Succesvol karpervissen in het najaar – Deel 1

Het najaar is een zeer geschikte periode om succesvol achter de karpers aan te gaan. Toch zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden! In dit drieluik geven we vanuit de KWO redactie een diversiteit aan tips die je kunnen helpen om je najaarsaanpak op de rails te krijgen.


Wanneer begint het najaar?

Elke drie maanden begint een nieuw seizoen en inmiddels zijn we al weer aanbeland in het najaar. Om onze visserij ook daadwerkelijk ‘najaar’ te kunnen noemen, kijken we natuurlijk niet naar de meteorologische term zoals die begon op 1 september.

Als karpervisser spreken we pas van najaar op het moment dat de hoeveelheid daglicht merkbaar korter wordt en dit samen gaat vallen met het dalen van de gemiddelde watertemperatuur. We kunnen dus  concluderen dat ons najaar ieder jaar opnieuw zal aanvangen rond een andere datum. Het ene jaar hebben we in september nog een aantal prachtige weken, om het volgende jaar de hele maand te moeten dealen met een dalende buitentemperatuur als gevolg van depressies, wind en regen.

Schubben-flank-najaar-2

De karper komt goed gekleed ten tonele

Dit laatste zorgt er natuurlijk voor dat de daling van de watertemperatuur eerder zal aanvangen als anders.

Maar wanneer het eenmaal najaar is en de grond bedekt raakt met afgestorven bladeren, zal de karper vaak goed gekleed op bezoek komen en zich in een extreem mooi jasje vol donker gekleurde schubben aan je tentoonstellen. Niet gek dus dat het najaar een zeer geliefde tijd van het jaar is om zo’n donkergekleurde en net wat zwaarder wegende vis op de mat te tillen!


Het afkoelen van de watertemperatuur

Het waterniveau staat op de meeste wateren aan het begin van de herfst op haar laagste niveau. Door de invloed van regen, wind en de koelere nachttemperatuur zal ook de gemiddelde watertemperatuur gaan dalen richting die zo gevreesde 12 graden. Maar tot die tijd kunnen we de met een goede aanpak redelijk gaan huishouden!

De redactie in aktie!

Een succesvolle visdag eind november voor Pilaar en Hofman!

Leliebedden en wiervelden staan stil in groei en zullen weldra beginnen met afsterven en afbreken over een periode die door de herfst naar de winter gaat.  De aanwas van natuurlijk voedsel zal ernstig afnemen en tegen het einde van oktober zal dit zo goed als stil zijn komen te staan. Dit is dus DE periode waarin de karper hongerig wordt en zich gaat volvreten om vetreserves op te bouwen voor de winterperiode. Tegen de tijd dat we in de maand november aanbelanden, is de watertemperatuur aanzienlijk gedaald en heeft de karper zich redelijk volgevreten. Iets wat we natuurlijk terug zullen zien  in een aanzienlijke toename van het gewicht. Het is dan ook niet voor niets dat veel topvissen in het najaar worden gevangen. Hoge dertigers worden vaker dan eens lage veertigers!

Spiegelkarper-najaar-Jordy-2

Dit was er een om van te watertanden

Het is op zeker aan te raden de watertemperatuur regelmatig in de gaten te houden. Moderne voerboten met fishfinder, en nagenoeg alle transducers die we onder onze rubberboten hangen kunnen de watertemperatuur meten. Let wel, dit is de slechts de temperatuur van de oppervlakte laag. Maar het geeft je in ieder geval een indicatie. Normale thermometers, digitale en zelfs thermometers die we tot op de bodem kunnen laten zakken kunnen je helpen met het zoeken naar de vis, maar daarover straks meer.

Stiekem toch wel de mooiste tijd van het (vis) seizoen

Stiekem toch wel de mooiste tijd van het (vis) seizoen

Een aanzienlijke verlaging in temperatuur van de oppervlaktelaag kan zich met een beetje wind snel vermengen met de daaronder liggende laag.  Na een korte periode met vette regenbuien kun je redelijk inschatten wanneer het water echt het najaar in gaat.

Daar koelt de watertemperatuur snel door af

Daar koelt de watertemperatuur snel door af


Keuze voor een water

Een najaars aanpak kan op diverse manieren succesvol zijn. Maar om te beginnen is het zeker het overwegen waard om jezelf in deze periode van het jaar te gaan richten op één of hooguit twee specifieke wateren. Bij voorkeur zijn dit wateren die iets dieper zijn dan de gemiddelde parkvijver, omdat de vis hierdoor ook langer blijft zwemmen en dus actief op zoek is naar voedsel.

Maar, dergelijk water heeft zeker ook het voordeel dat de karper er met behulp van wat tijd en inzet ook gemakkelijker is te vinden. Groot is daarbij niet vanzelfsprekend moeilijker. Integendeel! Met wat ervaring van voorgaande jaren, informatie van andere vissers, eigen ervaring en observatie is het natuurlijk redelijk te voorspellen op welke sector je de pijlen moet gaan richten. In het najaar tref je de karper regelmatig aan in een specifiek gedeelte van het water.

MH met een brute najaarsschub

MH met een brute najaarsschub

Probeer ook te kijken naar de resultaten van andere vissers uit voorgaande seizoenen. Wil je ook de winter gaan doorvissen, dan kan het geen kwaad om jezelf te richten op een water waar de vis ook daadwerkelijk aast in de koudere maanden van het jaar. Er zijn namelijk ook wateren waar de vis gewoon zeer slecht (tot niet) aast wanneer de buitentemperatuur echt onder het vriespunt dreigt te gaan komen.

Maar er zijn ook wateren waar de vis redelijk actief blijft gedurende de koudere maanden. Of een vis wel of niet actief blijft op een water kan zondermeer te maken hebben met het aas dat door de diverse karper en witvissers in het water wordt gebracht en uiteraard of er een stroming in het water zit wat de vis actief houd.


Vis regelmatig

Vis regelmatig… Tsja, het lijkt een dooddoener, maar juist in het najaar is het goed om een spreekwoordelijke ‘vinger aan de pols te houden’. Door regelmatig aan het water te zijn zorg je ervoor dat je een relatie opbouwt met alles dat op, rond of onderwater gebeurd. Je weet of de vis aast, of je aas wordt gegeten en of er activiteiten te zien zijn van onze gevinde vrienden.

Een mooie vis van een goed voorbereide voorcampagne

Een mooie vis van een goed voorbereide voorcampagne

 Ook belangrijk om in de gaten te houden: hoeveel andere vissers er bezig zijn. Immers, jouw vangsten kunnen teruglopen als anderen te veel voeren. Maar als je niet weet dat  er dagelijks een X aantal kilo voer in het water gaat, dan kun je daar ook niet op anticiperen.

Daarnaast is het belangrijk om goed in de gaten te houden hoe snel de temperatuur van het water zakt. De ideale temperatuur om een voercampagne te beginnen is, naar onze ervaringen, tussen de 18 en 13 graden. Is het water afgekoeld tot 10-12 graden, dan adviseren we om rustig aan te doen met zowel de kilo’s als de verteerbaarheid van het aas. Meer over aas lees je terug in deel 2!

Korte weekenden met maximaal resultaat!

Korte weekenden met maximaal resultaat!

Stekkeuze

Aan het begin van het najaar hoef je die vis nog niet direct te gaan zoeken in dieper water. Integendeel. De bekende stekken op een water blijven onverwijld vis produceren, maar het kan zeker geen kwaad om alvast te gaan kijken naar stekken die je over een langere periode richting de winter kunt gaan aanvoeren en bevissen.

Niet iedere karpervisser vist natuurlijk op een gelijksoortig watertype. Zo divers als wij Nederlanders zijn in het aantal dialecten dat wij kennen, zo divers is ook het type water dat de verschillende provincies kent. Want waar de ene visser zijn najaar gewoon stevig kan doorzetten op een kanaal, zullen anderen dit doen op een stelsel van singels, een parkvijver of juist op de meest prachtige plassen en zandputten die ons land rijk is.

Plassen, grote meren of kanalen met stroming. De situatie is overal anders

Plassen, grote meren of kanalen met stroming. De situatie is overal anders

Een watertype met een meer divers bodemverloop krijgt van ons toch wel de voorkeur. Dit maakt het namelijk makkelijker om na enig inspanning de vis te lokaliseren in een bepaald gebied van het water. Veelal een gebied waar ze voor een langere periode zullen verblijven tot aan het begin van de winter, of soms zelfs de start van het voorjaar! Kuilen waar nog achtergebleven muggenlarven zitten of juist waar de vis niet het gehele jaar is belaagd kunnen extra productief zijn.

Stek mapping

Het kan geen kwaad in kaart te brengen hoe de leliebedden in jouw water groeien in de zomerperiode. Waar begint het, waar eindigt het, tot hoeveel meter uit de kant en waar begon de rand van dat wierbed ook alwaar? Stekken waar de vis in de zomer gaat zonnen, kunnen in het najaar ook plekken zijn waar de vis haar laatste voedsel en rust vind. Hoe diep is het en zijn er kuilen of plekken onderaan een talud te vinden waar we de karper kunnen vervangen? Het kan dus geen kwaad dit met wat foto’s of een tekeningetje in kaart te brengen.

Zorg dat je exact weet wáár je jouw rigs dropt!

Maak kaarten in het voorjaar en de zomer en pluk hier in het najaar de vruchten van. Zorg ervoor dat je exact weet wáár je jouw rigs dropt!

Wanneer alles is afgestorven en je als analoge visser jezelf staande moet zien te houden in een digitale karperwereld, dan kan zo’n kaartje je ongekend veel informatie opleveren. Zeker wanneer je nog een beetje zoekende bent naar dé spots waar de vis bereid is om flink te azen.


Dit was het eerste deel van deze serie. In de volgende episode gaan we in op de onderwerpen: voercampagnes, aas en rigs voor het najaar! Kortom: stay tuned  😉

Team KWO – Jordy Op ’t Hof

Bekijk ook