Succesvolle sessie op Etang des Chateliers

KWO Redactie
egon-doyer-etang-des-chateliers-header

Niemand minder dan Egon Doyer was de gelukkige winnaar van een vistrip naar Etang des Chateliers van Fisherman Holidays. Dit 24 hectare grote water herbergt een ware schat aan karpers tot maar liefst 26 kilo. We laten Egon aan het woord over zijn ervaringen tijdens zijn verblijf op dit prachtige water in het departement Deux Sèvres.


Egon Doyer aan  het woord: Ik zit hoog in de lucht in een A380 op weg naar Dubai. Het vliegtuig heeft WiFi voorzieningen aan boord en rond middernacht check ik even in op Facebook. Dan zie ik op de KWO pagina dat ik de winnaar ben voor een vistrip van een week voor twee personen op het nieuwe betaalwater Etang des Chateliers. Een visreis die beschikbaar is gesteld door Fisherman Holidays!

egon-doyer-etang-des-chateliers-foto-1

Berichten als dit zijn meer dan welkom!

Door omstandigheden ben ik niet in staat om de gewonnen prijs te verzilveren in 2016 en de boeking wordt gemaakt voor de eerst week juli in 2017. Omdat het ruim 900km rijden is besluit ik om er een tweede week aan vast te plakken en voor mijn vrouw de volledig ingerichte en van alle gemakken voorziene vakantiewoning te boeken. Na overleg met de uiterst behulpzame Delphine, die het meer onderhoud, wordt stek 10 geboekt. De voorbereidingen kunnen beginnen en op vrijdag 30 juni vertrekken we richting Chantecorps. Na overleg mogen we op de 30e al in het huis.

egon-doyer-etang-des-chateliers-foto-2

Toch wel relaxed om bij een lange trip een vakantiehuis tot je beschikking te hebben!

Eerste indruk

Aangekomen aan het water worden we zeer hartelijk ontvangen door de eigenaren Delphine en Jean-Paul. Behalve de enorme gastvrijheid en vriendelijkheid is het meteen duidelijk dat dit een zeer bijzondere omgeving is en alles straalt een serene rust uit. Het meer heeft een mooie omvang en de twee armen worden gevoed door riviertjes. De armen monden uit in het bredere deel van het meer.

egon-doyer-etang-des-chateliers-foto-3

De beide eigenaren van het water ontvangen je met open armen!

Zaterdag 1 juli arriveert Joop, mijn vismaat voor de gewonnen week, en wordt er uitvoerige uitleg gegeven door Delphine en Jean-Paul over de stekken, de obstakels, de bodemstructuur en waar je wel en niet mag vissen vanaf de stek. De weersvoorspellingen geven aan dat we warm weer gaan krijgen, geen bewolking en een zwakke draaiende wind. Daarbij gaan we richting volle maan… Daarover later meer 😉

Mijn aanhanger wordt aan de quad van Jean-Paul gehangen en zo worden de meeste visspullen naar onze stek gebracht (mooie service) en enkele andere spullen vervoer ik met de nieuwe Vortex Light Weight 280 naar de stek.

Op zoek naar de vis

Vanaf onze stek kunnen we een groot gedeelte van het water bevissen, omdat we de enige vissers zijn. We vinden na enkele uren peilen een aantal interessante spots die we besluiten aan te voeren. We hebben onder andere een spot op de overgang van gravel naar modder, een spot voor een rotspartij waar het graniet overgaat naar gravel en een spot waar het van 2 meter ineens oploopt naar 90cm. Verder ligt er tegenover ons op zo’n 150 meter een rotspartij die vanaf de punt van de rots onder water in een halve maan in onze richting loopt. We vernemen dat de rots en de rotsblokken een lastig obstakel vormen. Als de vis naar links of rechts schiet en langs de stenen een run neemt, het direct gedaan is met de pret: je staat direct met een gebroken lijn!

egon-doyer-etang-des-chateliers-foto-5

De stek die Egon bevist biedt meer dan genoeg ruimte om zijn lijnen nat te maken.

Aan het begin van de avond worden alle zorgvuldig voorbereide rigjes gedropt. Het wachten kan beginnen en de spanning loopt op. De avond is helder, de zonsondergang betoverend en de sterrenhemel immens! Na het vallen van de duisternis melden de vleermuizen zich en hoewel hun vliegkunsten uitzonderlijk zijn, weten ze toch regelmatig de fluorcarbon lijnen te raken wat tot talloze valse piepjes leidt. De eerste nacht verloopt onrustig door de pieperij en overdag is het water heel rustig, te rustig. We hebben al vernomen dat we overdag nagenoeg geen vis zullen vangen. De aanbeten komen meestal ’s nachts en in de vroege ochtenduren.

egon-doyer-etang-des-chateliers-foto-6

Overdag blijft het stil. De aanbeten komen waarschijnlijk ’s nachts of in de vroege ochtenduren!

Overdag onderhouden we de stekken en knopen nog wat rigjes. De eigenaren zijn heel erg zuinig op hun vissen en hebben daarom strikte regels opgesteld. Vissen mag alleen met weerhaakloze haken en de onderlijn mag niet sterker zijn dan de hoofdlijn. Gebleken is dat met de juiste manier van drillen je ondanks de weerhaakloze haak geen vissen hoeft te verspelen. Ben je tonijn vissen gewend en een expert in pompend sleuren, dan heb je waarschijnlijk wel een probleem.

Eerste succes

In de ochtend komen Delphine en Jean-Paul polshoogte nemen en we filosoferen over de manier van vissen, de montage en de algemene omstandigheden. Jean-Paul adviseert om op de harde bodem met zwaarder lood te vissen. 145 gram is wel aan te bevelen! Daarnaast zul je regelmatig je aas moeten controleren want op verschillende plekken zijn de rivierkreetjes actief. Ze weten niet alleen je boilie te verorberen maar maken ook een waar krulwerk van je rig. Omdat zowel Joop als ik geen zwaarder lood mijn ons hebben, knutselen we zwaarder lood door twee stukken lood te combineren. Niet ideaal, maar we doen het ermee!

egon-doyer-etang-des-chateliers-foto-7

De stekken zijn gevonden met behulp van de boot. Het wachten is nu op de eerste aanbeet!

In de avond genieten we van de natuur. Een beverrat neemt de plaats in van een vissende reiger die zich op de rots tegenover ons had geposteerd. Er blijken grote aantallen beverratten op en om het meer gehuisvest te zijn. Geweldig om te zien hoe de beverratten van en naar de rots zwemmen en daar even zonnebaden in de laatste warme zonnestralen.

Geweldig om te zien hoe de beverratten van en naar de rots zwemmen en daar even zonnebaden in de laatste warme zonnestralen.

De tweede nacht krijgt Joop een aanbeet op de scheiding tussen gravel en modder en de eerste karper is een feit! Een mooie spiegelkarper van 14,7 kg wordt op de foto gezet. We zijn van de nul en dat geeft een geweldig gevoel. Ook Delphine, die zoals iedere ochtend even langskomt, is verheugd met de vangst. Als service brengt ze drie stukken zwaar lood mee die ik mag gebruiken.

Opvallende bijvangst

De dag wordt echter warm, heel warm! De watertemperatuur is inmiddels net boven de 27 graden en er is geen enkel leven van karper te bespeuren. We kunnen ons gaan opmaken voor het genieten van de volgende zonsondergang. Voordat het zover is, heb ik twee rigjes voorzien van tijgernoten. De andere is een standaard rig met een zoete boilie en een halve pop up.

“Keep it simple” is het devies!

Om een uur of 2 loopt de hengel af die onder eigen kant wordt gevist. Tijdens het oppakken hoor ik een plons en in het donker wordt een vis gedrild die niet als karper aanvoelt. In het licht van de hoofdlamp wordt een langgerekte vis zichtbaar met een te spitse bek om een karper te zijn. Een snoek van een kleine 90 centimeter is met open bek door mijn lijn gezwommen. De lijn kan ik afknippen en het deel met het lood en de rig wordt met de hand binnengesleept. Dat wordt in het donker een nieuwe montage maken! De sterrenhemel ziet er echter geweldig uit, de maan is super helder en de temperatuur is aangenaam. Niet bepaald een straf dus eigenlijk. De lijn wordt uitgevaren en de hengel op de steunen in orde gemaakt.

egon-doyer-etang-des-chateliers-foto-8

Niet de meest voorkomende bijvangst tijdens het karpervissen!

Ik wens Joop welterusten. Tijdens het omdraaien richting tent giert ineens de andere Delkim het uit en hoor ik hoe de lijn met hoge snelheid de molenspoel verlaat. De hengel is opgepakt en aan de andere kant van de lijn probeert de karper zich een weg richting obstakels te banen. Ik weet de vis te keren en nadat de vis de overige 130 meter richting het net is gedirigeerd kan ik genieten van een prachtige spiegelkarper van 10,3 kg.

egon-doyer-etang-des-chateliers-foto-9

De eerste vis is een feit!

Op naar meer!

Wat een heerlijk gevoel na een paar dagen spanning opbouwen en na het werk met de snoek. Ook ik ben van de nul af en met de adrenaline nog gierend door mijn lijf kruip ik op de stretcher. Ik krijg echter maar een paar uur rust als de volgende run op dezelfde hengel de ochtendrust abrupt verstoord. Nu kan een karper van 13,7 kg de tijgernoten niet weerstaan en bezorgd mij een super gevoel!

egon-doyer-etang-des-chateliers-foto-11

Na de eerste vis volgt al snel ook een tweede exemplaar!

Wat overigens heel speciaal is, is dat de bekken nog zo onaangetast zijn. In een gesprek met Jean-Paul schat hij in dat er zeker zo’n 200 karpers rond zwemmen die nog nooit eerder zijn gevangen!

egon-doyer-etang-des-chateliers-foto-12

Werkelijk puntgave bekken maken het vangen van deze rakkers nóg leuker!

Het succes wordt gevierd met een heerlijke bak koffie, waarbij Joop en ik genieten van wat er gebeurd is die nacht en van een mooie zonsopkomst. De zon blijft schijnen en we hebben weer een hete dag voor de boeg. De temperatuur loopt op naar de 35 graden, het water warmt verder op en de vissen worden nog minder actief. Met de Vortex ga ik één van de armen in om vis te zoeken. In de arm zwemt een enkele vis net onder het oppervlak en helemaal achterin de arm liggen enorme lelievelden en daar is wel te zien aan beweging van de lelies dat zich daar karpers ophouden. Het is overigens niet toegestaan om in de lelievelden te vissen. De kans op verspelen en schade aan de karper is te hier te groot.

egon-doyer-etang-des-chateliers-foto-13

De hoek die vol staat met lelies lijkt een holding area te zijn voor de karpers.

Tijdens het varen zie ik ook hoe mooi de stekken zijn aangelegd en de mogelijkheden die de stekken bieden. Stek 4 en stek 5 hebben goede mogelijkheden voor het vissen tussen de obstakels, zowel onder eigen kant als aan de overzijde.

Volle maan

De volgende twee nachten leveren geen vis op en overdag wordt het alsmaar warmer. De watertemperatuur stijgt zelfs naar ruim 29 graden! Bovendien zijn de nachten helder en wordt het langzaam volle maan. Joop is overtuigd dat volle maan slecht is voor de vangsten, maar ik ben daar niet zeker van. Er schijnen veel (wetenschappelijke) artikelen te circuleren over de veranderingen tijdens volle maan, waardoor de vis niet wil azen. Dit wil overigens niet zeggen dat je vlak voor of met volle maan geen karper vangt. Inmiddels lijkt het erop dat we het blanken wijden aan de opmaat naar volle maan. Dan hebben we in ieder geval een reden. Omdat we de enige vissers zijn op het water hebben we ook geen vergelijking met wat andere vissers presteren.

Joop is overtuigd dat volle maan slecht is voor de vangsten, maar ik ben daar niet zeker van.

Vreemd genoeg hebben we ons er bijna bij neergelegd dat er geen karper gevangen gaat worden tot plotseling in de nacht van donderdag op vrijdag een graskarper de tijgernoten niet kan weerstaan. Ik kan mijn geluk niet op en ook Delphine en Jean-Paul zijn blij dat er weer een karper wordt verschalkt.

egon-doyer-etang-des-chateliers-foto-14

De graskarper kwam onverwacht en was daarom extra welkom!

De eerste week is bijna voorbij en op zondag is het volle maan. Ik neem afscheid van Joop en bedank hem voor het gezelschap, het filosoferen, het samen werken om de karpers te verschalken, de hulp en gezelligheid. We zijn het er beiden over eens: Etang des Chateliers is een geweldig water met vele mogelijkheden. We komen terug in een betere periode maar zijn blij dat we hebben mogen genieten van de rust, de natuur, de sterke karpers en de innemendheid van de eigenaren! Voorlopig hebben we het meer nog niet kunnen ‘lezen’ en sta ik voor een fikse uitdaging om de karpers aan de vinnen te komen in de komende week.

De tweede week

Week twee breekt voor mij aan. Ik besluit de zaterdag niet te vissen overdag en even lekker met Rina te genieten van al het moois rondom het meer. Even de zinnen verzetten en wat inkopen doen. Als we terugkomen is een andere visser uit Nederland aangekomen en gaat zijn kamp opslaan op stek 8. We maken kennis en ik begrijp dat Jaromir veel vist in het buitenland en nieuwe betaalwateren verkent en bevist voor Fisherman Holidays. Eind januari was hij al op dit water en nu gaat hij bij de lelies zijn geluk beproeven in deze lastige periode.

Hij verteld mij dat hij verslingerd is aan het kapervissen en dan vooral op moeilijke wateren. Dat wordt voor mij nog duidelijker in de komende week. De gedrevenheid, de jacht op karper, alles uit de kast halen om een karper te bemachtigen, rust nemen overdag, een drukke baas in de nacht en ga zo maar door. Het werkt aanstekelijk en er ontstaat een ware kameraadschap. Jaromir’s spullen worden professioneel vanaf de nette steiger naar zijn stek gevaren. Voor alle stekken die alleen per boot bereikbaar zijn wordt deze service verleend door de beheerders.

egon-doyer-etang-des-chateliers-foto-15

Service voor de lastig bereikbare stekken. Niet verkeerd op deze manier!

De weeromslag

De eerste nacht vangt Jaromir twee karpers en twee snoeken, een premiere om van te dromen! Is het de ommekeer voor de vangsten? Het antwoord is een volmondig “nee”. In de hoek van Jaromir valt het dood en de karpers lijken vertrokken. Tijd voor nieuwe plannen! De volgende nacht is het noodweer, eindelijk een weeromslag die veelbelovend lijkt. Hevige regenbuien, donder en bliksem en harde wind. Oftewel: zuurstof! De watertemperatuur daalt van jacuzzi temperatuur naar een verfrissend bad temperatuur.

egon-doyer-etang-des-chateliers-foto-16

Het weer veranderd van warm en zonnig…

egon-doyer-etang-des-chateliers-foto-17

…naar regenachtig en een stuk frisser!

Omdat de wind heftig mijn hoek in waait en dat volgens de voorspellingen zo blijft, besluit ik nog verder de hoek in te verhuizen naar stek 11. Jaromir verhuist van stek 8 naar 10. We zitten nu een meter of 90 van elkaar af, maar wanen ons nog steeds alleen. Dat is het mooie van Etang des Chateliers: ook met meerdere vissers waan je je nog alleen en heb je meer dan genoeg water om te bevissen! In de armen kun je altijd de overkant bevissen. Een weldoordacht stekkenplan maakt dat mogelijk.

egon-doyer-etang-des-chateliers-foto-18

De wind waait vol in de hoek. Zal dit meer vissen op gaan leveren?

Direct de eerste nacht op stek 11 word ik wakker gemaakt door de mooiste alarmklok die een karpervisser zich kan bedenken: de gillende Delkim. Een uiterst welkome spiegelkarper van 11,8 kg mag poseren. Met de whistlecam op de iPhone worden ettelijke plaatjes geschoten. De karper zwemt even later weer rustig in zijn habitat en de blije visser strekt zich weer op de comfortabele stretcher.

egon-doyer-etang-des-chateliers-foto-19

De hevige wind blies deze spiegel in de richting van Egon’s rig.

Knallend einde

Jaromir vangt de nacht erna nog een mooie spiegelkaper. Het is echter veel te rustig naar onze zin. We besluiten op de voorlaatste dag de tactiek aan te scherpen. In de boot testen we de mogelijkheden van de Raymarine dieptemeter uit en vinden een paar interessante nieuwe spots. We besluiten die te bevissen en pas ’s avonds laat varen we de lijnen uit, die zorgvuldig worden geplaatst vanuit de boot. We varen pas laat uit omdat we zolang mogelijk in de nacht gebruik willen maken van de gedropte pellets. Het duurt ongeveer vijf uur voordat die volledig zijn opgelost en de voerplek dus leeg is. Ik ontvang een WhatsApp bericht van Delphine waarin ze me succes wenst en duimt voor een mooie vangst. Het is de laatste nacht en nog een vangst zou een mooie afsluiting zijn.

Het is de laatste nacht en nog een vangst zou een mooie afsluiting zijn.

Om twee uur krijg ik een run op de meest rechtse hengel. Ik dril de vis en meld via de portofoon aan Rina en de familie die op bezoek is dat er vis op de mat komt. Even later geniet ik van de kleine vechtersbaas op de mat, staan er drie slaperige koppen mee te genieten en maken we foto’s. Het is gelukt, de beoogde tactiek heeft gewerkt en ik heb mijn karper!

egon-doyer-etang-des-chateliers-foto-20

Wat is het toch een heerlijk gevoel als een plan blijkt te werken!

Terwijl ik op de stretcher lig geniet ik na en van de vangst en pas anderhalf uur later besluit ik in de slaapzak te kruipen. Ik trek net de rits dicht als ik verderop een Delkim hoor. Ik spoed mezelf richting de stek van Jaromir en halverwege hoor ik hem al in de boot springen op weg naar het andere eind van de lijn waar een karper probeert te ontkomen. In het donker zie ik dat hij de vis schept en terug komt varen. We maken foto’s van zijn spiegelkarper en vieren dat we beiden een vis hebben! We vinden het echter wel vreemd dat op onze (mijn) meest hoopgevende hengel zich nog geen vis heeft gemeld.

Bonusvis

De zon komt op en ik geniet van een lekkere bak koffie. Het wordt tijd om de spullen te gaan inpakken, want rond 10 uur zou de volgende visser op mijn stek arriveren. De tent wordt opgeruimd en langzaamaan verdwijnen alle niet meer noodzakelijke spullen in de aanhanger.

egon-doyer-etang-des-chateliers-foto-22

Voor het opruimen wordt eerst koffie gedronken om de dag goed te beginnen.

Plotseling klink geheel onverwacht een snerpend geluid. De Delkim waar de meest veelbelovende hengel op ligt maakt een zalige herrie! De hengel staat inmiddels krom onder de andere hengel door en omdat de rig op zo’n 200 meter lag in de richting van een obstakel in de vorm van rotsen, is snelheid geboden. De hengel wordt opgetild en ik loop een aantal meters achteruit om de vis weg te houden bij de rotsen. Het lukt! Dan moet de vis vervolgens nog over een ander talud dat zo’n 50 meter bij mij vandaan ligt. Als ook dat lukt is de strijd met de obstakels overwonnen en kan de vis verder rustig worden uitgedrild. Een mooie, sterke, donkere en puntgave spiegelkarper glijdt over de netrand. De weegschaal geeft 12,3 kg aan ik ben ‘over the moon’ met deze geweldige afsluiter!

egon-doyer-etang-des-chateliers-foto-24

Wat een HEERLIJKE afsluiter van de trip!

egon-doyer-etang-des-chateliers-foto-25

De spiegel krijgt haar vrijheid weer terug.

Zo komen twee weken vissen op Etang des Chateliers ten einde. Einde van het vissen, maar niet van het genieten. Op het terras bij het vakantiehuis ‘La Brise’ hebben we nog een geweldig gezellige avond met Delphine, Jean Paul en Jaromir. Er wordt gedronken, gegeten en getoost op nieuwe vriendschappen en een mooie toekomst voor dit fantastische water!

egon-doyer-etang-des-chateliers-foto-27

Tijdens de sessie werden niet alleen puntgave vissen gevangen, er zijn ook vriendschappen ontstaan!

Bedankt KWO, Fisherman Holidays en Etang des Chateliers. Zonder jullie had ik deze ervaring niet kunnen bijschrijven aan mijn Carp Memoires. Uiteraard mag de onderstaande foto van het betoverende Etang des Chateliers niet ontbreken. Zelfs de rook boven de BBQ lijkt betoverd!

Heerlijk, zo’n barbecue op de stek. Ook perfect voor een kampvuurtje in de donkere uurtjes 😉

Egon Doyer


Meer informatie over Etang des Châteliers vind je op de website en Facebookpagina van Fisherman Holidays. Houd ook de (Franse) Facebookpagina van het domein zelf in de gaten.Er zijn geen reacties

Voeg je reactie toe