Snel zinkend en onzichtbaar: De hoofdlijn van Kevin Diederen

De hoofdlijn die je inzet bij je visserij is enorm belangrijk. Kies je voor een gevlochten lijn, nylon of ga je voor fluorcarbon? In dit artikel vertelt Kevin Diederen waarom hij graag gebruik maakt van de Kontour hoofdlijn van Korda. Een fluorcarbon hoofdlijn die volgens hem vele voordelen kent!

Zeker in combinatie met lichte bobbins is de Kontour lijn perfect volgens Kevin!


Kevin aan het woord: Er is een groep karpervissers die amper nadenkt over de keuze van hun hoofdlijn. Iets dat ik persoonlijk vreemd vind, aangezien het één van de belangrijke schakels en verbindingen naar de onderwaterwereld is! En dan bedoel ik niet enkel het veilig kunnen landen van een gehaakte vis.

Je hoofdlijn is één van de belangrijkste verbindingen naar de onderwaterwereld!

Door te kiezen voor een specifieke lijn heb je invloed op diverse aspecten, zoals lijncamouflage en het voelen op wat voor type bodem je montage landt. Ondanks dat ik voor een deel van mijn visserij goed uit de voeten kan met een nylon hoofdlijn, wil ik niet meer zonder mijn met fluorcarbon gevulde reservespoelen. De eerste reden waardoor ik een aantal jaren terug naar dit type lijnen ging kijken is het hoge soortelijke gewicht.

Kontour zinkt veel sneller af dan bijvoorbeeld een nylon lijn.

Een 100% fluorcarbon lijn is namelijk veel zwaarder dan nylon en zal hierdoor veel sneller naar de bodem afzinken. Met name bij het vissen op korte tot medium afstanden helpt dit enorm bij het camoufleren van de hoofdlijn. Op wateren waar een stevige hengeldruk heerst hoef je niet lang na te denken over het grote voordeel dat je ermee hebt. Een eigenschap waar andere vissers ook grote waarde aan hechten is de verminderde zichtbaarheid onder water. De lichtbreking van Kontour komt namelijk zeer dicht in de buurt van die van water en laat hem vrijwel verdwijnen. Dit zal ervoor zorgen dat je op dit vlak een grote stap vooruit zet!

Een snelzinkende fluorcarbon lijn biedt op geconditioneerd water een groot voordeel.

Praktijk

In de praktijk zal je er echter wel rekening mee moeten houden dat je net zoals met andere lijnen al snel te maken krijgt met vuil dat zicht op de lijn hecht. Om de lijn in een zo optimaal mogelijke conditie te houden is het dan ook raadzaam deze regelmatig schoon te maken. Door de lijn eenvoudig door een doek of bijvoorbeeld een spons binnen te draaien is het klusje zo geklaard!

Fluorcarbon verdient wat de reiniging betreft een beetje extra aandacht.

Zelf ben ik een vissers die vrijwel altijd zijn hengels uitwerpt. Door gebruik te maken van Distance Sticks en de lijnclip op mijn molen probeer ik dit zo accuraat mogelijk te doen. En door het lood aan een strakke lijn af te laten zinken kan ik gelijk voelen of deze hard of zacht land.

Kontour heeft nóg minder rek, waardoor je je lood nog beter voelt landen.

Dit is essentieel om in te schatten op wat voor een type bodem je het haakaas aanbiedt. Bij het vissen met nylon kies ik er dan ook altijd voor om met een variant te vissen die zo min mogelijk rek heeft. Dat fluorcarbon, zoals Kontour, echter nóg minder rek heeft en daarmee het gevoel beter doorgeeft, is dan ook weer een bonus die ik graag meepak!

Accuraat vissen en je lood voelen landen is door het lage rekpercentage van fluorcarbon heel eenvoudig.

Slim gebruiken

Is het dan enkel rozengeur en maneschijn met deze lijnen? Nee, dat zeker niet. Het vissen met fluorcarbon vraagt om wat extra aandacht. Zo is de lijn harder en stugger dan nylon. Dit betekent dat de lijn een stuk sneller kinkt en zich ook niet zo lekker laat werpen als andere lijnen.

Het gebruik van een fluorcarbon lijn zoals Kontour is misschien even wennen.

Nadat je er een serie vissen op hebt gevangen en flink gebruik gemaakt hebt van de slip merk je dat dan ook aan hoe de lijn zich gedraagt. Gelukkig kan je een groot deel van deze kinken eenvoudig en snel verwijderen. Door de lijn zonder montage over een afstand uit te lopen en daarna door een vochtige doek of spons binnen te draaien lijkt hij weer als nieuw en kan je een poos vooruit.

Door je kale lijn uit te lopen en binnen te draaien kun je het kinken aanzienlijk verminderen.

100% fluorcarbon lijnen zijn helaas ook wat kostbaarder dan reguliere nylon hoofdlijnen. Gelukkig wordt dit gecompenseerd door de duurzaamheid van het materiaal. Daar waar ik elke zes tot uiterlijk twaalf maanden mijn nylon vervang, kan ik zomaar meerdere seizoenen met de Kontour aan de slag. Daarnaast zit er maar 200 meter op een spoel. Meer heb je natuurlijk niet nodig als je de lijn voor het vissen tot grofweg 90 meter in zal zetten! Door de fluorcarbon op een ondiepe spoel of over een laag ‘opvul lijn’ op te spoelen voorkom je verspilling.

Fluorcarbon is perfect te gebruiken voor worpen tot zo’n 90 meter.

Bonus: de ervaring van Tijmen

Tijmen van der Sande vertelt: Voor een groot deel van mijn visserij vis ik op echt grotere afstanden. Daarbij is een fluorcarbon lijn niet de beste hoofdlijn optie en grijp ik meestal naar een gevlochten lijn. Door het volledig ontbreken van rek ben ik zo namelijk zeker van een zo goed mogelijke beetindicatie. Helaas zijn gevlochten hoofdlijnen vaak wat minder slijtvast dan dik nylon of fluorcarbon, en vallen ze onder water ook nog eens erg op.

Bij het vissen op grote afstand zet Tijmen gevlochten lijn in.

Om mijn laatste meters lijn zo goed mogelijk te camoufleren combineer ik de braid graag met een monofilament leader. Kontour is hier uitermate geschikt voor! Het zorgt dat in de buurt van mijn voerplek geen lijn zichtbaar is en zorgt in de dikkere uitvoeringen ook voor wat extra schuurbestendigheid.

Door Kontour als leader te gebruiken weet Tijmen zijn lijn optimaal te camoufleren!

Tijdens de dril heb je daarnaast ook nog een bonus. Ondanks dat de rek van Kontour minder is dan die van nylon, is het nog altijd meer dan de rekloze gevlochten hoofdlijn. Dat zorgt nét voor wat demping tijdens het drillen van een sterke vis. Om die reden is het spoeltje fluorcarbon ook bij het gebruik van gevlochten lijnen altijd in mijn vistas terug te vinden!

Ook tijdens het drillen komt de Kontour goed van pas!

Kevin en Tijmen


Meer zien van Korda? Neem dan eens een kijkje op de Korda website en vergeet ook niet om de Facebookpagina te liken om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes!

Bekijk ook