Succesvol karpervissen in de winter – Marco Tetteroo

Sinds een aantal jaar vist Marco Tetteroo regelmatig in Engeland en dat bracht hem enkele leerzame inzichten. De afgelopen winters is Marco vaker er op uit getrokken om de lastig vangbare karpers te versieren. In dit artikel geeft hij 18 tips die hem helpen om succesvol te zijn!


Voor veel vissers staat ‘wintervissen’ gelijk aan ‘blanken’ en worden de karperhengels ergens in november opgeborgen (om vervolgens pas in april weer daglicht te zien). Zonde, want in mijn optiek kunnen er tijdens de wintermaanden nog steeds aardig wat vissen gevangen worden. Zeker nu de winters de laatste jaren zo mild zijn! Maar denk dat, omdat de temperaturen boven het gemiddelde liggen, het een makkie is om onze beschubte vrienden te vangen. In tegendeel zelfs, je kunt al snel een misstap maken die er voor zorgt dat heel je sessie op een blank uitdraait.

Marco-Tetteroo-winterkarper-1

Kleine aanpassingen in je visserij…

...kunnen een groot verschil maken!

…kunnen een groot verschil maken!

Er zijn dan ook wel een aantal punten waar je zeker op moet letten tijdens de koudere maanden van het jaar. Ik ga ze eens allemaal op een rijtje voor jullie zetten en ik hoop hiermee een steentje te kunnen bijdragen aan jullie wintersucces.

Tactische Tips & Materiaal

[icon name=”e-play”] Kies zorgvuldig je wateren uit waar je wilt gaan vissen. Kies niet de moeilijke wateren met een laag karper bestand, maar ga voor wateren waar voldoende karper zit. Logischerwijs vergroot dit je kansen op een aanbeet aanzienlijk. Er is niets leuker dan een gillende beetverklikker in de winter! Dus zal je het ook een stuk aangenamer vinden om tijdens deze koudere periode achter je stokken te verblijven.

Marco-Tetteroo-wintervissen-karper-1

Plan je vissessies op wateren met een groter karperbestand.

[icon name=”e-play”] Kies niet voor een al te diep water. Een meer met een diepte van maximaal 3 meter is in mijn ogen perfect. Waarom kiezen voor een ondiep water i.p.v. een diep water? Op een gegeven moment heeft het water zijn laagste temperatuur bereikt en dat ligt zo ongeveer op een graad of 3-4. Als het water nog kouder gaat worden eindigen we met onze lijnen in een dun laagje oppervlakte ijs. Doordat de temperaturen over het gehele water ongeveer gelijk zijn zal de karper in mijn inzien ook sneller geneigd zijn om ook de ondiepere gedeelte van het water sneller op te zoeken om daar misschien op zoek te gaan naar voedsel.

[icon name=”e-play”] Bevis stekken die in de luwte liggen, zeker wanneer er een gure noorden of noordoosten wind waait, de vissen houden van deze rustige plekjes. Kijk maar eens naar onszelf, wij zitten ook niet met onze neus vol in de wind, maar kiezen er voor om lekker beschut in de zon te zitten of onder je oval met een lekker warm bakkie koffie  😉

Stekken in de luwte zijn vaak goed!

Stekken in de luwte zijn vaak goed!

Zoek deze spots op het door jouw uitgekozen water.

Zoek deze spots op het door jouw uitgekozen water.

[icon name=”e-play”] Stekken met omgevallen bomen, obstakels of rietkragen zijn ware hotspots voor de karper. Hier vinden ze beschutting en voelen ze zich meestal ook een stuk veiliger. Het nadeel van dit soort stekken is dat de bodem vaak bezaait ligt met rotte bladeren en dergelijke. Zorg er dan altijd voor dat je jouw rig op deze omstandigheden aanpast. Persoonlijk kies ik ervoor om dan de Chod Rig in te zetten. Deze rig past zich perfect aan iedere bodem situatie aan. Hierdoor ben je er 100% van verzekerd dat je een perfecte aaspresentatie hebt.

Obstakels zijn meestal holding aera's in de winter.

Obstakels zijn meestal holding aera’s in de winter.

Chods zijn zeer geschikt voor de visserij in de koude maanden.

Chods zijn zeer geschikt voor de visserij in de koude maanden.

[icon name=”e-play”] Als het water het toelaat kies er dan ook altijd voor dat je de zonkant van het water bevist. De kracht van de zon is dan niet op zijn sterkst maar ieder zonnestraaltje dat het wateroppervlakte doorbreekt is dan ook van harte welkom bij de karpers. Zoals we weten zijn vissen koudbloedig en pikken ze dan ook graag ieder zonnestraaltje mee.

Kies, indien mogelijk, de zonkant van het water.

Kies, indien mogelijk, de zonkant van het water.

[icon name=”e-play”] Probeer ook zo mobiel mogelijk te zijn, dat wil zeggen als je binnen een aantal uren geen actie hebt gehad of gezien: wees dan niet bang om te verkassen. De karpers zullen (hoogstwaarschijnlijk) niet in de buurt van jouw stek zitten. Schuw dan ook niet om je spullen te pakken en naar een ander stek te gaan. Ik denk altijd maar zo; beter 10 minuten op juiste stek dan 1 nacht op de verkeerde. Het is een cliché maar deze gedachtegang heeft mij al heel wat bonusvissen opgeleverd in de winter.

De juiste stek... hét aandachtspunt tijdens de wintervisserij!

De juiste stek… hét aandachtspunt tijdens de wintervisserij!

[icon name=”e-play”] Als je eenmaal vis hebt gevangen, dan weet je bijna voor 100% zeker dat je stekkeuze goed is geweest. Schuw dan ook niet om een tweede hengel op deze stek te plaatsen, meestal zijn de aasperiodes van korte duur en als je dan een aanbeet heb gehad dan is het goed mogelijk dat je dan binnen no-time een tweede aanbeet kan forceren.

Schroom niet om na een aanbeet een tweede hengel in de buurt van dezelfde stek te leggen.

Schroom niet om na een aanbeet een tweede hengel in de buurt van dezelfde stek te leggen.

Het zal niet voor de eerste keer zijn dat ik met 2 kromme hengels in mijn handen sta. Dus kies er bewust voor zodra je de karper hebt gevonden en gevangen om het maximale rendement eruit te halen. Dus twee rigs vlak naast elkaar op de zelfde stek is vaak heel erg lonend.

[icon name=”e-play”] “Zigs?”… Ik hoor jullie al denken “Ziggen in de winter?” Jazeker, een zwaar maar dan ook zwaar onderschatte visserij in de winter. Velen onder ons denken bij zigriggen meer aan het vroege voorjaar, wanneer de watertemperaturen langzaam weer omhoog gaan en de karpers de verschillende waterlagen opzoeken… Dus niet!

Jazeker, in de winter kunnen zigs prima werken!

Jazeker, in de winter kunnen zigs prima werken!

Ziggen in de winter kan heel effectief zijn, de karpers liggen niet gelijk stil op de bodem. Nee, de karper zoekt nog altijd naar de beste laag in het water om zich eigen op te houden. Als het 60 cm ondieper of dieper een een graad warmer is dan zal de vis er als de kippen bij zijn om zich in die waterlaag op te houden. Hier kun je met een zigrig prima op inspelen, iets wat ik al jaren doe!

De zwaarste karper tijdens een zig-sessie. Geluk of wijsheid?

De zwaarste karper tijdens een zig-sessie. Geluk of wijsheid?

[icon name=”e-play”] Zorg ervoor dat je altijd scherpe en snel indraaiende haken gebruikt. Wanneer de karper je haakaas oppakt, moet de vis dan ook direct geprikt worden door de haak. Ik persoonlijk vis dan ook graag met een N-Gen 7 haak. Deze haak is een long-shank haak die door zijn lange steel snel zal draaien in de bek van de karper.

Een scherpe haak die snel prikt is zeker in de winter van groot belang.

Een scherpe haak die snel prikt is zeker in de winter van groot belang.

[icon name=”e-play”] Wat ook heel interessant is, zijn de watervogels en hun gedrag op het water. Soms zie je een paar meerkoeten duiken en weer omhoog komen, steeds op dezelfde plek. Dit geeft aan dat er al voedsel op de bodem moet liggen. Dit kan gewoon natuurlijk voedsel zijn, maar het kan ook van een visser zijn geweest die eerder op die stek heeft gevist.

Houd de waterterroristen in de gaten ;-)

Houd de waterterroristen in de gaten 😉

En als je soms lang genoeg de meerkoeten in de gaten houdt dan zal je zien dat ze plots heel snel omhoog komen dit is een teken dat er vis in de buurt rondt zwemt. Aarzel dan niet en positioneer hier een hengel op en je zal zien dat dit vaak toch een extra vis zal opleveren.

[icon name=”e-play”] Precisie is altijd al een hele belangrijke factor in de karper visserij, maar in de winter is het van nóg groter belang dat je je rig en je aas zo nauwkeurig plaatst op de stek die je voor ogen hebt. De karper heeft geen zin om al zijn energie op te maken aan het rondzwemmen en op zoek zijn naar voedsel. Nee, compacte voerstekjes daar zal je in mijn ogen meer en sneller succesvol mee zijn dan je voer over een aantal vierkante meters te verspreiden. Dit kan je op allerlei manieren doen zoals met een voerboot, Spod/Spomb, werppijp of met een PVA zakje.

Marco-Tetteroo-wintervissen-karper-9

Marco-Tetteroo-wintervissen-karper-9a

Let wel op dat je PVA goed smelt in de koudere temperaturen anders ligt je aas inclusief je montage mooi ingepakt op de bodem en op die manier zal je dan ook nooit een aanbeet krijgen. Om het allemaal nog gemakkelijker te maken met het werpen of het uitvaren van mijn rig, gebruik ik altijd een stukje marker elastiek die ik op mijn hoofdlijn bevestig. Zodra ik de gewenste afstand heb gevonden dan markeer ik dit met een stukje Elastiek zo kan ik keer op keer precies op de zelfde stek uitvaren of gooien. Het gebruiken van een marker in deze periode is ook geen overbodige luxe, hoe beter en dus compacter je je aas kan presenteren des te groter is de kans dat de karper jou haakaas oppakt. Nogmaals precisie is oogsten!

Aas

[icon name=”e-play”] Kies er tijdens de koudere maanden voor om een zoete en makkelijke verteerbare boilie zoals de Magic Mango te gebruiken. Dit omdat door de koudere temperaturen de stofwisseling van de karper ver achteruit gaat. Om de karper dan toch nog te verleiden om te gaan azen is een flavour die makkelijk oplost in het koude water een goede keuze. Het gebruiken van een flavour op alcohol basis is dan ook aan te raden.

Zoet, attractief aas staat bij mij op nummer 1 tijdens de wintermaanden.

Zoet, attractief aas staat bij mij op nummer 1 tijdens de wintermaanden.

[icon name=”e-play”] Klein en attractief aas doet het vaak zeer goed in de wintermaanden. De karper heeft geen behoefte aan een grote hoeveelheid 20mm bollen of iets dergelijks. De karper zal eens in de 48 uur (naar mijn ervaring) gaan azen en wat je absoluut niet wilt doen is de karper laten verzadigen door een x-hoeveelheid aan groot aas aan te bieden.

Kies niet voor groot aas.

Kies niet voor groot aas.

Het is dan ook veel aantrekkelijker voor de karper om klein zeer attractief aas in te zetten en dit ook in kleinere hoeveelheden aan te bieden (lees bij te voeren).

[icon name=”e-play”] Een aantal voorbeelden van klein aas die het altijd goed doen de koudere wintermaanden zijn; zoete mais! Dit aas is al decennia lang één van de best vangende aassoorten. Door zijn zoete smaak en zijn felle gele kleur valt dit klein aassoortje direct op onder water (zowel visueel als op geur/smaak). Een aassoort die je dan ook niet moet onderschatten en zeker niet mag ontbreken tijdens je wintersessies.

Bestaat er aas waar méér karpers op gevangen zijn dan op mais? Ik denk het haast niet.

Bestaat er aas waar méér karpers op gevangen zijn dan met mais? Ik denk het haast niet.

[icon name=”e-play”] Feeding & Big Eggs een nieuw en revolutionair aas van Pro Line wat vanaf 2016 op de markt te verkrijgen is. Deze Feeding & Big Eggs zijn te verkrijgen in 5 verschillende soort smaken en kleuren. Door de structuur van dit aas lijkt het of het natuurlijk voedsel is voor de karper.

Klein voer zoals de feeding eggs zijn makkelijk opneembaar.

Klein voer zoals de feeding eggs zijn makkelijk opneembaar.

Door zijn lichte gewicht zorgt het er ook nog eens voor dat de Eggs zich heel natuurlijk gedragen onder water en de karper minder argwanend op dit aas reageert. Tijdens de testsessies heb ik er menig karper mee weten te strikken. Dus houdt dit aas in de gaten en ik weet zeker dat het jou extra vissen gaat opleveren.

Geef dit nieuwe aas de komende maanden eens een kans.

Geef dit nieuwe aas de komende maanden eens een kans.

[icon name=”e-play”] Je (haak)aas een extra boost te geven kan zeer effectief zijn in de wintermaanden! Dit maal wil je ervoor zorgen dat je aas zo attractief mogelijk blijft zodat dit sneller door de karper wordt opgemerkt. Persoonlijk gebruik ik dan altijd een Bait Booster of een Boilie Dip na gelang waar ik op dat moment voor kies. Het liefst gebruik ik dan ook de wat zoetere Bait boosters of boilie dips in de koudere periodes, maar dat is mijn persoonlijke voorkeur.

Liquids met een hoge attractieve waarde zullen zeker zorgen voor meer aandacht van de karpers in je (haak)aas.

Liquids met een hoge attractieve waarde zullen zeker zorgen voor meer aandacht van de karpers in je (haak)aas.

[icon name=”e-play”] Fel gekleurde haakaasjes! Ze zijn tegenwoordig in alle soorten, maten en kleuren te krijgen! Van een Wafter tot aan een Dumbell je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het kopen in de winkel, of natuurlijk zelf maken! Wat heel erg belangrijk is dat je haakaas goed opvalt en nu zeker omdat het water een stuk helder is dan in de zomer. Dus je haakaas valt direct op.

Uiteraard zijn er opvallende hookbaits in diverse kleuren en geuren.

Uiteraard zijn er opvallende hookbaits in diverse kleuren en geuren.

Mijn favoriete kleuren en smaken zijn gedurende de koudere wintermaanden zijn de Magic Mango deze heeft een zoete toch wat een sterke smaak/geur en heeft een fel oranje kleur. De laatste en stiekem toch mijn favoriete winter smaak is de Juicy Pineapple, deze heeft een zacht zoete geur en heeft een fel gele kleur.

[icon name=”e-play”] Maden?! Ja, maden! Dit is, in mijn ogen, het perfecte winteraas! Door het hoge gehalte aan proteïne & eiwitten is dit een heerlijke wintersnack voor de karper. Door de ammoniak geur zal de karper sneller aangetrokken worden. Maden lijken natuurlijk heel sterk op hun natuurlijke voedsel en eenmaal aan het azen kunnen ze er daadwerkelijk niet meer van af blijven!

Maden... Niemand gebruikt ze! Toch zijn maden mijn favoriete 'wapen' in de wintervisserij.

Maden… Niemand gebruikt ze! Toch zijn maden mijn favoriete ‘wapen’ in de wintervisserij.

Je kunt ze op verschillende manieren inzetten. Zelf kies ik vaak voor een PVA netje waar ik mijn maggot-rig  aan bevestig. Je kunt het ook ideaal inzetten met behulp van een voerboot. Let wel op dat je dan niet op te diep water vist: want anders dwarrelen je maden over een veel te groot gebied uit (waardoor je voerstek al snel te groot wordt).

Een subtiel rigje wat zomaar voor extra aanbeten kan zorgen.

Een subtiel rigje wat zomaar voor extra aanbeten kan zorgen.

We willen immers een kleine compacte voerstek hebben in de winter. Dus let hier goed op! Wil je toch de maden in zetten op diepere wateren gebruik dan zoals hierboven is beschreven een PVA netje met daaraan je maggot-rig bevestigd. Door het lood zal de complete montage snel naar de bodem afzinken en daar zal de PVA langzaam oplossen.

Het lijkt zo eenvoudig, toch gebruikt bijna niemand deze aassoort. #pakdiekans

Het lijkt zo eenvoudig, toch gebruikt bijna niemand deze aassoort. #pakdiekans

Veel succes de komende weken!


Wil jij, net als Marco, met attractief aas vissen deze winter? Doe dan mee met deze winactie en scoor 1 van de 5 aaspakketten met daarin de nieuwe Egg’s en de Magic Mango boilies van Pro Line.

*** WIN 1 van de 5 ‘Instant Response’ aaspakketten van Pro Line ***Pro Line lanceert dit weekend in Zwolle hun…

Geplaatst door Karperwereld Online op maandag 25 januari 2016


Marco Tetteroo

Bekijk ook