Shimano Aero Technium 14.000 XTC Magnesium – Fieldtest Mark Hofman

Mark Hofman
Shimano-Aero-Technium-14.000XTC-Magnesium-fieldtest

Eén van de grote voordelen van mijn job bij KWO is dat ik regelmatig de nieuwste spulletjes op kantoor voorbij zie komen en dat ik de kans heb om deze uitvoerig te testen. Toen begin dit jaar de vraag vanuit Shimano kwam of iemand de nieuwe Techniums wilde testen stond ik gelijk vooraan. Dit buitenkansje wilde ik niet laten schieten. Er wordt immer niet elke dag gevraagd of je bij wijze van spreken de nieuwste Porsche wilt testen 😉

Het enige spijtige van de deal was dat de molens na een testperiode van enkele maanden wel weer terug moesten komen… Pech voor mij dus dat ik deze juweeltjes niet aan mijn persoonlijke uitrusting kon toevoegen. Maar de kans om er een flinke tijd mee te vissen was al genoeg om mij enthousiast te maken! Check de video hieronder om mijn bevindingen te zien en horen!

Stevig aan de tand gevoeld

Wie mijn video’s een beetje volgt op KWO weet dat mijn materiaal het zwaar te verduren heeft. Gelukkig weet Shimano dat en juichen ze het juist toe om het materiaal tot het uiterste te testen. Ik heb de Techniums daarom niet ontzorgd in de testperiode. Ze zijn zelfs een groot deel van mijn Keep Searching trip meegeweest. Jullie gaan ze ongetwijfeld nog wel zien dus de komende periode in mijn aankomende video’s!

Er zijn inmiddels flink wat karpers afgedrild met de Magnesiums.

Enkele uitdagingen die de molens te verduren hebben gehad:

  • Rotsachtige stekken waarbij ze regelmatig op de grond terecht zijn gekomen…
  • Stekken waarbij mijn steunen zo ver in het water stonden dat de molens onder water kwamen te staan
  • Karpers waar ik achteraan moest zwemmen met hengel in molen in mijn hand
  • Dagen met meer dan 15 vissen op een dag
  • Honderden meters uitvaren en zwemmen op de slip
  • Extreem veel verkassen in korte tijd waarbij molens los op de boot lagen (lees gegooid werden)
  • Obstakelvissen met de slip werkelijk potdicht

Daarbij kun je, denk ik, wel zeggen dat ik in een periode van een maand of 4 waarschijnlijk meer vis dan een gemiddelde karpervisser in 2 tot 3 seizoenen doet! We kunnen dus wel spreken over een serieuze test!

Dit is dus hoe verkassen er in de praktijk uit ziet 😉

De sterke eigenschappen in de praktijk

Ik zie mezelf niet echt als een technische visser die veel verstand heeft van materiaal en techniek. Voor mij is het vooral belangrijk dat ik mijn materiaal in de praktijk fijn vind werken en dat het super betrouwbaar is. Niks is zo vervelend als haperend materiaal tijdens een sessie! De belangrijkste pluspunten die ik in de praktijk ervaren heb zijn:

1. Licht van gewicht en compact

Een compacte uitrusting is voor mij een absolute must. Elke kilo aan materiaal (behalve voer) wat we kunnen besparen wordt bespaard. Voor mij is de tijd waarin we nog big pit molens van 700-1000 gram meezeulen compleet verleden tijd. Hoe lichter hoe beter! Uiteraard mag dit niet ten koste gaan van de kwaliteit, want het materiaal moet (zeker in mijn visserij) stevig zijn.

Als je dit gewend bent wil je niet meer anders!

Deze Aero Techniums voldoen volledig aan deze filosofie. Ze zijn super licht, compact en sterk. Ideaal voor onder mijn 9 feet hengels en perfect te tillen. Als je dit gewend bent wil je niet meer anders!

2. De slip is super secuur af te stellen

Iets waarin volgens mij de laatste jaren veel verbetering is aangebracht is de slip. Waar je vroeger nog flink moest draaien aan je slip heb je nu vaak een ‘quick-drag’. Deze molens maken daarin een nieuwe standaard. Eigenlijk kun je ze binnen een halve draai compleet instellen. Je kunt zelfs ‘tikje’ voor ‘tikje’ je slip afstellen. Super secuur en erg fijn tijdens het drillen!

De Magnesiums zijn een prima stukje techniek en zien er ook nog eens goed uit.

3. De lijnoplegging is perfect

Waar je wellicht niet zo snel op let is de lijnoplegging van je molen, dus hoe je lijn opgespoeld wordt. Ik merk echter dit doen van grote invloed kan zijn op de werpeigenschappen, maar ook op hoe fijn de slip werkt als je een vis drilt. Hoe dichter de lijn namelijk bij elkaar opgespoeld wordt, dus hoe strakker onder elkaar, hoe fijner de molen lijn afgeeft als een vis lijn neemt. Deze molens hebben echt een extreem goede lijnoplegging doordat ze een Super Slow Oscillation 10 hebben. Dit betekent dat de lijn al snel 2 tot 3 keer zo strak onder elkaar opgespoeld wordt als andere molens.

4. Je voelt in alles de kwaliteit

Ik zat lang na te denken over hoe ik verder kan verwoorden hoe ik de molens vindt. Dat is vrij lastig, omdat een molen ook vooral een gevoel is. Het binnendraaien, het instellen van de slip, het werpen, het drillen, etc. Met deze molens voel je gewoon dat alles klopt. Ze lopen extreem soepel, de overbrenging is heerlijk, het kost allemaal weinig kracht en je voelt geen speling, daarbij laten ze je niet in de steek. Hoe je dit moet noemen?

Perfectie is misschien over de top, maar het komt dicht in de buurt!

Zijn er dan geen nadelen te vinden?

Uhh… er is er eigenlijk maar eentje die direct bij me naar boven komt en dat is prijs! Perfectie heeft een hoge kostprijs. Deze molens zitten aan de top van de markt en met een adviesverkoopprijs van boven de €700,- is dit wel stevig! Zeker als je er 3 of 4 wilt hebben. Ik weet niet of ik dit zou willen betalen voor een setje molens… Maar aan de andere kan is het wel te begrijpen. Een Porsche kost immers ook €200.000,- terwijl er ook auto’s voor €20.000,- te koop zijn. Dit is puur een persoonlijke keuze afhankelijk van je budget en wensen. Natuurlijk jammer dat ze niet voor iedereen binnen handbereik zijn, maar goed dat ze er zijn voor iedereen die de absolute top wilt hebben.

Voor de nerds – Technische specs

Wat ik hierboven al aangaf is dat ik zelf niet veel heb met technische specificaties. Het zegt mij niet heel veel en ze moeten vooral fijn vissen en me niet in de steek laten. Uiteraard komt zo’n molen tot stand door allerlei belangrijke innovaties in de techniek. Daarom wil ik wel even uiteenzetten wat de technische specificaties zijn:

Daarbij heeft Shimano natuurlijk alle bekende technologieëen in deze molens gestopt. Als er één molen is waar de innovaties van Shimano terug in komen, dan zijn het deze wel:

Mocht je meer over deze technieken van Shimano willen lezen, klik dan hier en klik vervolgens op het icoon’tje.

Shimano Aero Technium 14.000XSC Magnesium

Uiteraard is de keuze voor een zwarte molen ook een kwestie van smaak. Wellicht heb jij meer de voorkeur voor een lichtere molen qua kleur… Deze topmolen is er gelukkig ook in een zilverkleurige variant, of zoals Shimano het noemt ‘Pearl White’. Deze molen heeft exact dezelfde eigenschappen als de zwarte molen, maar heet ‘XSC’ ipv ‘XTC’. Dus is zwart niks voor jou, check dan zeker deze variant!

Deze molen is er ook in de ‘Pearl White’ variant…


Wil je de hele range aan Shimano bit pit molens zien, check dan de video hieronder

Uiteraard heeft Shimano voor elk budget een kwaliteitsmolen in het assortiment. Zo is er voor ieder zijn of haar visserij een geschikte molen en hoeft het niet gelijk een maandsalaris te kosten om 2 of 3 molens te kopen. Check in de video hieronder de range aan big pit molens van Shimano voor ons karpervissers.


Heb je aan de video’s nog niet genoeg info om je keuze te maken en wil je meer weten over deze molens? Check dan de website van Shimano en vergeet ook de Facebookpage niet te liken!Er zijn geen reacties

Voeg je reactie toe