Ready(s), Pack & Go – Jordy Op ’t Hof

Sinds een aantal jaar vist Jordy alleen nog maar met ready made boilies (in plaats van freezers). Deze keuze heeft hij heel bewust gemaakt en in dit informatieve stuk geeft hij zijn visie over het instante succes van de houdbare boilie!


Door de jaren heen heeft er op aasgebied een ware veldslag plaatsgevonden. Voor de eerste pioniers op dit gebied was het een ongekende sinecure om de mix voor hun deegballetjes te perfectioneren. Aan die groep thuisdraaiers voegden zich door de jaren heen steeds meer grootheden, merknamen en geldzoekers toe. Dit resulteerde in de huidige commerciële markt waarbij de bereiding van onze boilies langzaam maar zeker steeds meer in handen werd gelegd van thuis specialisten en aas fabrieken. 

De keuze tussen geconserveerde boilies en freezers heeft wat mij betreft alles te maken met het zoeken naar een passend stukje voor jouw puzzel. Velen weten simpelweg gewoon niet bij welke puzzelstukjes zij moeten beginnen om het ‘plaatje’ sneller compleet te krijgen. Zij zoeken tussen honderden stukjes, zonder vooraf te specificeren op kleur, grootte en vorm. Vertaald naar het karpervissen zouden we kunnen stellen dat de beginnende of onwetende visser dit ook doet. Alle stukjes zullen uiteindelijk gaan passen, maar door ervaring en selectie had het resultaat sneller zichtbaar geworden.

Boilies-Freezers-gesealt

Eigenlijk is er voor iedere benadering van de karpervisserij een betere aas soort, maar in relatie tot dit onderwerp beperk ik mij even tot mijn visie op het verschil tussen freezers en ready mades. Ook ga ik in op de vraag waarom de ready made in mijn visserij de voorkeur krijgt boven een freezerbait.

Instant attractie

Instant vissen betekent niets meer dan een sessie vissen op een stek welke niet vooraf is aangevoerd en waar afhankelijk van de weersomstandigheden, zwemroute of holding van de karper een grotere kans is op succes. Ofwel een benadering die bij mij past!

‘Instant vissen’ is voor mij het in korte tijd bevissen van meerdere stekken. Evengoed kan dit ook een sessie zijn van één of meerdere dagen (en nachten). De instant visser is veelal een recreatieve visser, iemand met beperkte vis tijd, die vist op meerdere wateren, graag nieuwe stekken op een water leert kennen, of houdt van verkassen op het moment dat de omstandigheden of de locatie van de vis daar om vraagt.

Sommige bedrijven kiezen er voor de ready made range na te soaken voor ze in de zak gaan. Het kiezen van een aas met een hogere attractiviteit kan een voordehand liggende keuze zijn om snel succes te boeken. We willen immers de vis triggeren ons aas te consumeren. Of hele korte sessies voldoende zijn om de attractoren door de diverse waterlagen te laten uitlekken -en op basis daarvan succes te behalen- laat ik even in het midden. Ik denk dat we de karper overdag soms evengoed activeren te gaan azen op basis van zicht en door het aas aan te bieden op plekken waar deze gewend is te azen.

Een extra visueel chodje vaak al voldoende om een zwemmende vis te haken.

Een extra visueel chodje kan vaak al voldoende zijn om een zwemmende vis te haken.

Categorieën boilies

We kennen de ready made (lang houdbaar), de Shelf life (diverse maanden houdbaar), en freezer boilie (tot 1 jaar diepgevroren kwaliteitsbehoudend en gesealt enkele weken). Gemakshalve zal ik de benaming ready made aanhouden, omdat dit de meest gebruikte terminologie is voor boilies die je ten aanzien van de houdbaarheid niet hoeft in te vriezen.

Om (snel) instant succes te hebben kan een ready een voordehand liggende keuze zijn. Gedurende korte sessies, waarbij we op een niet aangevoerde stek neerstrijken, vissen we in principe per vis en zonder de voordelen van een vooraf opgebouwde stek. Of wel; de plek waar een groep karpers gewend is om herkenbaar, voedingswaardig en ‘veilig’ aas te vinden en dit ook te consumeren.

Jordy-op-t-Hof-aas-karper-3

Tegenwoordig gebruik ik steeds vaker ready mades!

Ik heb ondervonden dat de keuze voor een attractieve (en kwalitatief goede) ready made boilie mij tijdens instant sessies betere, en even zo vaak sneller, resultaat opleverde ten opzichte van het gebruik van een freezer. Kijkend naar mijn visserij, past de ready made duidelijk beter bij mijn aanpak dan een freezer.

De aanschafprijs per kilo

De kostprijs per kilo ready made boilies ligt gemiddeld genomen hoger dan de prijs voor freezers. Dit heeft te maken met het productieproces, de toepassing van bepaalde chemische of organische conserveringsmiddelen, een winkelier als tussenhandelaar, een verkoopgerichte verpakking en de distributiekosten. Maar goed, ik zeg gemiddeld genomen, want er zijn bedrijven die heel goed vangende ready made boilies aanbieden voor een aantrekkelijke prijs bij bulkafname.

Een aangevoerde Franse big!

Een Franse big die ‘sneuvelde’ op een ready!

Gebruik je weinig aas, dan kun je makkelijk kiezen voor een boilie uit de absolute top en daar niet op besparen. Veelal is er ook minder aas van nodig om een goed voedingssignaal af te geven. Ben je toch iemand die vaker voert, dan is een shelf-life boilie ook een goede optie. De prijs ligt veelal lager als die van een ready made en toch behoud je het gemak ze niet te hoeven invriezen.

Effectiviteit

Ready made boilies worden aangeboden in verpakkingen van 1, 2, 5 of 10 kilo. Het voordeel van dit soort zakken is dat je het mee naar het water brengt en er uit gebruikt wat je nodig hebt. Ongebruikt aas wordt weer mee naar huis genomen. Je gooit op deze wijze nooit overgebleven aas weg en je heb altijd genoeg bij je. In een sessie van een ochtend, een dag of een drie tal dagen blijft het moeilijk inschatten hoeveel aas nog zal zijn. Toen ik nog veel met freezers aan de gang ging nam ik al snel te veel mee waardoor ik na een minder succesvolle sessie het aas maar ging opvoeren of her invriezen. Maar dat is niet wenselijk. Het zal de kwaliteit -gelet op de tijd dat het al uit de vriezer is- zondermeer beïnvloeden.

Bij een topsessie kan het dus gebeuren dat er te weinig freezers zijn meegebracht. Om te kunnen blijven vissen in de tijd die die we voor ogen hadden aan het water te verblijven, gaan veel karpervissers minder voeren. Mijn ervaring is dat dit een minder goede zet is. Meer dan eens heb ik bemerkt dat de vis niet langer op de stek is vast te houden en de aanbeten snel zullen afnemen.

Jordy-op-t-Hof-aas-karper-5

Het tegenovergestelde is ook niet ondenkbaar. Door het overhouden van freezer boilies na een sessie kan de daadwerkelijke prijs per kilo enorm stijgen. Ik nam zelf ook regelmatig teveel aas mee, want niets is zo erg als er tijdens een sessie achter te moeten komen dat het op raakt. Al doende leert men. Ik heb dit in ieder geval met een veel hogere kiloprijs moeten leren inzien. Ben jij dus ook meer een instant of hit ’n run (3 dagen voeren 1 dag afromen) visser of geen frequente voorvoerder, dan kan de prijs per kilo freezers zomaar een stuk hoger liggen als de prijs voor een kilo zeer goede ready made boilies. En dat is, naast de vraag of een ready made boilie niet een beter resultaat zou opleveren, zeker iets om eens over na te denken. Ik gebruik tegenwoordig dan ook uitsluitend nog ready made boilies.

Kwaliteit

De kwaliteit van een aas soort kun je op verschillende manieren interpreteren. Je refereert kwaliteit aan je vangsten of aan de versheid van toegepaste ingrediënten. Gebleken is dat een boilie die met prachtige ingrediënten is samengesteld, soms niet de vangkracht heeft van een schralere bol die is nagesoaked met liquids. Maar ook hier geldt weer, er zijn wateren waar je een kwalitatief hele goede boilie vol met top ingrediënten echt nodig hebt, maar de achteraf toegevoegde liquids liever achterwege wilt laten. Het is dus weer even zoeken naar dat volgende puzzelstukje.

Niet altijd is een boilie de beste keuze... Een stukje brood kan een 'killer' zijn!

Niet altijd is een boilie de beste keuze… Een stukje brood kan een ‘killer’ zijn!

Conservering

Er zijn bedrijven die buiten het toevoegen van een houdbaarheid beïnvloedend supplement in de ready made range, niets veranderd hebben aan de ingrediënten en vloeibare attractoren zoals te vinden in hun gelijksoortige freezer range. Althans, zo lijkt het bij de meeste.

Ik kan mij namelijk herinneren dat ik met een ready made variant keer op keer een stuk beter ving dan een maatje die met de freezer variant aan de gang was. Was er dan toch iets anders? Laat je niet vertellen dat ready made boilies per definitie minder goed vangen door de aanwezigheid van conserveringsmiddelen. Die vergelijking past niet meer bij de meer smaakloze, natuurlijke en synthetische stoffen die nu in aas worden verwerkt. Een conserveringsmiddel dient alleen om de houdbaarheid te vergroten en het kortstondig of voor langere duur te beschermen tegen bederf van schimmels en micro-organismen.

Een onbeschadigde parel!

Een onbeschadigde parel!

Nu ben ik geen bioloog, maar karpers die 40 jaar terug al werden gevangen op ready mades, leven nu nog steeds. De ‘fabel’ die rond de jaren ’90 is ontstaan over het gebruik van conserveringsmiddelen -dat zij uiterst slecht zouden zijn voor de karper- is naar mijn in ziens toen al aangewakkerd en versterkt door de opkomst van thuisdraaiers die de eigen productie wilden opvoeren voor commerciële doeleinden. Dat de huidige conserveringsmiddelen een verbetering zijn ten opzichte van toen, is een puntje om aan te stippen.

Instant

De meeste ready made boilies zijn goed van structuur en wat zachter. Hierdoor kunnen de attractoren goed uitlekken. Instant aas is naar mijn ervaring klein en wat zachter van structuur. Vertaald naar een boilie lekt een zachte variant de attractoren ook beter uit en kan het sneller een aanbeet opleveren. Heb ik echt hard aas nodig, dan zou en goed gedroogde ready of hard gerolde freezer weer een betere optie zijn. Heb ik op een water niet teveel last van witvis of kreeft, dan heeft dit echt mijn voorkeur.

Afname en verbruik

Aasbedrijven die pretendeerden dat ready mades slecht waren, leveren het tegenwoordig ook. Enerzijds om de winst, anderzijds gewoon omdat gebleken is dat er een enorme vangkracht van uit gaat. De markt verschuift en de ready made raakt meer en meer populair.

Jordy-op-t-Hof-aas-karper-1

Vis je nu nog voornamelijk met freezers, dan ben je vast en zeker gewend om batches van 50 of 100 kilo af te nemen. De pech hierin is wel dat dat een prijsreductie veelal pas mogelijk is wanneer er een soort of diameter gekozen wordt. Nu zijn er ook winkeliers die zakken in de vriezer hebben. Het mag bekend zijn dat er maar weinig winkeliers zijn die je eerlijk vertellen hoe lang de voorraad er al ligt. Zeker na het winterseizoen. Tevens is de prijs een stuk minder voordelig ten opzichte van een bulkafname.

De visser die een ready made boilie prefereert kan een range aan verschillende formaten, mixen en smaken aanschaffen en zo kijken welke variant op het water beter werkt. Het is echt geen fabeltje dat er altijd een bepaalde boilie is die op een water beter vangt. De visser die grote hoeveelheden freezers prefereert gaat veelal op meerdere wateren aan de slag met een en dezelfde boilie. Ik heb tijdens het stalken met eigen ogen mogen aanschouwen hoe de karper op het ene water compleet los kan gaan op een bepaalde boilie en er op een andere water veel minder goed (instant) op reageert.

Karpers zijn dan ook eigenlijk gewoon net vrouwen….ondoorgrondelijke wezentjes met zuigreflectie! Mijn ervaring is dat een ready made boilie mij instant en tijdens hit ’n run zoveel betere resultaten heeft opgeleverd dan toen ik nog uitsluitend met freezers aan de slag ging.

Jordy-Hof-bewaren

Maar goed, ik ben dan ook geen frequent en groot voorvoerder. Het heeft mij een aantal seizoenen gekost, maar ik kan deze stelling refererend aan mijn visserij zonder enige twijfel onderbouwen. Beide soorten vangen gewoon goed, maar leveren meer op als je kiest voor een aas dat ook past bij de visserij die jij uitvoert en niet zoals je buurman of Facebook vrienden dit doen.

Jordy Op ’t Hof

Bekijk ook