Steengoed! Is lood echt nodig? Deel 2

Dat lood een ‘hot topic’ is bleek wel uit de 1 april grap die we dit jaar op KWO hebben geplaatst. Het bericht dat loodgebruik per 1 september verboden zou gaan worden zorgde voor paniek onder de karpervissers. De roep om alternatieven was luider dan ooit en in dit artikel haakt Tijmen van der Sanden in op deze problematiek. Hij gaat wederom in op steenlood’ en komt nu met praktijkervaringen op de proppen. Wederom een interessant stuk!


Iedereen die mijn vorige artikel heeft gelezen weet dat ze nog een deel 2 tegoed hebben. Voor degene die het vorige artikel nog niet gelezen hebben: schaam je! Je kunt het echter goed maken door alsnog even op deze link te klikken: Is lood echt nodig?. Het chod systeem en de safety clip bleken (soms) erg geschikt om in combinatie met stenen te vissen. In het nu volgende deel heb ik het inline systeem aan een test onderworpen op n van de moeilijkere wateren van de omgeving.

Tijmen-vd-Sande-Steenlood-1


Het inline systeem

Ik moet eerlijk zijn, inline vissen is nooit echt mijn ding geweest. Ik heb geen boot of voerboot en doe dus eigenlijk alles werpend. Als je net zo bootloos bent als ik zul je gemerkt hebben dat je een inline systeem vaker in de war gooit dan veel andere systemen. Ook niet geheel onbelangrijk is dat er bijna geen inline systemen op de markt zijn waarbij de vis zich na lijnbreuk vrij kan maken van zowel hoofdlijn als lood. Met een beetje creativiteit echter kom je al een heel eind; let?s take a look!

Ook dit keer ben ik voor de makkelijkste weg gegaan en heb ik kant en klare stenen besteld. De rubber insert die hier standaard in zit valt er vanzelf al uit. Als ik met een inline systeem vis doe ik dit voornamelijk vanwege de aggressieve inhakings eigenschappen, zaak dus om een nieuwe insert te zoeken.

Een wit

Een witte nepmaskorrel werkt prima als insert voor een semi-vastlood montage.

Mijn tacklebox ging ondersteboven en uiteindelijk bleek een wit nep-mais korreltje perfect te passen. Hierdoor zal in ieder geval de steen kunnen lossen bij lijnbreuk. Even wat bijknippen, big ring wartel er doorheen en het systeem is klaar om te vissen!


In de praktijk

Bij vissen komt gelukkig niet alleen een goede montage kijken want ook de stekkeuze en de manier van voeren moeten perfect zijn. Voordat ik ben gaan vissen besloot ik daarom een aantal dagen met een handjevol tijgernoten te voeren. Pas toen ik merkte dat het voer regelmatig weg was heb ik de eerste korte nachtsessie gepland. Mede omdat er eigenlijk niet gevist mag worden, ik lange werkdagen maak en de ochtenden naar verluid het meeste vis opleveren, kom ik pas laat in de avond aan. Ondanks dat ik strak onder de eigen kant vis kan ik nauwelijks zien of de haak schoon neerkomt. Ik laat dus meerdere malen de steen opnieuw naar de bodem zakken en tot 3 keer toe is de onderlijn om de hoofdlijn heengeslagen en had het geheel dus hopeloos in de war gelegen als ik hem had laten liggen.

Tijdens de tweede sessie ben ik eerder aan het water en zie ik waarom de onderlijn zo snel in de war raakt. Tijdens het afzinken zwabbert de steen door de platte vorm naar de bodem. Als ik tijdens het afzakken van de steen niet genoeg spanning op de lijn houd draait de steen om zijn as en raakt de hele zooi in de knoop. Voor zover ik kon zien was het voer beide sessies weggevreten van de stek maar helaas kon ik beide sessies visloos naar huis. Hoewel ik de stenen erg graag een eerlijke kans wil geven weet ik dat aanbeten hier heel schaars zijn. Aangezien het voer elke keer weg is kan ik de verleiding dus niet weerstaan om er tijdens sessie 3 een zwaar stuk inline lood aan te hangen. De onderlijn en het semi-vast systeem zijn verder exact hetzelfde gebleven.

Die derde sessie krijg ik ?s ochtends heel vroeg een langzame oploper en ik voel dat de vis zich vast heeft gezwommen in de plompen. Omdat ik nauwelijks weerstand krijg denk ik in eerste instantie aan een zeelt. Als ik de vis uiteindelijk schep krijg ik een hartverzakking. Een van de oudste en mooiste bewoners van het water ligt in het net! Met trillende vingertjes toets ik het nummer van Tijs Peters in om te vragen of hij foto?s wil komen maken. Amper een half uur later staat hij op de stek en weet hij enkele pareltjes van foto?s te schieten. Thanks kerel!

Een van de oudste en mooiste bewoners van het water.

Een van de oudste en mooiste bewoners van het water.


Toch weer terug naar lood?

Nu hoor ik je denken: ?goed verhaal maar in andere woorden zeg je dus dat we weer ouderwets met lood het water moeten vervuilen?? Mijn antwoord daar op is ?ja? en ?nee?. Als je een review schrijft moet je eerlijk zijn. En eerlijk is eerlijk, inline stenen zijn gewoon ruk. De uitslag lijkt misschien wat voorbarig maar ook bij nadere tests bleken ze verre van ideaal.

" En eerlijk is eerlijk, inline stenen zijn gewoon ruk."

Zo ketsten ze over het water bij verre worpen, dwarrelen ze naar de bodem en heb je een bizar groot volume nodig om aan een zelfde gewicht in lood te komen. Omdat ze zo groot zijn komt de onderlijn hoog boven de bodem uit de steen wat erg opvalt in het heldere water waar ik gevist heb. Voor mij dus geen inline stenen meer.

Tijmen-vd-Sande-Steenlood-4

Op de chod blijf ik zeker met stenen vissen.

Maar? Ik blijf van mening dat de stenen uitstekend te vissen zijn i.c.m. een chodrig en in sommige gevallen een leadclip. In de situaties waarbij ik normaal wartellood gebruikte vis ik dan ook nog steeds met stenen.

Voor- & Nadelen

Nadelen van stenen

  • Zwabbert naar de bodem tijdens het afzinken.
  • Lager soortelijk gewicht dus de steen is een stuk groter dan je lood
  • Stenen kunnen over het water ketsen als ze een te platte vorm hebben
  • Met veel wind is gericht gooien een uitdaging.

Voordelen van stenen

  • Minder opvallend dan lood
  • Niet schadelijk voor het milieu en dus te vissen met een ‘lead release’ systeem
  • Neemt flavour op dus te soaken
  • Zelf te maken/goedkoop

Hopelijk heb ik je op weg kunnen helpen met de situaties wanneer stenen goed in te zetten zijn als vervanger van lood. Probeer het eens en vergeet dan vooral niet je ervaringen in de comments te delen zodat we allemaal van elkaar kunnen leren.

Tijmen van der Sande

Bekijk ook