Spioneren op je stek met de FishSpy – Peter Vlasveld

Kennis is macht! Met die gedachte kocht Peter Vlasveld voor ?350,- een FishSpy. “Wat is dt nou weer?” zul je wellicht denken. Wel, een FishSpy is een camera die verwerkt zit in een markerfloat. Hiermee kun je jouw stekken niet alleen uitpeilen maar tevens een kijkje nemen op de bodem! Peter neemt dit nieuwe product mee naar de waterkant en voert een grondige test uit. Bekijk bovenstaande video en en lees het artikel:


Soms vraag ik mezelf af.. ?kan het nog gekker?? Vorig jaar kwam de Waterwolf uit, een onderwater camera die je aan je lijn kunt bevestigen. Een leuke gadget, maar (naar mijn idee) niet zozeer een item die je vangsten kan benvloeden. Uiteraard kunnen de vastgelegde beelden je wl het een en ander vertellen wat er daadwerkelijk gebeurd is onderwater.

De Waterwolf een onderwater camera die je actie onder wat kan vastleggen.

De Waterwolf, een onderwater camera die de actie onder water kan vastleggen.

Afgelopen winter kwam ik een apparaatje tegen welke, naar mijn mening, wl een positief effect kan hebben op de vangsten. Ik heb het over de FishSpy, een camerasysteem uit Engeland. Afgelopen week heb ik hem dan ook meteen aangeschaft toen ik zag dat de Nederlandse hengelsportzaak ?t Guppy ze in hun webshop (klik hier) had staan.

Beelden van jestek

Al enkele jaren ben ik aan het knutselen met camerasystemen om meer te weten te komen over hetgeen er onder water te zien is. Zo gebruikte ik een simpele action cam en een waterbestendige camera op een 4 meter lange schepnetsteel. Ook experimenteerde ik met complete WiFi onderwatersystemen van duizenden euro?s. Daarnaastheb ik ook wel eens een GoPro camera aan mijn lijn bevestigd en met drijvers een poging gedaan om mooie beelden te maken. Maar de GoPro is simpelweg te zwaar en je kan geen fatsoenlijke beelden schieten om nauwkeurig je stek in kaart te brengen. Zeker wanneer de hotspot op grote afstand van de oever ligt.

De FishSpy is voorzien van een camera die SD kwaliteit beelden opneemt.

De FishSpy is voorzien van een camera die SD kwaliteit beelden opneemt.

Met de looks zit het ook wel goed.

Verder lijkt het gewoon op een eenvoudige markerfloat.

Als ik in de zomer op Vinkeveen zit te vissen duik ik regelmatig (met een duikbril op) naar de bodem om te kijken of de rig goed ligt. Een andere optie is het gebruik van een kijkemmer. Echter heeft elk systeem of methode zijn voor- en nadelen. Met de FishSpy komt daar echter verandering in. Het is namelijk een markerfloat met ingebouwde camera. En het voordeel van de markerfloat is dat je vanaf de kant tot 100 meter de plek kan bepalen waar je onderzoek wilt doen.

WiFi verbinding

De FishSpy is namelijk voorzien van een zeer sterke WiFi zender, welke tot op een afstand van 100 meter ontvangst heeft op je smartphone of tablet. Dit hangt wel af van het type apparaat! Een Android Samsung S5 zoals ikzelf gebruik, heb ik kunnen testen tot 80 meter. Het schijnt dat sommige Apple devices maar tot 60 meter gaan. Daarvoor heeft FishSpy bij hun accesoires ook WiFI extender te koop voor Apple apparaten om 100 meter te kunnen garanderen.

Zodra de antenne boven water is kunnen de opgenomen beelden worden verzonden naar je mobiele apparaat.

Zodra de antenne boven water is kunnen de opgenomen beelden worden verzonden naar je mobiele apparaat.

Uiteraard kan je alleen WiFi verbinding krijgen als de FishSpy boven water is. Daarvoor hebben ze een lange antenne ontwikkelt zodat je snel verbinding heb als de markerfloatboven water komt. Voordat je gaat ingooien zet je de camera op opnemen, en vanaf dat moment slaat hij alles op. De FishSpy heeft een intern geheugen, en de filmbeelden worden daar opgeslagen. WiFi is nou eenmaal niet sterk genoeg om door het water heen te zenden, maar op deze manier kan je wel direct terugkijken wat hij gefilmd heeft. In tegenstelling tot de Waterwolf, waarbij je alleen achteraf de beelden kan bekijken.

Een voorbeeld van een markerfloat montage, stel je dan voor dat er een camera in zit en voorzien is van WiFi!

Een voorbeeld van een markerfloat montage, stel je dan voor dat er een camera in zit en voorzien is van WiFi!

De Markerfloat

Doordat de FishSpy als een markerfloat werkt, kan je met behulp van je lood de markerfloat laten drijven op de plek die je gefilmd heb. Je heb minimaal een 4 tot 5 Oz lood nodig om de FishSpy optimaal te laten werken. Zelf gebruik ik een 130 grams werplood om zeker te zijn dat, als ik een mooie spot heb gevonden, deze dan ook daar blijft liggen. De FishSpy zelf weegt 90 gram en is dus extreem licht te noemen. Je kan dan ook met gemak tot 100 meter werpen. Ik adviseer je echter wel om dikke gevlochten lijn te gebruiken, want je bent wel aan het werpen met een investering van ?350,-!

Peter-Vlasveld-Fish-Spy-Camera-tekening

Alsjullie benieuwd zijn hoe het er in de praktijk uit ziet: bekijk dan eerst hetfilmpje (bovenaan het artikel) van een snelle test die ik met de FishSpy heb uitgevoerd.

Helder water?

Nu zullen jullie je wellicht afvragen “of je wel zicht heb onder water in Nederland?” De meeste wateren in ons kikkerlandje zijn behoorlijk troebel en dan zal je zicht uiteraard minder goed zijn als bij een helder water. Mijn ervaring isdat je (bij voldoende zonlicht) ook in troebele wateren wel het een en ander kunt zien, echter: je zicht is dan wel beperkt tot maximaal 20-50cm. Bij heldere wateren kan je zelfs zicht hebben tot 2 meter.

Enkele voorbeelden van wat de FishSpy kan zien als hij boven je stek filmt.

Enkele voorbeelden van wat de FishSpy kan zien als hij boven je stek filmt.

Beeldkwaliteit

De eerste opmerkingen van andere karpervissers was meteen dat het geen HD beeld is, en dat klopt ook. De FishSpy geeft een resolutie van 641×480 pixels, met .AVI bestanden (in tegenstelling tot 1920×720 HD en 1920×1080 Full HD). Dit is een bewuste keuze geweest, voornamelijk om de batterijduur te verlengen. Ook omdat de beelden via WiFi verstuurd moeten kunnen worden naar je mobiele apparaat. Een GoPro daarentegen streamt ook geen live HD beelden! Je gebruikt de FishSpy immers om de stek te verkennen, en niet om vette filmpjes te maken.

Toepassing

Naar mijn idee zijn de toepassingen oneindig. Van simpel kijken hoe de bodem eruitziet, welke kleur de bodem is en of er obstakels zijn tot checken van je voerstek. Voor mijn visserij heb ik de FishSpy aangeschaft om te checken of de voerstek is leeggegeten en of mijn haakaas goed erbij ligt. Maar ik kan me meerdere toepassingen bedenken, zoals achter je voerboot hangen! Of wat dacht je van een voerboot met 2 laadbakjes. In de ene laadbak je rig, en in de andere je lood van de FishSpy.

Enkele voorbeelden van het onderzoeken van je voerstek.

Enkele voorbeelden van het onderzoeken van je voerstek.

Op die manier landen ze naast elkaar en kan je met 100% zekerheid zeggen dat je haakaas goed is gepositioneerd. Uiteraard moet je dan wel proberen te voorkomen dat je lijnen verstrikt raken.Een andere toepassing is dat je de FishSpy boven je stek laat zweven en je van bovenaf toe kan kijken wat er allemaal gebeurd op je voerstek.

Feitjes en FAQ

Sinds ik de FishSpy heb aangeschaft, en de eerste beelden op Facebook heb gezet stromen de vragen van andere vissers binnen. En bij het lezen van dit artikel zullen jullie vast en zeker nog niet genoeg details hebben, daarom heb ik enkele feitjes voor jullie opgesomd:

Wat kost dat ding?

Op de website van FishSpy is de adviesprijs 250 Engelse ponden. Bij Hengelsportshop ?t Guppy staat dit product voor ?350,- in de webshop. Ik heb overigens geen belang bij meer of minder verkopen van dit product. Geloof mij, dit is een eerlijke en onafhankelijke review 🙂

Hoe lang gaat de batterij mee?

De batterij gaat 4 uur lang mee als je continu opneemt en doorstreamt naar je mobiele apparaat. Standby zonder opnemen geeft uiteraard een langere gebruiksduur.

Hoe lang kan je opnemen?

De FishSpy heeft een intern geheugen waar de filmpjes worden opgeslagen. Als je enkele uren opneemt achter elkaar, dan ‘cut’ hij de filmpjes in blokken van maximaal 30 minuten per filmpje. Via je telefoon kan je op afstand de filmpjes bekijken en ook verwijderen! Eraf halen kan met bijgeleverde USB kabel op een laptop/ PC of mobiel apparaat.

Is de FishSpy compatibel met alle apparaten?

De FishSpy werkt op alle Android en OIS apparaten. Echter NIET op windows mobiele apparaten. Voor de Apple apparaten is er de FishSpy app, en voor Android is dat zelfs niet eens nodig! Via het IP adres met Google Chrome koppel je het apparaat en kan je hem bedienen.

Wat is het bereik?

Het bereik gaat tot 100 meter afhankelijk van het mobiele apparaat. Apple devices kunnen tot 60 meter en kan verlengd worden met een extender (te koop via de website van FishSpy). De maximale diepte wordt geadviseerd tot 10 meter.

Wat als je lijn breekt?

In tegenstelling tot de Waterwolf blijft de FishSpy drijven. En omdat je hem als markerfloat bevestigd, zal de FishSpy bij eventuele lijnbreuk boven komen drijven. Je moet dan wel een nat pak halen of de boot oppompen om hem te gaan halen 😉 Bij wateren met veel waterplanten kan je ook een extra drijver om de FishSpy bevestigen, deze wordt erbij geleverd!

De FishSpy wordt geleverd met een extra drijver.

De FishSpy wordt geleverd met een extra drijver.

Wat wordt er allemaal bijgeleverd en is er verkrijgbaar?

Als je de FishSpy aan schaft zit er standaard een kabeltje bij, een loodbevestigingsmontage, de handleiding en een extra drijver. Op de website van FishSpy kan je extra accesoires bestellen zoals telefoonhouders, waterbestendige hoesjes, WiFi extenders en andere kleuren vinnen.

De accessoires die leverbaar zijn voor de FishSpy, inclusief WiFi extenders voor Apple apparaten.

De accessoires die leverbaar zijn voor de FishSpy, inclusief WiFi extenders voor Apple apparaten.

Conclusie

De grootste vraag luidt natuurlijk ?Is het de aanschafwaarde waard??. Die vraag moeten jullie zelf invullen. Als gadget freak, filmpjesmaker en uit de kluiten gewassen karperfanaat heb ik hem wel aangeschaft, maar begrijp ik ook heel goed dat het voor veel vissers een flinke financile aderlating is.

Total Fishing Gear consultant Dave Lane in actie met de FishSpy.

Total Fishing Gear consultant Dave Lane in actie met de FishSpy.

De gevoelsmatig hoge aanschafprijs zit hem ook in de ontwikkelings- en de productiekosten, plus de kosten voor de software. De mannen van SpyFishhebben ervoor gezorgd dat het Wifi signaal echt sterk is t.o.v. andere Wifi apparaten. Of je er meer karper door gaat vangen? Tsja, dat hangt allemaal af hoe je de FishSpy gaat toepassen. Voor mij zal hij wel van meerwaarde zijn!

Peter Vlasveld

Bekijk ook