Scherp, scherper, scherpst: de meerwaarde van haken slijpen

‘Hooksharpening’ is een hot thema in Engeland. Echter, hier in de Benelux lijkt de opmars van de ‘extra scherpe haakpunt’ nu pas te zijn begonnen. Willem Kwinten slijpt zijn haakpunten al sinds jaar en dag en vertelt in dit artikel waarom hij niet meer zonder zijn hakenslijpers wilt…


Willem deelt zijn visie met ons over dit interessante onderwerp: Het komt de laatste tijd steeds vaker ter sprake; het slijpen van je haken. Maar waarom zou je dit doen? Zijn de haken rechtstreeks uit de verpakking niet scherp genoeg? Een ding is zeker: op veel wateren worden de karpers steeds schuwer door de toenemende lijndruk! Om onze gevinde vrienden te vangen zal het zeker helpen als je haak vlijmscherp is! In dit artikel deel ik mijn bevindingen met jullie die ik heb opgedaan sinds ik twee jaar geleden begon met het slijpen van mijn haken.

Keurig gehaakt...

Keurig gehaakt…

...in de onderlip!

…in de onderlip!

De meeste karpervissers gebruiken haken zonder deze te slijpen. Iedereen vangt er zijn vissen mee en ook ikzelf heb voorheen altijd vertrouwen gehad in de haken van de bekende bedrijven. Tot ik in aanraking kwam met de vijlen en slijpgereedschappen die tegenwoordig van verschillende merken verkrijgbaar zijn. In het begin mislukte vrijwel iedere haak. n verkeerde beweging en de scherpe punt verandert in een braam, die bij minste of geringste aanraking ombuigt.

Oefening baart kunst

Naarmate je steeds meer ervaring opdoet krijg je de feeling van het slijpen ‘in je vingers’, net als het werpen van de pijlen bij het darten. Door steeds dezelfde beweging onder dezelfde hoek te maken verkrijg je steeds opnieuw een vlijmscherp resultaat. Ben je er wel van bewust dat een geslepen haak zijn teflon coating is verloren waardoor deze zal gaan roesten. Het verschilt per water hoe snel dit gebeurd maar langer dan 12 uur zal ik een haak nooit inzetten.

Bereid je sessies goed voor en slijp je haken optimaal thuis aan de keukentafel.

Bereid je sessies goed voor en slijp je haken optimaal thuis aan de keukentafel.

Zodra de haak in aanraking komt met vocht treed er een reactie op waardoor er corrosie ontstaat. Ook is tijdens het binnen draaien de kans aanwezig dat de haak over de bodem sleept en zo steentjes of ander vuil aanraakt. Het puntje van een geslepen haak is vanzelfsprekend sneller bot dus controleer dit goed wil je dezelfde rig dezelfde dag ng een keer inzetten. Kortom: zorg dat je geslepen haken droog opgeborgen liggen (pas op voor condens) en vervang je haak na n keer vissen zodat je altijd een nieuwe optimaal geslepen haak in zet.

De voordelen

Een geslepen haak heeft verschillende voordelen ten opzichte van een niet geslepen haak. Doordat het uiterste puntje veel scherper is zal deze bij aanraking met het vlees in de bek van de karper direct blijven ‘kleven’. Probeer het maar eens op je hand: een geslepen haak vind zijn plekje veel sneller dan een niet geslepen haak. Door op de juiste manier gebruik te maken van enkele hulpstukjes op je rig die het prikken versnellen, zoals krimpkous, shot on the hook, en een contragewicht halverwege je rig, kun je de haak gericht naar de onderlip sturen waardoor elke haak echt wel zal prikken.

Maar nu komt het grootste voordeel van een geslepen haak: de dunne punt. Tijdens het slijpen haal je materiaal weg van de haakpunt waardoor deze bij iedere strijk een stukje dunner wordt. Bij het eindresultaat is de haakpunt een heel stuk dunner dan voorheen. Hierdoor zal de geslepen punt veel sneller penetreren ten opzichte van een niet geslepen punt bij hetzelfde loodgewicht. Dit komt er op neer dat het loodgewicht lager kan worden om dezelfde penetratiesnelheid te verkrijgen. Een klein licht loodje is natuurlijk veel subtieler dan een groter zwaarder lood en dat kan zelfs dressuur doorbrekend werken!

Binnen het uur ving ik deze spiegel op een klein dressuurwater. E

Binnen het uur ving ik deze spiegel op een klein dressuurwater. En ding is zeker: de vlijmscherp geslepen haak heeft zijn werk gedaan!

Tips & Tricks

Het technische gedeelte van het slijpen is een vak apart. Het vergt veel handigheid en oefening door heel veel haken te slijpen! Er zijn verschillende manieren om een haak te slijpen. Het scherpste resultaat verkrijg je door de haakpunt rond te slijpen. Dit is wel direct de moeilijkste techniek. Door de slijphoek steeds een stukje te veranderen blijft de punt vrijwel rond met de aller scherpste punt als resultaat.

De techniek die ik zelf het meest toe pas is het slijpen in een driehoek. Deze techniek is het makkelijkst toe te passen en de punt blijft het langst scherp. Dit doe je door eerst de bovenkant van de haak in steeds dezelfde slijphoek te verdunnen tot je het uiterste puntje hebt bereikt. Hierna slijp je de zijkanten lichtjes schuin tot ook dit geslepen vlak het uiteindelijke puntje heeft bereikt. Dit test ik zelf door de punt voorzichtig in mijn handpalm te prikken. Je voelt direct hoeveel kracht je moet zetten om de punt te laten penetreren en bij een optimaal geslepen haakpunt voel je direct die pijnlijke prikkel waardoor je de haak niet verder in je hand wil trekken.

Afbeelding geleend van www.pinpoint-hooks.de!

In de webshop van House of Carp kun je al het Pinpoint materiaal kopen om zelf je haken te slijpen!

Als de haak nog niet optimaal is geslepen kijk je met een loep welke hoek nog voor verbetering vatbaaris en slijp je deze alsnog tot in perfectie. Met de polijst steentjes kun je het bewerkte staal nog verfijnen voor een gladder resultaat en met een stift kun je de punt kleuren zodat deze niet gaat roesten. Helaas wordt door de stift het materiaal minder glad omdat inkt stropt tijdens de penetratie. Daarom kleur ik het stuk van de weerhaak tot het puntje van de haak nooit in.

Ben je per ongelijk te ver gegaan en heb je te veel materiaal weg gehaald waardoor het puntje een braam is geworden, twijfel dan niet en gooi de haak direct weg. Het is onmogelijk om deze nog te repareren. Let ook op je vijl; deze zal na een x aantal haken (afhankelijk van je slijptechniek) zijn korrel of profiel verliezen waardoor deze steeds minder effectief wordt. Uit mijn ervaring blijkt dat je tussen de 70 en 100 haken kunt slijpen met n vijl tot deze versleten is.

Door logisch na te denken kun je inspelen op de situatie door je haakpunt meer of minder dun te slijpen. Vis je voor echt grote vissen, of weet je dat de karpers uitzonderlijk sterk zijn op een bepaald water, dan slijp je de haakpunt minder dun. Ook als je in de buurt van obstakels vist, er momenten zijn dat je meer druk moet uitoefenen, je moet drillen vanuit een boot of vis je met gevlochten lijn is het niet aan te raden om met een dun geslepen punt te vissen. Het blijft van belang dat je een gehaakte vis ook daadwerkelijk land.

Martin Post in actie tijdens de dril van een prachtige rijenkarper. Gebruik je pols om de soepele hengel de kracht pieken op te laten vangen zodat deze niet op de haak komen te staan.

Martin Post in actie tijdens de dril van een prachtige rijenkarper. Gebruik je pols om de soepele hengel de kracht pieken op te laten vangen zodat deze niet op de haak komen te staan.

Winter, dressuur en drill technieken

In de winter durf ik mijn haken in sommige gevallen zo dun te slijpen dat ik enkel vanuit mijn pols mag drillen om de vis te landen. Door zo scherp te vissen heb ik al veel aanbeten uitgelokt die ik met een ongeslepen haak waarschijnlijk nooit had gekregen (100% zeker weten doe je het natuurlijk nooit). Een karper spuwt je haak-aas inclusief haak makkelijker uit dan je denkt. Op dressuurwateren blijft een vis na gehaakt te zijn vaak gewoon stil liggen, inhaleren en uitspuwen tot de haak grip verliest. Een dun geslepen punt die al op het loodgewicht tot de weerhaak penetreert heeft natuurlijk een groot voordeel ten opzichte van een dikkere ongeslepen punt. Dit heeft me al heel veel vissen opgeleverd en het is me nog nooit overkomen dat een haakpunt brak of uitboog.

Houd tijdens de dril altijd in je achterhoofd dat je druk zet op een geslepen en dus zwakkere haak. Pompen zit er dus niet meer in vrienden. Dril bewust! Bij hoge watertemperaturen hebben vissen wekere bekken en kan een haak dus sneller gaan snijden in de bek. Tijdens een hittegolf is het dus niet aan te raden om met dun geslepen haken te vissen, aangezien deze ng iets sneller zullen snijden als de vis wild is tijdens de dril.

In de winter loont het nog meer om optimaal scherp te vissen. De vissen zijn passief en om ze te haken is de scherpte van je haak de belangrijkste schakel.

In de winter loont het nog meer om optimaal scherp te vissen. De vissen zijn passief en om ze te haken is de scherpte van je haak de belangrijkste schakel.

Nu het einde van het artikel in zicht komt wil ik Jason Hayward even citeren. Hij is d pionier op het gebied van het haken slijpen:

" A sharp hook is the single most important factor that an angler can change on a rig that will significantly result in more takes and therefore fish on the bank."

Conclusie

Voor mij is de conclusie al een tijdje duidelijk; een geslepen haak levert meer aanbeten op waardoor aan mijn rigs enkel nog vlijmscherp geslepen haken geknoopt worden. Voorzie jezelf van een setje slijpgereedschap en oefen je slijpkunsten zodat ook jij meer vissen gaat vangen. Heb jij na het lezen van dit artikel nog een aanvulling of opmerking waar ik van kan leren dan hoor ik dat graag!

Deze vlijmscherpe presentatie is (zeker instant) mijn eerste keuze.

Deze vlijmscherpe presentatie is (zeker instant) mijn eerste keuze.

Kant en klaar!

Wil jij ook aan de slag met het slijpen van je haakpunten? Dan is een setje hakenslijpers van bijvoorbeeld Pinpoint een goede keuze. Check dan de webshop van House of Carp voor de het completePinpoint gamma.

Willem Kwinten

Bekijk ook