Simpele maar goede rigs – Chris Vandenhaute

Een goede rig vangt meer vis! Toch is dit niet zo simpel als het lijkt. In dit artikel geeft Chris een duidelijke uiteenzetting waaraan een goede rig moet voldoen. Pak je tacklebox & knoop mee 😉

Wees gerust niks technisch, niks moeilijk, gewoon simpel. Blijkbaar zijn rigs toch een ‘heikel punt’ bij vele jeugdige vissers. Bij deze wil ik jullie dan ook eens een kijkje geven in mijn rigs. Verwacht van mij geen al te technische uiteenzetting van een rig, of een voorbeeld van een “wonderrig”, want deze bestaan in mijn ogen niet.

Ik durf zelfs nog een stapje verder gaan en zeggen dat 75 procent van de rigs die de zogenaamde ‘goden’ knopen regelrecht de vuilbak in mogen en eigenlijk alleen goed zijn om karper magazines te vullen en de commercie aan te zwengelen. Het enige voordeel dat de commercie dan weer wel heeft heden ten dagen, is het simpele feit dat er véél voor handen is om rigs mee te knopen.

Rigcomponenten…

De grote merken in het karperwereldje hebben een mooie range aan rigcomponenten en alle grote spelers hebben werkelijk een range om de vingers en duimen bij af te likken. Dus het maakt eigenlijk niet uit of je nu een Nash, Fox, Korda of Gardner fanaat bent, iedereen heeft bruikbare rig componenten in zijn assortiment. Wat wel voor velen een obstakel is, is het simpele feit dat er op heden zoveel voorhanden is! Velen onder ons zien door de bomen het bos niet meer.

Vrijwel ieder bedrijf heeft 'goed spul' in huis!

Vrijwel ieder bedrijf heeft ‘goed spul’ in huis!

Wat is een goede rig?

Een veelgestelde vraag tijdens de jeugdevenementen is “wat is een goede rig?”. Wel, dit is eigenlijk iets wat iedere karpervisser voor zich zelf moet uitmaken. Veelal leer je door ervaring op te doen vanzelf welke rig je wanneer toe moet passen.

Ik ga pogen om in een paar zinnen mijn mening te koppelen aan het begrip rig. Een goede rig bestaat ten eerste uit een vlijmscherpe haak, dit is jammer genoeg bij velen nog een ‘pijnpunt’ een haak moet ten alle tijden vlijm en vlijmscherp zijn. Controleer en herkontroleer iedere haak afzonderlijk wanneer je de verpakking opent, in iedere zakje zitten er exemplaren die niet voldoen. Sommigen kan je nog recuperen met een vijltje of een ‘pointdoctor’. Vergis je vooral niet, iedere leverancier is ziek in dit bedje!

Haak-aanscherpen

Handige hulpmiddelen om de haakpunt te checken.

Het tweede pijnpunt is de dikte (aantal lb) van je onderlijn. Mijn motto is zeer simpel, een rig moet oersterk zijn, ik heb liever wat aanbeten minder, maar wanneer die ene vis er tóch aanhangt, moet ook in het mandje komen. Hiermee bedoel ik eigenlijk niks meer of minder dat ik nooit onder de 25 lb vis.

Het derde punt en in mijn ogen een cruciaal punt is het volgende, mijn rig moet kunnen ‘roteren’. Waarmee ik bedoel dat de vis mijn rig vanuit elke positie zonder al te veel problemen moet kunnen opzuigen. Het liefst zonder al te veel weerstand te voelen! Men kan dit simpel bereiken door gebruik te maken van ‘flexi rig swivels’ of de onderlijn met een ‘lus’ te bevestigen.

Chris Karper-2

Gevangen met een stevige rig, gemaakt van 25 lb onderlijn materiaal.

Ik zie veel vissers gebruik maken van een stukje ‘anti-tangle-sleeve’ om hun lood weg te houden van de rig tijdens de worp. Ik ben echter totaal geen voorstander van deze uitvinding, op een lange rig zou je er eventueel nog kunnen mee wegkomen, maar met korte normale rigs, belemmerd hij te fel de werking van de rig. Beter kan men gebruik maken van gecoat onderlijn materiaal, welke men dan een stukje stript, en het gecoatte gedeelte stoomt.

Wat is een goede haak?

Ook weer een veel gestelde vraag tijdens jeugdevenementen, hierop is geen sluitend antwoord te geven, en iedereen heeft wel ergens zijn favoriete haak. Ik ga mij dan ook beperken tot een paar voorbeelden van haken die ik gebruik.

Longshank-haak

Een Longshank haak laat mij zelden in de steek.

Ten eerste maak ik vaak gebruik van een ‘longshank’ haak. Dit type bezit een langere steel, een recht oog heeft en een rechte, scherpe haakpunt bezit. Ik zet deze haken graag in wegens het simpele feit dat het een enorm goede ‘prikker’ is. Men kan deze eigenschap nog wat aanscherpen door gebruik te maken van een klein stukje shrink-tube of een kicker. Het komt er eigenlijk op neer dat je de haaksteel wat verlengd en een ‘knikje’ heeft. Het is een bijzondere aangename haak om mee te vissen en hij heeft mij veel vertrouwen!

Als er dan toch een nadeel aan verbonden mocht zijn, is het een feit dat het een haak is waarmee voorzichtig gedrild moet worden. Omdat de haak soms verder (achterin) de bek prikt ligt uitscheuren meer op de loer. Maar met een goede hengel/molen/nylonlijn combinatie mag dit geen obstakel vormen.

Knopen maar!

Ik hoop dat jullie er wat een hebben, maar ik denk dat vooral de foto’s een duidelijk beeld zullen scheppen!

Stap-1a

Verzamel de nodige rig ‘ingrediënten’!

Chris-Vandenhaute-Stap-2

Knip een stukje onderlijnmateriaal van 30 cm af waarvan je 10-12 cm stript.

Maak een lus om je boilie te bevestigen.

Maak een lus om je boilie te bevestigen.

Neem een stukje silicone van 3mm om het blow back gedeelte te creëren, diameter van de soepele silicone is te bepalen aan de hand van de haakgrote die je gebruikt!

Neem een stukje silicone van 3mm om het blow back gedeelte te creëren, diameter van de soepele silicone is te bepalen aan de hand van de haakgrote die je gebruikt!

Stap-5-6

Knip een stukje schrink tube of kant en klare ligne aligner en schuif het over je haak.

Breng twee Korda sinkers of blupjes kneedbaar lood aan op je onderlijn.

Breng twee Korda sinkers of blupjes kneedbaar lood aan op je onderlijn.

Bevestig een wartel (of maak een lusje voor je kwik-link.

Bevestig een wartel (of maak een lusje voor je kwik-link.

Stap-8a

Bevestig je onderlijn aan je loodsysteem en je bent ‘ready to go’.

Stap-9a

Stoom het gecoate gedeelte indien je verre worpen moet maken, zo heb je een Tangle free rig.

Voor meer informatie en bovenstaande producten kijk je op http://www.globalcarpproducts.com/

Succes en vang ze!

Chris Vandenhaute

Bekijk ook