Sierra Ebro – Deel 2: bestand, visserij en materiaal

In het tweede deel over de  Spaanse rivier de Ebro geeft Pieter van de Werfhorst de KWO lezers een kijkje in het bestand, de manier van vissen en het benodigde materiaal om succesvol te kunnen vissen op deze machtige waterstroom. Lees HIER deel 1 terug!


De Ebro is dan wel een rivier, maar je kunt het beter zien als een ruig en groot stuwmeer wat niet of nauwelijks stroomt. Bij langdurige regen- of sneeuwval kan er af en toe heel veel water door de stuwen gaan en stroomt het wel behoorlijk natuurlijk, maar met redelijk steady weer staat het water nagenoeg stil.

Lekker overdag tetteren!

Lekker overdag tetteren!

Bestand en visserij

Het bestand bestaat voornamelijk uit schubs met af en toe een klein volschubje en heel sporadisch een spiegel. Dat er alleen maar kleine vis zou zwemmen en dat je continu last zou hebben van meerval, is echt onzin. Het gemiddelde bestand is eigenlijk best goed te noemen. Veel hardvechtende schubs tussen 12-19 kg, maar geloof me, 20, 25 en zelfs 30kg schubs worden ook gevangen! Met name door wat dieper te vissen haak je die grote schubs. Met vismeelpellets maak je wel meer kans op meerval, al worden hier ook vaak de bakken op gevangen… In mei visten Martijn en ik met zoete bollen en maïs, toen hebben we slechts 1 meerval gevangen op twee weken. Deze vingen we overigens tijdens het binnen draaien van een pop-up.

Lekkere Scopex boilies, zoet en romig voorkomen een invasie aan meerval.

Lekkere Scopex boilies, zoet en romig voorkomen een invasie aan meerval.

Afgelopen februari heb ik met Saron een weekje op de Ebro gevist. Na alle beurzen en open dagen was het heerlijk om uit die winterdip te komen en op te laden in de zon. Vis vangen was taai en er stond toen wel degelijk stroming door de heftige regenval in het Noorden. Het water was bruin van kleur en de storm die woedde was te heftig om met de boot het water op te gaan. Uiteindelijk konden we toch dagelijks een paar vissen vangen op de ondergelopen oevers. Echter uit de wind in de zon was het heerlijk vertoeven… Ik zou zo weer gaan!

De eerste dag vonden we al een aantal vissen op de ondergelopen oevers.

De eerste dag vonden we al een aantal vissen op de ondergelopen oevers.

Qua stekken kan ik simpel zijn, je vaart en na elke bocht (en dat zijn er vele) denk je: “Jee, wat een stek… oh, hier ga je ze tetteren, NIET NORMAAL!” Kortom, stekken genoeg. Uitstekende rotspartijen, grote baaien, bruggen, dammen, complete bossen onder water, te bizar voor woorden eigenlijk. Je moet het zien om het te ervaren. Door deze stekken een dag van tevoren te voorzien van een emmer voer, is het meestal al wel raak. Vis je ondiep dan vang je gemiddeld genomen wat kleinere vis, maar vis je tussen 8-14 meter, dan zit je geramd voor de betere rakkers.

Natuurlijk zijn stekken als richels, rivierbeddingen, steile kanten, uitstekende koppen van baaien productiever dan een saai recht stuk oever. Daarbij zijn deze stekken vaak met de auto niet eens bereikbaar. De ervaring leert dat het overdag veel beter piepert dan ’s nachts. Zo lekker, gewoon overdag die piepers horen afblèren en op een productieve dag is 7-15 vissen mogelijk, soms zelfs meer.

Het kan erg hard gaan met de aanbeten!

Het kan erg hard gaan met de aanbeten!

In principe kun je het hele jaar door vis vangen op de Ebro. In maart/ april komt het al goed op gang en net voor de paai kan het top zijn. Martijn en ik zaten midden in de paai en dat was niet kansloos, maar wel een stuk lastiger. Juni, Juli en Augustus zijn de topmaanden en staan garant voor goede vangsten, maar het kan dan wel pittig warm zijn. Eind september en de hele maand oktober is gewoon top, het water zakt op dat moment en er kunnen dan massa’s vis gevangen worden. De winter is ook zeker interessant, maar dan niet voor de aantallen natuurlijk. Toch wisten Jos en Hans in de winter van 2014-2015 bijna dagelijks een 20kg+ vis over het netkoord te loodsen!

Materiaal

Op de Ebro mag het allemaal een tikkie meer zijn. De rotsen zijn meedogenloos en snijden friemellijntjes zo door. Daarbij raad ik sowieso het gebruik van gevlochten lijn aan. Haak je onverhoopt toch een meerval van 2 meter plus, dan is een dril op nylon echt geen pretje.

Degelijk materiaal is een must.

Degelijk materiaal is een must.

Je krijgt de vis domweg niet van de bodem, hoe hard je ook trekt. Je zit dan alleen maar op de rek van je lijn te drillen. Hengels met power zijn noodzakelijk en denk nou niet dat ze een 3-3,5lbs hengel niet krom trekken; zelfs een spodhengel heb ik dubbel zien gaan op een 18kg schub…

De 'Extreme River' is uitermate geschikt voor de riviervisserij.

De ‘Extreme River’ is uitermate geschikt voor de riviervisserij.

Zelf vis ik met de ‘Extreme River’-hengels. Deze stokken zijn sterk, bezitten een behoorlijke testcurve van 3,25 lbs, zijn toch parabolisch en het grote topoog is werkelijk fantastisch voor deze riviervisserij. Zeker bij het gebruik van dikke voorslagen waar wier en ander drijfvuil zich gaat vastklampen aan de knoop. Normaal ben ik niet zo’n voorstander van voorslagen, maar hier moet het wel, helemaal met al die stenen die begroeid zijn met mosselen.

Het grote topoog voorkomt ophoping van wier en ander vuil.

Het grote topoog voorkomt ophoping van wier en ander vuil.

Ik gebruik een stuk voorslag van 10 à 20 meter (afhankelijk van de situatie) in een dikte van 0,55 tot 0,60mm, enerzijds ter bescherming van de over de bodem lopende braid en anderzijds voor de demping tijdens het drillen.

Shock bestendig!

Shock bestendig!

De shock leader die ik gebruik heeft een hoge trekkracht, is extreem schuurbestendig, zinkt goed en bezit een hoog percentage rek wat het drillen een stuk aangenamer maakt bij gebruik van een gevlochten hoofdlijn. Over de verbindingsknoop schuif ik altijd een stukje bungee tube, dit voorkomt een haperende lijn tijdens het uitvaren of werpen. Daarbij gaat de knoop een stuk eenvoudiger door de leadclip en tailrubber. Dat is nu nog een vervelend gepruts, die tube over de verbindingsknoop heen schuiven, maar daar komt binnenkort verandering in.

Daar komt binnenkort verandering in…

Daar komt binnenkort verandering in…

De rigs zijn simpel en effectief, hebben een lengte van 25 tot 30cm en zijn voor de zekerheid met 35lbs materiaal geknoopt. Qua haken hadden we de beste resultaten met de Super Snag en de Super Hook maat 2. Ja…, wij vonden dit ook groot, maar na een paar lossers op de vertrouwde Super Hook maat 4, moest ik mijn meerdere erkennen en Jos toch gelijk gaan geven. Jos is visgids en werkt bij Sierra Ebro, hij kent het water en gebied als geen ander natuurlijk. Daarnaast stond Jos aan de basis van een nieuw woord, namelijk de ‘Rungel’. Voor ons kun je een Rungel het beste definiëren als een ferme tik op de top. Ontmoet je Jos, begroet hem dan standaard als de Rungelkoning. Enfin…

Simpel maar effectief!

Simpel maar effectief!

Een haakmaat 2 bezit een langere steel en hoef je dus minimaal te verlengen. De Shorty Line Aligner bleek de beste keus. Dit, in combinatie met de Putty Holder en Shot on the hook rubber, zorgde ervoor dat lossers weer tot het verleden behoorde. Op deze grote haken plaatsten wij een 0,6 grams loodhagel op de shot on the hook. Ook dit lijkt groot, maar het gaat erom dat je het gewicht van de loodhagel en haakmaat op elkaar afstemt. De vis aast wild en door de haakpunt te verzwaren dirigeer je deze sneller en beter richting de onderlip.

De ´Shot On The Hook Rubbers´, dirigeren de haakpunt sneller naar beneden.

De ´Shot On The Hook Rubbers´, dirigeren de haakpunt sneller naar beneden.

Wij gebruiken redelijk zwaar lood, tussen de 142 tot 221gr, dit omdat we ook wel op behoorlijke afstand visten. Met een gevlochten lijn pak je nu eenmaal veel meer drijfvuil op. Steekt er dan wind op dan bestaat de kans dat je met een licht loodje de rig niet op zijn plek houdt. Een rod pod is onmisbaar want je krijgt echt geen steun in de grond!

Ebro-karpervissen-13

In deel 3 neem ik je mee op onze eerste trip van afgelopen april…

Pieter van de Werfhorst

Bekijk ook