Riviersucces: Harken in de hitte

KWO Redactie
harken-in-de-hitte-7

Het voorjaar is dé tijd om dikke vissen te vangen. Tenminste… dat is de mening (en stiekem ook wel het doel) van de vismakkers Jeroen en Philippe! Samen trokken zij er tijdens een knetter warm weekend op uit om een serie rivierkarpers te strikken. Dat het een sessie zou worden die ze nooit meer zullen vergeten hadden ze vooraf niet durven dromen… Check hieronder de video en lees het verslag van deze knotsgekke vistrip!


Ploeteren in het voorjaar

Jeroen aan het woord: Ook dit jaar zou en moest er weer een sessie gepland worden op een rivierarm waar ik al eerder succesvol was. Wegens drukte op de zaak en tijdgebrek kon ik vismaat Bas van den Broek dit keer niet meenemen. Gelukkig was mijn vismaat Phillipe er wel voor te porren om drie nachten lang stuk te gaan in de hitte en met het nodige slaapgebrek gewoon weer op maandag aan het werk te gaan! Het is lastig plannen omdat ik een fulltime baan heb en Philippe druk bezig is met zijn examenjaar HBO. De enige optie die over blijft is het weekend na Hemelvaart. De donder- en vrijdag zijn we vrij en het weekend kunnen we er dan mooi achteraan plakken.

Wat verlang ik weer naar dit uitzicht….

Wat een timing

Het voorjaar lijkt een rot voorjaar te gaan worden, koude nachten maar ook overdag komt het kwik vaak niet boven de 15 graden. “Bagger, straks zit de vis er nog niet? Straks zijn we te vroeg en is alle moeite voor niks?” denk ik bij mezelf. Echter, naarmate de sessie in het vizier komt geven de twee weekse weervoorspellingen aan dat het mogelijk 25 graden of warmer kan worden! “Shit! Straks schieten ze al in de paai?!”

Hopelijk duurt het nog even voordat we dit soort taferelen zien!

Voeren voeren voeren!

De zondag en de dinsdag voor de sessie worden gebruikt om voor te voeren. Zo zit er elke keer een dag tussen en kunnen de vissen op hun gemak op de voerplek ‘landen’. Althans het klinkt zo simpel maar alleen met voeren zijn we al dik vier uren bezig en in combinatie met overwerken en 5 uur je nest uit moeten is het erg vermoeiend. Toch lukt het ons om beide dagen een goede 15kg boilies over een stuk van 300 meter te verspreiden. Werkelijk alles wordt aangevoerd, de kant de geul en de overkant van de arm worden gebombardeerd met 20 en 25mm boilies. We hebben deze keer gekozen voor de Fruit Punch en de Fish & Tutti van BFP Baits, een vertrouwde (zoete) combinatie die ons hier al eerder mooie resultaten bracht.

Voorvoeren! Een belangrijk onderdeel van mijn visserij en eigenlijk niet meer weg te denken voordat ik een sessie begin!

Met een lichte ‘werppijp’ arm rijden we dinsdagavond weer huiswaarts en twijfelen we nog of we het wel echt ‘aan de loop’ gaan krijgen. We hebben geen springende vis gezien en deze hoge temperaturen brengen ons aan het twijfelen. Wellicht zitten ze al verder in de arm en zijn ze al lang met andere dingen bezig, zoals paaien!


The moment of truth

Snel de hele mikmak  in de auto trappen en naar Philippe! Het is eindelijk zover, lekker drie nachten op pad in een prachtige omgeving en hopelijk een hoop mooie karpers voor de camera. Phillipe staat al zo goed als klaar en we beginnen de sessie met een broodje döner. Met een lege maag kunnen we niet sjouwen natuurlijk! Eenmaal aangekomen staat er geen wind en de felle zon maakt het akelig warm. We weten dan al: dat wordt zweten in de waadpakken. Na eenmaal alle spullen op de stek gebracht te hebben drinken we snel een liter water weg en worden de waadpakken omgeruild voor zwembroekjes, want man, man, man wat is het warm.

Dit hopen we ook deze sessie veel te gaan zien: karpers die helemaal LOS gaan op de Fruit Punch.

Snel leggen we de rigs uit en verspreiden we een kilo of 5 aan bollen over de stekken. Het avondeten is achter de kiezen en na nog geen enkel teken van karper begin ik steeds meer te twijfelen. Zitten ze er wel dit keer? Want meestal verraden de karpers hun aanwezigheid al snel, aangezien de arm relatief ondiep is. Er hoeft maar een vis te schrikken of te draaien en je ziet een boeggolf of een flinke kolk. Brasem zitten overigens wél op de stek en deze doen zich te goed aan de vele watervlooien en muggenlarven. De eerste vis is dan ook gelijk een flinke platte voor Phil. “We hebben toch niet voor de brasems gevoerd?” zegt hij geïrriteerd. Rond een uur of 10 ’s avonds krijgen we dan eindelijk de verlossende fluiter, één van de overkant hengels buigt flink door en na een goede dril verschijnt er een mooie schubkarper aan het wateroppervlak.

De eerste nacht worden er gelijk enkele goeie vissen gevangen!

Een twintiger is de klos en wordt na wat film- en fot werk weer snel terug gezet. Tot mijn tevredenheid kan ik nog snel de hengel perfect positioneren voordat het helemaal pikkedonker wordt. Tot in de ochtend vangen we 5 vissen en zijn we helemaal niet ontevreden, als we dan tegen het einde van de ochtend op 8 staan begint het ergens op te lijken!


Van dood- naar los gaan!

Vanaf een uur of 11 valt het stil en is er overdag geen kloot te beleven, zelfs de watervogels zoeken de luwte op. Met een buitentemperatuur van 28 graden is het, mede door het ontbreken van schaduw, nauwelijks uit te houden. Ook de vissen liggen voor het apegapen en we krijgen geen enkele aanbeet meer. Na het avondeten verversen we de hengels weer en wordt er weer opnieuw een goede 5kg verspreid over de 6 hengels in de hoop dat ze ‘s avonds weer beginnen te vreten. Lang hoeven we niet te wachten want tijdens het opnieuw beazen en inwerpen van de hengels vertrekt de eerste al. Dat wordt (hopelijk) een drukke nacht, heerlijk!

Er komen die nacht…

.. enkele dikke bakken voorbij!

Dat het vanaf nu gekkenwerk zou worden hadden we niet verwacht. Slapen is er niet bij en werkelijk om het uur loopt er keer op keer weer een hengel af. We vangen in de donkere uurtjes maar liefst 14 vissen en zijn blij als we tussendoor een kwartiertje onze ogen kunnen sluiten.

Dromen we niet allemaal van dit slag karper?

Aan alles komt een einde

Aan het einde van de dag zitten we al op 35 vissen met enkele dikke exemplaren ertussen vol met bollen en kuit. En dat terwijl we nog een nacht te gaan hebben. We hebben inmiddels nog maar 5 kilo bollen over en dat terwijl we dik 25 kilo boilies mee hadden genomen. De laatste avond gaat in, met weinig slaap en een vies/benauwde nacht voor de boeg zouden we het niet erg vinden even een paar uurtjes te kunnen slapen. Dit wordt ons blijkbaar gegund aangezien er gek genoeg weinig gebeurt in de laatste visuren van deze trip.

De 25mm bollen gaan er goed in! Fruit Punch for the win!

De vroege ochtend levert ons nog 3 extra vissen op zodat we eindigen met een totaal van 38 vissen! Dik geslaagd en met een flinke onweersbui in de ochtend besluiten we dat het mooi is geweest. We trappen de rommel in de auto en sluiten de sessie met om half 10 in de ochtend af met een Big Mac menu, een Mc Kroket en een Sunday ijsje…. Terwijl we het junkfood naar binnen schrokken beseffen we ons maar al te goed dat het een uniek avontuur was!

Tight lines!

Jeroen & Philippe


Alle vangsten werden gedaan op aas van BFP Baits. Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen van BPF Baits? Check dan regelmatig de website en like ook de Facebookpagina voor toffe pics en de lopende acties!Plaats een nieuwe comment

Er is 1 comment

Voeg je reactie toe