.

De rest van 2014 viste ik eigenlijk alle sessie’s op dit meer en iedere keer wist ik vis te vangen. Mijn grootste vis dat jaar wist ik te vangen in oktober. Het water stond bijna 2 meter hoger dannormaal en n kant van het meer was vrijwel onbevisbaar geworden. De spullen werden in de boot geladen en ik kon mijn steunen nog net in de grond drukken op een eilandje van een halve meter bij een meter. Zelf was ik in de boot gaan zitten. Met de werppijp had ik een aantal dagen grof gevoerd en meteen bij aankomst sprong er al vis op mijn stek. Ook nu duurde het niet lang voor de eerste hengel afliep en terwijl ik de vis vanuit de boot aan het drillen was hoorde ik mijn andere beetverklikker ook afgaan. Snel werd een wat kleinere schub het net in geloodst en stuurde ik de boot naar mijn hengel op de kant. De vis had al behoorlijk lijn genomen en had zich vast gezwommen aan een boomwortel. Gelukkig wist ik de vis los te krijgen en na een aantal enorme uithalen van de vis draaide hij voor het eerst bovenin. “BAK”, was het eerst wat ik dacht. Met de kleinere schub nog in mijn net kon ik ook het net steken onder een behoorlijke schub.

" “BAK”, was het eerst wat ik dacht. "

Na de kleinere vis meteen te hebben teruggezet was de grotere schub aan de beurt. Met ruim 17 kilo was het mijngrootste Hongaarse vis tot nu toe. Na de slechtste foto ooit zag ik ook deze bak weer rustig wegzwemmen in het kraakheldere water. 2014 was al met al een zeer geslaagd jaar. De verhuizing, de opleidingen, het pionieren in Hongarije, alles kwam op zijn plekje terecht. Ook in 2015 en 2016 was ik regelmatig te vinden aan het meer en ving ik hier regelmatig mooie vissen tot maar liefst 20 kilo.

De opeenvolgende jaren wist ik wederom enkele flinke exemplaren tot 20 kilo te strikken!


Www.karpervissenhongarije.nl

Vanaf het moment dat ik in Hongarije kwam wonen had ik al een idee in mijn hoofd. Zelf had ik uren en uren op internet gezocht naar informatie die niet te vinden was. Hoe regel ik de vergunnigen, wat zijn de regels, etc. In het najaar van 2014 besloot ik een website te maken: www.karpervissenhongarije.nl en een Facebookpagina, Karpervissen in Hongarije. Het doel hiervan was om karpervissers te helpen en te informeren over wat een prachtig visland Hongarije eigenlijk wel niet is.

Klik op de afbeelding om de pagina te bezoeken.

Klik op de afbeelding om de website te bezoeken.

Waarom zou je dagen op je vergunning willen wachten als ik het voor je klaar kan hebben bij aankomst? Of simpelweg met het verhuren van spullen als het bijvoorbeeld niet in je auto past. Ik zie het nog steeds als een hobby en de paar tientjes die ik er mee verdien zijn te verwaarlozen als je kijkt hoeveel kilometers ik moet rijden om alles te regelen. Ik heb geen geheimen, ik krijg regelmatig berichtjes via Facebook metvragen en ik geef iedereen alle informatie die ik heb. Voel je dus vrij om me een aantal vragen te stellen zonder enige verplichting! 😉

" Ik heb geen geheimen, ik krijg regelmatig berichtjes via Facebook met vragen en ik geef iedereen alle informatie die ik heb. "

In april 2015 kwamen mijn eerste ?klanten? aan op Nagytevel. Twee enthousiaste vissers bij mij uit de buurt die het eens ergens anders dan in Frankrijk wilden proberen. Aangezien hun auto afgeladen was lag bij aankomst aan het water mijn boot, dieptemeter en 100 kg boilies te wachten. Na een taaie start van een hele koude week wisten ze toch met meer dan 60 vissen hun sessie af te sluiten. Helaas bleven de echte bakken uit, maar gelukkig was er aan actie geen gebrek. Ondertussen heb ik in de afgelopen jaren al menig visser mogen verwelkomen in Hongarije en daar ben ik stiekem best trots op!

De eerste klanten uit Frankrijk konden 60 karpers in hun logboek bijschrijven.

Hetgeen waar ik het meest trots op ben is een schub van bijna 22 kilo gevangen door Tim op een bruut water in het zuiden van Hongarije. Deze 400 hectare grote plas, genaamd Gyekenyes, heeft alles wat een water moet hebben. Plateaus, taluds, wier, steile kanten, ondiepe gedeeltes en vooral hele dikke karper. In het verleden zijn er vissen gevangen tot bijna 35 kilo. Ik kwam bij dit water via n van de volgers op mijn Facebookpagina. Na een leuk gesprek stuurde hij wat foto?s van een jaar of 20 geleden. Vissen om van te watertanden.

De opeenvolgende weekben ik hier meteen naartoe gereden om een kijkje te nemen. Tijdens het kijken vond ik een aantal leuke huisjes aan het water die te huur zijn. Ik besloot de eigenaar op te bellen en voor te stellen om alle boekingen vanuit Belgi en Nederland op mij te nemen. Dat is gelukt en telkens worden er mooie vissen gevangen. Tim wist deze bak dus te vangen vanaf de steiger van een van de huisjes, missie geslaagd dacht ik zo!

Hoe vet is het als n van je ‘klanten’ een MEGABAK van 22 kilo vangt?!


Het Balatonmeer

Terug naar mijn eigen visserij! In juni 2015 stond er een sessie gepland met mijn broer Matthijs aan het machtige Balatonmeer. Omdat er vooral in de vakantieperiode hele strenge regels zijn voor waar je wel en niet mag vissen, besloten we om een camping aan het water te boeken. Het was ook vooral handig omdat we zo de accu?s ook konden opladen en ons af en toe even kondenopfrissen.

Vanaf n van de campings aan het Balatonmeer hadden mijn broer en ik vrij spel.

Ik had van tevoren al gepraat met enkele Hongaarse vissers en zij raden ons aan om ver uit de kant te gaan vissen, heel ver. Volgens de vergunning mag je maximaal 350 meter uit de kant vissen en dit is precies wat wij deden. Dit omdat de locals zeggen “dat de grotere vissen vanuit het midden komen.” Bij het vissen in het meer komen een vele regels kijken, zorg er dus voor dat je op de hoogte bent voordat je de lijnen nat maakt. Vooral voor het gebruik van de boot zijn een aantal regels gemaakt die je beter niet kan overtreden. Het is vooral gebaseerd op veiligheid, want op een meer van 75 km lang en 15 km breed kan het behoorlijk stormen kan ik je vertellen!

Op het Balatonmeer kan het soms aardig spoken!

Voor deze sessie hadden we veel aas meegenomen. Zowel tijgernoten als mais en heel veel boilies. We besloten met 25 en 30 mm boilies te vissen en voeren omdat er toch behoorlijk wat kleinere vis in het meer zwemt. Je wilt niet iedere keer 350 meter heen en 350 terugvaren voor een vis van een kilo. We begonnen met 2 x 25 mm boilies op onze hair, maar aan het eind van de sessie werd dit 3 x 30 mm om toch de wat grotere vissen te vangen.

De eerste nacht bleef het op wat piepjes na stil. Mijn broer kreeg in de vroege ochtend een aantal piepen, maar deze ging niet door. Na een half uur besloot hij er toch maar met de boot naartoe te gaan en bleek er een mooie schub aan te zitten van 11,5 kilo. Na deze rare aanbeet besloten we de hengels maar wat hoger te zetten om zo de toppen in de gaten te kunnen houden. Na een aantal vissen bleek wel dat elke piep gewoon vis was. Op het Balatonmeer is het gebruik van gevlochten lijnen verboden wat het niet altijd gemakkelijk maakt om een aanbeet goed te herkennen. En piep is gewoon de boot inspringenen gn risico nemen. Na vijf dagen wisten we een leuk aantal vissen te strikken!

Zowel mijn broer als ik wisten…

…regelmatig mooie schubs te vangen!

In de vakantieperiode is het erg lastig om een openbare stek te vinden. Ik heb aan de noordkant van het meer 75 kilometer gereden en slechts een handje vol openbare stekken kunnen vinden. De beste opties zijn vanaf een camping vissen of vanuit de boot. Houd hier dus rekening mee als je naar Hongarije komt!


Dit is dan alweer het einde van het eerste deel over Jethro’s visserij in het Oostblok. Binnenkort volgt het tweede en laatste deel waarin tevens n van de mooiste, zo niet het mooiste water van heel Hongarije wordt besproken! Stay tuned! 🙂

Jethro Buter

Bekijk ook