Slim (voor)voeren – Tips van Koen Koops – Deel 1

Een goede voorbereiding van je stek is het halve werk, maar daarmee stopt het niet! Als je succesvol wil zijn en zoveel mogelijk karpers op je onthaakmat wenst, dan zijn er een aantal slimme methodes om je (voer)stek te bevissen. Dit en meer lees je in dit tweeluik van Koen Koops. Echter, Koen begint met een verhaal over een stek met een nostalgisch karakter…


Koen aan het woord:We gaan een aantal maanden terug in de tijd. Het is 22.00 uur als ik mijzelf met de nodige tegenzin naar mijn vaste winterstek sleep. De stek ligt middenin de stad en is eigenlijk alleen makkelijk bereikbaar met mijn scooter. Het is eind november, slechts vijf graden warm en de vlagen van harde regen snijden in mijn gezicht. Mijn regenpak verzacht de pijn enigszins, maar als ik uiteindelijk op de stek aankom, voelt mijn hele lijf toch zeiknat aan.

Voeren, een vak op zich!

Voeren, een vak op zich!

Ik tover een halve kilo 15mm bollen onder de zitting van mijn scooter vandaan en laat ze voor een laatste maal door mijn vingers rollen. Ik heb ze met opzet zeer zacht gemaakt door ze slechts een half minuutje te koken. De wintermix van eigen recept doet mij altijd weer herinneren aan mijn jonge jaren. Ik vind het heerlijk om af en toe nog eens mijn eigen bollen te draaien en de winter leent zich daar uitstekend voor aangezien er relatief spaarzaam gevoerd wordt.

In overleg met onze aasgoeroe Kees Deelder heb ik een naar zijn zeggen ?dodelijke mix? samengesteld. ?Houd ze maar lekker zacht Koops?, speelde hij me toe met Haags accent. Nu strooi ik mijn wonderballen voorzichtig en zeer gericht bij een grote steiger waaronder zeker een meter of drie water staat. 50 tot 60 ballen gaan te water, bij elke hand is er twijfel: ?Niet te veel Koops, nu is het genoeg…? Over twee dagen moet het gebeuren. De spanning is nog altijd daar, gelukkig…

Kees Deelder, iemand die het spelletje tussen vis en visser zeer goed begrijpt.

Kees Deelder, iemand die het spelletje tussen vis en visser zeer goed begrijpt.

Jan, het monument

De stek was mij een tiental jaren eerder toegespeeld door Jan. Jan is een begrip in Amsterdam. Onbekend voor de jeugd, maar een ware held voor het kleine groepje fanatieke penvissers in Amsterdam. Ik kan me het moment nog uitstekend herinneren: ?Daar pak je ze tot diep in januari jonguh, pen op een metertje uit de steiger en scherp op de kurk h!? Jan, ?het monument?, geeft mij ongevraagd nog even een tip over het uitloden van mijn pen: ?Tegenwoordig zitten die jochies allemaal ?op systeem?, maar een pennetje fatsoenlijk uitlooien, dat kennen ze niet.?

Jan, 'h

Jan, ‘ht Monument’, een visser waar ik veel van heb geleerd.

Bij hoge uitzondering geeft hij een van zijn juweeltjes weg, een bijzonder moment! ?Je hebt een zware pen nodig jonguh, want als de golven op die steiger stoan te mokeren, kom je niet weg hoor met zo?n cultuurpennetje.? Zijn doorleefde handen graaien naar een mysterieus sigarendoosje in zijn vistas, een tas die verder weinig geheimen herbergt. Het grootste geheim schuilt in Jan zijn eigen hoofd. Voorzichtig gaat de deksel open en Jan pakt een pen uit zijn doos. ?Da?s een glaspen kerel, zo worden ze niet meer gemaakt, wees er zuinig mee, want je krijgt er maar n.?

De winterbollen liggen erin, helm weer op en nog een kwartiertje najaarsellende voordat we een welverdiend pilsie kunnen aanrukken en op de bank bij kunnen komen. Eenmaal op die bank denk ik stiekem al weer aan het voorjaar. Welke bol ga ik inzetten? Ook dit jaar moet het immers weer beter. Maar het zal dan makkelijker zijn, dan kan ik ze zien, ze ruiken. Nu is het koud, heel koud. Zullen ze er komende zaterdag eigenlijk wel liggen? Die twijfel, die nimmer aflatende twijfel, die maakt het nu juist zo mooi? Die zaterdag vang ik een mooie spiegel, een van Joris z?n project. De toekomst is gewaarborgd en de stek van Jan blijft goed.

De stek van Jan blijft goed!

De stek van Jan blijft goed!

Zoals je kunt lezen bestaat er ook voor mij na de nodige jaren ervaring nog steeds twijfel over de hoeveelheid voer die ik erin gooi, zeker in de koudere periodes! Ook bij het voeren draait het vaak om gevoel. Opeens is het dan gewoon genoeg en gaat de zak of de emmer dicht. Het is dan ook moeilijk om richtlijnen te geven over hoeveelheden voer en de wijze van voeren. Vele factoren spelen een rol bij het bepalen van de juiste hoeveelheid bollen, noten of ander soortig voer.

Stoeien met aas, een hobby binnen een hobby voor Koen.

Stoeien met aas, een hobby binnen een hobby voor Koen.

En of het echt de juiste hoeveelheid is valt dikwijls maar moeilijk te controleren. Een blank zegt immers ook niet alles, want die luchtdruk was toch ook niet ideaal?

Toch ga ik een poging doen want er valt natuurlijk wel het nodige over te zeggen.

Voeren, aanpak en hoeveelheid

Meer dan eens krijg ik de vraag hoe ik een groot, nieuw water aanpak. Welke bollen neem je dan mee? En moeten dat dan zoete bollen zijn of is vismeel beter? Moet er ook nog wat anders mee op die trip waar het allemaal moet gaan gebeuren, of is die ene wonderbal altijd goed?

Ik gebruik vrijwel altijd zoetige en vismeel houdende boilies door elkaar gemengd.

Ik gebruik vrijwel altijd zoetige en vismeel houdende boilies door elkaar gemengd.

Dergelijke vragen schieten ook bij mij nog wel eens door mijn hoofd, maar in de loop der jaren heb ik wel een soort van algemene strategie ontwikkeld op dit gebied. Hoewel je met zoete bollen vaak weinig fout kan doen, neem ik eigenlijk altijd zowel vismeel als zoete bollen mee.

Het uiteindelijke doel: vis op de mat!

Het uiteindelijke doel: vis op de mat!

Buiten het feit dat ik ze graag (het liefst) meng en dus ook gemengd voer en vis, is dat gewoon de meest logische keuze. Natuurlijk laat ik me benvloeden door de actuele omstandigheden zoals het jaargetijde, weertype en het bestand. Ook de eventuele aanwezigheid van kreeft en/of dwergmeervallen, ander natuurlijk voedsel in de vorm van bijvoorbeeld slakken, spelen natuurlijk ook een grote rol.

Met tijgers kun je met relatief weinig voer, toch een groot oppervlak aan voeren.

Met tijgers kun je met relatief weinig voer, toch een groot oppervlak aan voeren.

Soms zijn tijgernoten of pinda?s echt een must vanwege bovengenoemde kwelgeesten en dan kunnen grote, harde bollen uitkomst bieden. Vaak is het toch een kwestie van proberen (niet al je rigs van hetzelfde aas voorzien) en hopen dat je snel achter de juiste tactiek komt. Het nodige vooronderzoek kan een dergelijk proces natuurlijk wel versnellen. Daar komt de voorbereiding dan toch weer om de hoek kijken 😉

Koen met een grote karper die hij ving op een voerstek waar de karpers zowel boilies als tijgers konden smikkelen.

Koen met een grote karper die hij ving op een voerstek waar de karpers zowel boilies als tijgers konden smikkelen.

Volgende week donderdag gaan we verder met deel 2. Hierin laat ik zien op welke stekken ik de rigs positioneer, hoe ik mijn aas bijvoer en welke voerstrategien ik verder nog gebruik.

Volgende week duiken we dieper de materie in! Mis dit artikel niet.

Volgende week duiken we dieper de materie in! Mis dit artikel niet.

Koen Koops

Onder-normale-post-community-trigger-undercover-3

Bekijk ook