Succesvol vissen aan de oppervlakte – 6 handige tips!

Het is inmiddels april en het zonnetje is op sommige momenten (gelukkig!) weer prominent aanwezig. Het gaat dan ook niet lang meer duren voordat we de karpers weer kunnengaan belagen aan het wateroppervlak! Doe dan ook zeker je voordeel met de tips die Nash consultant Willem Struikrover in dit artikel uit de doeken doet. We laten Willem aan het woord….


Willem vertelt: Het belagen van onze geschubde vriend aan de oppervlakte is naar mijn mening n van de mooiste aspecten van onze hobby. De spanning, het avontuur en het onverwachtse is wat de oppervlaktevisserij mij te bieden heeft. In dit korte artikeltje deel ik daarom ook graag mijn 6 beste tips met jullie!

Dit soort taferelen komen er weer aan. HEERLIJK! Pic: Oli Davies.

Tip 1: Zorg voor een goede polaroid!

Een goede polaroidbril is een absolute must-have voorelke oppervlaktevisser! Bij het oppervlaktevissen is goed zicht namelijk van doorslaggevend belang. De polariserende glazen van een polaroidbril halen als het ware de spiegeling van het water weg en dat maakt het spotten van een karper zoveel makkelijker.

" Een goede polaroidbril is een van de absolute must-haves van elke oppervlaktevisser! "

Nash heeft twee praktische polariserende zonnebrillen in hun assortiment opgenomen. En daarvan is de Sur-face floating polarised. Deze is speciaal ontwikkeld voor het vissen aan de oppervlakte. Het bijkomend voordeel van deze bril is dat hij blijft drijven aan de oppervlakte. Ideaal voor de visser die zo nu en dan wel eens wat laat vallen.. 😉

Locatie is het aller-allerbelangrijkste bij de jacht naar oppervlakte karpers en een zonnebril kan hier prima bij helpen.


Tip 2: Vet je lijn in!

Bij het oppervlaktevissen vet ik graag de laatste meters van mijn lijn in met lijnvet. Door het vet blijft de lijn goed drijven op het water. Bij het vissen tussen bijvoorbeeld waterlelies voorkomt een vette lijn dat deze tussen de bladeren wegzinkt waardoor de lijn mogelijk vast komt te zitten. Mocht je een floatcontroler gebruiken, dan voorkomt de ingevette lijn ook dat je onderlijn bij het afzinken van de lijn langzaam richting de floatcontroler wordt getrokken.

Een mooie schub die dankzij een ingevette lijn probleemloos werd geland tussen de lelies.


Tip 3: Vergeet niet om een brood mee te nemen!

Naast de populaire drijvende honden- of kattenbrokken mag de gouden klassieker natuurlijk niet ontbreken in je vistas: juist, een zak brood! Bij voorkeur wit en ongesneden. Hier kun je lekkere korsten van afscheuren of mooie vlokken van maken (als de vissen wat verderonder het wateroppervlak zitten). Rick Bongers heeft een tijdje terug een tof filmpje gemaakt over het oppervlaktevissen met brood en tipt hierbij ook het gebruik van de Breadbomb. Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan zeker deze video:


Tip 4: Riser Pellets… Mijn eerste aaskeuze!

Bij het oppervlakte vissen maak ik ontzettend graag gebruik van de Riser- en Slicker pellets. In tegenstelling tot hondenbrokken en brood is dit een afwijkend aas dat de karper maar al te graag lust. Tevens voeg ik voor het vissen graag een beetje Slicker Juice toe om de pellets ietwat te bevochtigen.De pellets worden hierdoor iets zwaarder en zo kun je ze beter voeren.

De Riser- en Slicker pellets van Nash zijn mijn eerste keuze voor het oppervlaktevissen.


Tip 5: Voeren op afstand? Ja zeker!

Een veelvoorkomend probleem bij het oppervlaktevissen is het voeren van drijvende brokken of pellets op grotere afstand. Zelf gebruik ik graag een Particle Spoon met een Long Handle, beide van Nash. Hiermee creerje als het ware een hefboom waarmee je de brokken in combinatie met de bovenstaande tipeen heel stuk verderkan krijgen!

Een Particle Spoon in combinatie met een Long Handle zorgt ervoor dat je je aas een stuk verder kan werpen.


Tip 6: Speciaal haakaas

Last but not least: Als haakaas gebruik ik graag de Hookable Floaters van Nash. Deze zijn wat zachter dan normale pellets of brokken en dat zorgt ervoor dat je ze eenvoudig op je haak kan prikken. Zelf maak ik echter graag gebruik van een Bait Screw. Hier kan ik eenvoudig en snel eenHookable Floater op bevestigen en zo ben ik in een mum van tijd weer aan het vissen.

Door gebruik te maken van een Bait Screw kan ik razendsnel een Hookable Floater bevestigen en de haak te water laten.


Succes aan de oppervlakte de komende maanden!

WillemStruikrover

Bekijk ook