Rigtalk met Kevin Diederen – Raakt hij zijn hair kwijt?

Vorig jaar spotte de KWO redactie deze rig de eerste keer op de Instagram-pagina van Kevin Diederen. De reactie van Michiel was: ?Jaja! Zeker weer zo?n hype uit de UK die Kevmeister hier aan probeert te zwengelen?.


Een hair is niet nodig bij deze rig.

I.p.v. de hair bevestig je een mini-ring swivel.

Tijdens het regelmatige contact dat Pilaar met Kevin heeft bleek echter dat dit zeker geen hype was en deze rig zelfs voor enkele van zijn dierbaarste vangsten heeft gezorgd. Reden om de Eindhovense visser aan de tand te voelen.

KWO: Tsja Kevin? Wij kunnen er maar niet aan wennen. Zo?n vreemd ogende Krank haak en dan ook nog eens zonder een hair. Hoe kwam je op dit idee?

Kevin: Het is alweer flink wat jaren terug toen ik voor het eerst aan de slag ging met het mini-ring swiveltje op de haak, dit was toen met uitgebalanceerd aas. De reden om deze niet op een hair te vissen was de ontdekking toen ik ?s ochtends een keer mijn hengels binnen draaide. Op een van mijn hengels zat de hair in de war? Dat is goed zuur als je midden in de nacht aan kwam, die hengel dropte en je het meeste vertrouwen in juist die hengel had.

Een bead zodat de min-rig swivel niet van de haak af kan.

Tot slot hoef je alleen nog het haakaas te bevestigen.

Dit kan zowel tijdens het inleggen of door bijvoorbeeld witvis of een mislukte aasopname gebeuren. De sessie daarna viste ik het aas, een plastic imitatie korrel, op een klein warteltje. Zo had het aas nog altijd flink wat bewegingsruimte zonder de haak te hinderen, daarnaast kan de wartel vrij om de haak draaien zonder verstrikt te raken. Datzelfde voordeel zie je bijvoorbeeld ook bij de bekende IQ D-rig of de tegenwoordig immens populaire Ronnie/Spinner-rig. Ook daar is de hair ingeruild voor een presentatie op een mini warteltje.

Juist door weg te laten wat anderen zo essentieel zouden vinden zat ik met veel meer vertrouwen achter mijn hengel.

In de praktijk is het overigens niet zo dat ik uitgebalanceerde aasjes nooit op een hair vis. Zo heb ik in 2018 tijdens het filmen voor een ‘dagsessie Masterclass‘ goed gevangen door een nep maskorrel gewoon op een hairtje te schuiven. Dat werkte prima en zal het ook zeker blijven doen, maar daarbij viste ik actief in kraakhelder water en steeds maar eventjes per stek. Ook zwommen er op dat water maar weinig lastige witvissen. Dus de onzekerheid van geknoei met mijn hair was er totaal niet! Ik kan je wel zeggen ik ik steeds bewust bezig ben of ik juist wel of niet moet vissen met een hair.

Bij sommige omstandigheden maak ik wel gebruik van een hair.

Het idee met de wartel op de haaksteel kwam overigens niet van mijzelf. Enkele Engelse vissers die ik ken gebruikten deze al, ook een Duitse collega viste met iets dat redelijk te vergelijken is. Opvallend vind ik het overigens dat mensen van deze rig ineens vreemd opkijken, maar inmiddels wel met vertrouwen Ronnie-rigs inzetten, daarbij is de manier van aasbevestiging namelijk identiek.

Je haalt net al de IQ D-rig en ook de Ronnie aan. Dit zijn onderlijnen gemaakt van stijf materiaal, terwijl de onderlijn op de foto die wij toen zagen geheel van soepel braid was gemaakt. Vanwaar deze keuze?

In mijn eigen visserij werp ik in meer dan 95% van de gevallen mijn hengels uit. Daarbij maak ik voornamelijk gebruik van wat stijver materiaal. Met name de Ronnie/Spinner-rig, Chods en soortgelijk presentaties die amper in de war te gooien zijn genieten daarbij de voorkeur. Deze rigs in combinatie met een helikopter-montage kan ik inzetten op verschillende type bodems zonder allemaal dingen aan te hoeven passen.

Ik maak ook veel gebruik van de Ronnie/Spinner-rig.

Als ik dicht onder de kant vis en PVA gebruik of zelfs niet eens hoef te werpen, wil ik nog wel eens naar soepel gevlochten materiaal grijpen. Dit is namelijk eenvoudig in gebruik en voor de vis goed op te nemen. Een mooi voorbeeld van een situatie waarbij dit goed tot zijn recht kwam was de visserij op een grote Nederlandse rijenkarper.

In mijn eigen visserij werp ik in meer dan 95% van de gevallen mijn hengels uit.

Bij het desbetreffende water mag je enkel overdag en met maar n hengel vissen. Op een bepaald moment had ik een idee waar die vis rond zou kunnen hangen. Op stek ben ik dan ook zeer compact gaan voeren. Slechts enkele handen bollen en tijgers gingen echt op nog geen vierkante meter te water.

Wat een prachtige vis!

Om zo compact mogelijk te voeren liep ik gewoon met een waadpak het water in en draaide ik het bakje met aas om op de stek. Zo was ik enorm secuur bezig en door daadwerkelijk op de stek te staan wist ik perfect wat voor een bodem ik kon verwachten. Het was er stevig en zanderig. Ideaal om scherp op te vissen!

Als je op die manier enorm goed kan voelen of soms zelfs zien waar je op vist kan dat natuurlijk van grote meerwaarde zijn. Waren er nog meer zaken die je keuze benvloed hebben?

Door mijn aas met de speciaal, drijvende schep op de stek te droppen zou ik dus geen plons maken. Daarnaast was de kans dat de montage op rotzooi van de bodem terecht kwam een stuk kleiner. Omdat ik tegen een bed van waterplanten viste maakte ik gebruik van een grote Krank X in de maat 4.

Ik maak graag gebruik van pop-ups en wafters.

Deze zou dankzij de extra dikke lijn tijdens een ruige dril voor flink wat grip moeten zorgen. En het aas, een 14mm wafter, bevestigde ik dus met dat kleine warteltje op de haak. Stel dat er onder water wat kleine witvis zou gaan rommelen, dan zou de hair dus nooit vreemd om de haak heen kunnen draaien. Iets wat wel zo fijn als je met maar 1 hengel vist en die dus zeker op scherp moet liggen.

Die Krank blijft een vreemd ding. Waarom koos je voor juist die haak?

Dat ‘vreemde’ gevoel herken ik? Toen ik voor het eerst samples in mijn handen gedrukt kreeg moest ik er ook niks van hebben, maar ik heb de haak wel een eerlijke kans gegeven. In de tussentijd is dit model zelfs uitgegroeid tot mijn favoriet. Door de extreem wijde bocht en geklauwde punt grijpt de haak enorm veel vlees. Zelfs als je dan eens een vis wat minder netjes haakt heb je zo een grote kans om hem veilig te landen.

Wat een plaatje!

Je kan haast zeggen dat het model je een extra foutmarge geeft. Daarnaast is de haak van oorsprong ook ontwikkeld om zonder gebruik van ?poespas? (zoals Shrinktube) al goed in te draaien, maar dan dien je hem wel bij voorkeur met een wafter als haakaas te bevissen. Afhankelijk van de omstandigheden kies ik vervolgens voor het normale model, de extreem scherpe Kamakura of zoals nu de super sterke X variant. Zo is er eigenlijk voor alle omstandigheden wel een model.

De Kamakura haken zijn in verschillende maten en modellen te verkrijgen.

Je voegde dus geen line aligner of iets dergelijks toe?

Nee? Door de unieke vorm van de haak zijn dergelijke toevoegingen niet nodig. Het is echt zo simpel als maar kan. Ik pak echt enkel de haak en maak hier met een knotless knot wat snel zinkende ?Dark Matter Braid? aan vast, vervolgens knoop ik het uiteinde aan de wartel. Let hierbij goed op de uiteindelijke lengte. Mijn rigs zijn meestal tussen de twaalf en zeventien centimeter.

Zelfs als je dan eens een vis wat minder netjes haakt heb je zo een grote kans om hem veilig te landen.

Over de haak schuif ik vervolgens zo?n mini ringwarteltje. Deze worden dankzij de populariteit van sommige rigs nu door diverse firma?s geleverd. Dit warteltje zal je met een speciale hookbead op de plek moeten houden. Behalve wat Baitfloss heb je eigenlijk niet meer nodig om je onderlijn te maken. Reden genoeg om hem dus een kans te geven!

Deze brute bak die Kevin wist te vangen!

Wil je de rig ook proberen? Dan heeft Kevin de volgende tips:

  • Vis de rig in combinatie met een langzaam zinkende presentatie. Denk hierbij aan een wafter, plastic imitatieaas of bijvoorbeeld een met kurk uitgebalanceerde tijgernoot.
  • Kies voor niet te groot aas. Laat die 20mm bollen en snowman dus maar thuis. Een 14mm of enkel nootje werkt een stuk beter met deze presentatie.
  • Gebruik bij voorkeur een vrij forse haak. Een maat 4 is echt niet te groot en zal zorgen voor een betere inhaking. Tevens zal de grote haak minder gehinderd worden door een vlak bij de haak hangend aasje. Vis je met een klein plastic aasje? Dan kan je eventueel nog naar een 6 grijpen.

Succes dit visjaar!

Als je de rig gaat proberen: veel succes!

Kevin Diederen


Benieuwd naar meer foto’s of video’s van Kevin Diederen? Kijk dan zeker even op zijn Instagram of Facebook.

Bekijk ook