Pro Line Tips: Haakwerking en Haakkeuzes

Bart van den Hurk natuur

Er zijn tal van verschillende haken verkrijgbaar binnen ons assortiment. In dit artikel proberen we je wat meer wegwijs te maken naar de mogelijkheden die verschillende haaktypes bieden en in welke situatie je ze het beste kan gebruiken. Bart heeft er een informatief filmpje over opgenomen!

Bart van der Hurk filmpje teaser

Klik op de afbeelding om naar het filmpje te gaan.  

Haakwerking

Om een goede keuze te kunnen maken moet je eerst kijken naar de werking van een haak. Er zijn een aantal kenmerken die zorgen voor het sneller of juist minder snel draaien en dus prikken van een haak. Een van die kenmerken is de lengte van de steel. Algemeen kan je stellen dat een langere steel zorgt voor het sneller draaien van de haak. Echter, een langere steel zorgt ook voor een hefboomwerking van de haak, waardoor er meer kracht komt te staan op de bocht als hij eenmaal geprikt heeft. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden en je dient dus voorzichtiger te drillen met langstelige haken. Doe je dit niet, dan is de kans groter dat de haak uitbuigt.

Nu kan je natuurlijk dit probleem ondervangen door met een kortstelige haak te vissen en hiervan de haaksteel te verlengen. Wel moet je dan proberen om dit zo subtiel mogelijk te doen. Maar al te vaak wordt hier geen rekening mee gehouden en wordt er een te dikke haaksteelverlenging gebruikt. Een karper heeft heel gevoelige lippen en is meester in het waarnemen van situaties die “niet in de haak zijn”. Daar is een langstelige haak dus weer duidelijk in het voordeel, immers een dunnere haaksteelverlenging dan de haak zelf kan je niet hebben. Toch zijn er situaties die vragen om meer kracht en betrouwbaarheid.

Foto-1-Waar-heb-jij-het-meeste-vertrouwen-in

Waar heb jij het meeste vertrouwen in? Drie rigs langs elkaar:
Langstelige haak / Kortstelige met Aligner / Kortstelige haak met subtiele dunne Line Aligner.

Een stelregel is, hoe dikker de draad van een haak, des te sterker hij is en des te minder de kans is dat hij uitbuigt. Maar, hoe dikker de draad van de haak, hoe zwaarder hij is. De invloed van de haak op de natuurlijke bewegingsvrijheid van het haakaas moet je niet onderschatten. Azen de vissen met vol vertrouwen, dan kan je veel maken. Maar hoe meer argwaan ze hebben, des te belangrijker het is om ervoor te zorgen dat je haakaas zich gedraagt als de omliggende boilies. Dus des te belangrijker het is om je haakgrootte en gewicht aan te passen. Wel kan je door het haakaas lichter te maken de gehele presentatie zich natuurlijker laten bewegen. Dit kan subtiel door een stukje kurk of Pop-Up. Wil je daarnaast ook nog dat je haakaas extra opvalt, dan is een Snowman presentatie een hele goede optie.

Naast steellengte, heeft ook de vorm van de haak grote invloed op de plaats waar een haak zich prikt in de bek van de karper. Een haak met een gebogen steel zal de punt wat afschermen, iets wat we ook vaak doen met een stukje krimpkous. Des te meer de punt afgeschermd is, des te later hij zal prikken. Zeker wanneer je vist op wateren waar de vissen een zachte bek hebben is het belangrijk om ze in de onderlip te haken. Immers een aanbeet krijgen is leuk, maar uiteindelijk willen we de gehaakte vis ook vangen. Dit kan je dus sturen door een haaktype te kiezen met een naar binnen gebogen steel.

foto-2-Door-de-haaksteel-te-verlengen-scherm-je-de-punt-nog-meer-af

Door de haaksteel te verlengen scherm je de punt nog meer af, waardoor de haak later zal prikken. Dit is perfect voor wateren waar de vissen een zachte bek hebben.

Tot slot de punt, deze heeft ook grote invloed op waar je de vissen haakt. Een naar buitengerichte punt prikt het snelst en een naar binnen gebogen punt het langzaamst. Daarbij brengt de punt de kracht over tijdens de dril, zeker als de haak niet volledig gevuld is met vlees heb je kans dat de haak gaat werken in de bek tijdens de dril. De kans hierop is het kleinst wanneer de punt van de haak in een lijn staat met de onderlijn. Daarom is een haak met een rechte punt bij veel karpervissers toch nog altijd favoriet. Immers een rechte punt prikt snel, maar voorkomt dat de haakt te veel gaat werken in de bek. Vandaar dat wij ervoor kiezen om al onze populaire modellen haken uit te voeren met een rechte punt.

Genoeg “punten” om rekening mee te houden dus. Als je dit zo leest snap je ook dat er geen ideale haak is voor alle situaties. Het is dan ook belangrijk om je haak aan te passen op de omstandigheden en de rig waar je mee wilt vissen. De haak is een onderdeel in een groter geheel, maar wel heel belangrijk!

Gecoat of Ongecoat?

Als Pro Line kiezen we ervoor om zowel gecoate als ongecoate haken aan te bieden. Gecoate haken hebben even geleden al zijn intrede gedaan binnen de hengelsport en hebben bij veel karpervissers de Black Nickel haken vervangen. Je hebt tal van verschillende soorten coating. Het probleem is vaak dat gecoate haken zwakker zijn dan ongecoate door het extra behandelingsproces. Zeker haken met een pure teflon coating hebben vaak problemen. Leuk voor open water visserij, maar het laatste wat je wilt is na een heftige dril met lege handen staan omdat je materiaal je in de steek gelaten heeft. De nieuwe gecoate haken van Pro Line, de N-Gen Serie, hebben een harde PTFE coating. Tests wezen uit dat juist deze coating de sterkte van de haak nagenoeg niet beïnvloed, waardoor je de N-Gen haken ook met vertrouwen op Europees water in kan zetten.

Foto-3-N-Gen-7-t.o.v.-Concept-7

N-Gen 7 Haak t.o.v. Concept 7 Haak.

Daarnaast zorgt de PTFE coating ervoor dat de haak gladder wordt, waardoor de punt ook scherper is. De harde coating zorgt ervoor dat de punt ook langer scherp blijft dan veel andere Teflon haken op de markt. Toch is een gecoate haak vaak eerder bot dan een Black Nickel haak. Het is dan ook belangrijk om elke keer de haken goed te testen voordat je hem te water laat. Indien de haak bot aanvoelt, is het tijd om hem te vervangen. Nog een voordeel van de coating is dat hij ervoor zorgt dat de haak niet glimt, waardoor hij minder opvalt onder water. Dit is vooral van belang op heldere wateren. Een nadeel van de coating is wel dat de haken sneller gaan roesten dan normaal. Het is dan ook belangrijk om rigs goed droog op te bergen.

Kortom voordelen van een PTFE gecoate haak zijn dat hij scherper is en minder glimt dan een Black Nickel haak. Nadelen zijn dat gecoate haken meer zorg vereisen en je ze vaak eerder dient te vervangen. De keuze die je maakt raden wij aan af te laten hangen naar de helderheid van het water, bodemgesteldheid en stroming. Vis je veel op kanalen, rivieren of troebele wateren met veel stenen op de bodem, dan raden wij aan om voor een Black Nickel haak te kiezen. In alle andere gevallen ben je vaak beter af met een N-Gen haak.

Haaktypen

Binnen het assortiment van Pro Line zijn een viertal verschillende typen haken te onderscheiden, waarbij elke model zijn eigen specifieke eigenschappen heeft

De 3 met een Gebogen Steel…

Dit model is verkrijgbaar als Concept 3 en N-Gen 3. Beiden hebben een rechte punt, gebogen steel en een licht naar binnen staand oog. De vorm van de haak zorgt ervoor dat je niet perse krimpkous hoeft te gebruiken om de haaksteel te verlengen. Het model op zichzelf zal een goed draaiende werking en zal door de gebogen steel wat later prikken in de buurt van de onderlip. De haak laat zich perfect vissen op een soepele onderlijn of een combi rig. Bewust hebben we ervoor gekozen om de N-Gen 3 iets dunner van draad te maken.

Foto-4-N-Gen-3

Deze haak is perfect inzetbaar op plassen en vijvers waar redelijk wat dressuur op zit en de vissen een wat zachtere bek hebben. De Concept 3 is wat dikker van draad en dus sterker. Verleng je de steel van de Concept 3 licht met een stukje krimpkous dan is de punt helemaal afgeschermd, waardoor je de Concept 3 perfect kan vissen op stromend water. Immers wanneer de haak over de bodem beweegt door de stroming, zal hij wanneer de punt goed afgeschermd is minder snel bot worden.

De 5 geeft vol vertrouwen!

Dit is het populairste model in het gamma van Pro Line en verkrijgbaar als Concept 5 en N-Gen 5. De haak heeft een korte steel, dikke draad en rechte punt. Dit maakt de haak zeer betrouwbaar waardoor je hem in elke situatie in kan zetten. Het model is op zijn best als je de haaksteel wat verlengd met een Line-Aligner te vormen van een stukje krimpkous of nog subtieler van een stukje Rig Tube. Er zijn weinig wateren waar dit type haak niet tot zijn recht komt. De haak is goed te vissen met een soepele onderlijn of combi rig.

Foto-5-N-Gen-5

De N-Gen 5 haak; een échte allrounder!

Ook voor een D-Rig is de haak goed inzetbaar, maar dan is het wel belangrijk dat je een klein stukje krimpkous op het oog zet om te voorkomen dat het stijve onderlijnmateriaal de haakpunt te veel afsluit. Zowel de N-Gen 5 als Concept 5 zijn perfect geschikt voor alle watertypes, beiden een echte allround haak waarop je kan vertrouwen.

De 7 met een Lange Steel…

Dit model is verkrijgbaar als Concept 7 en N-Gen 7. Beiden hebben een rechte punt, langere steel en naar binnen staand oog. Het model prikt ontzettend snel en het is dan ook niet nodig om de haaksteel te verlengen. De haak laat zich zeer goed vissen met een Blow Back Hair rig of een D-Rig. Door de haaksteel licht met een stukje krimpkous te verlengen scherm je de punt wat af waardoor hij net wat later draait. Zo voorkom je dat de haak te vroeg prikt voor de onderlip in het zachtere vlees. Net als De 3 raden wij aan om de N-Gen 7 te vissen op afgesloten water en de Concept 7 op stromende open watersystemen.

Foto-6-N-Gen-7

De N-Gen 7 haak, een haak die niet mag ontbreken in je tacklebox.

De speciaal ontwikkelde Chod haak

Dit model is enkel verkrijgbaar als PTFE gecoate N-Gen Chod, simpelweg omdat het zeer belangrijk is dat de haak niet opvalt onder een Pop-Up geviste rig. De haak heeft een naar buiten staand oog en een naar binnen staande punt. Wanneer je de haak vist als een D-Rig, dan staat de punt perfect in een lijn met de Nylon of Fluor Carbon die het oog van de haak verlaat. Dit zorgt ervoor dat de haak juist voor dit type Rigs geweldig prikkende eigenschappen heeft. Naast Chod Rigs is de haak ook zeer goed inzetbaar voor normale Stiff rigs of Hinged Stiff Rigs.

Foto-7-N-Gen-Chod

Een vlijmscherp Chod haakje kan je extra vissen opleveren!

Haakgrootte

Tot slot is het belangrijk om je haakgrootte af te stemmen op je haakaas en de omstandigheden. Immers een kleinere haak heeft vaak ook een dunnere draad en is daardoor minder vergevingsgezind dan een grotere haak. Een volledig gevulde kleinere haak in de onderlip ook nergens heen hoor, maar de plaats van inhaking is wel heel belangrijk. De grootte van de haak en daarmee het gewicht van de haak beïnvloed het natuurlijke gedrag van het haakaas. Zeker op moeilijker dressuurwater merk je vaak het verschil in aanbeten wanneer je met een kleinere haak aan de slag gaat. Algemeen kan je stellen dat je een haakmaat 6 het best kan combineren met haakaas van 20mm en groter. Een haakmaat 8 of 10 raden wij aan juist met kleiner haakaas.

Foto-8-Proline

Voorbeeld van twee rigs met verschillend haakaas naast elkaar.

Wil je toch met groter haakaas vissen en een klein haakje, zorg er dan voor dat je met een hair vist die lang genoeg is en de draaiing van de haak niet belemmert. Neem ruim 1 tot 1,5cm zit tussen de bovenkant van het haakaas en de onderkant van de haakbocht. Voor de lengte van de hair en haak is er geen algemene stelregel. Het beste is om altijd de draaiing van de haak op de handpalm te testen. Wanneer de haak regelmatig niet prikt in de hand dan is het tijd om aanpassingen door te voeren in de rig. Want als we de karper uiteindelijk zo ver krijgen om ons haakaas op te pakken, dan willen we hem vangen ook!

Bart van den Hurk teaser

Tight Lines,

Team Pro Line – Bart van den Hurk

In dit technische artikel duikt Bart van den Hurk in het haken gamma van Proline en vertelt hij wanneer hij welk haaktype met vertrouwen in zet. Leerzame tips van de pro die jouw presentatie scherper maakt!

Bekijk ook