Sportvisacademie Zwolle – Van passie naar professie

In de praktijklessen voer je visserijkundige onderzoeken uit voor het waterschap. Kennis en ervaring doe je vooral op door te doen!

Wil jij een MBO-studie doen waarin jouw hobby deel uitmaakt van de lesstof? Wil jij karpers kweken op school? Wil jij stagelopen op Abbey Lakes of Lac de Villedon? Wil jij les krijgen van bekende sportvissers als Gerwin Gerlach, Mark Noorman, Bertus Rozemeijer, Martin Post, Wim Russchen en Roelof Schut? Wil jij een groenopleiding volgen waar ruime aandacht is voor viskweek en sportvissen? Kies dan voor Sportvisacademie Zwolle!

De studierichting

Sportvisacademie Zwolle is een MBO-opleiding op niveau 3 en 4. Je leert er niet alleen over sportvissen, maar ook over natuurbeheer, viswaterbeheer, waterkwaliteit, viskweek en ondernemerschap. Hiervoor voer je visserijkundige onderzoeken uit, kweek je karpers of andere vissen, leer je werken als visgids en doe je onderzoek naar de waterkwaliteit.

Sportvisacademie_2.jpg

Tijdens de werkweek naar Hongarije wordt natuurlijk ook gevist. Deze foto zegt genoeg over de goede sfeer op Sportvisacademie Zwolle.

Daarnaast loop je stage bij toekomstige werkgevers als recreatieparken, hengelsportwinkels, adviesbureaus, forelvisserijen, betaalwateren, Staatsbosbeheer, gemeenten en waterschappen. Klik hier voor de leuke video die studenten hebben gemaakt over de opleiding.

Waterschappen zijn erg enthousiast over Sportvisacademie Zwolle en zien in studenten toekomstige collega’s. Omdat de studenten les krijgen in de Europese Kaderrichtlijn Water, kunnen ze het waterschap adviseren over hoe zij met het water moeten of kunnen omgaan. Hierin speelt de aanwezigheid van bepaalde vissoorten – en kennis over hun leefomgeving – een belangrijke rol.

Sportvisacademie_3.jpg

Regelmatig komen er gastdocenten langs voor het geven van een lezing of workshop. Leuk, leerzaam en inspirerend!

De enige in Nederland!

In Nederland zijn diverse forel-, paling-, meerval- en zeeviskwekerijen. Om in deze groeiende markt te kunnen werken, heb je kennis van aquacultuur nodig. Elke vissoort vereist zijn eigen specifieke kweektechniek en die leer je op Sportvisacademie Zwolle. Het is de enige MBO-school in Nederland waar je in de praktijk leert om vissen te kweken. Hiervoor is een groot aquacultuur-lokaal ingericht. Niets is mooier dan jouw eigen karper te zien opgroeien van bevrucht eitje naar dertigponder.

Sportvisacademie_4.jpg

De enige school in Nederland met een aquacultuur lokaal. Hier kweek je onder meer karper en meerval.

Kans op werk

Van origine is de opleiding een natuurbeheeropleiding. Dat betekent dat er aandacht is voor natuurbeheer en dat je leert werken met motorkettingzaag, bosmaaier en andere gereedschappen. Een cursus veilig werken (VCA) maakt onderdeel uit van de opleiding. Dankzij deze verbreding wordt je tevens opgeleid voor het werken bij groenbedrijven, gemeenten en natuurbeheerorganisaties. In de groensector heb je – ook in deze tijd van economische crisis – een goede kans op een baan.

Sportvisacademie_5.jpg

Les krijgen van Roelof Schut is uniek. Deze prominente karpervisser geeft niet alleen les in karpervissen, maar ook in aquatische ecologie en visstandbeheer.

Voorlichtingsavond 3 juni

Zoek jij dé opleiding die bij jou past? Of twijfel je over de opleiding waarvoor jij je al hebt ingeschreven? Meld je dan (alsnog) aan bij Sportvisacademie Zwolle en kies voor de meest unieke MBO-opleiding van Nederland.

Sportvisacademie_6.jpg

Deze schitterende volschubs zijn door studenten gekweekt. Stel je voor dat ze ooit 30 pond zullen wegen!

Ben je geïnteresseerd in deze unieke opleiding, kom dan naar de voorlichtingsavond op maandag 3 juni van 19.00 tot 21.00 uur.

Adres:
AOC de Groene Welle / Sportvisacademie Zwolle
Koggelaan 7
8017 JN Zwolle

Algemene informatie over de school is te vinden op www.groenewelle.nl  E-mail: info@groenewelle.nl

De Sportvisacademie… wat houdt dat eigenlijk is? Deze Mbo-opleiding stoomt de leerlingen klaar voor een job in het natuurbeheer, sportvisserij, viskweek of bij een waterschap. 3 juni de open dag!

Bekijk ook