Start 2018 vanaf Pole Position met Dennis Willemsma – Deel 2

De fanatiek visser en Strategy teamlid Dennis Willemsma is klaar voor 2018! In het vorige deel van zijn serie ‘Pole Position’ gaf Dennis jullie al enkele handige tips voor het vroege voorjaar. Benieuwd hoe onze Fries het aanpakt in de periode april-mei? Lees dan snel verder!


Dennis aan het woord: Even leek het begin maart de goede kant op te gaan. Na een week schaatskoorts draaide de wind eindelijk door richting het zuiden. Warme luchtstromen werden aangevoerd en binnen enkele dagen leek de lente aan te breken. Leek! Meteen daarna vroor het namelijk weer flink. Pas sinds een goede anderhalve week is het voor het eerst cht lekker weer. Het moge duidelijk zijn: het voorjaar komt langzaam op gang dit jaar! Gelukkig breekt er nu een goede periode aan, kortom: tijd om te gaan vissen. In dit artikel geef ik je enkele tips voor deze tijd van het jaar?

Alles op scherp voor de komende maanden..!

Geluksgevoel

Mijn beste nachten in het vroege voorjaar hadden n ding gemeen: bewolkte nachten met een krachtige wind uit het zuidwesten. De warme luchtstroom die deze wind met zich meebrengt voelt als een bevrijding. Zelden kon ik slapen tijdens deze nachten, nerveus omdat ik wist wat er kon gaan gebeuren… Opvallend is dat het, ondanks de bewolking het tijdens deze nachten, vaak niet regent. De bewolking zorgt ervoor dat de droge warme lucht niet afkoelt. Opvallende bijkomstigheid is dat ik tijdens deze nachten meerdere malen een topvis wist te vangen. Vaak n enkele aanbeet en meteen een dikke kuiter. (Volgende keer meer daarover).

Tussen de rieten vandaan geplukt?

Ondiep

Zoals beschreven in deel 1, blijft locatie ook tijdens dit weertype essentieel. Ook nu gaat mijn voorkeur uit naar ondieptes met het liefst dikke rietkragen of struiken waar de vis tussendoor kan scharrelen. Belangrijk is dat deze plekken op de windkant liggen. De warme wind stuwt de opgewarmde bovenlaag in die richting. Gevolg is dat de golven breken op ondieptes of tegen de wal. Hierdoor vermengen de waterlagen snel. Een ideale situatie! Je zult merken dat vissen meteen meer zwemmen en beginnen te trekken.

Alles draait om locatie!

Eiwitten!

Aas blijft altijd een veelbesproken punt. Voor mijn visserij in het voorjaar houd ik altijd n ding in gedachten. De vissen hebben lang geteerd (zeker dit jaar!) op hun vetreserves en willen niets liever dan een lekkere biefstuk. Ik prefereer dan ook een goede eiwitrijke boillie ten opzichte van een schraal koolhydraat aas. Een sterk eiwit signaal is in deze periode dan ook dodelijk. Het natuurlijke voedsel is in deze periode nog niet veel aanwezig. Een boillie die veel eiwitten bevat is dus een ideale hap voor de karper.

dennis-willemsma-succesvol-voorjaar

Weinig voeren, maar wl attractief aas gebruiken loont!

Zelf ben ik op het moment enorm gecharmeerd van een nieuwe aasrange die op het punt staat gelanceerd te worden! Zonder schroom durf ik te zeggen dat dit voor aas een verandering te weeg gaat brengen in ‘het wereldje’. Het Strategy team, bestaande uit kritische vissers die al jaren meedraaien, hebben lang gewerkt aan een volledige nieuwe baitrange. De aankomende weken zal deze range genaamd SAGA gelanceerd gaan worden!

Ik ga dan ook toeslaan met de SAGA Squid Edict. Een bol die voor mij nostalgie opwekt, ik was op slag verliefd toen het goedgekeurde eindproduct voor het eerst uit de zak greep. Aas dat werkt zoals wij willen, met hoge percentages vismelen en bekende bewezen attractors.

Omdat ik tijdens deze dagen opvallend vaker in de nacht aanbeten krijg, vis ik graag met bodem-aas. Dit kan zijn een snowman of gewoon een enkele boillie op de hair. Over het algemeen vis ik in deze periode instant. Puur omdat de omstandigheden zo instabiel zijn. Alles draait om locatie en timing.

Omdat ik tijdens deze dagen opvallend vaker in de nacht aanbeten krijg, vis ik graag met bodem-aas.

Een stek die tijdens goede omstandigheden loopt als een trein kan na een kleine weersverandering volledig kansloos worden. Zoeken, zoeken en nog eens zoeken is de sleutel tot succes. Vergeet niet dat de karpers vaak nog geen grote afstanden afleggen in deze periode. Een tiental meter links of rechts kan het verschil zijn tussen een reeks aanbeten of een keiharde blank?

Een tiental meter links of rechts kan het verschil zijn tussen succes en een keiharde blank?

De oude grijze?

Een anekdote uit het verleden… Het is ergens eind maart 2015. Na mijn werk in de Tacklebox loop ik naar de auto. De warme wind waait in mijn gezicht. Post heeft de dag ervoor een topvis van een put in de buurt gevangen. Die vangst heeft mijn enthousiasme aangewakkerd, maar ik zit in dubio. Ga ik op deze zaterdagavond lekker stappen of vissen? Het was een drukke week in de winkel en eigenlijk heb ik weinig zin om de zooi uit de bus te halen en nog een paar hengels uit te varen.

Ga ik op deze zaterdagavond lekker stappen of vissen?

Onderweg naar huis hoor ik op de radio dat de zuidwester komende nacht zal aantrekken. Ook zal de temperatuur boven de 10 graden blijven die nacht. Ik krijg een energie-boost en trap het gaspedaal net iets dieper in. Snel bel ik wat vrienden en vriendinnen af. Vooral de dames snappen niets van mijn voorkeur om achter dikke stinkende wijven aan te gaan…

Niet achter de chicks aan dit keer… 😉

Toch zit ik na een dik uur lekker in mijn bus op de stretcher. Twee hengels liggen op scherp. De wind jaagt met een windkracht 5 naar de overkant van de plas. Mijn rigs liggen op een ondiepte (max 1,5 meter). Die nacht droom ik over een aanbeet en ineens besef ik me dat mijn ontvanger het keihard uitschreeuwt. Niet beseffend wat er gebeurt druk ik de ontvanger uit als een wekker die op snooze wordt gedrukt. Snel besef ik me dat ik een dikke fluiter heb! De schuifdeur ram ik open en ik sprint naar de hengel. De top staat zo krom als een hoepel en de vis is in de rietkraag gedoken. Het stormt en ik moet met de boot naar de vis toe. De golven slaan over de rand en ik ben zeiknat.

Job done!

De vis komt los uit het riet en de schim die onder de boot te voorschijn komt zorgt voor een oerkreet. De dikke schub herken ik aan zijn bouw. En na nog enkele minuten drillen ligt ze in de boot. Vol ongeloof vaar ik met een bijna lege accu tegen de wind in naar de stek. De accu houdt het nog maar net vol en op kant zie ik pas hoe dik de vis is! Job done en arbeidsvitamines voor de nieuwe week!

Tot volgende maand!

Dennis Willemsma


Wil je meer weten over de producten van Strategy? Check dan de website en bekijk ook zeker de Facebookpagina om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes n de SAGA Baitrange!

Bekijk ook