Start 2018 vanaf pole position! – Dennis Willemsma

De fanatiek visser en Strategy teamlid Dennis Willemsma is klaar voor 2018! In het eerste deel van zijn serie ‘Pole Position’ geeft Dennis jullie enkele handige tips voor het vroege voorjaar. Benieuwd hoe onze Fries het aanpakt in deze lastige periode? Lees dan snel verder!


Dennis vertelt:Met Carp Zwolle dit de season kick-off er weer op. Traditiegetrouw beginnen de kriebels toe te slaan bij de karperfreaks. Zodra de deuren van de IJsselhallen sluiten worden de weerapps geopend en de eerste sessies ingepland. Helaas heeft 2018 nog even een vorst aanval voor ons in petto. Maar als ik terug denk aan 2017 weet ik dat het moment suprmeverrassend kan komen…

Typisch weerbeeld voor maart en april.

Maart is een mooie maand!

Maart is voor mij een mooie maand. De lente drukt langzaam zijn stempel op de natuur en wanneer je goed op de vis zit. Kun je soms gemakkelijk series met vissen vangen. Echter is er een blauwdruk waar ik niet van afwijk. Locatie, timing en er moet uiterst effectief gevist worden!

Ruim 10 jaar geleden. Met veel doorzettingsvermogen. En met vallen en opstaan.

In de loop der jaren heb ik met wisselend succes geleerd om succesvol te zijn in het vroege voorjaar. Er zijn twee weertypes die de kans op aanbeten aanzienlijk verhogen. Hoge temperaturen overdag met veel zonlicht en weinig wind. De wind komt op dit soort dagen vaak uit het de hoeken Noordoost, Oost of Zuidoosten. Wanneer we over ‘carpy omstandigheden’ dromen, dan denken we niet meteen aan Noordenwind.

Echter is er een blauwdruk waar ik niet van afwijk. Locatie, timing en er moet uiterst effectief gevist worden!

Echter heeft deze windrichting in deze tijd van het jaar een groot voordeel. De zon komt namelijk op in het Oosten en gaat via het Zuiden naar het Westen. Dit betekent dat de zon de hele dag schijnt op de oever die in de luwte ligt. Vind je een ondiepte aan die oever? Met het liefst nog wat beschutting zoals dikke rietkragen of andere obstakels. Wees dan niet verrast dat de karpers hier massaal opduiken. Meerdere keren zag ik hoe snel de karper deze stekken opzocht. Een dikke rietkraag waar dagen lang niets te zien was, lag binnen enkele uren na zonsopkomst bomvol met karper. Het perfecte moment om een paar vissen te vangen. Maar hoe?!

Ondiep en in de luwte.

" 10 Maart 2017 12 graden Windkracht 2, NO Zonnig Nachttemperatuur -2 Watertemperatuur (zonkant; oeverzone 7 graden) "

Aan het einde van de ochtend staat de zon lekker te bakken op het ondiepe. De mist is opgetrokken, typisch voor deze tijd. Koude nachten na warme dagen. Overdag kalm en zonnig weer zorgt voor een snelle stijging van de temperatuur. Maar wanneer de zon zakt en de lucht onbewolkt blijft daalt de temperatuur als een baksteen. Deze nachten zijn niet erg kansrijk. Echter zijn de middaguren dat vaak wl! De dikke rietstengels zorgen ervoor dat de vissen tussen de rietkragen kunnen zwemmen. Ergens aan het eind van de ochtend zie ik de eerste stengels ’tikken’. Deze bewegende rieten worden veroorzaakt door karpers. Door tegen de stengels te zwemmen vallen er insecten uit de steel. Een feestmaal voor de vissen.

Zoek ze tussen de rieten.

Tijd om te gaan vissen

Tijd om voorzichtig een hengel uit te leggen. Ik zeg bewust leggen. Want de vis is vaak erg schuw in deze tijd. Wanneer je de eerste vissen afschrikt zullen de achterblijvers niet meer komen. Meestal vaar ik met een rubberbootje de hengel zo strak mogelijk tegen de openingen van de rietkragen. Een lijn die de laatste meters als een baksteen op de bodem ligt is noodzaak. Vissen die door deze openingen de rietkraag in zwemmen, kunnen een strakke of half slappe lijn snel raken en van schrik het hazenpad kiezen. Zelf gebruik ik hier geen sliders voor maar een gefixeerd loodje op 2 plaatsen. Slack Weights, een visveilig product wat precies doet wat nodig is. Maar ook in geval van nood uiterst visveilig is.

Slack weight

De rig

De rig is geen moeilijke keuze. Een rechte haakpunt en een halflange steel. Ik kies bewust voor een rechte haakpunt en een haak met een halflange steel om twee redenen. De rechte punt is scherper en zorgt voor een snellere prik dan een gebogen haakpunt. De halflange steel kan ik verlengen met een line-aliner om nog sneller te draaien. De bochten van dit soort haken zijn mooi ruim, maar niet te wijd waardoor er kans bestaat dat ze gaan uitbuigen.

Omdat er tegenwoordig gemakkelijk een shot on the hook te bevestigen is op de haak. Voel ik me verplicht om de shot altijd te gebruiken. Er is namelijk geen enkele reden om het niet te doen. Dat gekke loodje onder de haakpunt zorgt immers een dodelijke inhaking.

Altijd een meerwaarde: het Shot on the Hook loodje!

Het verzwaren van de haakpunt zorgt voor een nog agressiever en sneller prikken in de onderlip. En dan nog maar niet te spreken over de plek van inhaken. Met de shot on the hook zit de haak vrijwel altijd in het midden van de onderlip. De meest ideale plaats om te haken.

" Met de shot on the hook zit de haak vrijwel altijd in het midden van de onderlip. De meest ideale plaats om te haken. "

De nieuwe ?Shot on the Hook? rubbertjes zijn een stuk gebruiksvriendelijker dan de oude variant!

Verder is de rig niet bijzonder. Gewoon een redelijk gewichtje op de onderlijn en een simpele line-aliner op de haak. Verder een Central Shocker lood wat onderhand wel bekend is, toch? Ik hoor enkele mensen vragen een Central wat? Het door Strategy ontwikkelde loodsysteem met alle eigenschappen die je als visser zou willen. De rig vertrekt uit het centrum van het lood waardoor je het volle loodgewicht benut. Iets waar ik overigens totaal niet enthousiast over was toen dat voor het eerst op de markt kwam.

Het Central Shocker Systeem i.c.m. een subtiel rigje: een ‘dodelijke’ combi!

Tijdens het gebruiken van het CS systeem werd ik echter verrast. Ondertussen ben ik volledig voorstander van lood waar de rig centraal vanuit het lood vertrekt. Maar het lood heeft meer voordelen. Door een speciale insert die in het lood zit, hoeft de rig niet geknoopt te worden aan de voorslag/hoofdlijn of leader. Dit zorgt voor een visveilig en ‘shocker’ systeem. Wanneer de vis geprikt los je geen vis meer door het kopschudden.

Een dame uit maart…

De eerste hengel ligt op zijn plek en vrijwel onmiddellijk is de eerste ?depart? een feit. En kleine opvallende snowman is te verleidelijk voor een mooie spiegel. Door slechts 4 halve boilies bij te voeren heeft de vis een kleine extra prikkel. Maar al snel zal de snowman de aandacht trekken. Ruiken is hangen! Zo weet ik tijdens deze maartse sessie binnen korte tijd hebben 5 vissen het net gevonden. Geen enkele losser en alle vissen gehaakt zoals ik wil! Lekker voor het vertrouwen.

Prima keuzes voor het voorjaar!

Daarnaast geven de runs ook extra motivatie om snel weer de waterkant op te zoeken. Een paar dagen later moest ik iets dieper gaan om de vissen te verleiden. Uiteindelijk was een kleine simpele truc de oplossing. Daarover snel meer in deel 2.

Stay tuned!

Dennis Willemsma

Bekijk ook