Supersessie met 3 veertigers op De Koperen Plas

KWO Redactie
Koperen-plas-header

Jullie hebben allemaal wel eens van het Nederlandse betaalwater De Koperen Plas gehoord. Dankzij de gunstige ligging en het mooie karperbestand is het een meer wat jaarlijks aan populariteit wint. Ook Michael Bijsterbosch is fan van DKP en dat is niet vreemd want tijdens zijn karpervakantie in mei wist hij in een lang weekend maar liefst drie veertigers te strikken!


Een bizarre sessie

Michael aan het woord: Al 4 jaar is het een traditie dat ik samen met wat vrienden ga vissen op een Nederlands betaalwater. Voor onze mei-sessie kozen we dit keer voor De Koperen Plas. Bij aankomst werden we zeer netjes ontvangen met een bak koffie en een flesje frisdrank! Het was schitterend weer, dus we zaten gezellig buiten bij het paviljoen de stekken door te nemen. Na het verloten van de stekken, mocht ik mij voor een weekend over stek 5 ontfermen. Een spot met veel potentie, alleen moet je dit dan nog wel waar zien te maken… Na alles te hebben uitgevaren en de rigs voorzien te hebben van een snowman, was ik benieuwd wat de nacht mij zou gaan brengen.

Ook ’s nachts heb je een prachtig uitzicht op De Koperen Plas. Foto: Peter Vlasveld.

De volgende ochtend rond half 6 was het dan raak, een snoeiharde run! Na een dril van dik 20 minuten zagen we vlak voor de kant ineens een rug boven komen en wist ik meteen… “Dit is een zieke bak!” Vol ongeloof zag ik de wijzer van de weegklok door de magische grens gaan en stipt op 22KG eindigen! Wat een geweldig begin! Na het fotograferen mocht deze schitterende spiegelkarper weer snel terug in haar element!

Kaboem! 44 pond spiegelkarper en dat gewoon in ons eigen Kikkerlandje!

Een uur later klonk weer dat prachtige geluid van een op hol geslagen beetmelder! Dit keer was mijn vismaat Wesley aan de beurt! Na een korte dril van 10 minuten mochten we een prachtige vis van 11KG het net in laten glijden!

Bak nummer 2

Helaas bleef het de rest van de dag stil… De temperatuur speelde hier een grote rol in, want met 28 graden was het gewoon bloedheet! De ochtend erop liep de swinger langzaam op en na een lange dril wist ik weer één van de betere vissen het net in te loodsen! Ook nu betrof het een prachtige spiegel van 20KG. De sessie was al geslaagd, maar nu hadden we wel een extra biertje verdiend.

Wat een krachtpatser: de tweede veertiger van de trip!

Na deze bazige vis wisten we nog een aantal fraaie exemplaren uit het heldere water te strikken: 11kg, 12kg, 13kg en 14kg! Op alle stekken werd vis gevangen, zelfs overdag!

De grote finale

De laatste nacht kwam in zicht en ik hoopte natuurlijk op een fraaie afsluiter. Want laten we eerlijk zijn: ook al heb je al goed gevangen, een bonusvis is natuurlijk altijd welkom  😉  En die kwam! Wederom ratelde mijn slip het uit rond half 6 ‘s ochtends. Dit maal was het de hengel bij het platform! Het gevecht dat volgde vergeet ik nooit meer, want deze vis was gigantisch sterk. De drill was fel en mijn vermoedde was al snel dat het wederom een bak betrof. Toen de vis zich voor de eerste keer aan het oppervlak liet zien schrok ik haast: het was een kogelrond exemplaar, eentje die ik absoluut niet wilde verspelen! Gelukkig kon mijn vismaat de bak al snel scheppen en deze allerlaatste vis bleek met 22,2KG ook nog eens de grootste van de week!

De teller van de klok bleef hangen op 22.2kg! Ik kon mijn geluk niet op!

Al met al was het een heerlijke week waarin er 11 runs ons deel waren (waarvan dus 3 vissen van boven de 20 kg). Zo blijkt maar weer: voor grote karpers hoef je echt niet naar Frankrijk!

Voor grote karpers hoef je echt niet naar Frankrijk!

Mocht je zelf ook een poging wagen op De Koperen Plas: veel succes en hopelijk pak je net als mij enkele mooie vissen! Bekijk hieronder ook wat bewegende beelden van deze sessie:

Michael Bijsterbosch


Het meer – algemene informatie

De Koperen Plas is een meer van 13 hectare, ontstaan door het afgraven van zand voor de rijksweg A28 tussen Meppel en Zwolle. Door deze afgraving is het diepste punt van de plas 17 meter, met een gemiddelde diepte van 6 tot 8 meter. Rondom het meer zijn 8 twee persoons stekken gecreëerd voor de karpervissers en zijn er enkele kleine vijvers aangelegd voor de vliegvissers die op forel willen vissen. Door de jaren heen is er ook hard aan het karperbestand van De Koperen Plas gewerkt en inmiddels zwemt er, zeker voor Nederlandse begrippen, een fantastisch bestand op!

Ook onze eigen Mark Hofman maakte al eens zijn lijnen nat op deze plas.

Bekijk onderstaande video om een een goede algemene indruk te krijgen van het water!


Ben je ook benieuwd naar de Koperen Plas of wil je alvast een stek boeken? Bekijk dan zeker even de website van The Carp Specialist of klik hier om direct naar de pagina van het water te gaan. Like ook zeker de Facebookpagina van The Carp Specialist om ervoor te zorgen dat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws (en de mooiste vangsten)!

Het gebruik van zowel voerboten als een rubberboot is toegestaan op De Koperen Plas.Er zijn geen reacties

Voeg je reactie toe