SUBbraid; een uitstekende allround gevlochten lijn – KWO Fieldtest

Nu het voorjaar cht is aangebroken en voor veel karpervissers de eerste buitenlandse trip in het verschiet ligt is dit een mooi moment om te kijken naar de lijn op je molens. Bij onze eigen Michiel Pilaar zit ‘braid’ al jarenlang standaard op zijn werkpaarden en de afgelopen 9 maanden heeft hij gevist met de SUBbraid lijn van Korda. Zijn bevindingen over deze donkerkleurige braid check je hieronder!


Michiel aan het woord: Yes, het is ein-de-lijk voorjaar! Na een lange, koude winter is er niets zo heerlijk als weer volgas bezig zijn met karpervissen! Ook het nakijken van je materiaal hoort hierbij en n van de belangrijkste onderdelen van je ‘carp gear’ is je hoofdlijn. Het is immers een bijzonder dun draadje waarmee we die zware karpers richting het net loodsen, toch wel belangrijk dat dit lijntje in orde is, of niet? 😉

De SUBbraid in actie in Frankrijk op ruim 200 meter uit de kant. Ondanks de afstand: perfect beetregistratie!

“Gevlochten lijn? Da’s toch f*cking duur?”

Halverwege 2018 kregen MH en ik de mogelijkheid om onze molens vol te spoelen met de 20lbs versie van SUBbraid. Vooral bij mij was dit nodig: de gevlochten lijnen die nog op mijn molens zaten waren inmiddels 5 jaar oud. Daarmee wordt meteen een groot voordeel van braid (zoals gevlochten lijn ook wel in visserstaal wordt genoemd) aangestipt: je kunt makkelijk 3-4 jaar doen met een spoel gevlochten lijn. Je betaalt bij aanschaf wel wat meer dan voor een nylon lijn, maar op de lange termijn hoeft het niet duurder te zijn.

De SUBbraid is meegeweest op vistrips naar Frankrijk, Belgi, Nederland, Sloveni en… Tsjernobyl 😉

Aangezien ik een Zeeuw ben ga ik meteen door over het prijskaartje. SUBbraid kun je aanschaffen op klossen van 450 of 1200 meter. 450 is voor mijn molens nt een verkeerde hoeveelheid. Ik koos dan ook voor de 1200 meter klossen en kon met 1 klos precies 2 molens vullen. Een dergelijke spoel met braid kost je ?129,95 in de winkel waardoor je niet gestudeerd hoeft te hebben om uit te rekenen dat je ?65,- per molen kwijt bent als je jouw (grote) spoel volledig met SUBbraid vult.

Een gevlochten lijn hoeft zeker niet duurder hoeft te zijn dan nylon…

Echter, vis jij gn 450-600 meter uit de kant: dan kun je de ‘prijs per molen’ flink drukken door bijvoorbeeld eerst 200 meter low-budget-nylon op te spoelen en dan nog zo’n 300/350 meter SUBbraid er overheen te leggen. Zo zakken je uitgaven weer een stukje en als je dan de hoge levensduur in acht neemt, dan wordt toch wel duidelijk dat een gevlochten lijn zeker niet duurder hoeft te zijn dan nylon (tenzij er een speedboat door je lijnen gaat en alle spoelen leeg rost)…

Een Belgische spiegel die op een ‘verre hengel’ gevangen werd.

Welke lijn moet ik kiezen?

Recent hebben we op KWO een artikel geplaatst die het kiezen van de hoofdlijn (die past bij jouw visserij) wat makkelijker maakt. Voor de kijkers van mijn video’s zal het geen verrassende informatie zijn dat ik altijd met gevlochten vist. Enkel als de regelgeving het niet toestond heb ik de afgelopen jaren nylon gebruikt. De grote voordelen van braid zijn:

  • Perfecte, 1 op 1, beetregistratie
  • Sterk bij een dunne diameter
  • Snijdt goed door lelies en (waterplanten)
  • Je voelt goed aan wat de karper doet tijdens het drillen
  • De levensduur is vl langer dan nylon

Ga jij voor gevlochten lijn (let op: een ‘dempende’ voorslag is aan te raden) of ben jij een nylon-freak?

Bovenstaande punten gelden in principe voor ALLE gevlochten lijnen en de SUBbraid vormt hierop geen uitzondering. Ik kan alvast verklappen dat ik tevreden ben over de SUBbraid en deze een aantal ‘bonuspunten’ heeft gescoord bovenop de reeds genoemde voordelen:

  • De SUBbraid zinkt goed af
  • De lijn is in 9 maanden niet verkleurt
  • Ik heb niet 1 keer een ‘vreemde lijnbreuk’ gehad, met de trekkracht zit het wel goed
  • De SUBbraid laat zich fijn knopen (verbindingsknoop met de voorslag)

Na maanden van gebruik is er nog geen verkleuring te zien.

Kortom, ik heb eigenlijk weinig tot niets ’te zeiken’. Dat is vaak het leukste in reviews: dat de zwakke plekken van een product onder de aandacht worden gebracht. Eigenlijk heeft de SUBbraid maar 3 zwaktes, maar die zijn inherent aan ALLE gevlochten lijnen (dus deze ‘minpunten’ doen niets af aan de compleetheid van het product):

  • De lijn kan doorschuren wanneer deze zwaar op spanning staat n er een scherp obstakel wordt geraakt (nylon is meer schuurbestendig)
  • Ver werpen is lastiger met gevlochten lijn, maak je lijn vooraf goed nat, dat scheelt al iets…
  • Doordat rek ontbreekt is het belangrijk dat je voorzichtiger aan het drillen slaat: wees alert op de bewegingen die een karper maakt. Dril met de slip wat losser en gebruik een nylon voorslag om wat extra rek (lees: demping) toe te voegen. Daarmee kun je lossers voorkomen…

SUBbraid is er in 15lbs (0.30mm) als in 20lbs (0.34mm). Ikzelf heb de 20lbs versie op mijn molens, maar mijn visserij is wel wat ‘grover’ dan gemiddeld. En, heel eerlijk, ik denk dat ik met de 15lbs versie ook uit de voeten zou kunnen. Want een gevlochten lijn slopen… dt doe je niet zomaar (zelfs MH lukt het niet)!

SUBbraid met een voorslag: mijn keuze in 99% van mijn visserij!

Als laatste punt van de review wil ik de kleur van de lijn behandelen. Het is opmerkelijk, maar op de klos wordt geen kleur genoemd! Als ik het een naam zou moeten geven, dan heeft de lijn grijs-groene looks. Dit ziet er gelikt uit op de molens en matcht goed bij wierwateren. Op kraakheldere wateren met zandbodems valt de lijn wel iets meer op MAAR doordat de lijn goed af zinkt zie ik daar geen grote problemen in.

Conclusie

Als jij een visser bent die regelmatig op afstanden vist en die houdt van een goede beetregistratie dan is een gevlochten lijn sowieso een aanrader. Ook voor de rakkers die uit gaan pakken op een wierrijk water: gebruik gevlochten lijn. Als je daarnaast van een ZINKENDE lijn zoekt die een goede prijs-kwaliteit verhouding heeft, dan is de SUBbraid van Korda een uitstekende keuze!

Succes dit jaar!

Michiel Pilaar


Voor meer informatie over dit product check je de website van Korda.

Bekijk ook